ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
Μετράμε βόλια για την επόμενη μέρα

Εξαρχής το ΚΚΕ τόνισε ότι πίσω από τα περί «κρίσης χρέους» βρίσκεται η επιδίωξη των καπιταλιστών να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τους μισθούς των εργατών.

Τώρα που τέλειωσαν - αν τέλειωσαν - οι αναφορές στο «σπάταλο δημόσιο τομέα», τα στοιχεία μαρτυρούν πως αυτοί που έχουν πάθει το μεγάλο στραπάτσο, είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Στα τέσσερα χρόνια από τη διαπίστωση της κρίσης το μεγάλο κεφάλαιο έχει βγάλει τρελά κέρδη μόνο και μόνο από τη διαρκή μείωση των μισθών. Παράλληλα έχει επενδύσει σε τρελά κέρδη από την από δω και πέρα εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, αφού η εργατική τάξη ακόμα και στην περίπτωση καπιταλιστικής ανάκαμψης θα βρίσκεται με τουλάχιστον 40% κάτω τους μισθούς κι ακόμα χειρότερα με καταργημένο διά παντός το 5ήμερο - 40ωρο που είχε κατακτήσει για να εξασφαλίζει στοιχειώδη αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης.

Είναι αυτά κριτήριο ψήφου; Είναι, λέμε. Κι ακόμα περισσότερο είναι κριτήριο ψήφου αυτά που έρχονται και για τα οποία δε γίνεται κουβέντα στα κανάλια. Η 14η του Μάη είναι μια ημερομηνία που επίσης έχει εντοπιστεί έγκαιρα από το ΚΚΕ. Είναι η ημερομηνία με την οποία μπαίνει ταφόπλακα (με σφραγίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Το ειδικό στοιχείο της είναι η μία βδομάδα μετά τις εκλογές. Οι άνθρωποι θα έχουν ψηφίσει πρώτα και μετά θα πάθουν της ψυχής τους τον τάραχο...

***

Μέχρι τότε το εκλογικό σώμα καλείται να πάει στις εκλογές με τη βεβαιότητα ότι οι κακοί κατατροπώθηκαν (η υπόθεση Τσοχατζόπουλου μετέτρεψε σε σχεδόν μονοθεματικά τα χτεσινά δελτία) κι ότι τώρα πια η χώρα πρέπει να αφεθεί να επουλώσει τις πληγές της. Πώς; Με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ ή και τους δυο μαζί ή με παραλλαγές της σύμπραξης του ενός με κάποιους από τους ήδη πρόθυμους ή άλλους που σήμερα παριστάνουν τα κοκόρια, αλλά ήδη έχουν ορίσει μέχρι πού πάει το κακάρισμα: Ολους αυτούς που ήδη χειροκροτούν την ΕΕ και η οποία «αλλάζει σελίδα», όπως οι ίδιοι προβλέπουν, βαφτίζοντας «αλλαγή σελίδας» την επαναφορά των σοσιαλδημοκρατών, για να συνεχίσουν από κει που σταμάτησαν οι νεοφιλελεύθεροι.

Η επαναφορά της σοσιαλδημοκρατίας (ακόμα και με παραλλαγές στήριξης τύπου Μελανσόν στη Γαλλία) ως λύση, είναι ένδειξη του αδιεξόδου στο σύστημα, που ενώ έχει ανάγκη τη βαρβαρότητα, τη μασκαρεύει για να την πλασάρει ως λύση. Οι πυκνές αναφορές αστών αναλυτών στον Μαρξ (για να πάνε από αυτόν στον Κέινς, δηλαδή για να πείσουν ότι σηκώνει ανθρώπινη διαχείριση ο καπιταλισμός), δεν μπορούν να κρύψουν την αποσιώπηση του Λένιν (του δικαιώματος αλλά και της δυνατότητας, δηλαδή, της εργατικής τάξης να κάνει άλμα μπροστά, να βάλει στόχο να 'ναι δικά της και τα μέσα παραγωγής και η πολιτική εξουσία).

***

Πυκνώνουν οι τρομοκρατικές αναφορές ότι οι εργαζόμενοι έχουν να χάσουν κι άλλα αν δεν επιτρέψουν στα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ να κυβερνήσουν. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στην πιθανότητα να προσθέσουν αλυσίδες στα δεσμά τους, αν επιτρέψουν στα κόμματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας να διατηρήσουν την εξουσία. Αντίθετα, η εργατική τάξη έχει να κερδίσει και μόνο να κερδίσει, αν ορθώσει ανάστημα, πλάι στο κόμμα της, το ΚΚΕ και μόνο. Το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι ήδη ξανά εδώ, όσο κι αν το ξορκίζουν διάφοροι.

***

Ολο και περισσότεροι αστοί αναλυτές ζητάνε από τους ανθρώπους να μην ψηφίσουν εν θερμώ. Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν με κρύο κεφάλι. Μετράνε ένα προς ένα αυτά που χάσανε κι αυτά που θα χάσουν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως αυτή η επιλογή δεν έχει κατασταλάξει ακόμα και σε θετική ψήφο για τα ίδια τα συμφέροντά τους, δηλαδή σε ψήφο στο ΚΚΕ, κινδυνεύει να σκορπίσει σε επιλογές - φερετζέ για τη σωτηρία του συστήματος.

***

Η κατάσταση είναι δύσκολη. Στο χέρι καθενός είναι να μην την κάνει δυσκολότερη. Σωστά λένε πως σ' αυτές τις εκλογές κανείς δεν μπορεί να δηλώσει την επόμενη μέρα «δεν ήξερα»...

Δύσκολη η επιλογή που προτείνει το ΚΚΕ, καθώς ζητά από τον καθένα να αποφασίσει και να αναλάβει ευθύνες. Να μην εξουσιοδοτήσει κανέναν να του λύσει πρόβλημα, αλλά να γίνει ο ίδιος μέρος της λύσης. Να οργανωθεί στο σωματείο, στην επιτροπή αγώνα, στη λαϊκή επιτροπή, να έχει ένα δυνατό ΚΚΕ και στη Βουλή, να συμμετάσχει στους αγώνες και, το κύριο, να σηκώσει κεφάλι μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτός που δεν ξέρει πια τι θα κάνει με το παιδί που το μέλλον του είναι μόνο η ανεργία, όλοι όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βλέπουν τοίχο ψηλό τα αδιέξοδα, έχουν δρόμο: με το ΚΚΕ! Κάθε ψήφος εδώ πιάνει τόπο άμεσα. Κάθε παράταση της βαρβαρότητας έχει μόνο κι άλλη βαρβαρότητα να φέρει. Κατά κάποιο τρόπο βρισκόμαστε ήδη στην επομένη των εκλογών, αυτό που μετράμε και στις κάλπες είναι η δύναμη πυρός που διαθέτουμε ως τάξη ενάντια σε τάξη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΥΔΕΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ

ΧΤΕΣ: «Σε 15.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που μέσα σε ένα δίμηνο αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη απασχόληση στη μερική ή εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται... ευέλικτο ωράριο και κατ' επέκταση ελαστικούς μισθούς (...) Ενας στους δύο εργαζόμενους (...) είδε το ωράριό του να περιορίζεται στις 4 ώρες την ημέρα (...) το 12,4% των νέων συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης προβλέπει εργασία για μία μόλις ημέρα την εβδομάδα (...) στον αντίποδα μόνο ένας στους εκατό μερικώς απασχολούμενους απασχολείται για επτά ώρες κάθε ημέρα» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΑΥΡΙΟ: «Στο τέλος των μισθών οδηγείται ο ιδιωτικός τομέας (...) μετά τη 14η Μαΐου (...) το σύνολο των αμοιβών είτε θα οδηγηθούν αυτομάτως είτε θα "πιεστούν" να προσαρμοστούν σταδιακά προς τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ηδη οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί περίπου κατά 40% την τελευταία διετία (...) Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων (...) περιλαμβάνονται (...) η περικοπή ενός επιπλέον μισθού ετησίως, πιθανότατα 14ου (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας). Η μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας αδείας που δικαιούται ο μισθωτός. Η μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες. Η εφαρμογή "σπαστού οκταώρου" (4 + 4 ώρες) εντός του 24ώρου. Η εφαρμογή του πενθημέρου με τρόπο ώστε η διήμερη ανάπαυση να μην είναι συνεχόμενη κ.λπ. (...) Μεγάλο μέρος από τα μέτρα αυτά αποτελούν αιτήματα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό» (το θέμα στο ΒΗΜΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ για υπερψήφιση του ΚΚΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ώρα των διλημμάτων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι εκλογές της κρίσης και της αβεβαιότητας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεκμήρια παγίδες για εκατομμύρια φορολογουμένους

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Κλειδί η λογίστρια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Εδειξε» Σημίτη - Παπανδρέου ως συνενόχους του

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γραμμή για τον ανακριτή 8 πολιτικοί

REAL NEWS: «Μεγάλος Αδελφός» για το μαύρο χρήμα

Η ΝΙΚΗ: Γιατι τρέμουν χρεοκοπία μετά τις εκλογές

Η ΑΥΓΗ: Ολα παίζονται

ΤΑ ΝΕΑ: Πώς αλλάζει το πρόγραμμα για το Λύκειο

ΕΘΝΟΣ: Κυκλώματα διαφθοράς λεηλατούν το ΙΚΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πλασματικά, πώς να τα αναγνωρίσετε

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Εισπρακτικές συμμορίες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ευκαιρία

«Η 6η Μάη μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να κάνουν το μεγάλο άλμα: Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, να αλλάξουν επιλογή, να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το δικό τους κόμμα. Να γίνει αυτό το εκλογικό βήμα εφαλτήριο για να πάρουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τη ζωή στα χέρια τους, να σηκώσουν το ανάστημά τους κόντρα στη σφαγή των δικαιωμάτων τους (...) Αυτό είναι το νέο που μπορούν να φέρουν αυτές οι εκλογές: Να σημάνουν την απόφαση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, της νεολαίας, των ανέργων να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του κεφαλαίου, στους εκβιασμούς και τα τρομοκρατικά τους διλήμματα. Να ξεσηκωθούν, αλλάζοντας επιλογή μπροστά στην κάλπη και στηρίζοντας το Κόμμα τους, το ΚΚΕ, για να γίνει την επόμενη μέρα πανίσχυρη η λαϊκή πρωτοβουλία, η λαϊκή αυτενέργεια και πάλη.

Το πρόβλημα

(...) Η τιμωρία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και φέρουν την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, η καταψήφισή τους δεν αποτελεί από μόνη της μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού. Να μη σκορπίσει η λαϊκή ψήφος σε επιλογές που προβάλλουν ότι η διαχωριστική γραμμή στις εκλογές είναι ανάμεσα στις μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις. Δεν είναι το μνημόνιο που ευθύνεται για τα δεινά που ζει ο λαός και τα χειρότερα που είναι ήδη δρομολογημένα. Η αιτία βρίσκεται στον ίδιο τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, που είτε στη φάση της ανάκαμψης είτε στη φάση της κρίσης όπως σήμερα, ζει όσο και για όσο εκμεταλλεύεται και τσακίζει τους εργαζόμενους.

Η λύση

(...) Η πραγματική διαχωριστική γραμμή βρίσκεται ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργατική τάξη με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στο ποιος έχει την εξουσία, υπέρ των συμφερόντων ποιου εφαρμόζεται ποια πολιτική. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που απαντά σε αυτό το δίλημμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, που έχει πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων (...) Η λύση για το λαό δεν είναι η απελπισία, αλλά η αισιοδοξία και η μαχητικότητα, ο δρόμος της οργανωμένης πάλης, της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για την εργατική, λαϊκή εξουσία. Εύκολες λύσεις για το λαό δεν υπάρχουν. Η λύση όμως που προτείνει το ΚΚΕ είναι η μόνη που συμφέρει πραγματικά το λαό και εξαρτάται από τον ίδιο να γίνει πραγματικότητα» (αποσπάσματα απο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org