ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Σήκωσαν ρολά, αλλά η αγωνία της επιβίωσης παραμένει

Η κυβέρνηση τους «πετάει το μπαλάκι» για να μην ξανακλείσει η αγορά και δεν δεσμεύεται για κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης

Χτεσινή εικόνα από την Ερμού στην Αθήνα

Eurokinissi

Χτεσινή εικόνα από την Ερμού στην Αθήνα
Ξεκίνησαν χτες πρώτη μέρα τη λειτουργία τους τα καταστήματα λιανικής και παροχής υπηρεσιών, μετά από περίπου δύο μήνες lockdown, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν κι ενώ κουβαλάνε στις πλάτες τους όλες τις υποχρεώσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Η ανασφάλεια για ένα επόμενο κλείσιμο παραμένει, με την κυβέρνηση να κουνάει το δάκτυλο σε επαγγελματίες και πελάτες ότι αν δεν τηρήσουν τους περιορισμούς, το lockdown θα επανέλθει. Επιρρίπτει δηλαδή για μια ακόμη φορά την ευθύνη στον λαό, ενώ το κράτος επιμένει να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους πιο κρίσιμους κρίκους, επικαλούμενο το μεγάλο «κόστος».

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση αξιοποιεί το «άνοιγμα» ως άλλοθι για να απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση απέναντι στους μικρούς επαγγελματίες, που διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Στους μεγάλους εργασιακούς χώρους του Εμπορίου, η «επανεκκίνηση» συνοδεύτηκε με τα ήδη γνωστά στους εμποροϋπαλλήλους αντεργατικά μέτρα. Παρά το ανέβασμα των ρολών των καταστημάτων, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, με τον όγκο της δουλειάς να φορτώνεται σε λιγότερο προσωπικό, με «κόψιμο» των ρεπό και 6ήμερη εργασία.

Οι πιέσεις στους εργαζόμενους να παρατείνουν τις ώρες και τις μέρες εργασίας τους αυξάνονται στο έδαφος της ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν, από το φόβο της «επιστροφής» στην αναστολή, ακόμα και της απόλυσης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι γυρίζουν στα πόστα τους με μειωμένο ωράριο ή εκ περιτροπής εργασία, καθώς στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένει και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Με το «καλημέρα» μάλιστα, η κυβέρνηση φρόντισε να ανακοινώσει και την προαιρετική λειτουργία του λιανεμπορίου την Κυριακή 24/1. Υπενθυμίζουμε ότι τα καταστήματα θα λειτουργούν χωρίς ραντεβού, εκτός από τις «κόκκινες περιοχές» όπου θα ανοίξουν με τη μέθοδο της «παράδοσης εκτός» (click away). Η μετακίνηση προς τα καταστήματα θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή με το έντυπο - βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Η διάρκεια των αγορών είναι έως δύο ώρες.

Αγωνιστικός προγραμματισμός

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, εμπλουτίζοντας τον αγωνιστικό τους προγραμματισμό, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις στις 27 Γενάρη, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασία του λαού από την πανδημία.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες. Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ κ.ά.

Αλλά και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έκανε χτες εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζοντας τη δράση του, που δεν σταμάτησε ούτε για το διάστημα που τα ρολά των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν κλειστά. Κλιμάκια του Συλλόγου συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να είναι σε επικοινωνία με το σωματείο τους και σε ετοιμότητα να αντιδράσουν σε κάθε επίθεση στα δικαιώματά τους.

Σε Μενίδι και Ελευσίνα

Σε μαζική εξόρμηση την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 12 μ. στην πλατεία του Αγ. Βλάση και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στη δημοτική αρχή για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών καλεί και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών. Υπενθυμίζουμε ότι στο Μενίδι έχει επιβληθεί «σκληρό lockdown» εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται στον δήμο, με την κυβέρνηση να επιλέγει την προσφιλή της μέθοδο του «ακορντεόν».

Σε σχετική του ανακοίνωση ο τοπικός Σύλλογος τονίζει ότι «οι ανάγκες μας δεν χωρούν στο "κρεβάτι του Προκρούστη" κυβέρνησης - δημοτικής αρχής Αχαρνών» και ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών «για να μείνουμε όρθιοι την επόμενη μέρα».

Ο Σύλλογος προσθέτει ότι «για άλλη μια φορά παρακολουθούμε την κυβέρνηση να καταφεύγει στην εύκολη λύση της έντασης των περιοριστικών μέτρων, θέτοντας και τον δήμο μας σε κατάσταση "σκληρού lockdown". Την ίδια στιγμή βέβαια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης των πραγματικών αιτιών της διασποράς του κορονοϊού».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Ελευσίνα αίρονται τα μέτρα «σκληρού lockdown» που είχαν επιβληθεί και ξεκίνησε η λειτουργία των μικρών καταστημάτων. Σε ανακοίνωσή της η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του υπό σύσταση Συλλόγου Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών εκφράζει έντονη ανησυχία, αφού, όπως επισημαίνει, «όλοι οι παράγοντες που μας οδήγησαν στο κλείσιμο με ευθύνες της κυβέρνησης παραμένουν παρών. Είναι παρών η ανυπαρξία ελέγχων και μέτρων προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, είναι παρών η άθλια κατάσταση στα ΜΜΜ, είναι παρών το σμπαραλιασμένο και αθωράκιστο σύστημα Υγείας».

Βάζουν μπροστά για «όλες τις Κυριακές ανοιχτά»

Την ανάκληση της απόφασης της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου, που προβλέπει την «προαιρετική» λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, διεκδικεί το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο, η περιφερειακή αρχή με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών «υλοποιεί την πολιτική κατεύθυνση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών, περνώντας όμως τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων».

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, ενώ καλεί και σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 27 Γενάρη στις 10 π.μ. στην εφορία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ταφόπλακα των μικρών αυτοαπασχολούμενων, που φορτωνόμαστε με νέα βάρη στις ήδη καταχρεωμένες πλάτες μας». Παράλληλα, τονίζει ότι «το τρίτο κύμα που εμφανίστηκε σε άλλες χώρες φαίνεται ότι είναι μπροστά μας», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κρύβει τις ευθύνες της πίσω από «την αργόσυρτη διαδικασία των εμβολιασμών».

Ο Εμπορικός Σύλλογος διεκδικεί να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Επίσης, ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα στήριξης και διαγραφή χρεών για να επιβιώσουν οι μικροί επαγγελματίες

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο για το άνοιγμα των καταστημάτων:

«Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να αποφύγει η κυβέρνηση την υποχρέωση να πάρει πρόσθετα μέτρα στήριξης των μικρών εμπόρων και άλλων επαγγελματιών που, με δική της ευθύνη, βρίσκονται στα όρια της καταστροφής. Πολύ περισσότερο που μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας, δεν αποκλείεται και αυτό το άνοιγμα να είναι προσωρινό, από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται με κανένα επιπλέον μέτρο για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Η χορήγηση επιδόματος ειδικού σκοπού για τους μήνες που βρίσκονται σε αναστολή, η επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης και κυρίως η γενναία διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί, είναι το ελάχιστο, προκειμένου να επιβιώσουν χιλιάδες επαγγελματίες. Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν χωρούν τις παραπάνω διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων είναι προσχηματικές κι υποκριτικές, αφού την ίδια στιγμή χορηγούνται δεκάδες δισεκατομμύρια για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων».

Σε απόγνωση οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου - Ενωσης Μικροπωλητών Βιομηχανικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Ν. Λάρισας «Ο Θεσσαλός» πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροπωλητές βιομηχανικών ειδών μετά το πολύμηνο αναγκαστικό κλείσιμό τους λόγω των περιοριστικών μέτρων. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Μαργαρίτης Τσιάρας, σημείωσε πως εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εδώ και τρεις μήνες δεν έχουν εισόδημα, ενώ οι περισσότεροι δεν πληρούσαν ούτε τις προϋποθέσεις για την πενιχρή κρατική στήριξη. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έχουν κάνει και ζήτησε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά τους. Εκ μέρους της ΚΟ Λάρισας, ο Γιώργος Λαμπρούλης δεσμεύτηκε να φέρει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους στη Βουλή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ