ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΝΕ στο πλευρό της νεολαίας του Λιβάνου

Από την πρώτη στιγμή μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το ΚΚΕ - με ανακοίνωσή του - εξέφρασε τη βαθιά οδύνη και την αλληλεγγύη του στο λαό του Λιβάνου, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός αυτό, οι συνθήκες και η χρονική στιγμή στην οποία έλαβε χώρα, γεννούν σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες. Παράλληλα, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε μήνυμα αλληλεγγύης προς το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα. Ηδη στην Ελλάδα, σωματεία, σύλλογοι και μαζικοί φορείς του κινήματος συγκεντρώνουν αναγκαίο υλικό για τους πληγέντες της καταστροφής.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη Νεολαία του Λιβανέζικου ΚΚ, την Ενωση Λιβανέζικης Δημοκρατικής Νεολαίας, στην οποία έχει εκφράσει και την αλληλεγγύη των νέων κομμουνιστών της Ελλάδας προς τη νεολαία του Λιβάνου. Η Ενωση πρωτοστατεί στην έμπρακτη οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης στα θύματα της έκρηξης. Παράλληλα, πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις που γίνονται για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των πληγέντων όπως και των εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων που προκάλεσε η έκρηξη, ενώ έχει δεκάδες μέλη της τραυματίες από τις επιθέσεις που πραγματοποιούν εναντίον των διαδηλωτών οι δυνάμεις καταστολής που επιστρατεύονται για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν με αφορμή τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και την επιδείνωση της ζωής του λιβανέζικου λαού, που άλλωστε υπήρχαν και πριν από το τραγικό γεγονός της έκρηξης.

Εκφράζοντας έμπρακτα τη διεθνιστική αλληλεγγύη της, η ΚΝΕ ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών προς τις οργανώσεις - μέλη της για δράσεις αλληλεγγύης και για συλλογή χρημάτων από τις δραστηριότητές τους προκειμένου να στηριχθούν τα θύματα της έκρηξης, και θα λάβει σχετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

  • Επίσης, φορείς του μαζικού κινήματος, εργατικά σωματεία, μετά από πρόσκληση του ΠΑΜΕ, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλική βοήθεια για τον πολύπαθο λαό του Λιβάνου.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Αυστρία και Πολωνία οι τελευταίοι σταθμοί

Από την υπογραφή της «αμυντικής συμφωνίας» ΗΠΑ - Πολωνίας
Από την υπογραφή της «αμυντικής συμφωνίας» ΗΠΑ - Πολωνίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Με την επίσκεψή του σε Αυστρία και Πολωνία ολοκληρώθηκε η τετραήμερη περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, κατά την οποία υπογραμμίστηκε κυρίως ο «κίνδυνος» της Κίνας και της Ρωσίας. Προηγούμενες στάσεις του ήταν η Τσεχία και η Σλοβενία.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, το Σάββατο στη Βαρσοβία, ο Πομπέο και ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μάριους Μπλάζακ, υπέγραψαν τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν επίσης η κατάσταση στη Λευκορωσία, η ασφάλεια των δικτύων 5G και η συμμετοχή της κινεζικής «Huawei», μια νέα διμερής συμφωνία για την ανάπτυξη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας, η πανδημία του Covid-19.

Με την EDCA, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία στους 5.500 τουλάχιστον. Μάλιστα, ο Μπλάζακ δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί στους 20.000.

Την Παρασκευή, στην Αυστρία, ο Πομπέο μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, κατηγόρησε το κινεζικό κράτος ότι χρησιμοποιεί τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές «σε άμεση σύνδεση» με τον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην κοινή θέση της ΕΕ λέγοντας πως «η προσέγγισή μας δεν είναι να απαγορεύσουμε γενικά έναν ανταγωνιστή, έναν πάροχο, αλλά να καταρτίσουμε έναν σαφή κατάλογο κριτηρίων για την αποφυγή παρόχων υψηλού κινδύνου» στα δίκτυα 5G. Διάσταση απόψεων επίσης υπήρξε στο ζήτημα του «Nord Stream 2», του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής προς τη Γερμανία και την ΕΕ, όπου συμμετέχουν αυστριακά μονοπώλια, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ.

Στην Αυστρία ο Μ. Πομπέο αναφέρθηκε ακόμα στην παράταση του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν που απαιτούν οι ΗΠΑ προτρέποντας «όλο τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας». Στη Βιέννη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Ραφαέλ Γκρόσι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που ελέγχει την πυρηνική δραστηριότητα και του Ιράν. Μετά τις συνομιλίες ο Γκρόσι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παραχωρήσει πρόσβαση στην υπηρεσία σε διάφορες τοποθεσίες, ενώ ο Πομπέο κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως και αμέσως με την ΙΑΕΑ.

ΛΙΒΥΗ
Διαπάλη για τη Σύρτη και τις πετρελαιοπηγές

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται τα πέρα δώθε στη Λιβύη εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προκειμένου να πάρουν θέση στη λεηλασία της διαλυμένης εδώ και μια δεκαετία χώρας μετά την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση. Χτες στην Τρίπολη βρέθηκαν για συναντήσεις με την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ.Σάρατζ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακαρ και ο υπουργός Αμυνας του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγιε.

Ο Μάας, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου το Γενάρη του 2020 για την εκεχειρία και το άνοιγμα της πολιτικής διαδικασίας (που πρακτικά έχει μείνει στα χαρτιά), σημείωσε: «Βλέπουμε μια απατηλή ηρεμία αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Και οι δύο πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα σε μαζική κλίμακα και να εμποδίζουν τις προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Γερμανός αξιωματούχος, που έχει συναντήσεις με την κυβέρνηση Σάρατζ (στηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και αναγνωρίζεται διεθνώς), προβάλλει όπως λέγεται «μια πρόταση του ΟΗΕ για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη», πόλη που αυτή την περίοδο ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ (στηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εμμέσως από τη Ρωσία) και είναι κομβικής σημασία για τον έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγής της χώρας. Το σχέδιο αυτό αναμενόταν να συζητήσει και με τον Μουσταφά Σανάλαχ, τον πρόεδρο της λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC).

Μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Μάας πρόκειται να ταξιδέψει στο Αμπού Ντάμπι, έπειτα από τη συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Ο Μάας δήλωσε πως σχεδιάζει να συγχαρεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντάλα Μπιν Ζάγεντ αλ Ναγιάν, για την «ιστορική» αυτή κίνηση, ενώ θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση σε Λιβύη, Ιράν, Συρία, Κατάρ και Λίβανο.

Από την πλευρά του ο Ακάρ, που συνοδεύεται και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, επιθεώρησε το Κέντρο Εκπαίδευσης που έχει συστήσει η Τουρκία με την κυβέρνηση Σάρατζ, ενώ εξετάστηκαν επίσης η πορεία των μνημονίων Τουρκίας - κυβέρνησης της Τρίπολης και τα επόμενα βήματα για την καλύτερη λειτουργία της τουρκικής ναυτικής βάσης στη Μισράτα, καθώς και της αεροπορικής στην Αλ Ουτίγια. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας του Κατάρ μαζί με τη συνοδεία του.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου «Su-27» αναχαίτισε χτες στη Μαύρη Θάλασσα τρία αεροσκάφη και συγκεκριμένα ένα στρατηγικό αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος «RC-135», ένα αμερικανικό αεροσκάφος περιπολίας «P-8A Poseidon» και ένα βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος «R-1 Sentinel», τα οποία είχαν προσεγγίσει τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όμως δεν παραβίασαν τον ρωσικό εναέριο χώρο, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Επίσης, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε στη Βαλτική Θάλασσα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

ΝΑΡΙΝΙΟ.-- Τουλάχιστον εννέα νέοι (από 17 έως 26 ετών) δολοφονήθηκαν σε τυφλή επίθεση ένοπλων κουκουλοφόρων στη νοτιοδυτική Κολομβία, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης της επαρχίας Ναρίνιο την Κυριακή. Πρόκειται για περιοχή όπου συγκρούονται εγκληματικές συμμορίες ναρκεμπόρων και είναι αισθητή η απουσία οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής από την πλευρά του αστικού κράτους. Τα περιστατικά των τυφλών δολοφονιών πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό στην πολύπαθη χώρα, ενώ συνεχίζονται και οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών από παραστρατιωτικούς.

ΓΑΖΑ
Πυρά από ισραηλινά άρματα μάχης

Αλλη μια επιδρομή στη Γάζα εξαπέλυσαν χτες το πρωί ισραηλινά άρματα μάχης χτυπώντας, όπως είπαν, θέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς» και ως αντίποινα για τα «εμπρηστικά μπαλόνια» κατά των ισραηλινών πόλεων.

Καμιά ανθρώπινη απώλεια δεν αναφέρθηκε, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές υλικές ζημιές.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων για τη λεγόμενη συμφωνία ειρήνευσης του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο σημειώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να μιλάει στο όνομα των Παλαιστινίων» και προσθέτει ότι η στάση των ΗΑΕ παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν γίνει στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου και τις κοινές προτάσεις για το Παλαιστινιακό και ενθαρρύνει την ισραηλινή επιθετικότητα και τους εποικισμούς, την κλοπή της παλαιστινιακής γης.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Παλαιστίνη δεν θα συμμετάσχει στην έκθεση του Ντουμπάι 2020.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σύλληψη του επικεφαλής των τελωνείων

Στη σύλληψη του επικεφαλής της τελωνειακής αρχής του Λιβάνου προχώρησαν χτες οι αρχές της χώρας, ως βασικού υπευθύνου για τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας, που στοίχισε επίσημα τη ζωή σε πάνω από 180 άτομα (ακόμη αγνοούνται πάνω από 10), τραυμάτισε πάνω από 6.000 και ξεσπίτωσε 300.000, ενώ το 1/3 της Βηρυτού θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Μετά από πολύωρη ανάκριση συνελήφθη ο Μπαντρί Ντάχερ ενώ συνεχίζεται η έρευνα. Στον Λίβανο, με αφορμή τη φονική έκρηξη και την καταστροφή, διάφορες δυνάμεις επιχειρούν να παρέμβουν διεκδικώντας μερίδιο από τη μοιρασιά για την ανοικοδόμηση.

Στο πλαίσιο αυτό στις έρευνες συμμετέχουν Γάλλοι ερευνητές και ειδικοί από το αμερικανικό FBI, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, προειδοποίησε ότι η έρευνα για την καταστροφική έκρηξη είναι «πολύ περίπλοκη και δεν θα ολοκληρωθεί γρήγορα». Ο ελιγμός της κυβέρνησης, με την παραίτηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ την προηγούμενη βδομάδα, δεν φαίνεται να αμβλύνει τη λαϊκή αγανάκτηση καθώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα είναι πολύ μεγάλες, από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση που προϋπήρχε της έκρηξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ