ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ
Ανεβάζουν ταχύτητες στην «επιχειρησιακή προπαρασκευή»

Μετουσιώνουν τους επικίνδυνους «πολιτικούς στόχους» σε «στρατιωτική πραγματικότητα»

Από τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Από τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Ανεβάζει ταχύτητες ο ευρωατλαντικός άξονας σε ό,τι αφορά την «αμυντική» του προπαρασκευή, στην κλιμάκωση της κόντρας του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Χτες, συνεδρίασε στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή (ΣΕ) της λυκοσυμμαχίας, το υψηλότερο στρατιωτικό της όργανο. Η Επιτροπή συνεδριάζει 2 φορές ετησίως, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, για να συζητήσει τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και να παράσχει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) στρατιωτικές συμβουλές για το πώς η λυκοσυμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις παγκόσμιες «προκλήσεις ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έλεγε χτες, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, ο πρόεδρος της ΣΕ του ΝΑΤΟ Τσέχος στρατηγός Πετρ Πάβελ, σκοπός τους ήταν να επικεντρώσουν «στις πιο πιεστικές ανησυχίες που αντιμετωπίζει η Συμμαχία» και να κάνουν «συστάσεις για το πώς να μετουσιώσουμε τους πολιτικούς στόχους σε στρατιωτική πραγματικότητα. Να παράσχουμε απτά, συνεκτικά και βιώσιμα αποτελέσματα, που θα επηρεάσουν το στρατηγικό περιβάλλον για να το καταστήσουν ασφαλέστερο».

Ετσι, παρουσία και του Αμερικανού στρατηγού, διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, C. M. Scaparrotti, οι Α/ΓΕΕΘΑ εστίασαν καταρχάς «στο γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον ασφαλείας στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τη συνεισφορά της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση ή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Εγινε, επίσης, ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπως και προετοιμασία του εδάφους για περαιτέρω συζητήσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ για ανάληψη και νέων «Πρωτοβουλιών Προβολής Σταθερότητας» (όπως η επιχείρηση θαλάσσιων περιπολιών του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian» ή η ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2) ενάντια στην «τρομοκρατία». Εξέτασαν, επίσης, πώς εξελίσσεται και τι αποτελέσματα φέρνει η εκπαίδευση που παράσχει το ΝΑΤΟ στις Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράκ.

Παραπέρα, οι Α/ΓΕΕΘΑ συζήτησαν την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αφγανιστάν «RESOLUTE SUPPORT», για το πώς θα εξελιχθεί από το 2018 και αργότερα. Επίσης «αντάλλαξαν απόψεις» για τη δομή Αμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ, όπως έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Ευρώπη, με μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τις κινήσεις της οποίας, επίσης, έβαλαν στο μικροσκόπιο.

Η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με αξιολόγηση της λειτουργικότητας της δομής του ΝΑΤΟ και συζήτηση για την αποδοτικότητα και αποτελεσματική χρήση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και μέσων.

Εξέτασαν την «ετοιμότητα» της ΕΕ για εμπλοκή

Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες και το αντίστοιχο όργανο, η ΣΕ της ΕΕ υπό την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ενημέρωσε τους Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ για την εφαρμογή της περιλάλητης Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, το σχέδιό τους για προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων, στις «διεθνείς αγορές», όπου αντιπαρατίθενται με άλλα κέντρα.

Εστίασαν σε ζητήματα όπως η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», η κατάσταση, οι διαθεσιμότητες και ετοιμότητες των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ («EU Battle Groups») κ.ά.

Εξάλλου, σε άλλο ένα δείγμα τής όλο και στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΣΕ του ΝΑΤΟ, Τσέχο στρατηγό Πετρ Πάβελ, και τον προαναφερόμενο Αμερικανό στρατηγό Scapparrotti, για τις τρέχουσες «δραστηριότητες» του ΝΑΤΟ, ενώ «αντάλλαξαν και απόψεις» - όπως λέγεται αρμοδίως - για το πώς να προχωρήσει παραπέρα η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Σε ένα από τα θέματα των ημερών, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ συζήτησαν και για την ενίσχυση της άμυνας στο λεγόμενο κυβερνοχώρο. Στη Σύνοδο, εξάλλου, παρουσιάστηκε και ο Ουκρανός Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Viktor Muzhenko, που τους ενημέρωσε για την επιχειρησιακή κατάσταση στην Ουκρανία. Στη Σύνοδο μετείχαν και Α/ΓΕΕΘΑ από κράτη - εταίρους της ΕΕ, όπως Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Σερβία, για να συζητήσουν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, με το όποιο «καπέλο» κάθε φορά φοράνε για να γίνουν πιο ...εύπεπτες («εκπαιδευτικές» ή «συμβουλευτικές»), συζήτησαν την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία - παρόντος και του διοικητή των Στρατιωτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική στρατηγού Thomas Waldhauser - και πώς εξελίσσονται οι EUFOR ALTHEA στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, EUNAVFOR ATALANTA στο Κέρας της Αφρικής και EUNAVFOR MED στην Κεντρική Μεσόγειο.

Τέλος, σήμερα συνεδριάζει, επίσης, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με μετέχοντες τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών, με διευρυμένη ατζέντα σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, με το περιεχόμενο βέβαια που οι διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου δίνουν στις τέτοιες έννοιες.

ΑΙΓΑΙΟ
Μετά τον «Θαλασσόλυκο» έρχεται «Καταιγίς»

Μετά την τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, με παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων στο Αγαθονήσι και τις δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, και η ελληνική πλευρά βγάζει μαζικά δυνάμεις της στο πέλαγος, στην κόντρα για τον έλεγχο του σημαντικού αυτού διαύλου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, από Δευτέρα 29/5 έως Παρασκευή 2/6 θα διεξαχθεί στο Αιγαίο η ετήσια άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017», στην οποία θα συμμετάσχει το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να καταπλεύσουν σε λιμένες του κεντρικού και βορείου Αιγαίου Πελάγους, την Πέμπτη 1/6, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», στόχος των οποίων είναι να «αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε προβάλλεται η πλούσια ναυτική παράδοση και η ναυτική Ιστορία της Ελλάδας».

Κεντρική πόλη των εκδηλώσεων έχει καθοριστεί η Αλεξανδρούπολη, όπου θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία του Α/ΓΕΝ αντιναύαρχου Ν. Τσούνη, ενώ εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και σε άλλες πόλεις και νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.

ΕΕΔΥΕ
Αποστολή στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει θερμά τους χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες που πήραν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αττική και την Κερασίτσα, την Κυριακή 14 Μάη, που έδωσαν το αγωνιστικό τους «παρών» στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις, πορείες και άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής δράσης του μήνα Μάη, προετοιμάζουμε τη μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μάη, στη βάση της Σούδας.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ οργανώνει αποστολή συμμετοχής στην παγκρήτια κινητοποίηση και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος για να ενώσουμε τη φωνή μας με το λαό της Κρήτης και να βροντοφωνάξουμε:

-- Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία στη χώρα μας.

-- Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

-- Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Η αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 27 Μάη με το πλοίο "ΕΛΥΡΟΣ" και η αναχώρηση από τα Χανιά θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 28 Μάη από το λιμάνι της Σούδας για Πειραιά.

Στις περιοχές που υπάρχουν Επιτροπές Ειρήνης, την ευθύνη της συγκέντρωσης των συμμετοχών και περαιτέρω διευκρινίσεων την αναλαμβάνουν οι κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης. Σε διαφορετική περίπτωση, συμμετοχές κλείνονται στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48 και Σόλωνος) στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3844853-854 (Δευτέρα - Σάββατο 10 π.μ. έως 2 μ.μ., Τρίτη και Πέμπτη 10 π.μ. - 7 μ.μ.). Οι συμμετοχές θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι την Τρίτη 23 Μάη».

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση ξένων επιβατών

Σημαντική αύξηση στον αριθμό διακινηθέντων επιβατών και συνολικών πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δείχνουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιεύθηκαν χτες, με το μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου να προέρχεται κυρίως από την αύξηση επιβατών εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το πρώτο τετράμηνο του έτους έφτασε τα 9,275 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 10,1% σε σχέση με πέρσι, ενώ ειδικά τον Απρίλη η αύξηση στη συνολική επιβατική κίνηση ήταν 17,1%, οπότε και διακινήθηκαν 3,3 εκατ. επιβάτες. Η αύξηση στους επιβάτες εσωτερικού έφτασε το 3,6%, ενώ για τους επιβάτες εξωτερικού η αύξηση κινήθηκε στο 26,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση τον Απρίλη καταγράφεται στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου και Χανίων, ενώ τα αεροδρόμια Πάρου, Μυκόνου και Ζακύνθου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επιβατών το 4μηνο του 2017.

Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΥΠΑ, έχει ξεκινήσει να καταγράφεται ένα ακόμη «ρεκόρ» στον τουρισμό, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις που υπήρχαν από την αρχή της χρονιάς, όπως και τις πληροφορίες από μια σειρά τουριστικούς προορισμούς, όπου τα ξενοδοχεία εμφανίζουν από τώρα 100% πληρότητα για τον ερχόμενο Αύγουστο. Ειδικότερα, ο ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος των μεγαλοξενοδόχων, λαμβάνοντας υπόψιν τις μέχρι σήμερα κρατήσεις σε ξενοδοχεία, τοποθετεί τις συνολικές φετινές αφίξεις κοντά στα 26 εκατ. περίπου, που αν συνυπολογιστεί και η κρουαζιέρα, το σύνολό τους αναμένεται να κινηθεί στα 28 εκατ. τουρίστες.

Ωστόσο, από αυτήν την τεράστια αύξηση τουριστικών επισκέψεων στη χώρα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο το μόνο που έχουν να «κερδίσουν» είναι τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλές αποδοχές, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που «ανθεί» στο χώρο. Ελάχιστα έχουν να προσδοκούν και τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού για μια ακόμη χρονιά το «all-inclusive» και τα τουριστικά «πακέτα» που κατευθύνονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ξένων επισκεπτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ