ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ
Προσανατολίζονται σε νέους αγώνες

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των ταχυδρόμων της Αθήνας, πυροδοτεί η κυβερνητική πολιτική και η αδιαλλαξία της Διοίκησης των ΕΛΤΑ. Χτες οι ταχυδρόμοι απέργησαν για όγδοη μέρα διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, και μετά τη συγκέντρωσή τους στην αίθουσα Ηπειρωτών, αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στη Διοίκηση των ΕΛΤΑ. Στη συγκέντρωση ήταν έκδηλη η αγανάκτηση των ταχυδρόμων, οι οποίοι προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, το χρόνο των οποίων θα καθορίσει σε συνεδρίασή του το ΔΣ του σωματείου.

"Η κυβέρνηση με την πολιτική της, και η Διοίκηση με την αδιαλλαξία της, είναι οι πραγματικές αιτίες που οι ταχυδρόμοι βρίσκονται στους δρόμους" δήλωσε στο "Ρ" ο Βασίλης Βήττος,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας. "Ο αγώνας των ταχυδρόμων θα μπει σε νέα φάση, γιατί καταλάβαμε πολύ καλά ότι οι καλύτερες ημέρες για εμάς και το δημόσιο ταχυδρομείο, θα είναι αποτέλεσμα μόνο του δικού μας αγώνα", κατέληξε ο συνδικαλιστής.

Στους απεργούς μίλησε ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο οποίος αναφερόμενος και στη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ, τόνισε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν επιβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας των εργαζομένων. Δίνοντας το στίγμα της Ευρώπης που επιδιώκουν, το στέλεχος της Συνομοσπονδίας, επισήμανε πως "στο Αμστερνταμ είναι ελεύθερα τα ναρκωτικά, αλλά δεν είναι ελεύθεροι οι εργαζόμενοι για να διαδηλώνουν". Αναφερόμενος στα προβλήματα των ταχυδρόμων, τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική, - που διατυπώθηκε και στο νόμο 2414/96 για τις ΔΕΚΟ - είναι πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου ταχυδρομείου.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συνεχίζει το άνοιγμα στον εξωγεωργικό τομέα

Στην προσέλκυση μεγάλων πελατών με την προώθηση νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και με τις γενικές τραπεζικές εργασίες προσβλέπει η διοίκηση της ΑΤΕ, για την ανάπτυξη των τραπεζικών και πιστωτικών εργασιών της. Εκτός των άλλων, προβλέπεται επέκταση της δανειοδότησης στους τομείς της βιομηχανίας, εμπορίου, βιοτεχνίας κλπ. και "άνοιγμα" με χορηγήσεις μεσομακροπρόθεσμων δανείων στον εξωγεωργικό τομέα, χωρίς απαραίτητα να συνεργαστούν με την ΑΤΕ!

Τα παραπάνω προσδιορίζονται σε σχετική εγκύκλιο του διοικητή της ΑΤΕ Χρ. Παπαθανασίου, στην κατεύθυνση της πλήρους εμπορικοποίησης της Τράπεζας και παρά τους ιδρυτικούς της σκοπούς, που απέβλεπαν στη στήριξη της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια και στη βάση των επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι κυβερνητικές διοικήσεις μεθοδεύουν την "αποδέσμευση" της ΑΤΕ από "βάρη και δεσμά" κληρονομημένα από το παρελθόν, λόγω της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής που οδήγησε σε καταχρέωση και κλείσιμο μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων και σε μεγάλα ανοίγματα την Τράπεζα. Οπως είναι γνωστό, εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τα χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων (που, τελικά, έβαλαν λουκέτο) διαγράφηκαν υπέρ της ΑΤΕ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Τράπεζας προωθεί την ιδιωτικοποίηση και όσων ακόμη εταιριών αγροτικού ενδιαφέροντος δεν έχει πουλήσει.

Ενώ "αποδεσμεύεται", ουσιαστικά, από τον αγροτικό τομέα η Τράπεζα, γίνεται προσπάθεια αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε εξωγεωργικούς τομείς, με στροφή στις χορηγήσεις σε ιδιώτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις (όπως εταιρίες καπνού, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών, τυποποίησης ελαιολάδου κλπ.). Κι αυτό, ενώ τα πρώτα ανοίγματα προς το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο έχουν δημιουργήσει, ήδη, μεγάλες επισφαλείς απαιτήσεις. όπως π. χ. η γνωστή εταιρία "Μιμίκος"...

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του διοικητή της, η ΑΤΕ προσβλέπει στην ανάπτυξη των εργασιών της με τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων και από τις θυρίδες σ' όλη τη χώρα και την ανάπτυξη τραπεζικών εργασιών τύπου (πιστωτικές κάρτες, συνάλλαγμα, λίσινγκ, αμοιβαία κεφάλαια). Τέλος, αναγγέλλεται προσπάθεια αύξησης του βαθμού ρευστοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών "με ενέργειες προς είσπραξή τους" και παρακολούθηση των πιστούχων για εξόφληση χωρίς καθυστερήσεις των οφειλών τους - πράγμα που προδιαγράφει ένταση των καταναγκαστικών μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς οι "μεγάλοι πελάτες" μένουν συνήθως στο απυρόβλητο.

ΟΜΕ - ΟΤΕ
Μόνη της η ΠΑΣΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή

Στη συγκρότηση μονοπαραταξιακής Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, με περισσή αλαζονεία αλλά και σαφή πολιτική σκοπιμότητα, προχώρησε η ΠΑΣΚΕ κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, που προήλθε από το τελευταίο 20ό Συνέδριο. Η επιλογή αυτή αποτελεί σαφή υπαναχώρηση της παράταξης από την αρχική της θέση, για αντιπροσωπευτικό προεδρείο στην ΟΜΕ - ΟΤΕ - όπως διατυπώθηκε και στις επαφές με τις υπόλοιπες παρατάξεις - και αποδεικνύει για μια φορά ακόμα, πως η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, που την αναγκαιότητά του επικαλείται η ΠΑΣΚΕ στα λόγια, είναι καινή περιεχομένου.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή η ΕΣΚ - ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι ο βασικός λόγος που η ΠΑΣΚΕ δεν προχώρησε στη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής ΕΕ, είναι η ανησυχία που τη διακατέχει για την ομαλή εφαρμογή των "εκσυγχρονιστικών" θέσεών της, για τα σοβαρά προβλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό μαρτυρά και η πρόταση που έκανε προς τις παρατάξεις για την έναρξη "διαλόγου" στο διάστημα Σεπτέμβρης - Δεκέμβρης, έτσι ώστε να συγκλίνουν οι παρατάξεις σε συμφωνία θέσεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα (ασφαλιστικό, πορεία ΟΤΕ, εργασιακές σχέσεις κ.ά.).

Ουσιαστικά - συνεχίζει η ΕΣΚ - επιδιώκουν μία προγραμματική συμφωνία με τις υπόλοιπες παρατάξεις και τον αποκλεισμό όσων διαφωνούν, τόσο στα θέματα που θίγονται, όσο και στην πορεία ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος".

Στη συνεδρίαση, η ΕΣΚ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στον "διάλογο" υποταγής που προτείνει η ΠΑΣΚΕ, και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης αντιπροσωπευτικής ΕΕ. Την αντιπροσωπευτικότητα υποστήριξαν και οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της Α.Σ. (ΣΥΝ), χωρίς όμως να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνουν σχετικά με την πρόταση "διαλόγου" της ΠΑΣΚΕ.

Σε δίκη σύρεται ο πρόεδρος της ΠΟΣ

Δικάζεται την ερχόμενη Τρίτη, 24 Ιούνη 1997, στο Τέταρτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Σωτ. Ραυτόπουλος,αναπληρωτής πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), κατηγορούμενος για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση και απειλή.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΠΟΣ, χαρακτηρίζει "βαριά" την κατηγορία και επισημαίνει ότι αυτή είναι η απάντηση των Αστυνομικών Αρχών στην αυτονόητη ευαισθησία και υπευθυνότητα του συνδικαλιστή να διαμαρτυρηθεί για τη "βάναυση συμπεριφορά κάποιων αστυνομικών οργάνων απέναντι σε Αλβανούς λαθρομετανάστες", στις 25 Αυγούστου 1994.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣ, ο Σ. Ραυτόπουλος θεώρησε υποχρέωσή του να καταγγείλει τη συμπεριφορά αυτή στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, αλλά η διοίκηση του Τμήματος, αντί να ερευνήσει τις καταγγελίες του, τον συνέλαβε και με "σωρεία ψευδών και κατασκευασμένων κατηγοριών τον οδήγησε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη με τις παραπάνω κατηγορίες".

Η ΠΟΣ ζητά από τα πολιτικά κόμματα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους προς το δικαζόμενο συνδικαλιστή.

Σήμερα η σύσκεψη για παράταξη των παραπληγικών

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Συνδικαλιστών από το χώρο των παραπληγικών και κινητικά αναπήρων καλεί σε ιδρυτική σύσκεψη για τη συγκρότηση αγωνιστικής προοδευτικής παράταξης στο χώρο των παραπληγικών και κινητικά αναπήρων. Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα και ώρα 7μμ στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος, τηλ. 5220.306). Ο χώρος είναι προσπελάσιμος στους κινητικά αναπήρους. Για περισσότερες πληροφορίες στον υπεύθυνο της Επιτροπής, Μάριο Καμακάρη στο τηλ. 4979.608.

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής, Μάριος Καμακάρης, δήλωσε στο "Ρ" ότι "η κίνηση αυτή θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει κάθε τίμιο και προοδευτικό άνθρωπο από το χώρο των κινητικά αναπήρων. Θα δώσει τον αγώνα της για να αλλάξει η κατάσταση στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των κινητικά αναπήρων που έχουν γίνει υποχείριο της κυβέρνησης, αξιοποιώντας διάφορα προνόμια, όπως τη διαχείριση με αδιαφάνεια διάφορων ΕΟΚικών προγραμμάτων με αντάλλαγμα προς την κυβέρνηση τη μη ύπαρξη αγωνιστικού διεκδικητικού κινήματος των αναπήρων".

"Γαλαζοπράσινο" προεδρείο στο ΣΑΤΑ

Αφού στην ουσία εξυπηρετούν την ίδια πολιτική, οι ηγεσίες της ΔΑΚ - ΜΜΕ (ΝΔ) και ΠΑΣΚΕΤ (ΠΑΣΟΚ) συγκρότησαν "γαλαζοπράσινο" προεδρείο στο Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, αποκλείοντας ταυτόχρονα όλες τις άλλες παρατάξεις. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία συνεργασίας και στην Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ταξί και αγοραίων.

Σε χτεσινή συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος ΔΣ του ΣΑΤΑ, οι ηγεσίες της ΔΑΚ - ΜΜΕ και της ΠΑΣΚΕΤ συμφώνησαν στη μοιρασιά και κατέλαβαν όλες τις θέσεις του προεδρείου! Ετσι, νέος πρόεδρος είναι ο Ευθ. Λυμπερόπουλος,επικεφαλής της ΔΑΚ, Α' αντιπρόεδρος ο Μιχ. Ντάλλας (ΔΑΚ) Β' αντιπρόεδρος ο Λευτ. Τερζάκης (ΔΑΚ), γενικός γραμματέας ο Κων. Δήμος (ΠΑΣΚΕΤ), με αναπληρωτή τον Αντ. Αρβανίτη (ΠΑΣΚΕΤ), ταμίας ο Παν. Μπίτσικας (ΔΑΚ), με αναπληρωτή τον Δημοσθένη Λιόση (ΔΑΚ). Οργανωτικός γραμματέας ορίστηκε ο Νικ. Κασελάς (ΔΑΚ).

Οι εκπρόσωποι των δύο αυτών παρατάξεων, για να δικαιολογήσουν τη συμμαχία τους, αλλά και τον κατ' ουσία πραξικοπηματικό αποκλεισμό των άλλων παρατάξεων από το προεδρείο του Συνδικάτου, υποστήριξαν ότι ξεπέρασαν τις "κομματικές αγκυλώσεις" και ότι δήθεν αυτό το "συμμαχικό σχήμα" αλλάζει προς το καλύτερο την εικόνα του ΣΑΤΑ.

Οι εκπρόσωποι της "Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) επανέλαβαν την πάγια και αταλάντευτη θέση για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με την οποία σημειωτέον συμφωνούσαν στα λόγια μέχρι χτες και τα στελέχη της ΔΑΚ - ΜΜΕ και της ΠΑΣΚΕΤ. Οσον αφορά τη "συμμαχία" στο ΣΑΤΑ, η ΕΠΣ καταγγέλλει ότι μοναδικό σκοπό έχει τον αγωνιστικό αφοπλισμό του συνδικάτου.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ