ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς, ενώ δίνονται... «μη ιατρικές» μάσκες σε ΜΕΘ!

Μάσκες με ένδειξη... «μη ιατρικές» μοιράστηκαν στο προσωπικό της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Αττικόν»!
Μάσκες με ένδειξη... «μη ιατρικές» μοιράστηκαν στο προσωπικό της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Αττικόν»!
Δύο ειδήσεις μέσα σε μια μέρα - τα δεκάδες κρούσματα σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου Διδυμότειχου και οι... «μη ιατρικές» μάσκες που δόθηκαν σε εργαζόμενους στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αττικόν» - έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση, τις απαράδεκτες εκπτώσεις στα σχετικά πρωτόκολλα κ.ο.κ.

Στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου πάνω από 40 εργαζόμενοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό μέχρι χτες. Το Νοσοκομείο είχε αρχίσει να δέχεται για νοσηλεία περιστατικά νοσούντων με κορονοϊό με ελαφρύτερα συμπτώματα ώστε να αποσυμφορηθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ). Πλέον, νοσούν 17 νοσηλεύτριες, 8 γιατροί, 6 εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, ένας διοικητικός υπάλληλος, ενώ οι υπόλοιποι είναι εργαζόμενοι στη σίτιση και την καθαριότητα.

Ως αποτέλεσμα έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, το οποίο ήδη αξιοποιούσε 11 ιατρούς από άλλες δομές Υγείας της περιοχής ώστε να καλύπτει τις εφημερίες, λόγω των κενών στο οργανόγραμμα. Επίσης, κενές είναι 50 από τις 197 οργανικές θέσεις νοσηλευτών. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν εκ νέου ανασταλεί, ενώ τουλάχιστον 7 ασθενείς με κορονοϊό από την Παθολογική κλινική, που είχε μετατραπεί σε κλινική Covid-19, έχουν μεταφερθεί στο ΠΓΝΑ, αυτήν τη φορά για να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Διδυμότειχου...

Τα κρούσματα ανάμεσα στο προσωπικό, όλα τους ασυμπτωματικά, εντοπίστηκαν μετά από διαγνωστικούς ελέγχους που άρχισαν την περασμένη Παρασκευή, αποκαλύπτοντας τη διασπορά ανάμεσα στους εργαζόμενους. Μέχρι εκείνη τη μέρα δεν πραγματοποιούνταν τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, παρά μόνο μετά από την εμφάνιση συμπτωμάτων...

Ακατάλληλες μάσκες στο προσωπικό της ΜΕΘ του «Αττικόν»

«Non medical mask» (μη ιατρική μάσκα): Αυτή η σαφής ένδειξη υπάρχει στα πακέτα μασκών που διατίθενται στο υγειονομικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικόν»!

Τη σοβαρή καταγγελία κάνει ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με αυτές τις μάσκες καλούμαστε να δουλέψουμε σήμερα. Δεν είναι ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά εξοπλισμός προστασίας εργαζομένων που έχουν αερόλυμα και σωματίδια στο περιβάλλον τους (μυοκτονίες, εντομοκτονίες, ελαιοχρωματιστές, ψεκασμοί, σοβατζήδες, οδοκαθαριστές, κ.λπ.) και δεν προστατεύουν από ιογενές και μικροβιακό φορτίο. Αν δεν μπαίνεις στη μονάδα είναι μια χαρά, αν μπαίνεις είναι πρόβλημα... Απλά προσβλητικό και εξοργιστικό...».

Νοσοκομείο Βόλου: Χωρίς Πνευμονολογική κλινική εν μέσω πανδημίας

Στο μεταξύ, στο φόντο των χιλιάδων κρουσμάτων και των τραγικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη Θεσσαλία, η κυβέρνηση συνεχίζει την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων της περιοχής.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου. Στις ήδη τεράστιες ελλείψεις, με μόλις 92 μόνιμους γιατρούς από τους 162 που προβλέπει το οργανόγραμμα, με 7 παθολόγους αντί για 14 που είναι το ελάχιστο να καλύπτουν τις δύο κλινικές Covid, με έναν μοριακό αναλυτή που ήρθε στα μέσα Οκτώβρη και λειτουργεί μόνο για ελέγχους των εργαζομένων του Νοσοκομείου και για εισαγωγές ασθενών, ήρθε να προστεθεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, με την οποία αποφασίστηκε η κατάργηση δύο θέσεων πνευμονολόγων από τον οργανισμό, αφήνοντας στην ουσία το Νοσοκομείο χωρίς Πνευμονολογική κλινική.

Η απόφαση αυτή μάλιστα πάρθηκε τη στιγμή που όλα τα σωματεία των υγειονομικών επισημαίνουν πως μια από τις αιτίες της υψηλής θνητότητας είναι η έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι υγειονομικοί του Βόλου απαιτούν από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να πάρει πίσω την απόφαση, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας του νομού και τα Αγροτικά Ιατρεία των χωριών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Αλλοι 78 θάνατοι - Στους 542 οι διασωληνωμένοι

Aλλοι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα να προσεγγίζει πλέον τους 4 χιλιάδες, φτάνοντας στους 3.948.

Για άλλη μια μέρα, τα νέα κρούσματα παρέμειναν χτες πάνω από 1.000, καθώς ανακοινώθηκαν 1.155. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128.710.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 542 ασθενείς.

Από τα νέα κρούσματα, 251 εντοπίστηκαν στην Αττική και 237 στη Θεσσαλονίκη.

Σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν τα εξής κρούσματα (σε παρένθεση η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού): 65 στη Μαγνησία (34,21), 53 στην Καρδίτσα (46,68), 50 στις Σέρρες (28,34), 47 στην Κοζάνη (31,29), 36 στην Πιερία (28,41) κ.α.

Αργή μείωση στα κρούσματα, ακόμα πιο αργή σε θανάτους και διασωληνωμένους

Στο μεταξύ, την αργή μείωση στον μέσο όρο κρουσμάτων και ακόμα περισσότερο στον μέσο όρο θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων, μετά από 1 μήνα lockdown, καταγράφει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19 της κυβέρνησης για το διάστημα 3 έως 9 Δεκέμβρη.

  • Με τα τελευταία δεδομένα (στις 8/12), η αναλογία θανάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ελλάδα ανέβηκε κι άλλο, φτάνοντας στους 306,4 θανάτους, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 199,7 θάνατοι. «Σκαρφαλώνοντας» κι άλλο, η χώρα έφτασε στην 53η θέση στον κόσμο (η εικόνα είναι πολύ χειρότερη αν εξεταστεί η περίοδος του δεύτερου κύματος). Να σημειωθεί ότι αρχές Νοέμβρη (στις 3/11) η αναλογία ήταν 61,6 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους, με τη χώρα να βρίσκεται τότε την 100ή θέση.
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε οριακά σε 97,6 (από 100,6 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 578 (από 613).
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει οριακή μείωση σε 83% (από 86% στην προηγούμενη έκθεση). Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 93% και στην Αττική σε 77%.
  • Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων εμφανίζει μείωση 18,2% και διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 1.449 κρούσματα (από 1.771 στην προηγούμενη έκθεση). Το 21,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στη Θεσσαλονίκη, το 19,6% στην Αττική, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 24.051, με 15.573 ημερήσια PCR τεστ και 8.478 ημερήσια rapid Ag τεστ την τελευταία βδομάδα (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 168.356).
  • Ο δείκτης Rt στις 8 Δεκέμβρη διαμορφώθηκε σε 0,8 για την επικράτεια, την περιφέρεια Αττικής και την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
  • Η κινητικότητα του πληθυσμού εμφανίζει μέση μείωση κατά 39,2 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) στις πέντε δραστηριότητες (χρήση ΜΜΜ, εργασιακοί χώροι, καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, εστίαση, πάρκα και υπαίθριοι χώροι) κατά τις πρώτες 4 βδομάδες του δεύτερου lockdown (7 Νοέμβρη - 4 Δεκέμβρη) σε σύγκριση με τις 4 βδομάδες που προηγήθηκαν. Αντίστοιχα, η παραμονή στην κατοικία αυξήθηκε κατά 13,1 πμ. Η σύγκριση της κινητικότητας κατά τις πρώτες 4 βδομάδες του δεύτερου lockdown (7 Νοέμβρη - 4 Δεκέμβρη) σε σχέση με τις πρώτες 4 βδομάδες του πρώτου lockdown (23 Μάρτη - 19 Απρίλη) καταδεικνύει μεγαλύτερη κινητικότητα στις πέντε δραστηριότητες, κατά 17,1 πμ κατά μέσον όρο. Επίσης, η παραμονή στην κατοικία είναι 7,8 πμ μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της επιτροπής λοιμωξιολόγων (9/12/2020), από το σύνολο των 74 περιοχών της χώρας, 25 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων (Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Εβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Φλώρινα και Χαλκιδική) και 3 περιοχές (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα και Δυτική Αττική) βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα.

«Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας!»

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για τα δικαιώματα του λαού στη ζωή, στην υγεία και τη δουλειά

Συνεχίζεται - και διαδικτυακά πλέον, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://petition.kke.gr - η συλλογή υπογραφών, σε κείμενο που διακινείται από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, από δραστήριους αγωνιστές που συμμετέχουν σε φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για τα δικαιώματα του λαού στη ζωή, στην υγεία και τη δουλειά.

Ηδη χιλιάδες ενώνουν τη φωνή τους, εκφράζοντας πλατιά αλληλεγγύη στην εργατική - λαϊκή πάλη, δίνοντας απάντηση στην κυβέρνηση που επιστρατεύει την καταστολή και τον αυταρχισμό, τη συκοφάντηση του εργατικού κινήματος, για να βάλει στον πάγο τους αγώνες των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο τονίζεται πως «είναι ώρα ευθύνης!», «ώρα να μπει lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας!» και σημειώνει πως «η λαϊκή διεκδίκηση δεν κάνει "διάλειμμα", τη στιγμή μάλιστα που ο λαός αφήνεται απροστάτευτος, που δέχεται επίθεση στα δικαιώματά του. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τον αγώνα, την πάλη, παίρνοντας ταυτόχρονα τα ανάλογα μέτρα προστασίας της υγείας στις εκδηλώσεις του.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας, να οργανώσει την εργατική - λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος, που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις "αντοχές της οικονομίας".

Δεν σπαταλάμε τις ελπίδες μας σε νέες αυταπάτες κυβερνητικών εναλλαγών, που ξέρουμε σίγουρα ότι θα οδηγήσουν στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής - λαϊκής οργάνωσης, στη δύναμη της κοινής δράσης εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, βιοπαλαιστών αγροτών.

Στη δυνατότητά μας να βάλουμε τη δικιά μας σφραγίδα στις εξελίξεις, να περάσουμε στην αντεπίθεση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η διαδικτυακή εκδήλωση για την ΠΦΥ

Διαδικτυακή εκδήλωση οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σήμερα, Παρασκευή στις 7 μ.μ., με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη σημασία της για τη γυναίκα και την οικογένεια. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μαρία Μανιατάκου, νοσοκομειακή γιατρός, παθολόγος, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Σταύρος Τονικίδης, γενικός γιατρός στο ΚΥ Σπάτων, και η Λητώ Τζανάκη, γυναικολόγος.

Η εκδήλωση θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της ΟΓΕ στο «YouTube».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ