ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Χρυσώνουν το "χάπι"

Τη χρηματοδότηση της επιχείρησης, με σκοπό το άμεσο ξεπούλημά της, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση μετά από πολύωρη σύσκεψη

Τη χρηματοδότηση της ΣΟΦΤΕΞ με 3,9 δισ., με ταυτόχρονη, όμως, έναρξη των διαδικασιών για το ξεπούλημά της, καθώς και την εφαρμογή του διαβόητου επιχειρησιακού σχεδίου, που προβλέπει την ομαδική απόλυση 676 εργαζομένων, συρρίκνωση της επιχείρησης και εργασιακών δικαιωμάτων, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, μετά από πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας των αρμοδίων υπουργών με τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση της χρηματοδότησης τράπεζες. Αυτό, μετά από μια κλιμάκωση εκβιασμών και πιέσεων, που οδήγησε στην αποδοχή από την πλειοψηφία του σωματείου του επιχειρησιακού σχεδίου - καρμανιόλα για τους εργαζόμενους, αλλά και για το ίδιο το μέλλον της ΣΟΦΤΕΞ, το οποίο εμφανίζεται υποθηκευμένο σε μεγάλα ανταγωνιστικά και ισχυρά εκδοτικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν αργά χτες το βράδυ, μετά το τέλος της σύσκεψης, σε αντιπροσωπεία του σωματείου, οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΣΟΦΤΕΞ θα αρχίσουν στις 28 Ιούλη.Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της επιχείρησης την ερχόμενη βδομάδα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της σύσκεψης, ο γενικός γραμματέας του σωματείου, Χρ. Κατσούλιας, τόνισε: "Η χρηματοδότηση της ΣΟΦΤΕΞ δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης, αλλά ουσιαστικά στοχεύει στο ξεπούλημά της, με απολύσεις, συρρίκνωση τμημάτων και δικαιωμάτων. Από σήμερα, αρχίζουν τα προβλήματα, γιατί οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και πρέπει όλοι μας να είμαστε σε επιφυλακή για το τι μέλλει γενέσθαι. Η προσωρινή ανάσα δεν επιτρέπει σε καμιά περίπτωση πανηγυρισμούς".

Η κινητοποίηση

Η αναμενόμενη κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ο παράγοντας που όπλισε χτες, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, τους εργαζόμενους, που, κόντρα στον καύσωνα, πορεύτηκαν το μεσημέρι, για πολλοστή φορά, στο κέντρο της Αθήνας.

Στις δωδεκάμισι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και με μια δυναμική πορεία, στη 1 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το ΔΣ του σωματείου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος αφού τους ανακοίνωσε ότι η διυπουργική συνάντηση θα καθυστερήσει, τους ανέφερε ότι η κυβέρνηση "αγωνιά" για την πορεία της επιχείρησης.

Σήμερα το πρωί, θα συνεδριάσει το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου για ναεκτιμήσει το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Σφραγίδες του Λιμεναρχείου στα χέρια δουλέμπορου!
  • Προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Πειραιά
  • Ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας αποδίδουν συνδικαλιστές
  • Ελεγχοι σε πλοία που παραβιάζουν τις συνθέσεις των πληρωμάτων

Σφραγίδες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και αρμόδιων αρχών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με τις οποίες δίνονται άδειες για ναυτολόγηση και αναχώρηση ναυτεργάτη, βρέθηκαν χτες σε χέρια ναυτιλιακού πράκτορα!

Οι σφραγίδες βρέθηκαν στο γραφείο του ναυτιλιακού πράκτορα Δημοσθένη Πασχαλίδη από ναυτεργάτες και συνδικαλιστές, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους κινητοποίησης εναντίον της μεσιτείας. Επί τόπου κλήθηκαν άνδρες της Ασφάλειας Πειραιά, από τους οποίους βρέθηκαν επιπλέον και σφραγίδες γιατρών!Ο ναυτιλιακός πράκτορας σφράγιζε τα φυλλάδια των ναυτεργατών με τις σφραγίδες αυτές, ώστε να φαίνεται ότι οι ναυτεργάτες έχουν περάσει από ιατρική εξέταση, όπως ορίζει ο νόμος, για να μπορέσουν να ναυτολογηθούν!

Ο ναυτιλιακός πράκτορας και ο συνεργάτης του κ. Βασιλάς οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Πειραιά για προανάκριση. Για κατάθεση κλήθηκε από την πλευρά των ναυτεργατών ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Σάββας Τσιμπόγλου.Κλήθηκαν επίσης ο υποδιευθυντής του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,υπάλληλοι του ΓΕΝΕ και εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οπως δήλωσε ο Σάββας Τσιμπόγλου, "οι σφραγίδες αυτές βρέθηκαν στα χέρια του ιδιώτη, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στο Τμήμα Ελέγχου Ναυτικών που είναι Διεύθυνση της Λιμενικής Αστυνομίας. Δηλαδή, ο πράκτορας ασκεί αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν. Το φαινόμενο αυτό ουσιαστικά σημαίνει υποκατάσταση αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΕΝ, οι οποίες έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτό.Το θέμα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις και αυτό αποδεικνύεται από όσους κλήθηκαν για κατάθεση".

Χτες, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών εναντίον των μεσιτικών ναυτιλιακών γραφείων, ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ και ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Γιάννης Μανουσογιαννάκης,κατέθεσαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά υπόμνημα με στοιχεία για το κύκλωμα των "δουλέμπορων" ναυτιλιακών πρακτόρων. Παράλληλα, συνεχίστηκε και τη χτεσινή μέρα ο τετράωρος αποκλεισμός του ΓΕΝΕ από ναυτεργάτες.

Στο άλλο μέτωπο

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για την προστασία της απασχόλησης συνεχίζονται και μέσα στα πλοία. Χτες συνδικαλιστές ακινητοποίησαν πέντε τουριστικά πλοία, επειδή είχαν ελλείψεις στη σύνθεση των πληρωμάτων τους, παραβιάζοντας το νόμο για τις οργανικές συνθέσεις!

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης, είχε προμηθεύσει στους πλοιοκτήτες των πέντε πλοίων αυτών άδεια για ειδική σύνθεση, δηλαδή για μικρότερο αριθμό πληρώματος από αυτόν που προβλέπει η νομοθεσία!

Τα πλοία που ακινητοποιήθηκαν ήταν: AEGEAN GLORY του εφοπλιστή Ποταμιάνου,ΓΙΩΡΓΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΞΠΡΕΣ,ΤΖΟΝ Π και ΣΑΡΟΝΙ ΣΤΑΡ.Η ειδική σύνθεση που έχει εκδοθεί για τον εφοπλιστή Ποταμιάνο προέβλεπε συνολικά 24 άτομα πλήρωμα, ενώ η νομοθεσία για αυτό το πλοίο προβλέπει περίπου 40!Σαράντα άτομα πλήρωμα προβλεπόταν και για το πλοίο ΤΖΟΝ Π και είχε 24. Να σημειωθεί ότι παρά την παραβίαση ακόμα και της ειδικής σύνθεσης, στα πλοία είχε δοθεί άδεια απόπλου. Οι συνδικαλιστές τα ακινητοποίησαν περίπου για μία ώρα, οπότε και έγιναν ναυτολογήσεις ναυτεργατών για να αποκατασταθεί τουλάχιστον ο αριθμός του πληρώματος που προβλεπόταν στην ειδική σύνθεση. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα.

"Οχι" στις εισαγωγές τσιμέντου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Ελευσίνας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας,μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας του κλάδου, σταματώντας την ξεφόρτωση 950 τόνων τσιμέντου από την Τουρκία.Νέα συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν σήμερα για το ίδιο σκοπό στις 7.30 το πρωί.

Το φορτίο τσιμέντου έχει παραγγείλει ο βιομήχανος Αγγέλου,ιδιοκτήτης εταιρίας έτοιμου μπετού. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα αποτελέσει το έναυσμα για να ξεκινήσουν αθρόες εισαγωγές, κάτι που θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας παράγονται ετησίως 13-15 χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, που κατά το 50% εξάγονται. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, δεν μπορεί να γίνονται εισαγωγές σε μια χώρα που παράγει διπλάσια ποσότητα απ' τις ανάγκες της και διαθέτει ένα από τα καλύτερα σε ποιότητα και το φθηνότερο τσιμέντο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν πληρώνει, αλλά ζητά "ρέστα"!

Προκαλεί ανοιχτά ο γνωστός βιομήχανος Δ. Χατζής.Την ίδια στιγμή που οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, εξαπολύει απειλές για διαθεσιμότητες ενάντια στο προσωπικό της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" Σάμου,ενώ χτες κατέθεσε και νέα αγωγή για να κηρυχτούν παράνομες οι κινητοποιήσεις, στο άλλο εργοστάσιο του ομίλου, στην "Εριουφαντουργική" Τιθωρέας (πρώην ΒΕΛΚΑ).

Από τις 6 Ιούνη το προσωπικό της "Εριουφαντουργικής" πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τους μισθούς Μάη και Ιούνη. Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας και στη συνέχεια πορεία στα δικαστήρια, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή του εργοδότη, ο οποίος απέσυρε την αγωγή για να επανέλθει λίγο αργότερα με νέα, με την οποία ζητά να κηρυχτούν παράνομες και οι προηγούμενες κινητοποιήσεις!

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν ο Γ. Μανωλάκος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Νομαρχία Φθιώτιδας και σε συνάντηση που είχαν με τον νομάρχη Θ. Παπαβασιλείου, ο τελευταίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 150 εργαζόμενοι του εργοστασίου στη Σάμο. Μετά την εξαγγελία κινητοποιήσεων και την απειλή κατάληψης, ο βιομήχανος υποχρεώθηκε να ανακαλέσει τις 4 εξαγγελθείσες απολύσεις και να καταβάλει μέρος των μισθών που οφείλει. Σήμερα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του, θα πρέπει να καταβάλει άλλο ένα τμήμα των οφειλόμενων (εξόφληση Μαϊου). Ωστόσο χτες, διαμήνυσε ότι στις προθέσεις του είναι να θέσει όλο το προσωπικό σε διαθεσιμότητα!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Μια από τις σφραγίδες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που βρέθηκαν χτες στα χέρια του ναυτιλιακού πράκτορα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ