ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Οι πυροσβέστες να βρεθούν δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων

Ολοκληρώνεται σήμερα το 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη το 15ο τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Χαιρετισμό στο συνέδριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, απηύθυνε ο Διαμιανός Κουκουράβας. Ανάμεσα σε άλλα, στάθηκε στο γεγονός ότι το 1998 ανατέθηκε η δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς την ανάλογη υποδομή και τα απαραίτητα κονδύλια και με νόμους που ψηφίστηκαν από τα αστικά κόμματα ενισχύθηκε η στρατιωτικοποίηση του Σώματος, ενώ καθιερώθηκαν ελαστικές σχέσεις εργασίας, με υπαλλήλους τριών ταχυτήτων (μόνιμοι, πενταετούς θητείας, εποχικοί), έγιναν χιλιάδες οι απλήρωτες ώρες εργασίας καθώς και τα σωρευμένα ρεπό. Ακόμα, ανέφερε πως μέσα από το συντονισμό του αγώνα των πυροσβεστών με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, «θα μπορέσει να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό. Με αλλαγή της αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Οι υποδομές πυρασφάλειας, πυροπροστασίας και πυρόσβεσης να αναπτυχθούν στο έπακρο με σύγχρονες υποδομές και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό. Πρώτα και κύρια να παρέχουν σε όλους τους εργαζόμενους ασφάλεια στον εργασιακό τους χώρο, γενικότερα ασφάλεια στις κοινωνικές τους δραστηριότητες και να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού μας».

Για την ανάγκη αλληλεγγύης από τους πυροσβέστες στον αγώνα των υπόλοιπων εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, μίλησε ο συνδικαλιστής με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) Δημήτρης Βλάχος.

Οπως είπε, οι εξελίξεις στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα δε θα μπορούσαν να μην έχουν αντανάκλαση και στο Πυροσβεστικό Σώμα, με πρόσφατο παράδειγμα το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πλουτοκρατίας και επιχειρεί τη διάλυση έστω και των υποτυπωδών υπαρχουσών δομών πυρασφάλειας με καταργήσεις υπηρεσιών και κλιμακίων και παραχώρηση αρμοδιοτήτων του Σώματος στην Τοπική Διοίκηση. Επισήμανε πως με το Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνεται η εφαρμογή 12ωρης και 16ωρης εργασίας όποτε και όταν θέλει η Διοίκηση, ενώ αποκάλυψε πως έχουν ξεκινήσει οι εκβιασμοί από τις Διοικήσεις για να μην αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις καταστρατηγήσεις των εργασιακών σχέσεων όπως παράνομες επιφυλακές και υπερεργασία, με ενδεχόμενη απειλή εφαρμογής των εξαντλητικών ωραρίων.

Από την άλλη, στοχεύει στη μετατροπή των Υπηρεσιών σε ανταποδοτικούς μηχανισμούς του κράτους που σημαίνει μεγαλύτερα βάρη για το λαό, ενώ προέβλεψε πως αναμένεται νέο πετσόκομμα στους μισθούς με σύσταση νέου μισθολογίου - βαθμολογίου μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Με την απαλλαγή του κράτους από αυτές τις αρμοδιότητες και από την εξαθλίωση των εργαζομένων, εξοικονομούνται κονδύλια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πάνε στις τσέπες τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών.

Τα μέλη της «Ενωτικής» καταψήφισαν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζήτηση για τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας αποτυπώνεται στα στοιχεία της Γιούροστατ που περιλαμβάνονται στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής Αττικής για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, η οποία παρουσιάστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.

Τα στοιχεία καταγράφουν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το 2010 έναντι του 2009, κατά 8,7%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις επόμενες χρονιές όπου σαφώς η μείωση είναι μεγαλύτερη. Καταγράφουν επίσης διπλασιασμό των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ των «27», ενώ ειδικά για την Αττική οι άνεργοι από το 2008 έως το 2012 τετραπλασιάστηκαν.

Απέναντι στην τραγική αυτή κατάσταση, η πρόταση της Περιφέρειας για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την επόμενη επταετία, είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, ανακυκλώνουν θέσεις προσωρινής εργασίας, προωθούν δράσεις που μπορεί να κερδοφορήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο, «ξεγράφουν» έργα και κοινωνικές υποδομές που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Απουσιάζουν εντελώς οι κοινωνικές υποδομές, όπως εργατικές κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική θωράκιση που θα ανέπτυσσαν και την παραγωγή.

Στην πρόταση που παρουσιάστηκε, το 80% των πόρων, ύψους 20,4 δισ. ευρώ, που προορίζονται για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, διοχετεύεται αναγκαστικά σε δράσεις όπως έρευνα και καινοτομία, τεχνολογίες, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα... Εκεί εστίασε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός προτείνοντας η κυβέρνηση να διεκδικήσει μεγαλύτερη ευελιξία στη διοχέτευση των κονδυλίων. Πρότεινε δε τα χρήματα να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Περιφέρειες με τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική που στηρίζετε, αυξάνει την κερδοφορία του κεφαλαίου και μειώνει δραστικά το εισόδημα της εργατικής τάξης, τα φτωχών λαϊκών στρωμάτων που οδηγούνται σε απόλυτη εξαθλίωση», σημείωσε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης στην τοποθέτησή του, εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται έχουν αυτό το στόχο, πως δηλαδή μέσα από την ανάπτυξη, όποια κι αν είναι αυτή, οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Συμπλήρωσε ότι ο προσανατολισμός της ανάπτυξης που προωθείται δε διευκολύνει τον κόσμο να βρει εργασία, αλλά επιδίωξη είναι με λίγο προσωπικό να έχουν μεγάλα κέρδη οι επιχειρηματίες. Με τις ιδιωτικοποιήσεις δε, καταργούνται και τα τελευταία ψήγματα εργασιακών δικαιωμάτων.

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα μπορούσατε να λειτουργήσετε διαφορετικά. Αυτό μόνο σε μια κοινωνία που έχει καταργήσει την εκμετάλλευση και η παραγωγή, η ανάπτυξη, γίνεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου, μπορεί να γίνει. Γι' αυτό με όλες μας τις δυνάμεις θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της πάλης του λαού να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».

Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων εστίασαν σε διαχειριστικά ζητήματα και συγκεκριμένα στο «ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα για το όφελος της ίδιας τάξης, ίσως διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων, που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του λαού», όπως σχολίασε ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Κέρδη για τους ιδιώτες από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Εύσημα στη συγκυβέρνηση για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς προς τις πολυεθνικές από τον εκπρόσωπο της COSCO

Υποσχέσεις προς τους υποψήφιους «επενδυτές» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι η, προς ιδιωτικοποίηση, εταιρεία το 2013 θα καταγράψει 7,5 εκατ. κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θ. Ζηλιασκόπουλος από το «βήμα» του 11ου Συνεδρίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις επιχειρήσεις Διεθνούς Διαμεταφοράς και Logistics που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Οπως είπε, στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι να καλύψει το «κενό» που υπάρχει στην αγορά μεταφοράς εμπορευμάτων από τη Νοτιοανατολική προς την Κεντρική Ευρώπη και ανακοίνωσε νέους σταθμούς για την εξυπηρέτηση των εμπορευματικών μεταφορών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Πύθιο, Ορμένιο, Σόφια, Βουκουρέστι, Σκόπια και Βελιγράδι.

Στο συνέδριο μίλησε και ο εμπορικός διευθυντής της θυγατρικής εταιρίας της COSCO «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» (ΣΕΠ ΑΕ) Τ. Βαμβακίδης, και αναφέρθηκε στις «πολλαπλές επιλογές που προσφέρει το λιμάνι του Πειραιά στις πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα για την επέκταση της δραστηριότητάς τους στην ευρύτερη περιοχή». Είπε ακόμη ότι η «Cosco» βρίσκεται σε συζητήσεις με πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, δηλαδή τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και άλλου είδους παροχές που χορηγεί η συγκυβέρνηση στα μονοπώλια, η οποία «διευκολύνει τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα πολυεθνικών εταιρειών που έως τώρα επέλεγαν τα λιμάνια της Κεντρικής Ευρώπης».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Την πλήρη αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης εκφράζει ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών της Αθήνας, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «ως αρμόδιος τεχνικός κλάδος για τις υποδομές χρήσης νερού στα σπίτια των πολιτών, δηλώνει αρωγός της προσπάθειας των εργαζομένων των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ) για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Λέμε "όχι" στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης και μετατροπής του νερού σε εμπόρευμα. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και τέτοιο πρέπει να παραμείνει.

Η μετατροπή του σε χρηματιστηριακό προϊόν, είτε με τη λογική του ιδιώτη είτε με τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική της Ανώνυμης Εταιρείας, μας βρίσκει αντίθετους, σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι εταιρίες κοινής ωφέλειας και δεν μπορούν, ελέω κυβερνητικής αντίληψης και ευρωπαϊκών οδηγιών, να "θυσιάζονται" στο βωμό της κερδοφορίας και των μονοπωλίων.

Οι κοινωνικές ανάγκες βρίσκονται πάνω από κεφάλαιο και κέρδη. Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος δεν μπορούν να μπαίνουν στη λογιστική και επιχειρηματική πλάστιγγα. Προέχει ο άνθρωπος και η κάλυψη των αναγκών του».

ΟΑΣΑ
Τελικός ανάδοχος για την «τηλεματική»

Η κοινοπραξία «Intrasoft International - Intrakat» αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου για την Τηλεματική Αστικών Συγκοινωνιών, έργο που θα πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, με απόφαση που έλαβε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας. Το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν 1.000 οθόνες σε ανάλογο αριθμό στάσεων του ΟΑΣΑ μέσω των οποίων οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο των δρομολογίων ενώ προβλέπεται και η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται η κίνηση των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 40% από το ΕΣΠΑ και κατά 60% από ιδιωτικούς πόρους. Να σημειώσουμε πάντως ότι με βάση τη σχετική εμπειρία, σε παρόμοια έργα η λεγόμενη «ίδια συμμετοχή» σε κεφάλαια δε φτάνει καν το 10% της συνολικής αξίας του έργου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ