ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμασία πολύμορφων δράσεων για τα οξυμένα προβλήματά τους

Από πρόσφατη συμβολική διαμαρτυρία των αγροτών της Καρδίτσας
Από πρόσφατη συμβολική διαμαρτυρία των αγροτών της Καρδίτσας
Υλοποιώντας το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες εντείνουν τις σχετικές προετοιμασίες. Στο στόχαστρο του αγώνα βρίσκεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οξύνοντας τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και των οικογενειών τους.

Οι πολύμορφες αυτές δράσεις αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, διεκδικώντας κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, πλήρη και γρήγορη αποζημίωση των καταστροφών, κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, μείωση του κόστους παραγωγής, αιτήματα που αρνείται να ικανοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη.

Στην Καρδίτσα, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, μέχρι χτες είχαν βγει δεκάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, με την προσπάθεια να συνεχίζεται μέσα από περιοδείες και συσκέψεις που πραγματοποιούν τα στελέχη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Ξεχωρίζει η μαζική παρουσία τρακτέρ στην Αγία Τριάδα, όπου οι αγρότες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν πήραν έγκαιρα την προκαταβολή για τις μεγάλες ζημιές του Σεπτέμβρη, αλλά και τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις, τα ποσά που προβλέπονται να πάρουν είναι ελάχιστα, τουλάχιστον 30% κάτω από το ύψος των ζημιών που κατέγραψαν οι γεωπόνοι - εκτιμητές του ΕΛΓΑ, πολύ λιγότερα ακόμα κι από αυτά που πήραν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους σε όλο το νομό. Συνολικά στο νομό Καρδίτσας, 4 μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές, οι αγρότες βλέπουν ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν όχι μόνο δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, αλλά ταυτόχρονα καθυστερούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, γεγονός που οδήγησε σε νέες καταστροφές πριν από λίγες μέρες. Τις επόμενες μέρες, με βάση και τις απαντήσεις που θα πάρουν από την κυβέρνηση, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Στη Λάρισα, συνεδρίασε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Αποφασίστηκε να γίνουν συσκέψεις και συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων, με στόχο να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη τη Θεσσαλία. Σε αυτό το πλαίσιο, με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τύρναβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου και Λυγαριάς καλούν τους αγρότες σε ετοιμότητα και δράση, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι αμπελοκαλλιεργητές, με τις τεράστιες μειώσεις στο εισόδημά τους, με τις παραγωγές να παραμένουν αδιάθετες και τις τιμές στα σταφύλια τους να κλειδώνουν σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά και οι δενδροκαλλιεργητές που παραμένουν ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό που έπληξε τις καλλιέργειές τους στις 17/3/2020, την ώρα που τα καλλιεργητικά έξοδα της νέας χρονιάς συνεχίζουν όπως και τα πάγια έξοδα διαβίωσης.

Αντίστοιχο κάλεσμα για να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών απευθύνει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας ανακοίνωσε ότι η μηχανοκίνητη πορεία που αναβλήθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25/1.

Μεσσηνία: Νέα δίωξη σε βάρος 27 αγωνιστών αγροτών

Στο μεταξύ, τη νέα δικαστική δίωξη σε βάρος 27 αγροτών που πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις του 2016 και καλούνται να παρουσιαστούν σε τριμελές δικαστήριο στις 25 Γενάρη, καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Σε ανακοίνωσή του καλεί σε διαμαρτυρία στα δικαστήρια της Καλαμάτας στις 25 Γενάρη, στις 9 π.μ., σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη τις διώξεις που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας ότι το κράτος δουλεύει μια χαρά, και έχει συνέχεια, όταν πρόκειται να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις».

Νέα «κρούσματα» διακοπής του ρεύματος σε λαϊκά σπίτια

Καταγγελίες από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα

Πληθαίνουν τα «κρούσματα» διακοπής της ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά που «στενάζουν» από τα βάρη των αντεργατικών μέτρων και πασχίζουν να επιβιώσουν με συρρικνωμένο, ακόμα και μηδενικό εισόδημα. Μετά την καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής για το «κόψιμο» του ρεύματος σε σπίτι, την ώρα μάλιστα που μαθητής βρισκόταν σε τηλεκπαίδευση, καταγγέλλονται δύο ακόμα περιπτώσεις στις οποίες οικογένειες σε Μέγαρα και Πέραμα έμειναν επίσης χωρίς ρεύμα.

Τη διακοπή του ρεύματος στο σπίτι άπορης γυναίκας, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και χρησιμοποιεί συσκευή οξυγόνου, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Η γυναίκα που έχει αναγκαστεί να ζει χωρίς ρεύμα διαμένει στις εργατικές κατοικίες του δήμου Μεγαρέων, κάνει χρήση οξυγόνου, ενώ βιοπορίζεται με 200 ευρώ το μήνα που λαμβάνει από την Πρόνοια. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση στο σπίτι της για παλιά χρέη, τα οποία μάλιστα αποτελούν μέρος αποποιηθείσας κληρονομιάς και δεν θα έπρεπε καν να διεκδικεί. Η αποποίηση της κληρονομιάς είχε αποσταλεί στη ΔΕΗ, μαζί με τη βεβαίωση της σύνδεσης του ρεύματος σε άλλο πάροχο, στον οποίο δεν υπάρχει κανένα χρέος, παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ προχώρησε τη Δευτέρα 11/1 στη διακοπή. Το Σωματείο έκανε την περασμένη Τετάρτη παρέμβαση στη ΔΕΗ, καταγγέλλοντας τη διακοπή του ρεύματος και απαιτώντας την άμεση επανασύνδεσή του.

Τη διακοπή ρεύματος σε αυτοαπασχολούμενη που μισθώνει σχολικό κυλικείο από το Πέραμα, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων, την ώρα που το εισόδημα της οικογένειάς της χτυπήθηκε από το πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων, ενώ και ο σύζυγός της βρίσκεται σε πολύμηνη αναστολή εργασίας. Η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει επίσης ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης έχει αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, τα δύο παιδιά της οικογένειας να έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Σε επικοινωνία της εργαζόμενης με τη ΔΕΗ και στη συνέχεια με την αρμόδια νομική - εισπρακτική εταιρεία διευθέτησης οφειλών, ως προϋπόθεση για την επανασύνδεση του ρεύματος απαιτήθηκε η άμεση αποπληρωμή του 40% της συνολικής οφειλής και ο διακανονισμός για το υπόλοιπο ποσό, ενώ η πρόταση της εργαζόμενης να καταβάλλει κάθε μήνα 100 ευρώ από το υστέρημά της δεν έγινε δεκτή... «Οι διακανονισμοί, είτε από τη ΔΕΗ ΑΕ είτε από τις λοιπές εταιρείες παρόχους ρεύματος, έχουν τέτοιους όρους, που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι σε κατάσταση αναστολής εργασίας», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή Αγώνα. «Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα! Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος!», απαιτεί και επισημαίνει πως «το συγκεκριμένο περιστατικό αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που την περίοδο του γενικευμένου lockdown δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Ενας νεκρός ναυτεργάτης και δύο στο νοσοκομείο σε ένα 24ωρο

Μέσα σε ένα 24ωρο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και το Σάββατο, καταγράφηκαν τρία ναυτεργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, επιβεβαιώνοντας με τραγικό τρόπο τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στα καράβια, που επιβάλλουν οι εφοπλιστές για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Την ίδια ώρα, ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που δίνονται από το υπουργείο Ναυτιλίας, σε μια προσπάθεια οι «ειδήσεις» αυτές να περνάνε στα «ψιλά»...

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, το μεσημέρι του Σαββάτου ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε 44χρονο αλλοδαπό ναυτεργάτη από το φορτηγό πλοίο «NAVIOS SOL», σημαίας Παναμά, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, «όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του». Ως αιτία αναφέρει επί λέξει το δελτίο Τύπου: «Εχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης (πτώση του από ύψος)». Ούτε κουβέντα παραπάνω! Οπως καμία παραπάνω πληροφορία δεν δόθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου. Σε σχετική ερώτηση, η απάντηση ήταν ότι «έτσι ήρθε το σήμα»... Το πλοίο είναι ελληνικών συμφερόντων και έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 3,4 ναυτικά μίλια νότια των Κυθήρων.

Την ίδια μέρα το απόγευμα τραυματίστηκε 38χρονος αλλοδαπός β' μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «VIGOROUS», σημαίας Παναμά, στο οποίο εκτελούνται επισκευαστικές εργασίες στο Ναυπηγείο Νεώριο της Σύρου. Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και από εκεί διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Η μόνη πληροφορία που δόθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου ήταν ότι «υπέστη κάταγμα οστού αριστερού αντιβραχίου και κάκωση μηρού». Από εκεί και πέρα, το πώς, το πού και το γιατί είναι άγνωστα...

Την Παρασκευή το απόγευμα, από το φορτηγό πλοίο «ZOE S» με σημαία Λιβερίας μεταφέρθηκε με ρυμουλκό 58χρονος αλλοδαπός ναυτεργάτης, ο οποίος «έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης» στο λιμάνι της Σύρου και από εκεί στο νοσοκομείο του νησιού. Το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Μυκόνου. Η μόνη παραπάνω πληροφορία που δόθηκε ήταν ότι η μεταφορά του έγινε για παθολογικά αίτια.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Καταγγέλλουν παρέμβαση αστυνομικών στην είσοδο των σωματείων

Παρέμβαση αστυνομικών οργάνων στην είσοδο του κτιρίου των γραφείων των ναυτεργατικών σωματείων, στην Κολοκοτρώνη 132 στον Πειραιά, με πρόσχημα τον έλεγχο για τυχόν «συνωστισμό», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Το περιστατικό καταγράφηκε χτες το πρωί και όπως τονίζουν τα σωματεία, αποτελεί ένα ακόμα σαφές δείγμα για τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση με τα «νέα αντεργατικά και κατασταλτικά μέτρα και εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, για να επιβάλει συνθήκες γαλέρας και σιγή νεκροταφείου στα συνδικάτα».

Οπως σημειώνουν τα σωματεία, αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την υγεία των εργαζομένων θα εφάρμοζε τα μέτρα που απαίτησαν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας, για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των ναυτεργατών, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για άμεσες μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού κ.ά.

Τα σωματεία κάνουν σαφές ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω στη συνδικαλιστική δράση, δεν σκύβουμε το κεφάλι στις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς, όσα μέτρα και αν πάρουν, συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία της υγείας μας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για ζωή με δικαιώματα».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ