ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομιμοποιημένο σκάνδαλο η εγκατάλειψη της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης»

Το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα που παράγει αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και ιματισμό Ενόπλων Δυνάμεων οδηγείται σε διάλυση, όπως αναδείχτηκε στη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το σωματείο των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης»
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης»
Τη διάλυση ενός κλάδου στρατηγικής σημασίας αυτού της αμυντικής βιομηχανίας - με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου όσο και για την ίδια την άμυνα της χώρας - ανέδειξε η χτεσινή συνάντηση με τους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης» που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η «Ηλεκτρομηχανική» (ανήκει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα - ΕΑΣ) αποτελεί το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα το οποίο έχει τη δυνατότητα παραγωγής αλεξίσφαιρων γιλέκων, κρανών και ιματισμού για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που ωστόσο έρχεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη υποβάθμιση και απαξίωση από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Εμείς δε θεωρούμε σκάνδαλο μόνο τις μίζες που πάντα συνοδεύουν τα εξοπλιστικά κάτω από το τραπέζι. Σκάνδαλο που κυριολεκτικά σου σηκώνονται οι τρίχες είναι να βρίσκεται η "Ηλεκτρομηχανική", το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα που κατασκευάζει αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, που ανήκει στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας, της αμυντικής βιομηχανίας, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, να δίνονται παραγγελίες σε ιδιώτες - και ποιος ξέρει πού - και να κινδυνεύει με κλείσιμο και ανεργία το προσωπικό. Αυτό είναι νομιμοποιημένο σκάνδαλο και για το οποίο εμείς διεκδικούμε και θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων να δοθούν παραγγελίες αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το κρατικό εργοστάσιο και να μην παίζουν με άλλους ιδιώτες και ποιος ξέρει με τι άλλα κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων της «Ηλεκτρομηχανικής», ο Γιώργος Θεοδώρου, αντιπρόεδρος του Σωματείου, τόνισε: «Ηρθαμε εδώ να μιλήσουμε για ένα εργοστάσιο στην Κύμη που είναι ο εργασιακός και οικονομικός πνεύμονας της περιοχής. Είναι ένα εργοστάσιο το οποίο είναι άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένο και με ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο, το οποίο μπορεί να παράγει αμυντικά υλικά αναλώσιμα, όπως είναι τα κράνη, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και στολές για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Θέλουμε ανάπτυξη και όχι απαξίωση. Θέλουμε δουλειά».

Χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας

Τα αδιέξοδα της «Ηλεκτρομηχανικής» δεν αποτελούν κεραυνό «εν αιθρία». Σε πορεία απαξίωσης βρίσκονται συνολικά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Είναι ενδεικτικό ότι από 7.000 εργαζόμενους (πριν από περίπου 30 χρόνια), έχουν απομείνει μόλις 1.600, μαζί με τους συμβασιούχους. Η υποαπασχόληση φτάνει στο 85%, με μηχανήματα - ορισμένα εξ αυτών υπερσύγχρονα - να μένουν ανενεργά και να μη λειτουργούν εξαιτίας της μείωσης των παραγγελιών από τις κυβερνήσεις.

Αλλά και στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ), την ώρα που εγκαταλείπονται σημαντικοί κλάδοι της βιομηχανικής της δραστηριότητας, ταυτόχρονα υπάρχει μονόπλευρη ανάπτυξη τομέων που εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους με τους οποίους συνεργάζεται, όπως η ανάληψη έργων «φασόν» από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του χώρου, αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση από τα πολυεθνικά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας.

Συνεπώς η πορεία που ακολουθεί η «Ηλεκτρομηχανική» εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό που θέλει την αμυντική βιομηχανία της χώρας να γίνεται βορά στα σχέδια των μονοπωλίων.

«ΦΑΓΕ»
Σημαντική απεργία χτες στο Αμύνταιο

Ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση ωρών εργασίας και αποδοχών

Με 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ στο εργοστάσιο του Αμυνταίου στη Φλώρινα, στην απαίτηση της εργοδοσίας να αποδεχθούν 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία για 9 μήνες με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους.

Στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο, όπου παράγεται το φρέσκο γάλα της επιχείρησης, εργάζονται σήμερα 77 εργαζόμενοι. Η εργοδοσία ξεκίνησε την επίθεση αρχικά με 8 απολύσεις εργαζομένων για να έρθει στη συνέχεια, πάνω στην τρομοκρατία και τον εκβιασμό των απολύσεων να τους καλέσει να δεχθούν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό σωματείο τους και στην Ομοσπονδία του κλάδου, οργάνωσαν την αντίστασή τους μέσα από συσκέψεις και συνελεύσεις στο εργοστάσιο.

Χτες, παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, συμμετείχαν καθολικά στην απεργία και στην περιφρούρησή της, παίρνοντας θέση πλάι στις ταξικές δυνάμεις, πλάι στο ΠΑΜΕ, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι εγγράφηκαν μαζικά και στο Σωματείο.

Το Σάββατο, μέσα από συνέλευση που θα γίνει στο Αμύνταιο, οι εργαζόμενοι θα οργανώσουν την κλιμάκωση του αγώνα με νέες κινητοποιήσεις, ώστε να εμποδίσουν την εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα, σήμερα το σωματείο θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην επιχείρηση στην Αθήνα.

Τα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση των μισθών με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που της εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποκαλύπτονται και από το γεγονός ότι, στην Αθήνα, στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ, που ανήκει στον όμιλο, προχώρησε σε προσλήψεις 40 εργαζομένων κάτω των 25 ετών με 511 ευρώ μισθό...

«ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ»
Χρόνια απαξίωση από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης» ανήκει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χρόνιας απαξίωσης στην οποία οδήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αν και είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα που έχει την ικανότητα παραγωγής αλεξίσφαιρων γιλέκων και κρανών για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, εντούτοις συστηματικά οι κυβερνήσεις δίνουν παραγγελίες στους ιδιώτες, αντί να ενισχύσουν την επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν απομείνει μόλις 60 εργαζόμενοι, από 100 που ήταν πριν από ένα χρόνο, μετά από συνεχείς συνταξιοδοτήσεις οι οποίες δεν αναπληρώνονται. Την ίδια στιγμή, κατά διαστήματα αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα με τις πληρωμές, αφού στις αρχές του χρόνου (Γενάρη) είχαν φτάσει μέχρι και τρεις μήνες απλήρωτοι.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση, όπως τόνισαν αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση με το ΚΚΕ, αφού η συνεχής απαξίωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο κλείσιμο του εργοστασίου. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και παραγγελίες που θα μπορούσαν να δοθούν στην εταιρεία δε δίνονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγγελία για κατασκευή κρανών (τύπου KEVLAR) 75.000 τεμαχίων, η οποία δε δίνεται στην «Ηλεκτρομηχανική», αν και έχει πλήρως τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό, με συνέπεια η παραγγελία να εκκρεμεί με διάφορες προφάσεις. Μάλιστα, το εν λόγω θέμα το έχει θέσει το ΚΚΕ στη Βουλή. Ωστόσο, ούτε το ΚΚΕ, ούτε οι εργαζόμενοι έχουν λάβει απάντηση.

Το ΚΚΕ, απ' την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και απαιτεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο κανονικά, να μη δίνονται παραγγελίες σε ιδιώτες και καλεί τους εργαζόμενους σε ενιαίο αγώνα που θα στρέφεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της επιχείρησης και θα διεκδικούν ενιαίο δημόσιο φορέα αμυντικής βιομηχανίας.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Αύριο στον ΑΝΤ1

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη, αύριο Πέμπτη 19/4, στις 8.30 π.μ., στο «Πρωινό ΑΝΤ1» και στον Γ. Παπαδάκη.

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 20 Απρίλη, στις 1.30 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς»), με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία - Πρόνοια».

Το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει τα εξής:

-- Αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, περιοδεία στο Ε/Γ - Ο/Γ «FESTOS PALACE» (Αγιος Διονύσιος, Πειραιάς), όπου θα μιλήσει στο πλήρωμά του.

-- Αύριο Πέμπτη, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Νίκαια, στην πλατεία Δ. Κουμπάκη (Σπάθα), στις 8 μ.μ.

-- Την Παρασκευή 20/4, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Ν. Ιωνία, στον πεζόδρομο Ελευθερίου Βενιζέλου και Παλαιών Πατρών Γερμανού, στις 7.30 μ.μ.

-- Το Σάββατο 21/4, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ιλιον, στην κεντρική πλατεία, στις 7 μ.μ.

-- Την Κυριακή 22/4, θα μιλήσει σε συγκέντρωση αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, στο ξενοδοχείο «IMPERIAL» (Μεγ. Αλεξάνδρου και Κολωνού, πλ. Καραϊσκάκη), στις 11 π.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ