ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
Ανάγκη ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Eurokinissi

Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη η σημερινή, 18η Δεκέμβρη, και για το πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να προσδιοριστούν οι αιτίες που το προκαλούν. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που κάποιος φεύγει από τη χώρα του. Φεύγει ή για να γλιτώσει από τον πόλεμο και το θάνατο, οπότε και αποκαλείται πρόσφυγας, είτε για να γλιτώσει από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, οπότε και αποκαλείται μετανάστης. Ο διαχωρισμός μεταξύ του πρόσφυγα που ζητά άσυλο από ανάγκη, και του μετανάστη που ψάχνει για καλύτερη ζωή από «επιλογή» δεν υπάρχει, αφού και οι δύο ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Στην πράξη και οι δύο δεν έχουν δυνατότητα επιλογής.

Φτώχεια και εξαθλίωση στο εσωτερικό μιας χώρας, επεμβάσεις και πόλεμο προκαλεί ο ιμπεριαλισμός, που έχει ένα και μοναδικό στόχο, τη μεγιστοποίηση του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο οι ανταγωνισμοί μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου προκαλούν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές, που τελικά συνοψίζονται στον ανώτερο στόχο του καπιταλισμού, το κέρδος.

Παράλληλα, η πολιτική της ΕΕ, με την υπογραφή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, αποτελεί ένα μείγμα καταστολής και εγκλωβισμού των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Οι ξεριζωμένοι που είναι μετανάστες, εξακολουθούν εδώ και δεκαετίες να αποτελούν το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Πολλοί εργάζονται χωρίς Ασφάλιση και με χαμηλά μεροκάματα στις πιο δύσκολες δουλειές. Πληρώνοντας αρκετά παράβολα για τις άδειες παραμονής και όταν αυτές λήξουν πρόστιμα, ενώ υφίστανται πολύχρονες καθυστερήσεις για την ανανέωσή τους. Και σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, οι κίνδυνοι για την υγεία των μεταναστών που εργάζονται στη χώρα μας ως εργάτες γης, σε βιομηχανίες τροφίμων, στην ανακύκλωση, στον ιματισμό και σε άλλους κλάδους, χωρίς μέτρα προστασίας, είναι τεράστιοι.

INTIME NEWS

Για όλα αυτά οι μετανάστες χρειάζεται να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες μέσα από τα συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις, για να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση. Με τους Ελληνες συναδέλφους τους να αγωνιστούν για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, ενάντια στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό.

ΠΑΜΕ
Εκφράζει την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες

Την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες εκφράζει το ΠΑΜΕ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών, διεκδικώντας παράλληλα μια σειρά αιτημάτων για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Προσφύγων και Μεταναστών εκφράζει την αλληλεγγύη της «στους κυνηγημένους από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τους πολέμους που ζουν στη χώρα μας στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάτω από δύσκολες έως και απάνθρωπες συνθήκες», και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο «πολλαπλά εκτεθειμένοι στην πανδημία του κορονοϊού». Οπως καταγγέλλει, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες «δεινοπαθούν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης», οι οποίες επιδεινώνονται λόγω του χειμώνα, καθώς μένουν «απροστάτευτοι από το κρύο, τη βροχή και το χιόνι», ενώ «συνεχώς προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των νεκρών - πνιγμένων στο Αιγαίο μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους μικρά παιδιά».

«Τα ψεύτικα λόγια "ανθρωπιάς" της κυβέρνησης ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όσων υπηρέτησαν και υπηρετούν την ίδια αντιδραστική πολιτική, δεν πείθουν κανέναν», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ. Καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την κυβέρνηση της ΝΔ «που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από την πανδημία», αλλά και το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, με το οποίο ΕΕ και κυβερνήσεις «εντείνουν την καταστολή και τις απελάσεις, συνεχίζουν την πολιτική εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, στοχεύουν στη μονιμοποίηση της ύπαρξης κέντρων - φυλακών, στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στα νησιά».

Στα παραπάνω προστίθενται, στις συνθήκες της πανδημίας, οι κίνδυνοι για την υγεία των μεταναστών που εργάζονται στη χώρα μας «ως εργάτες γης, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες τροφίμων, στην ανακύκλωση, στον Ιματισμό και σε άλλους κλάδους», χωρίς μέτρα προστασίας, αντιμέτωποι με την «εγκληματική ασυδοσία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας», με εκβιασμούς «να προσέρχονται στην εργασία με συμπτώματα, ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι θετικοί στον Covid, να αποκρύπτονται τα κρούσματα για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η παραγωγή», και με την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε παραπήγματα, ή σε σπίτια όπου διαμένουν πολλοί μαζί, καθιστούν δύσκολη την ιχνηλάτηση και αδύνατη την απομόνωση όταν κάποιος νοσήσει, ενώ μεγάλες είναι οι δυσκολίες πρόσβασης των μεταναστών εργαζομένων σε υπηρεσίες Υγείας.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για «κοινή πάλη Ελλήνων εργαζομένων, μεταναστών και προσφύγων ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, κάλεσμα συσπείρωσης όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, ενίσχυσης του κοινού αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα μας». Διεκδικεί:

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και των εργαζομένων στις δομές, από τα καιρικά φαινόμενα και την πανδημία.

Κανένα νέο ΚΥΤ στα νησιά, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους.

Μαζικά δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών στους χώρους διαμονής και εργασίας των μεταναστών εργατών.

Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με κάλυψη όλων των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας.

Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν με πλήρεις αποδοχές.

Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

Ενημέρωση από ειδικά κλιμάκια στη μητρική γλώσσα των μεταναστών εργατών, για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Πλήρη ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας.

Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής για τους εργάτες γης και τακτικών ελέγχων τους από υγειονομική επιτροπή.

Να απομονωθούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές και άλλες φωνές που στοχοποιούν μετανάστες για την έξαρση της πανδημίας, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την πάλη των εργαζομένων, να απαλλάξουν κυβέρνηση και εργοδοσία από τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Προστασία και σεβασμό στα δικαιώματα των ανηλίκων.

Πρόσβαση σε ίντερνετ και δυνατότητα τηλεκπαίδευσης σε κάθε παιδί και έφηβο μετανάστη ή πρόσφυγα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης

Συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα camp των προσφύγων που λειτουργούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης οργανώνουν εργατικά σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες από τα κλαδικά σωματεία για τα μέλη των κλάδων τους που έχουν ανάγκη (εργαζόμενους και ανέργους).

Η βοήθεια που συγκεντρώνεται για τους πρόσφυγες θα παραδοθεί σε προσφυγικά camp της περιοχής την επόμενη βδομάδα.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Τα προβλήματα των κέντρων "φιλοξενίας" είναι πολλά και σε κρίσιμους τομείς, ενώ την ίδια στιγμή καταντούν επικίνδυνα για τους αιτούντες άσυλο αλλά και για το σύνολο της χώρας, αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.

Τα σωματεία μας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εξέφρασε και εκφράζει αλληλεγγύη με κάθε ευκαιρία. Οι γιορτινές μέρες είναι μια ιδιαίτερη αφορμή για τέτοιες πρωτοβουλίες, για στήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Πέρα από το μέτωπο που έχουμε με αντιδραστικούς κύκλους που θέλουν να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες - τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων - πρέπει για άλλη μια φορά να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης».

ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Εκτεθειμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες

Εκτεθειμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στη νεοσυσταθείσα δομή στη Μαλακάσα, μέσα στον χειμώνα και την πανδημία, παραμένουν εννέα μήνες μετά την άφιξή τους τον περασμένο Μάρτη, οι ξεριζωμένοι που μπήκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της αναστολής της διαδικασίας ασύλου δυνάμει πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χτες η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της δομής αυτής, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Mέτοικος» μέσω του Τταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ), συνεχίζει να ζει σε σκηνές, καταλύματα ακατάλληλα για την προστασία από το κρύο, τον αέρα και τη βροχή, χωρίς σταθερή πρόσβαση σε ρεύμα και νερό. Οι συνθήκες, όπως καταγγέλλεται, προκαλούν σοβαρή καταβολή, ανασφάλεια και άγχος στους εκατοντάδες ανθρώπους που μένουν στον καταυλισμό. Κανένα από τα 283 παιδιά που μένουν στη δομή δεν έχει πρόσβαση σε σχολείο, ενώ, λόγω της έλλειψης Wi-Fi, καθίσταται αδύνατη και η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οπως επισημαίνεται, οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν επισφαλείς και ανησυχητικές για τους 984 διαμένοντες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Κονγκό και τη Σομαλία. Η «Νέα Μαλακάσα» (σ.σ. όπως αναφέρεται στην έκθεση) έχει επίσημη χωρητικότητα για 1.300 άτομα, αποκλειστικά σε 130 σκηνές χωρητικότητας δέκα ατόμων. Σε ορισμένες σκηνές, εξακολουθούν να μένουν άνθρωποι που δεν έχουν μεταξύ τους οικογενειακό ή άλλο δεσμό, όπως είχε παρατηρηθεί τον Μάρτη από την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων (CPT). Καίτοι έχουν παρασχεθεί στρώματα από τον ΔΟΜ, πολλοί από τους διαμένοντες δεν μπορούν να τοποθετήσουν στρώματα στις σκηνές για χωροταξικούς λόγους.

ΚΚΕ
Να εκδοθεί ΑΜΚΑ για τους μετανάστες εργάτες γης

Να δοθεί λύση στα εμπόδια στα οποία «σκοντάφτει» η διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες εργάτες γης που δουλεύουν στη συγκομιδή της ελιάς στη Μεσσηνία και άλλες περιοχές της χώρας, ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Οπως επισημαίνουν στο κείμενο της Ερώτησης, «πολλοί αγρότες της περιοχής της Μεσσηνίας, αλλά και όλης της Ελλάδας, έχουν "προσκαλέσει" εργάτες γης - κυρίως από την Αλβανία - μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τρίμηνη παραμονή, ώστε να απασχοληθούν στο μάζεμα των ελιών. Μετά από αυτήν τη διαδικασία, για να πληρωθούν οι εργάτες και να "κολληθούν" τα εργόσημα, απαιτείται να βγει ΑΦΜ και αριθμός ΑΜΚΑ». Ομως, ενώ οι εφορίες βγάζουν τον αριθμό ΑΦΜ, ο ΕΦΚΑ ζητάει προκειμένου να εκδοθεί το ΑΜΚΑ «χαρτιά που είναι αδύνατον να μαζευτούν, όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μεταφρασμένο επίσημα από τα αλβανικά».

«Δεδομένης αυτής της κατάστασης υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν "κολληθούν" τα εργόσημα μέχρι το τέλος του έτους να επιβληθεί πρόστιμο στους αγρότες 10.500 ευρώ, όπως αναφέρει και το χαρτί που έχουν υπογράψει για να έρθουν οι εργάτες γης στην Ελλάδα. Επίσης, αν δεν προχωρήσει η διαδικασία θα έχουν πρόβλημα πληρωμής και οι εργάτες γης που θα μείνουν ουσιαστικά απλήρωτοι», τονίζουν οι βουλευτές και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, για να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ