ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - «ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»
Κρουνοί χρηματοδότησης για το κεφάλαιο, μνημόνια διαρκείας για τους λαούς

Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ετήσια στρατηγική για τη λεγόμενη «βιώσιμη ανάκαμψη», η οποία - όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - εγκαινιάζει τον φετινό κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή των μόνιμων μνημονίων της ΕΕ, για να φορτωθεί και αυτή η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού.

Μία σημαντική αλλαγή, η οποία επηρεάζει και το μοίρασμα των ενισχύσεων προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για «πράσινες» επενδύσεις στο 37% (από 30% αρχικά), ενώ προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων θα διοχετευθεί σε ψηφιακές επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών - μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών».

Σε αδρές γραμμές το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, περιγράφεται από τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020.

Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης, ως προτεραιότητες ορίζονται μεταξύ άλλων οι «τομείς με σημαντικές επενδυτικές ανάγκες, όπου περιλαμβάνονται οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα (...) Αναβάθμιση κόμβων συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των αστικών λυμάτων, όπου χρειάζονται περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις», διευρύνοντας τα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο επίκεντρο μπαίνουν και οι «διασυνοριακές συνδέσεις για την εισαγωγή και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ γειτονικών κρατών - μελών (...) καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από το φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας για απομάκρυνση από την ηλεκτροπαραγωγή με βάση το λιγνίτη».

Τα παραπάνω συνδυάζονται με την ολόπλευρη κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων οι οποίες προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η έκθεση της Κομισιόν με τις ειδικές συστάσεις για την ελληνική οικονομία υπογραμμίζει πως «είναι κρίσιμης σημασίας στην παρούσα κατάσταση να διατηρηθεί η προσήλωση στην αναδιοργάνωση των τραπεζών, με σκοπό να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποδεσμευτούν πόροι στον τραπεζικό τομέα, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης».

Στο μεταξύ, σε χαιρετισμό του χτες στο 15ο ετήσιο «Greek Roadshow» που διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αφού ενημέρωσε τους «επενδυτές» για τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, τους διαβεβαίωσε ότι «προωθούμε επιθετικά την μεταρρυθμιστική ατζέντα μας». Μεταξύ άλλων παρουσίασε τα όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για το σχέδιο «Ηρακλής» και τον νέο πτωχευτικό κώδικα, χαρακτηρίζοντας «επανάσταση» το νόμο που σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια, επίσης την επερχόμενη δημοπρασία για το φάσμα 5G και τη λειτουργία του κρατικού ταμείου που δημιουργείται για να υποστηρίξει υπηρεσίες 5G, τα σχέδια για πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία κατά τον πρωθυπουργό «σε βάθος χρόνου (...) θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς». Αναφέρθηκε ακόμα στο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ καθώς και στο «σχέδιο Πισσαρίδη», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δουλεύει με μπούσουλα το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας σε «πράσινες» και ψηφιακές ιδιωτικές επενδύσεις.

Συνεχίζονται η παροχή «ζεστού» χρήματος και η εξασφάλιση τζάμπα εργασίας στις επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή (στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού) και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ η τροπολογία για το «Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», που εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να προσφέρει άλλα 345 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες, στο όνομα της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η τροπολογία προβλέπει την επιδότηση με το εν λόγω ποσό 100 χιλιάδων προσλήψεων, θα είναι 6μηνης διάρκειας και το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα, άδειες κ.λπ., ενώ σε περίπτωση που η πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο που είναι εγγεγραμμένος στις λίστες του ΟΑΕΔ, η νέα πρόσληψη θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού. Πρόκειται δηλαδή για προσφορά καθαρά τζάμπα εργασίας - με τους γνωστούς άθλιους όρους - στους εργοδότες, μαζί με την απαλλαγή τους από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, και φυσικά χωρίς καμία δέσμευση για διατήρηση των θέσεων μετά το 6μηνο.

Σε άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας έχει συμπεριληφθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων των μικρών ακριτικών νησιών (με πληθυσμό κάτω των 1.200 ατόμων) για το 2020.

Σχολιάζοντας το πρώτο άρθρο της τροπολογίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε: «"Λεφτά υπάρχουν" για την εργοδοσία, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα μιας τέτοιας αντιλαϊκής πολιτικής, με εξευτελιστικά επιδόματα ανεργίας. Και αυτά για ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέργων, ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των εργαζομένων μένουν εντελώς απροστάτευτοι, με μισθό ίσο με το επίδομα της ανεργίας.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η κυβέρνηση έρχεται να ξελασπώσει τους επιχειρηματίες με "ζεστό" τζάμπα χρήμα του ελληνικού λαού. Είναι πρόκληση, όταν το 95% των φόρων αφαιμάσσονται από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και μόλις το 5% λαμβάνεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι πρόκληση, όταν για να πάρει ένας εργαζόμενος τα 534 ευρώ δεινοπαθεί, περιμένοντας δύο και τρεις μήνες. Η κυβέρνηση προκαλεί τους ανέργους στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στο Εμπόριο, οι οποίοι έχουν φορτωθεί αυτές τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης». Και τόνισε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει το συγκεκριμένο άρθρο της τροπολογίας.

Οσον αφορά το άρθρο για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών, ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα διεκδικούν την πλήρη κατάργηση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, και να φορολογηθούν η ακίνητη περιουσία των μεγάλων επιχειρήσεων και η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αίτημα, επισήμανε, το οποίο το ΚΚΕ έχει καταθέσει αρκετές φορές ως τροπολογία.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «έτσι όπως έχει η τροπολογία, για τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση, πολύ περισσότερο που την έχετε ενσωματώσει σε μια τροπολογία που δίνει "ζεστό" χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Εάν ήταν ξεχωριστό άρθρο θα το σκεφτόμασταν, θα μπαίναμε σε μια διαδικασία συζήτησης. Ετσι όπως είναι, λοιπόν, δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε». Για τους λόγους αυτούς, κατέληξε, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την τροπολογία.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευρωατλαντικές «μάχες»

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Με αυτά τα απλά και αποκαλυπτικά λόγια, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, λίγο πριν συναντήσει την Τετάρτη τον πρωθυπουργό, αποτύπωσε σε συνέντευξή του τη «σκυταλοδρομία» ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την υλοποίηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, αλλά και των σχεδίων ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Με ολίγη δε από «γλυκόπικρη» διάθεση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, λίγη ώρα αργότερα, συναντώντας τον Ζάεφ, δήλωνε χαρούμενος που η κυβέρνηση «παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον της, σήμερα όχι μόνο τη σέβεται, αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ενδεικτικά άλλωστε, για τις «μάχες» που συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στο μετερίζι του κεφαλαίου και των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, είναι και τα τρία μνημόνια συνεργασίας που έχει καταθέσει στη Βουλή αυτές τις μέρες.

Οι συμφωνίες αφορούν την επιτάχυνση της ευρωενωσιακής πορείας της Β. Μακεδονίας, με την προσφορά «τεχνογνωσίας» για να «τρέξουν» οι απαραίτητες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, αλλά και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων για να προχωρήσουν οι «δουλειές» και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία, η είσοδος δηλαδή της Β. Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, με απώτερο στόχο την ανακοπή της επιρροής των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (Ρωσία, Κίνα κ.λπ.) στην περιοχή, ήταν ο λόγος και για την υπογραφή της αμερικανοΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών από τον ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα δηλώνει ότι «σέβεται και τιμά» η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κι αυτό επειδή ο «πρωταγωνιστικός ρόλος» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια πάει χέρι χέρι με τους στόχους «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή.

Με αυτήν την «πυξίδα», εύκολα οι μέχρι χτες «μακεδονομάχοι» της ΝΔ γίνονται οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές της αμερικανοΝΑΤΟικής Συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και την ίδια ώρα οι ρόλοι αντιστρέφονται, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «μουρμουρίζει» για όσα ο ίδιος προετοίμασε ως κυβέρνηση, όπως η κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, ή για τις υπόλοιπες επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, π.χ. τις Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ξανά πως κάθε άλλο παρά σινικά τείχη χωρίζουν τον κοσμοπολιτισμό με τον εθνικισμό, που με μοιρασμένους ρόλους βοηθάνε να προχωρά η εμπλοκή της χώρας στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Κανένας από τα αστικά κόμματα, εξάλλου, δεν αμφισβητεί τον βασικό ρόλο που εύγλωττα αποδίδει ξανά και ξανά τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και σύμμαχο - κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής», αλλά και ως «εγγυήτρια» των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή απέναντι στη Ρωσία.

Ο λαός μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, μπαίνει «στο μάτι του κυκλώνα» των ανταγωνισμών, ενδεχόμενων πολεμικών συγκρούσεων, επώδυνων συμβιβασμών και ιμπεριαλιστικών συμφωνιών που κάθε άλλο παρά την ειρήνη και την ασφάλεια εγγυώνται.

Αλλωστε, ενδεικτική για «το πνεύμα των Πρεσπών που πλανάται πάνω από τα Βαλκάνια» είναι και η Συμφωνία Σερβίας - Κοσόβου, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, που προβλέπει τη «μείωση της ενεργειακής εξάρτησης» από τη Ρωσία και τον αποκλεισμό των κινεζικών κολοσσών από τα δίκτυα 5G, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών που πληρώνουν οι λαοί.

Μπροστά και στους επόμενους επώδυνους συμβιβασμούς και τις διευθετήσεις που δρομολογούνται τώρα σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, με το ίδιο πάντα διακύβευμα, το πώς θα «τρέξουν» τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στους ανταγωνιστές τους, όπως και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, τα παραπάνω αποτελούν πολύτιμη πείρα για το λαό. Δείχνουν πού χρειάζεται να στοχεύσει στις μάχες που έχει να δώσει, απέναντι στην πολιτική της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org