ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συμφωνία για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 14 Απρίλη

Από τις διερευνητικές

Eurokinissi

Από τις διερευνητικές
Με καταρχήν συμφωνία για συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στις 14 Απρίλη στην Αγκυρα ολοκληρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι λεγόμενες πολιτικές διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, κομμάτι του διμερούς διαλόγου προς αναζήτηση «διευθετήσεων» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

Οι διαβουλεύσεις έγιναν ακριβώς μία μέρα μετά τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, στην Αθήνα, δίνοντας επιπλέον ώθηση στο σχετικό παζάρι, πάνω στο «τραπέζι» των ευρωατλαντικών σχεδίων για συνεκμετάλλευση στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θ. Δεμίρης, της δε τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σ. Ονάλ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις πολιτικές διαβουλεύσεις «εξετάστηκε μεταξύ άλλων η προοπτική συνάντησης των δύο υπουργών στο προσεχές μέλλον», κάτι για το οποίο πίεζε η τουρκική πλευρά. «Στο πλαίσιο αυτό, ο Δεμίρης ενημέρωσε τον Ονάλ ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον όμως επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Με την κυβέρνηση να διακινεί πως η αιρεσιμότητα αυτή της ελληνικής πλευράς σχετίζεται με τη στάση της Τουρκίας το προσεχές διάστημα.

Σημειωτέον, σήμερα Πέμπτη ο Ν. Δένδιας αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, η οποία θα γίνει την επόμενη βδομάδα, 23 - 24/3 στις Βρυξέλλες, οπότε δεν αποκλείεται στο περιθώριό της να γίνει και μια πρώτη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.

Αλλωστε, τα παζάρια των δύο αστικών τάξεων φέρουν ανεξίτηλη τη ΝΑΤΟική «σφραγίδα», όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου σημείωσε πως «δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζεται μηχανισμός αποτροπής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βλέπουμε τώρα ότι βοηθήσαμε να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Θεωρητικά τα Ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν την επόμενη βδομάδα και σε επίπεδο ΕΕ, ως κομμάτι των ευρωτουρκικών παζαριών. Καταρχάς τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου κατά την ατζέντα οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών «θα ανταλλάξουν απόψεις για τη Νότια Γειτονία και την Τουρκία». Αργότερα, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες των κρατών - μελών πρόκειται κατά την ατζέντα να συζητήσουν «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ο δε ύπατος εκπρόσωπος Ζ. Μπορέλ και η Κομισιόν να υποβάλουν έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας πριν από τη Σύνοδο, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη του 2020.

Στο μεταξύ, με δεδομένο ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν η συζήτηση επί της έκθεσης να μετατεθεί για τη Σύνοδο του Ιούνη.

Την ίδια ώρα, δεν περνά απαρατήρητο ότι αποφεύχθηκαν γενικά διαρροές για το ακριβές περιεχόμενο των διερευνητικών και των πολιτικών διαβουλεύσεων. Οπως είπε άλλωστε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, χτες στην ΕΡΤ, «οι διερευνητικές επαφές, οι συνομιλίες των δύο χωρών σ' αυτό το άτυπο τεχνικό επίπεδο, είναι εμπιστευτικές, οπότε ποτέ δεν βγαίνει κάτι για το περιεχόμενό τους». Σε κάθε περίπτωση, εκ μέρους της κυβέρνησης χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται», και ισχυρίστηκε ότι «είμαστε σε καλύτερη φάση σήμερα από αυτήν που ήμασταν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο», αν και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη, και η εμπιστοσύνη χτίζεται με έργα και πράξεις».

Απλώνει και περιπλέκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έδωσε χτες διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του συνεχίζει με την ίδια αποφασιστικότητα για τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως «δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει δηλώσεις πρόσφατα για το θέμα. Σε δηλώσεις προέβη και το υπουργείο Αμυνας».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με μέλη της προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία (με την οποία τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν διαφωνίες), μιλώντας για «νέα εξέλιξη» που υπάρχει και «αυτή είναι η κοινή άσκηση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας». Αμέσως μετά όμως, αναδεικνύοντας πόσο περίπλοκο είναι το παζάρι σε βάρος των λαών, πρόσθεσε: «Από την άλλη η Σαουδική Αραβία ζήτησε από την Τουρκία μη επανδρωμένα αεροσκάφη... Δεν ξέρεις ποιος κάνει τι με ποιον...». Και κατέληξε: «Σε αυτήν την περιοχή δεν επιτρέπουμε να θερμανθούν τα νερά σε μια διαδικασία χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η Τουρκία εκεί είναι σε μια θέση που παίρνει αποφάσεις. Η ευχή μου είναι να τερματίσουμε αυτήν τη διαδικασία με τον πιο ήπιο τρόπο, χωρίς να δώσουμε την ευκαιρία να βιώσουμε κάτι θερμό».

Ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο, αναφέροντας ότι «ο αιγυπτιακός λαός δεν βρίσκεται σε σύγκρουση μαζί μας σε αυτό το σημείο. Δεν είναι αντίθετος με εμάς» και χαρακτηρίζοντας «προσωρινό λάθος» σημερινά «βήματα» της αιγυπτιακής ηγεσίας. Σημειωτέον, και χτες κυριάρχησαν στον τουρκικό Τύπο αναλύσεις για τους όρους με τους οποίους Τουρκία και Αίγυπτος θα μπορούσαν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους «σε μια Μέση Ανατολή που αλλάζει».

Να καταγραφούν τέλος ότι οι ευρωτουρκικές διεργασίες που συνεχίζονται ενόψει και της νέας Συνόδου της ΕΕ, η οποία θα δώσει κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση Βρυξελλών - Αγκυρας. Χτες, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί αναμενόταν να έχει τηλεδιάσκεψη με την Ιταλίδα υφυπουργό Εξωτερικών Ελιζαμπέτα Μπελόνι, με θέμα τις διμερείς αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αναλύσεις εμφανίζουν το ρόλο της Ιταλίας ως «καθοριστικό» για μια κλιμάκωση του παζαριού Τουρκίας - Αιγύπτου, ενώ ευρωπαϊκά επιτελεία μελετούν «γιατί η Ευρώπη συνολικά θα μπορούσε να υποστηρίξει τις συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Επισήμως συζήτησαν «τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις». Επίσης, «συνέπεσαν στη θετική αποτίμηση των εξελίξεων στη γειτονική Λιβύη και στην ανάγκη να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ