ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Πιέσεις και εκβιασμοί

BIENH.-

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πολυήμερη συνεδρίαση των κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σχετικά με την πορεία των επιθεωρήσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η ψηφοφορία του κειμένου που είχε προταθεί από τις Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία, μετά από την προσκόμιση στο συμβούλιο νέων δορυφορικών φωτογραφιών που δείχνουν περιοχή γύρω από μία συγκεκριμένη εγκατάσταση να «καθαρίζεται» εντελώς από κτίρια, αλλά και από βλάστηση, παρά το γεγονός ότι οι επιθεωρητές δεν είχαν προλάβει να την ελέγξουν.

Δεν έγινε γνωστό ποιο μέλος της διοίκησης της ΔΕΑΕ παρουσίασε αυτά τα στοιχεία, αλλά όλα τα βλέμματα στρέφονται προς την Ουάσιγκτον, η οποία δε φερόταν ικανοποιημένη από το κείμενο που είχε προταθεί, εκτιμώντας ότι «δεν είναι αρκετά σκληρό». Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκε η επίσημη δήλωση του επικεφαλής των επιθεωρητών που ελέγχουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, Πιερ Γκόλντσμιτ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι στην έκθεση που υποβλήθηκε την 1η Ιουνίου υπήρχε ένα σημαντικό λάθος.

Στην έκθεση, οι επιθεωρητές επικρίνουν την Τεχεράνη επειδή δεν τους ενημέρωσε για την αγορά μαγνητών που χρησιμοποιούνται στη συναρμολόγηση συσκευών φυγοκέντρισης «Ρ 2», οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Εντούτοις, οι Ιρανοί διπλωμάτες που παρακολουθούν τη συνεδρίαση, προσκόμισαν χτες μαγνητοφωνημένο ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι η Τεχεράνη είχε ενημερώσει προφορικά τους επιθεωρητές για τη συγκεκριμένη αγορά, ήδη από το Γενάρη.

Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, αρκετά μέλη του Συμβουλίου των Κυβερνητών έθεσαν θέμα αξιοπιστίας και για τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέρονται (θετικά ή αρνητικά) για τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Βασιζόμενες σε αυτό το γεγονός, οι Γαλλία - Βρετανία - Γερμανία τροποποίησαν ελαφρώς την πρόταση απόφασης που είχαν υποβάλει, κατεβάζοντας κάπως τους τόνους. Εντούτοις, η ιρανική ηγεσία δήλωνε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί «σκληρή γλώσσα», απειλώντας να σταματήσει τη συνεργασία με τη ΔΕΑΕ, αν και υποστήριζε ότι δεν έχει πρόβλημα, σε περίπτωση που το τελικό κείμενο είναι ισορροπημένο, να συνεργαστεί για την ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Πυρπόληση σπιτιού ενός πολέμαρχου που «φιλοξενούσε ξένους μαχητές». Χθες άρχισαν νέες επιχειρήσεις στο Ουαζιριστάν

Associated Press

Πυρπόληση σπιτιού ενός πολέμαρχου που «φιλοξενούσε ξένους μαχητές». Χθες άρχισαν νέες επιχειρήσεις στο Ουαζιριστάν
OYANA, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν με την υποστήριξη μεταγωγικών και μαχητικών ελικοπτέρων, αλλά και αεροσκαφών ξεκίνησαν χτες νέες επιχειρήσεις εναντίον «ξένων μαχητών» στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Μάχες, κατά πληροφορίες, καταγράφονταν δυτικά της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας, Ουάνα, με αυτόπτες μάρτυρες να λένε ότι ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον θέσεων «υπόπτων ως ανταρτών».

Πρόκειται για την επανέναρξη των επιχειρήσεων που είχαν «ολοκληρωθεί» την Κυριακή με 72 νεκρούς --15 εκ των οποίων στρατιώτες--, παρότι στην πραγματικότητα οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή δε διακόπηκαν, αφού σε μία περίπτωση δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδου, σκοτώνοντας κάπου τρεις στρατιωτικούς.

Η έξαρση των επιχειρήσεων εναντίον «ξένων μαχητών», τους οποίους «φιλοξενούν» τοπικές φυλές, έρχεται μετά την αποτυχία των «διαπραγματεύσεων» με φυλάρχους, στους οποίους προτάθηκε από το στρατό να τους «παραδώσουν στις αρχές». Αυτό αντίκειται στις πολιτισμικές και ηθικές αρχές των φυλών της περιοχής, πολλοί εξέχοντες φύλαρχοι των οποίων κατηγορούν το στρατό ότι ενεργεί «για λογαριασμό των ΗΠΑ».

Η χτεσινή είδηση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «αναβάθμισε και επισήμως» τη στρατιωτική σχέση με το Πακιστάν μάλλον δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στη λεγόμενη «άγρια Δύση» του Πακιστάν. Η κυβέρνηση υπό το στρατηγό -«πρόεδρο» Μουσάραφ χαρακτήρισε «επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής» της την εξέλιξη, που θα της επιτρέψει ευκολότερη πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα.

  • Στο Καράτσι δολοφονήθηκε χτες ένα σημαίνον στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ), από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.- Οι Πρόεδροι της Κίνας, της Ρωσίας και των τεσσάρων κεντρασιατικών χωρών (Καζαχστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν) συναντιόνταν χθες για να συνάψουν «ειδική αντιτρομοκρατική συμμαχία» και να δημιουργήσουν «ειδικό αντιτρομοκρατικό κέντρο». Συμμετείχε ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι.

ΠΕΚΙΝΟ.- Σε θάνατο καταδικάστηκε πρώην ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της Τράπεζας της Κίνας, που ενεπλάκη σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Δικαίωμα διεκδίκησης καθαρισμού από τα κατάλοιπα που άφησε πίσω της η αμερικανική πολυεθνική Γιούνιον Καρμπάιντ (σήμερα Ντάου Κέμικαλς) μετά τη χημική καταστροφή του 1984 στο Μποπάλ δίνει απόφαση αμερικανικού Εφετείου της Νέας Υόρκης.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Τρεις άνδρες φερόμενους ως «μέλη της Ανσάρ αλ Ισλάμ»συνέλαβε χθες η τουρκική αστυνομία στην Πόλη, όπου τα μέτρα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ (28 και 29 Ιουνίου) έχουν ενταθεί.

ΝΤΑΡ ΕΛ ΣΑΛΑΜ.- Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε χτες ο πρώην δήμαρχος κοινότητας της Ρουάντας Σιλβέστρε Γκακουμπίτσι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα (ICTR) για το ρόλο που έπαιξε στη γενοκτονία 80.000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου στη χώρα το 1994.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Διεθνείς εισαγγελείς στο Κόσσοβο απηύθυναν κατηγορίες εναντίον τριών Αλβανών (αλλά και ενός Σέρβου) για σοβαρά εγκλήματα σε σχέση με τα γεγονότα εις βάρος των Σέρβων τον περασμένο Μάρτη.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Ινδονησία εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, που «συνδέεται με την Αλ Κάιντα», ενδέχεται να εξαπολύσει επιθέσεις ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη χώρα.

ΒΕΛΓΙΟ
Καταδίκη Ντιτρού

ΑΡΛΟΝ.--

Το κακουργιοδικείο της Αρλόν (νοτιοανατολικό Βέλγιο) έκρινε τελικά τον παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού ένοχο για την απαγωγή και το βιασμό έξι κοριτσιών όπως και για το φόνο δύο κοριτσιών και ενός συνεργάτη του. Η χτεσινή απόφαση των 12 ενόρκων έβαλε ουσιαστικά τέλος στην υπόθεση που συγκλόνισε για περίπου 10 χρόνια το Βέλγιο.

Η πρώην γυναίκα του Ντιτρού, Μισέλ Μαρτίν, κρίθηκε υπεύθυνη για το θάνατο δύο 8χρονων κοριτσιών που ο 47χρονος παιδεραστής είχε φυλακίσει στο υπόγειο του (η Μαρτίν δεν έδωσε τροφή στα παιδιά για βδομάδες με αποτέλεσμα να πεθάνουν). Επίσης ένοχος για συμμετοχή στις απαγωγές και στους βιασμούς κρίθηκε ο Μισέλ Λελίβρ. Ο τέταρτος κατηγορούμενος Μισέλ Νιούλ, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίου ναρκωτικών και δουλεμπορίου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αποδιοπομπαίος «υπεργολάβος της CIA» για τα βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δίωξη σε βάρος υπεργολάβου της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ άσκησε χτες αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο για τα βασανιστήρια στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον πρώτο μη στρατιωτικό σε βάρος του οποίου ασκείται δίωξη - σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, πρόκειται για τον Ντέιβιντ Πεσάρο, ο οποίος φέρεται αναμεμειγμένος σε υπόθεση θανάτου κρατούμενου σε εγκαταστάσεις που διατηρούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Περισσότερες λεπτομέρειες επρόκειτο να δώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ σε συνέντευξη Τύπου. Η υπόθεση, βέβαια, μάλλον σκοπό έχει να βρεθεί κάποιος αποδιοπομπαίος τράγος και να αποφευχθεί η ουσιαστική έρευνα για την ευθύνη της ιεραρχίας, πράγμα που όπως έγραφε χτες μια σχολιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» «ουδείς μοιάζει να ενδιαφέρεται να κάνει».

Την ίδια ώρα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που περίπου πανηγύριζε για τη μείωση κατά 18% του αριθμού των προσφύγων διεθνώς στα 17 εκατ., μέγεθος που είναι «το χαμηλότερο της δεκαετίας», αποκάλυπτε ότι μισό εκατομμύριο πρόσφυγες επέστρεψαν στο Αφγανιστάν - σε τι συνθήκες, είναι άλλη ιστορία...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ