ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΟΒΑ - G8
Αγανακτισμένοι οι Γενοβέζοι από τα μέτρα καταστολής

Από την προηγούμενη Δευτέρα ζουν σαν σε κατεχόμενη πόλη

Ενα ζευγάρι προσπαθεί να περάσει από τη «σιδερόφραχτη πύλη», μία από τις πολλές που έχουν μετατρέψει σε φυλακή, ιδιαίτερα την «κόκκινη ζώνη»

Associated Press

Ενα ζευγάρι προσπαθεί να περάσει από τη «σιδερόφραχτη πύλη», μία από τις πολλές που έχουν μετατρέψει σε φυλακή, ιδιαίτερα την «κόκκινη ζώνη»
ΡΩΜΗ - ΓΕΝΟΒΑ.-

Οι Γενοβέζοι θεωρούνται οι πλέον συντηρητικοί κάτοικοι του συντηρητικού ιταλικού βορρά. Στην αρχή το κλίμα της έντασης που επικρατούσε από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια μέχρι και το τελευταίο ιταλικό χωριό, τους άφηνε σχετικά αδιάφορους. Ομως πια οι ίδιοι οι Γενοβέζοι έχουν απηυδύσει. Η πόλη τους μοιάζει να βρίσκεται υπό ξένη κατοχή.

Από τη Δευτέρα οι κάτοικοι του βορειοδυτικού λιμανιού της χώρας, όσοι έχουν κυρίως την ατυχία να κατοικούν στην κόκκινη ζώνη, πρέπει να περνούν μέσα από τις λίγες πύλες διόδου που υπάρχουν στο «σιδηρούν παραπέτασμα», ύψους 4 μέτρων και τεσσάρων χιλιομέτρων μήκους. Σε εκείνο το σημείο ο έλεγχος είναι εξονυχιστικός. Και μπορούν να περνούν μόνο οι διαβιούντες στις συγκεκριμένες κατοικίες εντός της ζώνης και σε όσους έχει δοθεί ειδική άδεια εισόδου.

Τα επεισόδια που προκαλούν έρευνες σε διάφορα μέρη και κυρίως όπου έχουν καταλύσει διαδηλωτές - πραγματοποίησε την Τρίτη η αστυνομία της Γένοβας - ο αποκλεισμός των σιδηροδρομικών σταθμών και η αναστολή όλων των καθορισμένων δρομολογίων των τρένων, η πόλη που θα ερημώσει - ακόμη και οι φούρνοι θα είναι κλειστοί τις τρεις μέρες της Συνόδου αφού δε θα μπορεί να γίνει ανεφοδιασμός σε αλεύρι - είναι μερικά από τα έντονα κατασταλτικά μέτρα, μέρος του ασφυκτικού κλοιού ασφαλείας που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή τρεις μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου των G8.

Στο στόχαστρο

Ολα τούτα έχουν εξοργίσει τους Γενοβέζους όπως και τους υπόλοιπους Ιταλούς αφού ανάλογες εξονυχιστικές έρευνες, με τη συμμετοχή της μυστικής υπηρεσίας DIGOS, έγιναν στη Φλωρεντία, στη Νάπολη και στην Πάντοβα, όπου οι αστυνομικοί ανακάλυψαν υλικά για την κατασκευή βομβών μολότοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, καθώς όπως βροντοφωνάζουν καταπατούνται και τα απλά δικαιώματά τους ως πολίτες και διαλύεται η κοινωνική τους ζωή.

Τα οχτώ γουρούνια, τοποθετημένα στο Στάδιο της Γένοβας, είναι ηλίου φαεινότερον τι συμβολίζουν

Associated Press

Τα οχτώ γουρούνια, τοποθετημένα στο Στάδιο της Γένοβας, είναι ηλίου φαεινότερον τι συμβολίζουν
Αν και αρχικά τόσο το «Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας» όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των Ιταλών πίστευαν ότι αν γίνουν επεισόδια θα είναι λίγα και στημένα, τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα πράξει η ιταλική αστυνομία που έχει μακρύ βιογραφικό όσον αφορά στις «υπόγειες επιχειρήσεις».

Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να εκληφθούν περιστατικά όπως οι δύο προχτεσινές βομβιστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Ιταλίας, και η χτεσινή εξουδετέρωση από την αστυνομία με ελεγχόμενες εκρήξεις τριών εκρηκτικών μηχανισμών, ένας εκ των οποίων είχε τοποθετηθεί μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Γένοβας που αναμένεται να κλείσει την Τετάρτη.

Από την άλλη πλευρά, εμπρηστικό μηχανισμό που είχε στόχο την ομάδα διαμαρτυρίας κατά της συνόδου της G8, «Ολα Λευκά», που αποτελεί κλάδο της συντονιστικής οργάνωσης Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας (GSF), εξουδετέρωσαν το βράδυ της Δευτέρας πυροτεχνουργοί της ιταλικής αστυνομίας. Ο μηχανισμός ήταν προγραμματισμένος να εκραγεί στις 9.30 το βράδυ και εξουδετερώθηκε μόλις 5 λεπτά πριν την ανάφλεξή του.

Η ιταλική κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, καθώς και οι υπεύθυνοι της GSF καταδίκασαν αμέσως την επίθεση, καταγγέλλοντας ότι κάποιοι έχουν επιλέξει τη «στρατηγική της έντασης», με στόχο να οξύνουν τα πνεύματα προτού ακόμα ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας.

Αυτός λέγεται εξονυχιστικός έλεγχος από αστυνομικό για...«ύποπτα μήλα»

Associated Press

Αυτός λέγεται εξονυχιστικός έλεγχος από αστυνομικό για...«ύποπτα μήλα»
Ενα «κόκκινο» καράβι για τη Γένοβα...

Χίλιοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ξεκινούν αύριο Πέμπτη για τη Γένοβα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκεί κινητοποιήσεις. Οχτακόσιοι από τους παραπάνω θα αποτελέσουν το μπλοκ του Κόμματος και της νεολαίας του και 200 θα συμμετέχουν σε συνδικάτα και άλλες μαζικές οργανώσεις. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα, με δελτίο Τύπου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επικεφαλής των κομμουνιστών θα είναι η αντιπροσωπεία της ΚΕ που ήδη ξεκίνησε για τη Γένοβα. Την αποτελούν οι Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ, Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος, Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, καθώς και ο Νίκος Γκατζής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Παρόντα, επίσης, θα είναι πολλά στελέχη του ΚΚΕ.

Η αναχώρηση θα γίνει από το λιμάνι της Πάτρας αύριο Πέμπτη στις 2.00 μ.μ. με το πλοίο «Blue Star». Το πλοίο θα φθάσει στην Ηγουμενίτσα στις 7.30 μ.μ. απ' όπου θα παραλάβει κομμουνιστές - διαδηλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα.

Το μπλοκ των κομμουνιστών επιστρέφει από τη Γένοβα τη Δευτέρα το πρωί.

Εξάλλου, ειδικό φυλλάδιο, τυπωμένο σε 60.000 αντίτυπα στην ιταλική και αγγλική γλώσσα, όπου το ΚΚΕ προβάλλει τις θέσεις του για την αντιιμπεριαλιστική πάλη, θα μοιραστεί στους διαδηλωτές της Γένοβας.

Η διαδήλωση της Γένοβας θα αποτελέσει για τους Ελληνες κομμουνιστές άλλη μια αγωνιστική απάντηση στα σχέδια των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Θα είναι η αγωνιστική συνέχεια μιας σκληρής «μάχης» με τη βαρβαρότητα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Μια «μάχη» που με τον ενωμένο αγώνα των λαών μπορεί να έχει νικηφόρα έκβαση.

Η ΕΕΔΥΕ

Εκκληση για συμμετοχή στη διαδήλωση της Γένοβας απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Για δηλώσεις συμμετοχής οι φίλοι της ειρήνης μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48) και στο τηλέφωνο: 3844.853.

Πλατιά συμμετοχή μαζικών φορέων
  • Στην κινητοποίηση - διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης, στη Γένοβα, θα συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «συμβάλλει για μαχητική παρουσία στη διαδήλωση της Γένοβα με αντιπροσωπεία 100 ατόμων που ξεκινάει την Πέμπτη, στις 4.00 μ.μ. από τα γραφεία του».
  • Τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση και διαδήλωση στη Γένοβα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις αντίστασης στις δυνάμεις της «νέας τάξης», που θα συγκλονίσουν σε λίγες μέρες την ιταλική πόλη. Στη σχετική της ανακοίνωση η διοίκηση του ΕΚΘ τονίζει ότι «ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των καιρών, για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Λαϊκού Κινήματος κατά της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης του πλανήτη (παγκοσμιοποίηση) και συμμετέχει σ' αυτή την υπόθεση».
  • Στη Γένοβα θα βρεθεί και θα διαδηλώσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Αθήνας. «Ιδιαίτερα θα διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια που μετατρέπουν τη μόρφωση από δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη γενική παιδεία, προωθώντας πρόσκαιρες κατακτήσεις, προετοιμάζοντας τον αυριανό καταρτίσιμο - απασχολήσιμο εργαζόμενο», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι γονείς.
  • «Παρών» στη διαδήλωση της Γένοβας θα δώσει και η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ - ΑμΕΑ). Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι ανάπηροι από τα πρώτα θύματα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης έχουμε κάθε λόγο και σίγουρα πολλά να κερδίσουμε από τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ ΑμΕΑ θα αναχωρήσει στις 19 Ιουλίου και θα επιστρέψει στις 23 Ιουλίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5221.411, 0977325257 και 0974045860.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στο στόχαστρο το δικαίωμα των λαών να διαδηλώνουν

Το σύμφωνο αστυνομοκρατίας, που υπέγραψαν οι 15 υπουργοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περασμένη Παρασκευή, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. «Το σύμφωνο αυτό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έρχεται να προστεθεί στην απρόκλητη αστυνομική βία (με χρήση ακόμη και πυροβόλων όπλων), που ασκήθηκε εναντίον διαδηλωτών στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, που είχε σαν συνέπεια τον τραυματισμό και τη σύλληψη εκατοντάδων».

Αν, επίσης, κρίνει κανείς και από τις αήθεις δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ που ακολούθησαν τα γεγονότα στο Γκέτεμποργκ, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές «αλήτες» και «χούλιγκαν», καθώς και το όργιο κατευθυνόμενων εκφοβιστικών φημών σχετικά με την καταστολή της επικείμενης διαδήλωσης στη Γένοβα, φαίνεται πως πρόκειται για μια μεθοδευμένη πορεία αμφισβήτησης και κατάργησης τελικά στοιχειωδών δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης, όπως είναι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Το δικαίωμα των λαών να διαδηλώνουν έχει τεθεί στο στόχαστρο.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες, τονίζεται στην ανακοίνωση, δηλώνει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τέτοια σχέδια. Σε κάθε περίπτωση, θα εργαστεί ακούραστα για τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών κατακτήσεων, έτσι ώστε να αποτραπούν τέτοιες αντιδημοκρατικές εξελίξεις.

Τέλος, η Δημοκρατική Συσπείρωση χαιρετίζει τις αγωνιστικές εκδηλώσεις, που πρόκειται να λάβουν χώρα στη Γένοβα, με αφορμή τη σύνοδο G-8, ενός μη θεσμοθετημένου, βασισμένου στη λογική της ισχύος οργάνου, το οποίο πέρα και σε αντίθεση με κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου έρχεται να λάβει περαιτέρω αποφάσεις για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων», που στρέφεται ευθέως ενάντια στη ζωή, στην ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των λαών.

Ποιος δεν έχει «εγκέφαλο»;

Καθόλου δεν άρεσε στον Α. Ανδριανόπουλο και στους ομοϊδεάτες του η τελευταία δημοσκόπηση που έδειχνε ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης και μάλιστα 1 στους 3 θα πήγαινε, αν μπορούσε, στη Γένοβα. Αυτός είναι ο λόγος που έχει πάρει σβάρνα τους ραδιοσταθμούς και προσπαθεί να πείσει ότι αυτοί που λένε όχι στην παγκοσμιοποίηση «είτε δεν έχουν εγκέφαλο είτε δεν ξέρουν να τον χρησιμοποιούν»(!). «Στην Ελλάδα, είπε χτες στο "Σκάι", ο κόσμος είναι υπέρ ή κατά της παγκοσμιοποίησης, ενώ κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι». Προφανώς παραβλέπει, επειδή δεν τον βολεύει καθόλου, το άλλο εύρημα της δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο το 59% απαντά ότι παγκοσμιοποίηση σημαίνει «κυριαρχία μεγάλων πολυεθνικών εταιριών» και το 36% απαντά πως σημαίνει «αμερικανικός ιμπεριαλισμός». Με άλλα λόγια, ο κόσμος έχει καταλάβει με εξαιρετική ενάργεια περί τίνος πρόκειται και ανεξάρτητα αν μπορεί να το αποδώσει με οικονομικούς ή πολιτικούς όρους αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι πρόκειται για κάτι κακό, για μια διαδικασία του καπιταλισμού που μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει στους λαούς.

Οσο για το άλλο επιχείρημα του θεωρητικού του νεοφιλελευθερισμού, ότι δηλαδή είναι «τρελό και αντιφατικό» να γίνονται διαδηλώσεις εκεί που συγκεντρώνονται οι κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών γιατί αυτές έχουν σκοπό να «επιβάλουν κάποιους κανόνες στη λειτουργία των διεθνών χρηματαγορών», ας βρει κανέναν αφελή να τα πει. Οι κυβερνήσεις της «ομάδας των 8», της ΕΕ κ.ο.κ., το μόνο που κάνουν είναι να «νομιμοποιούν» διαρκώς τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της χρηματιστικής ολιγαρχίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
«Δυνατή η φωνή των προλεταρίων... »

Η Κομμουνιστική Ανανέωση, συμμετέχοντας και στις εκδηλώσεις της Γένοβας, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζομένους και τη νεολαία με τη μαζική τους συμμετοχή στις μεγάλες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην Ευρώπη του κεφαλαίου, του Μάαστριχτ, και της ΟΝΕ, στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Από τις 19 Ιουλίου, τονίζεται στην ανακοίνωση, «η καρδιά του αντικαπιταλιστικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος θα κτυπά στη Γένοβα και θα ακουστεί δυνατά η φωνή εκατομμυρίων προλετάριων του χεριού και του πνεύματος»... Στη Γένοβα, καταλήγει το κείμενο της ανακοίνωσης, «η συσπείρωση και ο συντονισμός των δυνάμεων του κομμουνισμού, του ριζοσπαστισμού και της δημιουργικής αμφισβήτησης, μπορεί να είναι η αφετηρία για την ενσάρκωση του οράματος για μια άλλη κοινωνία».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Επιβάλλεται η συμμετοχή στη Γένοβα

«Η κοινωνικά άδικη και ανάλγητη παγκοσμιοποίηση, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών και του πολυεθνικού κεφαλαίου, προκαλεί και στο μέλλον θα προκαλέσει, ακόμη περισσότερο, την αγανάκτηση, την αντίδραση και την αντίσταση ευρύτατων κοινωνικών ομάδων». Αυτά τόνισε με δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, με αφορμή τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της παγκοσμιοποίησης.

Εκφραση αυτής της αντίστασης, πρόσθεσε ο ίδιος, «είναι και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στη Γένοβα, στις οποίες επιβάλλεται η συμμετοχή, όσο το δυνατόν, περισσότερων θυμάτων αυτής της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης». Τέλος, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «το ΔΗΚΚΙ θα συμμετάσχει, με πολυάριθμη αντιπροσωπεία, σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης στη Γένοβα, κατά των νέων αποφάσεων της "G8"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ