ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαδηλώνουν σήμερα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
  • Στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ
  • Το Σάββατο το συλλαλητήριο στον Πειραιά

Με κινητοποίηση σήμερα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μοναστηρακίου και πορεία προς την έδρα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), κλαδικά συνδικάτα Βιομηχανίας της Αττικής δίνουν συνέχεια στους αγώνες για την προστασία της υγείας, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Την πρωτοβουλία, που αποτελεί άλλη μια μάχη διεκδίκησης για να πάψουν οι χώροι δουλειάς να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, έχουν αναλάβει τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ενέργειας Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Επίσης, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων σε: «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ΤΑΣΤΥ, ΦΑΓΕ, ΕΜFI (πρώην ΕΒΓΑ), LOREAL, «Boehringer», ΠΡΟΦΑΣΥΝ.

Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση έχει αποφασίσει επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης και συζήτησης γύρω από την κινητοποίηση», μας λέει σε δήλωσή του ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, και προσθέτει: «Αλλωστε το κάθε συνδικάτο επιδιώκει την ευρύτερη συμμετοχή από εργαζομένους του κλάδου του συγκροτώντας δυναμικά μπλοκ το απόγευμα της Τετάρτης».

Υπογραμμίζει ότι «όλες τις προηγούμενες μέρες οι δεκάδες εξορμήσεις με την κοινή ανακοίνωση των κλαδικών συνδικάτων, οι περιοδείες του Συνδικάτου, οι Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και όπου δεν ήταν δυνατό οι συσκέψεις ανά τμήματα έχουν δώσει τον τόνο της μαζικής συμμετοχής αλλά και του πείσματος των εργαζομένων που απαιτούν να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας». Αναδεικνύει επίσης ότι «τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ελλιπέστατα, όπως επιβεβαιώνει η κατάσταση με τα δεκάδες κρούσματα». Οπως εξηγεί, ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι για την εργοδοσία αποτελούν κόστος αξιοποιώντας και το ότι σε αυτήν την κατεύθυνση την αβαντάρει η κυβέρνηση.

Ακόμη σημείωσε πως «επιβαρύνονται πολύπλευρα οι εργαζόμενοι όπως, για παράδειγμα, οι γονείς που χάνουν μεροκάματα αφού δεν υπάρχει άδεια ειδικού σκοπού, όπως επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση επισήμανε πως «ορθώνεται ο αγώνας των εργαζομένων κατορθώνοντας να αποσπάσει ορισμένα μέτρα όπως, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο "Παπαδόπουλου", όπου μετά από αύξηση των κρουσμάτων έγινε παρέμβαση του Συνδικάτου. Ετσι πάρθηκαν ορισμένα μέτρα, όπως συχνές πλύσεις στους χώρους, δεύτερο πούλμαν για να μην υπάρχει συγχρωτισμός, το να μην μπλέκονται οι βάρδιες μεταξύ τους κ.ά. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλους χώρους του κλάδου».

Στις 22 Γενάρη το συλλαλητήριο στον Πειραιά

Συλλαλητήριο στον Πειραιά οργανώνει το Σάββατο 22 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο, με το αγωνιστικό ραντεβού να έχει οριστεί στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, «για την υπεράσπιση της ζωής του λαού». Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους του Πειραιά σε μαζική συμμετοχή. Σήμερα, Τετάρτη, μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο έχει καλέσει τα σωματεία των υγειονομικών του Πειραιά σε συνάντηση με θέμα τον από κοινού σχεδιασμό της πάλης τους.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις από σωματεία και φορείς για ενίσχυση των νοσοκομείων και για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, συγκοινωνίες:

-- Στη Σάμο, αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

-- Στην Καλαμάτα, σήμερα στις 2 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και στον αντιπεριφερειάρχη, και συγκέντρωση την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 7 μ.μ στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Νάουσα, σήμερα στις 12 μ. στο ΙΚΑ, από σωματεία συνταξιούχων.

-- Στη Λαμία, την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Φωκίδα εξορμήσεις πραγματοποιούνται: Σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Αμφισσας (όπου διενεργούνται rapid tests) στις 10 π.μ. με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Αύριο, Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 4 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ στην Αμφισσα με τον Τρύφωνα Κούτρα, γενικό γραμματέα του ΕΚΦ, και την ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ στην Ιτέα με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου. Την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 3 μ.μ. στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων βωξίτη «Imerys» (51ο χλμ. Αμφισσας - Λαμίας) με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου. Το Σάββατο 22 Γενάρη στις 7 μ.μ. στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Επισιτισμό στην Αμφισσα, με επικεφαλής τον Τρύφωνα Κούτρα, και την ίδια ώρα σε επιχειρήσεις Επισιτισμού στην Ιτέα, με επικεφαλής την Αντα Καραχασάνη, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΕΚΦ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Χιλιάδες ασθενείς μένουν χωρίς πολύτιμες υπηρεσίες Υγείας

«Οχι» στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μίας νόσου, λένε υγειονομικοί και κάτοικοι της περιοχής

Eurokinissi

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι, ενάντια στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μονάδα αποκλειστικά για COVID περιστατικά. Περίπου 280 κλίνες του νοσοκομείου διατίθενται για τις ανάγκες COVID νοσηλείας, ενώ για άλλη μια φορά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους όλα τα υπόλοιπα Τμήματα. Υπενθυμίζεται ότι στο «Σισμανόγλειο» λειτουργούσαν εξειδικευμένες Μονάδες (Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Μονάδα Μελέτης Υπνου, Μονάδα Βρογχοσκοπήσεων, Επεμβατικός Αγγειογράφος, Μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας, Γαστρεντερολογικό Τμήμα, Αλλεργιολογικό και Ρευματολογικό Ιατρείο) που προσέφεραν πολύτιμες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, ενώ είναι το δεύτερο σε δυναμικότητα εξειδικευμένο νοσοκομείο σε πνευμονολογικά περιστατικά στο λεκανοπέδιο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» παραμένουν κλειστές και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές και έχουν μετατραπεί σε κλινικές COVID, ενώ και το «Αμαλία Φλέμινγκ» εδώ και 15 μήνες έχει γίνει νοσοκομείο μίας νόσου.

Στην κινητοποίηση απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική που σταματά τη λειτουργία Τμημάτων και ειδικών Μονάδων, στερώντας από τους ασθενείς του βορειανατολικού άξονα της Αττικής - και όχι μόνο - πολύτιμες υπηρεσίες Υγείας, αλλά και την εφημέρευση σε ασθενείς με κορονοϊό από ειδικότητες γιατρών όπως ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι κ.ά., εγκυμονώντας επιπλέον κινδύνους για την ασφαλή αντιμετώπιση των νοσούντων ασθενών.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον αγώνα και στα αιτήματα των εργαζομένων, και ανέδειξε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικότερα σε αυτά του Βόρειου Τομέα Αττικής. Στάθηκε στην ανάγκη άμεσης επίταξης των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, χωρίς αποζημίωση, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αριθμούν πάνω από 2.000.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Μελισσίων.

Μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 25 Γενάρη, στις 3 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΟΑΣΘ
Αλλος ένας θάνατος εργαζόμενου από κορονοϊό

Την απουσία μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και επιβάτες αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ με αφορμή τον νέο θάνατο εργαζόμενου του ΟΑΣΘ λόγω κορονοϊού, τον 9ο από την αρχή της πανδημίας.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι πάνω από 20% επί του συνόλου των εργαζομένων και οι 9 θάνατοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της διοίκησης του ΟΑΣΘ πως δήθεν λαμβάνει μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, τονίζει, στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του Οργανισμού δεν θα βρει κανείς «πουθενά αναφορά σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, π.χ. εβδομαδιαία τεστ για όλους τους εργαζόμενους, χορηγία μασκών αυξημένης προστασίας κ.λπ. Ούτε θα βρει μέτρα για την προστασία των επιβατών, όπως επίταξη μεταφορικών μέσων και πύκνωση δρομολογίων.

Αντίθετα, θα βρει μέτρα για περικοπές αδειών και μετάθεση των ρεπό των εργαζομένων. Μάλιστα, τώρα η διοίκηση σκέφτεται να αποσπάσει από άλλες υπηρεσίες του ΟΑΣΘ εργαζόμενους με δίπλωμα οδηγού, για να στελεχώσουν την υπηρεσία κίνησης.

Ολα αυτά τα ημίμετρα σε αγαστή - πάντα - συνεννόηση με την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου.

(...) Το τελευταίο διάστημα, εν μέσω 4ου κύματος, η διοίκηση είχε τη φαεινή ιδέα να εντατικοποιήσει τους ελέγχους εισιτηρίων, βάζοντας τους ελεγκτές κομίστρου να έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες κόσμο».

Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση, η ΔΑΣ ΟΑΣΘ επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για επίταξη ιδιωτικών μέσων και ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην Αθήνα

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΑ οργανώνει σήμερα στις 12 μ. η ΔΑΣ ΟΑΣΑ και καλεί σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν, απαιτώντας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επιβατών.

ΣΕΡΡΕΣ
Σύσκεψη με αντικείμενο την οργάνωση του αγώνα για την υγεία του λαού

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την οργάνωση του αγώνα για την υγεία και τη ζωή του λαού καλούν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών (μέλος της ΟΓΕ), με αφορμή την πανδημία και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών (Φιλίππου 17).

Τα σωματεία διεκδικούν
  • Παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας. Ουσιαστική ιχνηλάτηση όταν προκύπτει κρούσμα.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που είτε νοσούν είτε μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
  • Αμεση στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, που έχουν αποψιλωθεί, ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ και επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ, χωρίς «δωράκια» στους κλινικάρχες.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ