ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο υπουργείο το αγωνιστικό ραντεβού στις 22 Φλεβάρη

Περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας την Τρίτη στις 10 το πρωί και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη στην Ομόνοια έχουν αποφασίσει οι Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό των μαθητών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Στο υπουργείο Παιδείας δίνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους
Στο υπουργείο Παιδείας δίνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους
Εντατικά ετοιμάζεται στους χώρους της εκπαίδευσης η επιτυχία της 48ωρης απεργίας στις 22 και 23 Φλεβάρη από τις ταξικές δυνάμεις. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ έχει καλέσει στις 22 Φλεβάρη σε περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας στις 10 το πρωί, ενώ για την Τετάρτη 23 Φλεβάρη καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11 το πρωί. Ηδη αποφάσεις συμμετοχής τόσο στην περικύκλωση του υπουργείου όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση έχουν πάρει οι Γραμματείες του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που καλούν μαθητές και φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά.

Οπως τονίζει στο κάλεσμά της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ: «Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει. Ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Οχι στους ταξικούς φραγμούς και στο εμπόριο της γνώσης. Οχι στην υποκατάσταση της εκπαίδευσης από την κατάρτιση. ΚΑΜΙΑ επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση»!

Με βάση αυτό, στο διεκδικητικό της πλαίσιο προτάσσει τα εξής αιτήματα:

  • Οχι στο νέο μισθολόγιο-λαιμητόμο. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς. 1900 ευρώ (μεικτά) ο πρώτος μισθός σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση.
  • Συνολική απόρριψη της νέας διοικητικής δομής. Οχι στον «Καλλικράτη», στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Εξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία. Εξω οι επιχειρήσεις από τις Σχολές, την έρευνα, καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση.
  • Να μην περάσει ο νέος Νόμος-Πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
  • Μόρφωση για όλους, δουλειά, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Η υψηλή κερδοφορία τους, οι τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές δημιούργησαν το κρατικό χρέος. Αυτοί να πληρώσουν και όχι ο λαός. Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.
  • Κάτω τα χέρια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις συντάξεις, τους μισθούς, τα Σχολεία και τα Νοσοκομεία. Να καλύψει τώρα η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία τα τεράστια χρέη που έχουν προς τα Ταμεία και τους Οργανισμούς.
  • Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Απορρίπτουμε τους μισθούς πείνας, την ελαστική, μερική και ανασφάλιστη εργασία.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου 3848/2010 και του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σταθερή και μόνιμη, αποκλειστική απασχόληση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων.
  • Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.
  • Μηνιαίο επίδομα 600 ευρώ για όσους φοιτητές δεν τα βγάζουν πέρα.
  • Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30) και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας.
  • Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων! Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και στις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων & καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λ.π. Ούτε ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για σίτιση-στέγαση-μεταφορές-αναλώσιμα.
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ»
Αρχίζει η κατάταξη των τίτλων σπουδών

Προχωράει, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και ξεκινάει η τρίτη φάση αυτής της διαδικασίας, η λεγόμενη «αντιστοίχηση». Πρόκειται για τη φάση της δημιουργίας ενός χάρτη κατάταξης όλων των πτυχίων και τίτλων σπουδών που απονέμονται καταρχήν από τη δευτεροβάθμια και την ανώτατη εκπαίδευση (στην πορεία θα προστεθεί και η μη τυπική εκπαίδευση) σε μια κλίμακα 8 επιπέδων, κατ' αναλογία με τα όσα ισχύουν για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Για την κατάταξη αυτή, το υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει ειδικές Ομάδες Εργασίας, ενώ έχει δημιουργήσει και ειδική ιστοσελίδα και ζητά την ενεργό συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη διαδικασία. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου, αυτή η φάση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.

Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων είναι ένα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για να μπορούν πιο εύκολα να αξιολογήσουν σε τι γνώσεις αντιστοιχεί το κάθε πτυχίο του κάθε υποψήφιου εργαζομένου τους, καθώς και ένα εργαλείο διευκόλυνσης της μετανάστευσης των εργαζομένων εντός της ΕΕ και αντιστοίχησης των τίτλων σπουδών τους στις χώρες υποδοχής.

Η διαδικασία κατάταξης των τίτλων σπουδών, που ξεκινάει τώρα, θυμίζουμε ότι είχε ξεσηκώσει μια σειρά συντεχνιακές αντεγκλήσεις μεταξύ πανεπιστημίων, ΤΕΙ και κολεγίων για το σε ποιο επίπεδο θα καταταγούν οι τίτλοι σπουδών από κάθε ίδρυμα. Την ίδια στιγμή όμως, οι φορείς που σκίζουν τα ρούχα τους για το αν θα καταταγούν οι απόφοιτοί τους στο 5 ή στο 6 επίπεδο, γυρίζουν την πλάτη στη συνολική υποβάθμιση των πτυχίων, στον κατακερματισμό της γνώσης που φέρνει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους αποφοίτους, στο μπλέξιμο της δομημένης εκπαίδευσης με κάθε είδους εμπειρία και δεξιότητα που μπορεί να πιστοποιηθεί.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα», διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Ημαθίας της ΚΝΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. το απόγευμα. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17). Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.
  • Εκδήλωση με θέμα «Ο επαναστατικός κομματικός Τύπος», διοργανώνει αύριο Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα στην ΕΔΟΘ, η Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση με θέμα «Η διαστρέβλωση της Ιστορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Εκπαιδευτικών Τρικάλων του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ, την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον». Θα μιλήσει η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, φιλόλογος - ιστορικός, πρόεδρος του Μουσείου Αμπελακίων της περιόδου 1940 - '49.
  • Εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη και ενσωμάτωση» διοργανώνουν οι Οργανώσεις Καβάλας και Κομοτηνής της ΚΝΕ, με ομιλητή τον συγγραφέα του βιβλίου, Αναστάση Γκίκα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ:

-- Την Πέμπτη 24 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Καπνού στην Καβάλα. Νωρίτερα στις 5.30 μ.μ. θα γίνει ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου Καπνού, όπου εκτίθεται υλικό από την καπνεργατική Ιστορία του τόπου.

-- Την Παρασκευή 25 Φλεβάρη στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Α1 των Παρευξείνιων Σχολών στην παλιά Νομική.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αγωνιστική υποδοχή στην υπουργό Παιδείας

Κινητοποιήσεις σε Καλαμάτα και Ναύπλιο οργανώνονται για αύριο Σάββατο

Κάλεσμα στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση που θα γίνει αύριο Σάββατο στο Ναύπλιο, στις 6 μ.μ., με αφορμή την παρουσία της υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, απευθύνουν η Γραμματεία Πάτρας του ΜΑΣ, οι Επιτροπές αγώνα του ΤΕΙ Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το ΔΣ σπουδαστών του ΤΕΙ Σπάρτης και η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ.

Οι παραπάνω καλούν σε ξεσηκωμό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση με τη στήριξη ΝΔ, τρόικας, ΕΕ, αλλά και μερίδα καθηγητών και των Πρυτανικών αρχών είναι αποφασισμένη να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει να θυμίζει τη "δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση"».

Κινητοποίηση διοργανώνεται επίσης αύριο στην Καλαμάτα, στις 10.00 το πρωί, στην πλ. 23ης Μαρτίου, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και δυνάμεις του ΜΑΣ, με αφορμή τα αναμενόμενα εγκαίνια της σπουδαστικής εστίας από την υπουργό Παιδείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ