ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Απολύσεις και λουκέτα στην ημερήσια διάταξη

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όχημα για γενίκευση των ανατροπών στο δημόσιο τομέα

Οι τρόποι «αξιοποίησης» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις ευρύτερες αναδιαρθρώσεις, τα λουκέτα και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, η τελική διαμόρφωση του «ενιαίου τέλους ακινήτων» και οι αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ήταν στην ατζέντα της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα. Ειδικότερα:

  • Αν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν έγινε διεξοδική συζήτηση, ο επόμενος γύρος της επίθεσης, με εφαλτήριο την κατάπτυστη ΠΝΠ, θα εκδηλωθεί στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Στα σκαριά είναι το σχέδιο συγχώνευσης και απολύσεων στις βιομηχανίες πολεμικού υλικού. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των λουκέτων ή συγχωνεύσεων θα είναι προσαρμοσμένος στο στόχο για τις επόμενες απολύσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπονται 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του Ιούνη και ακόμη 2.000 (συνολικά 4.000) μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του 2013. Στη συνέχεια θα κλιμακωθούν για να φτάσουν στις 15.000 συνολικά μέχρι το τέλος του 2014. Ξέχωρα από το προηγούμενα, σε προγράμματα «κινητικότητας» μπαίνουν 12.500 εργαζόμενοι στο δημόσιο μέχρι τέλος του Ιούνη, με τον στόχο να διαμορφώνεται στις 25.000 το τέλος του 2014.
  • Παρουσιάστηκαν τα σενάρια και οι επεξεργασίες του υπουργείου Οικονομικών κα των κομμάτων της συγκυβέρνησης σχετικά με τη μορφή που θα πάρει το «ενιαίο τέλος ακινήτων», το οποίο θα εφαρμόζεται από το 2014. Προβλέπονται κατ' αποκοπή χαράτσια που θα ξεκινούν από 1 ευρώ το στρέμμα στις ορεινές εκτάσεις και θα πολλαπλασιάζονται με την εφαρμογή κριτηρίων, όπως αν πρόκειται για καλλιεργούμενες ή μη εκτάσεις, αν είναι αρδευόμενα ή όχι, το ύψος της αντικειμενικής αξίας κ.ά. Τα χαράτσια για τις εντός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (θα επιβληθεί ο φόρος ακινήτων), θα κλιμακώνονται με κριτήρια όπως η αντικειμενική αξία, ο όροφος, η παλαιότητα κ.ά.
  • Από την πλευρά της τρόικας διαπιστώνουν αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ειδικότερα ως προς το μάζεμα των προϋπολογιζόμενων φορολογικών εσόδων, γεγονός που χρησιμοποιείται ανασταλτικά και για την προπαγανδιζόμενη «πιλοτική» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο μεταξύ, την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μετά από πρόσκληση του Γ. Στουρνάρα. Για να στηρίξει επικοινωνιακά τη συγκυβέρνηση, συστήνοντας έμμεσα την αποκατάσταση της συνοχής της, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο «κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει επιτύχει να οδηγήσει με ασφάλεια το ελληνικό πλοίο εν μέσω τρικυμίας και έχει ήδη επιτύχει να διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, τo Euro Working Group, που συνεδρίασε την Πέμπτη στη Ρώμη, έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το «Reuters». H τελική απόφαση θα ληφθεί από το Γιούρογκρουπ στις 20 Ιούνη.

Παρασκηνιακά παζάρια για πώληση του ΔΕΣΦΑ

Αναπροσαρμόζει η κυβέρνηση τους αντιλαϊκούς στόχους των ιδιωτικοποιήσεων

Κορυφώνονται τα παζάρια στο παρασκήνιο για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στις 12 του Ιούνη, ήταν η αζέρικη κρατική εταιρεία «Socar».

Η προσφορά της, όμως, ήταν πιο κάτω από τις προσδοκίες της κυβέρνησης και κυμάνθηκε -σύμφωνα με διαρροές- στα 430 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% από το Δημόσιο και 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια). Από το διαγωνισμό αποσύρθηκε η ρώσικη «Sintez», ακολουθώντας την αποχώρηση της επίσης ρώσικης «Gazprom» από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Μιλώντας στο «Reuters», ο πρόεδρος της «Socar» Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ (...) Η "Socar" έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι όλο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδας θα είναι σύντομα στα χέρια μας».

Επιβεβαίωσε δηλαδή τις συνεννοήσεις με την κυβέρνηση για βελτίωση της προσφοράς, προκειμένου αυτή να γίνει αποδεχτή και να περάσει ο ΔΕΣΦΑ στο αζέρικο μονοπώλιο. Η αρχική προσφορά που κατέθεσαν οι Αζέροι πριν από λίγους μήνες, ήταν στα 460 εκατ. ευρώ

Με δεδομένο ότι στις 28 Ιούνη αναμένεται η απόφαση για το ποιος αγωγός θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη από το λεγόμενο «νότιο διάδρομο», είναι βέβαιο ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το αζέρικο μονοπώλιο για τον ΔΕΣΦΑ, περιλαμβάνουν και την επιδίωξη της ντόπιας αστικής τάξης να επιλεγεί ο TAP έναντι του «Nabucco». Ο TAP περνάει από την Ελλάδα, ενώ ο «Nabucco» την παρακάμπτει.

Η κυβέρνηση προσδοκούσε για το 2013 έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ, το μικρότερο τίμημα για το ΔΕΣΦΑ και τα ζητήματα που φαίνεται ότι ανακύπτουν στην πώληση της κρατικής συμμετοχής στον ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση προτείνει τώρα την αναπροσαρμογή όσων συμφώνησε με την τρόικα, χωρίς να αλλάζει ο στρατηγικός χαρακτήρας των ιδιωτικοποιήσεων και οι συνέπειες που αυτές έχουν για τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, της ΕΥΔΑΠ (η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το φθινόπωρο), του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), των δικτύων ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) και των ΕΛΠΕ (μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ).

Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο Ακτιο

Από την πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας
Από την πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας
Μαζική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, όπου εδρεύουν τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα ΑΒΑΚΣ, έγινε το περασμένο Σάββατο, με κάλεσμα των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ και φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου συντόνισε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ και επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα, κάθε φορά που ξεσπάει μια νέα εστία έντασης στη γειτονιά μας. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, μετά την ομιλία από τον Χρύσανθο Κυριαζή, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, επέδωσε ψήφισμα σε Ελληνα αξιωματικό της βάσης, εστιάζοντας στους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή. Η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση συνεχίστηκε με πορεία στην πόλη της Πρέβεζας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Τρίτη
  • Σε συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στην ασφαλιστική ING με την Εφη Χαλιού, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για την κρίση και τη διέξοδο

Συγκέντρωση - εκδήλωση με θέμα: «Η εξέλιξη της κρίσης και η πολιτική αντιπαράθεση. Οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει ο Τομέας Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδεία στη Ρόδο

Στη Ρόδο θα περιοδεύσει αύριο Τετάρτη ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι:

-- 11.00: Ομιλία Σύσκεψη με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Sun Prime» (πρώην «Mira Mare»).

-- 12.00: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου.

-- 13.00: Περιοδεία στο Νοσοκομείο Ρόδου.

-- 14.30: Συνάντηση με τις Διοικήσεις των Σωματείων των εργαζομένων και των ιατρών του νοσοκομείου - Επαφή με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

-- 19.30: Ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την Κούβα

Εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα: απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Κουβανών πατριωτών που παραμένουν στις φυλακές των ΗΠΑ» διοργανώνουν η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 20/6, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος». Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ