ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Στους δρόμους αύριο μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές, για την υγεία και τη μόρφωση
  • Πόσα Μαθηματικά χωράνε στα νέα Προγράμματα Σπουδών;
  • Σύνοδος του ΚΣ της ΚΝΕ για την παρέμβαση στο μέτωπο του αθλητισμού
  • Φάκελος «Φοιτητικές Εστίες»: Ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Κρήτη
  • Από τις σελίδες του «κόκκινου Αερόστατου»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγωνιστικά διεκδικούν μέτρα για προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις

Από τη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων την περασμένη Πέμπτη
Από τη διαδήλωση φοιτητικών συλλόγων την περασμένη Πέμπτη
Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και πανεπιστήμια είναι το αίτημα στο οποίο ενώνουν τις φωνές τους αύριο μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και φοιτητές, οι οποίοι προχωρούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Καλούν την κυβέρνηση, η οποία έχει επιλέξει να συνεχίζει να λειτουργεί η Εκπαίδευση χωρίς ουσιαστικά μέτρα, αντί να πανηγυρίζει για την κατάσταση την οποία βιώνουν οι ίδιοι από πρώτο χέρι, να ακούσει τα δίκαια, λογικά αιτήματα που διεκδικούν εδώ και δύο χρόνια και σήμερα είναι επιτακτικά. Να προχωρήσει στην αραίωση μαθητών στις τάξεις και τη διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ κ.ά. Αναδεικνύουν την ανάγκη κάλυψης όλων των αναγκών των σχολείων και της πολύμορφης στήριξης των μαθητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μετά από πολύμηνη τηλεκπαίδευση με αμφίβολα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και αποκλεισμό παιδιών. Καλούν να μην εφαρμοστούν μια σειρά από αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όπως η Τράπεζα Θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), οι αλλαγές στο μηχανογραφικό.

Συνεχίζοντας τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, το «παρών» στο συλλαλητήριο δίνουν αύριο οι μαθητές που προχωρούν παράλληλα σε συνελεύσεις, καταλήψεις, αποχές στα σχολεία τους για ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί τους μαθητές σε μαζική συμμετοχή διεκδικώντας αραίωση μαθητών στις τάξεις, συχνά και δωρεάν τεστ, προσλήψεις καθηγητών για να σπάσουν τμήματα και να μην υπάρχουν κενά, καμία συγχώνευση, όχι απουσίες σε όσους μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα, απολύμανση - καθαριότητα με περισσότερους εργαζόμενους και υλικά, προσαρμογή της ύλης όλων των τάξεων, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, να μην εφαρμοστούν και φέτος η Τράπεζα Θεμάτων και περιορισμοί στο μηχανογραφικό, κατάργηση της ΕΒΕ.

Από τη μαθητική κινητοποίηση την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Παιδείας
Από τη μαθητική κινητοποίηση την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Παιδείας
Κάλεσμα στις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο απευθύνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και για τα μορφωτικά δικαιώματα, σε κοινό βηματισμό με μαθητές, γονείς και φοιτητές, σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούν στο αυριανό συλλαλητήριο, προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν λάβει μεταξύ άλλων οι ΣΕΠΕ «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης». ΕΛΜΕ και Σύλλογοι προγραμματίζουν πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού της δράσης τους το Σάββατο στις 3 μ.μ.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», που αναφέρεται στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλη την Εκπαίδευση και ειδικότερα στα φροντιστήρια και τις υπόλοιπες δομές της ιδιωτικής άτυπης Εκπαίδευσης.

Το «παρών» δίνουν φοιτητικοί σύλλογοι

Αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια δίνουν για αύριο μαζί με τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΟΕΕ, ΑΣΚΤ, ΣΕΜΦΕ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, με αιχμή την κατάργηση του κρατικού σχεδίου για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια που βρίσκεται σε εξέλιξη, να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο που υποβαθμίζει κι άλλο τις σπουδές, μέτρα προστασίας της υγείας και ισότιμη πρόσβαση στην εξεταστική.

Οι φοιτητές διεκδικούν ειδικότερα: Καμιά σκέψη για αστυνομία στις σχολές, κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid tests για όλους τους φοιτητές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική - να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης, εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω. Επίσης, ζητούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας, όπως αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς τις σχολές, εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν, κατάργηση της απόφασης που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά, αύξηση της χρηματοδότησης και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ιδρυμάτων.

Σε άλλες πόλεις

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί προχωρούν αύριο σε κινητοποιήσεις σε μια σειρά ακόμα από πόλεις:

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Συλλαλητήρια προγραμματίζονται ακόμα στη Λάρισα στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και στην Καρδίτσα στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ενωση Γονέων καλεί σε πικετοφορία στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Ικαρία ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί σε συγκέντρωση στο Επαρχείο στον Αγιο Κήρυκο, στις 12.30 μ.μ.

Σήμερα, Τετάρτη, πανεκπαιδευτική κινητοποίηση διοργανώνεται στη Χίο στις 11.30 π.μ. στον χώρο κάτω από τον Οίκο Χίου Διδασκάλου. Για τη συμμετοχή, η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

  • Συγκέντρωση μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Βέροιας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών. Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου οι μαθητές επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ