ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Σταθερότητα» με βούλα Βρυξελλών

Το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» της κυβέρνησης για την οικονομία εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόγραμμα αφορά στις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής για το διάστημα 2001- 2004. Στην απόφαση του Συμβουλίου, αναφέρονται και οι συστάσεις προς την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι η τήρηση μιας ακόμη αυστηρότερης εισοδηματικής πολιτικής, η μείωση των δημοσίων δαπανών, η επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών» στην αγορά εργασίας και το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές στο σύστημα της συνταξιοδότησης με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι προσυπογράφει απολύτως τις συστάσεις του συμβουλίου. Την αμέσως επόμενη μέρα, ο Γ. Παπαντωνίου εξειδίκευσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα προς ικανοποίηση των Βρυξελλών και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπαντωνίου εξάγγειλε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων δαπανών κατά τα πρότυπα της Θάτσερ στη Βρετανία. Προανήγγειλε ακόμη σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, που αφορούν σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με πρώτους στη σειρά τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και την «Ολυμπιακή Αεροπορία».

Οσο νωρίτερα απεγκλωβιστεί η εργατική συνείδηση στην Ελλάδα από τις παγίδες των «οικονομικών θαυμάτων», από τη λογική της καλύτερης καπιταλιστικής και ευρωενωσιακής διαχείρισης, τόσο πιο γρήγορα και στέρεα θα οικοδομούνται οι όροι για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, για τη λαϊκή εξουσία και τη θεμελίωση της λαϊκής οικονομίας (σελίδα 13)

Ντοκουμέντα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την οικονομία της Ελλάδας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αποτελούν προάγγελο για την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να σκληρύνει με νέα μέτρα την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων (σελίδα 17)

Ενασχόληση των μεγαλοεπιχειρηματιών με μια δήθεν κοινωνική δραστηριότητα, αντιγραφή ανάλογων ενεργειών από άλλες χώρες, με στόχο τη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων, και πρόσφατα ο Ομιλος Αποστολόπουλου «υιοθέτησε» τρία χωριά στο Βόρειο Εβρο, προκειμένου να συμβάλει στην οργάνωση υγειονομικής παροχής στους κατοίκους τους (σελίδες 22-23)

Τεράστιο το δίχτυ αράχνης που απλώνει η καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» σ' όλο τον πλανήτη, αφαιρώντας όλα τα όπλα και τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει τον περασμένο αιώνα οι εργαζόμενοι, με πρώτα θύματα τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων (σελίδα 26)

Θύμηση ζωντανή, δεμένη με τη μαρτυρική πορεία του ΚΚΕ, η ζωή και η δράση του Σπύρου Καλοδίκη, μας φέρνει ξανά και ξανά τα μηνύματα - επίκαιρα και ζωντανά - τα οποία στέλνουν οι θυσίες των ηρώων κομμουνιστών που σφράγισαν την υπερογδοντάχρονη πορεία του τιμημένου Κόμματος της Εργατικής Τάξης (σελίδα 27)

Παροπλισμένα πλοία καταλαμβάνουν επί χρόνια πολύτιμες θέσεις επισκευών, προκειμένου οι εφοπλιστές να γλιτώσουν από το κόστος άλλων επιλογών για τα πλοία τους, ενισχύοντας την ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (σελίδα 30)

Παρά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μη γίνει γήπεδο στο Κτήμα Ομορφοκλησιάς, που διεκδικείται από τους κληρονόμους Βέικου, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση δημόσιας έκτασης, συνομολογώντας έτσι για τη διεκδίκηση (σελίδα 31)

Η αποκωδικοποίηση του DNA

Οι ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη Δευτέρα για την αποκωδικοποίηση του DNA, του ανθρώπινου γονιδιώματος, ήταν φυσικά το θέμα αυτής της εβδομάδας. Με ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Τόκιο και την Ουάσιγκτον, επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο έδωσαν χτες στη δημοσιότητα την πλήρη αλληλουχία των ανθρώπινων γονιδίων. Η εξαιρετικής σημασίας ανακοίνωση, που ενδεχομένως μια μέρα να οδηγήσει στην κατανόηση και στην καλύτερη θεραπεία πολλών ασθενειών, σκιάστηκε από τη διαμάχη του παγκόσμιου δικτύου πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, γνωστού ως Human Genome Project, με την ιδιωτική εταιρεία Celera Genomics που επιδιώκει την «ιδιωτικοποίηση των γονιδίων». «Κοιτάξαμε για πρώτη φορά ένα αρχαίο κείμενο», είπε ο Εριχ Λάντερ, διευθυντής του ινστιτούτου «Γουάιτχεντ» στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, που συνέβαλε στην αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος «ανακαλύψαμε μερικές απαντήσεις και δεκάδες νέα μυστήρια».

Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος ανοίγει νέους δρόμους για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, αλλά και προβληματισμούς που αφορούν στη χρήση των αποτελεσμάτων της αποκωδικοποίησης για σκοπούς που δε σχετίζονται με την ιατρική έρευνα και προαγωγή της υγείας - όπως η πιθανή χρήση των γενετικών ευρημάτων για την απασχόληση και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών. Οι ανησυχίες μεγαλώνουν, καθώς, στο όνομα του κέρδους, χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις που οδήγησαν σε φριχτά εγκλήματα.

Ανοίγει η όρεξη των ασφαλιστικών εταιριών

Την απόφαση της κυβέρνησης να ξηλώσει την κοινωνική ασφάλιση, εξωθώντας τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση προς ενίσχυση των κερδών των ασφαλιστικών εταιριών, που καραδοκούν να βάλουν στο χέρι το φιλέτο της κοινωνικής ασφάλισης, επανέλαβε με ωμό τρόπο την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας μετά τις αρχαιρεσίες του κλάδου για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, δε δίστασε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση από τη μεριά της «δουλεύει» για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιριών, με τα μέτρα υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συντάξεων, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ομολογώντας δημόσια ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν σύμμαχό τους την κυβερνητική πολιτική, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά: «Ισως ο μόνος σύμμαχος των ασφαλιστικών εταιριών την περίοδο αυτή να είναι η αναποτελεσματικότητα της κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομειακής περίθαλψης και ζωής, που αναγκάζουν όλο και περισσότερους πολίτες να αναζητούν πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση». Ο ίδιος έκανε λόγο για «αρμονική συνύπαρξη τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλεια ζωής» και για ένα «κρατικό μοντέλο υγείας και ασφάλισης που να ελέγχεται από την πολιτεία, αλλά να επιτρέπει και τη συμπληρωματική παρουσία του ιδιωτικού τομέα». Επανέλαβε, δε, την κυβερνητική πρόθεση για δραστικό περιορισμό του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρίες να επεκταθούν και σε καλύψεις που μέχρι σήμερα αναλάμβανε το κράτος. Σ' αυτά τα πλαίσια ανέφερε σαν παράδειγμα την ενίσχυση της αυτασφάλισης των τουριστικών επιχειρηματιών, προκειμένου να αποζημιώνονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Τεχνητή αντιπαράθεση στο χώρο της παιδείας

Νέα ολομέτωπη επίθεση στην εκπαίδευση εκδηλώνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο, επιδιώκοντας να φέρει σε τεχνητή αντιπαράθεση το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το νομοσχέδιο αποτελεί εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων της Διακήρυξης της Μπολόνια, με το οποίο οι προπτυχιακές σπουδές και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ υποβαθμίζονται σε μια ληξιπρόθεσμη επαγγελματική εκπαίδευση για τις άμεσες ανάγκες του κεφαλαίου και η ουσιαστική επιστημονική γνώση μετατοπίζεται στα μεταπτυχιακά, που θα είναι για ακόμα λιγότερους και με υψηλά δίδακτρα.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε υπέρμαχος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας τα σημερινά ΑΕΙ προβληματικές επιχειρήσεις και πρότεινε, αντί το κράτος να παράγει παιδεία, να την αγοράζει από ιδιώτες!

Σε αυτή την επίθεση ένας δρόμος υπάρχει. Η κοινή απάντηση όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, εργαζομένων και νεολαίας, για τη διεκδίκηση μιας πραγματικά δημόσιας, δωρεάν, Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, χωρίς διαχωρισμούς και επικαλύψεις, για ουσιαστικές σπουδές, υψηλού επιστημονικού επιπέδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ