ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αλλάζοντας τη μορφή της χώρας

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε το Νέο Σύνταγμα της χώρας, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τον πρώτο κύκλο των ριζικών αλλαγών που εξήγγειλαν ο «Πατριωτικός Πόλος» και ο Πρόεδρος Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Χ.Τσάβεζ

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Χ.Τσάβεζ
Χαρμολύπη ίσως είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στους περισσότερους κατοίκους της Βενεζουέλας, καθώς από τη μία ακόμη δε λένε να κοπάσουν τα δάκρυα χαράς, από την έγκριση του Νέου Συντάγματος της χώρας, αλλά και να στεγνώσουν τα δάκρυα από τους εκατοντάδες νεκρούς των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, που πνίγουν όλη τη χώρα εδώ και δέκα ημέρες.

Οι εορτασμοί στους δρόμους της πρωτεύουσας, του Καράκας, ξέσπασαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Τετάρτης για το Νέο Σύνταγμα της χώρας. Με πλέον καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, περισσότερο από το 70% των ψηφισάντων εγκρίνει το Νέο Σύνταγμα της χώρας και τις αλλαγές που αυτό επιφέρει, όπως τη διάλυση της Γερουσίας, την αλλαγή στην κατανομή της εξουσίας, και την κρατικοποίηση μεγάλου τμήματος της οικονομίας και κυρίως της τεράστιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς η Βενεζουέλα ανήκει στην ελίτ των πιο πλούσιων πετρελαϊκών χωρών της υφηλίου.

Εντούτοις, παρά το τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας, η πλειονότητα του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, απόρροια της ακολουθούμενης τακτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δημιούργησαν μία πολιτική και οικονομική ολιγαρχία που κατέτρωγε το φυσικό πλούτο και αποτελούσε τον καλύτερο και πιο πιστό υπήκοο για το μεγάλο αφεντικό της περιοχής εδώ και ένα αιώνα, τις ΗΠΑ. Η αντίστροφη μέτρηση για αυτή την ολιγαρχία άρχισε ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν οι προεδρικές εκλογές ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιο του «Πατριωτικού Πόλου», Ούγο Τσάβες, και τον κάλεσαν να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για την «ειρηνική επανάσταση» που αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος σε τρεις μήνες, όταν οι κάτοικοι θα συμμετάσχουν στις γενικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές για να αναδείξουν τα νέα πρόσωπα που θα ασκούν την εξουσία από τους νέους λαϊκούς θεσμούς.

Απίστευτη θεομηνία

Αυτές οι ριζικές αλλαγές οι οποίες πλέον δρομολογούνται, δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν τόσο την προσοχή, καθώς ακόμη και η πανηγυρική ομιλία του Τσάβες αναβλήθηκε καθώς οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες λάσπης έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 137 ανθρώπων στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας και ακτές της Καραϊβικής, καθώς η λατινοαμερικανική αυτή χώρα ζει τη χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 50 χρόνων.

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών που περνούν από φτωχογειτονιές του Καράκας, μία πόλη έξι εκατομμυρίων κατοίκων, με συνέπεια εκατοντάδες προχειροφτιαγμένα σπίτια να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά. Την ίδια ώρα οι παραλίες της Καραϊβικής έχουν γεμίσει από λάσπες και κλαδιά δέντρων.

«Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Καράκας, 100 είναι οι αγνοούμενοι και 3.200 οι άστεγοι», δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης, Ερνάν Γκρουμπέρ, ενώ άλλοι 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο παραλιακό κρατίδιο Βάργας.

«Τέτοια τραγωδία δεν έχει συμβεί στη Βενεζουέλα τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες, ο οποίος επισκέφθηκε το κρατίδιο Βάργας, βορείως του Καράκας και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων και των νεκρών δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη», δήλωσε αργότερα στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Τσάβες. Εξαιτίας της θεομηνίας υπολογίζεται ότι 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και άλλοι 14.500 απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους όταν υποχώρησαν δύο φράγματα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ικανοποίηση, σύντομες δηλώσεις και αισιοδοξία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Με χαμόγελα, λακωνικές δηλώσεις και ανακοίνωση της ημερομηνίας του νέου γύρου συνομιλιών, ολοκληρώθηκε η πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Συρία, στην Ουάσιγκτον, η οποία, μάλλον, έκλεισε σε θετικό κλίμα, όπως ακριβώς και άρχισε. Η Ουάσιγκτον επέμεινε στη διακοπή της ροής των πληροφοριών, ενώ ο Τύπος, τόσο στη Συρία, όσο και στο Ισραήλ υποδέχτηκε με ιδιαίτερα αισιόδοξα σχόλια το τέλος του πρώτου αυτού γύρου των διαπραγματεύσεων.

«Εγινε ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την ειρήνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά τη σύντομη εμφάνισή του μπροστά στους δημοσιογράφους, περιστοιχιζόμενος από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά το τέλος των διήμερων ισραηλινο-συριακών συνομιλιών. «Αυτή η νέα καλή αρχή μας δίνει την πεποίθηση ότι μπορεί, μέσα σε λίγο καιρό, να είμαστε μπροστά σε μια εντελώς διαφορετική Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι οι ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν «με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς» στις 3 Ιανουαρίου, στην Ουάσιγκτον.

Τόσο ο Μπάρακ, όσο και ο αλ Σάραα δεν έκαναν καμία δήλωση μετά το τέλος της, μεταξύ τους, συνάντησης, ενώ, όπως έγινε γνωστό, είχε προηγηθεί ξεχωριστή συνάντησή τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Και οι δύο άνδρες μίλησαν, σύντομα, στους δημοσιογράφους μόνο κατά την αναχώρησή τους από την Ουάσιγκτον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρκέστηκε να τονίσει ότι «οι σχέσεις Ισραήλ και Συρίας έχουν επιστρέψει στον καλό δρόμο, αν και τα πράγματα παραμένουν ακόμα δύσκολα», ενώ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για την πορεία των συνομιλιών.

Ελαφρά πιο ομιλητικός, εμφανίστηκε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος συμμετείχε στις διήμερες συνομιλίες. Ο Λεβί εκτίμησε ότι χρειάζεται «υπομονή και σταθερότητα και από τις δύο πλευρές», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανότατα, θα υπάρχει τελική ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία επισήμανε στον Σύρο υπουργό την ανάγκη παρέμβασης της Δαμασκού στα τεκταινόμενα στο Ν. Λίβανο, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης, καθώς μία νέα όξυνση στην κατεχόμενη ζώνη θα «μπορούσε να τορπιλίσει οριστικά κάθε ειρηνευτική προσπάθεια». Ο Λεβί απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στη συριακή αντίδραση και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η συριακή αντιπροσωπεία φάνηκε να κατανοεί την ανάγκη επικράτησης ηρεμίας στο Ν. Λίβανο».

«Αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη»

Με εκτενή άρθρα, διαπνεόμενα, κυρίως, από αισιοδοξία, υποδέχτηκε ο ισραηλινός Τύπος το τέλος του πρώτου γύρου ισραηλινο-συριακών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον. Η «Γιεντότ Αχρονότ» αναφέρει ότι «οι Κλίντον, Μπάρακ και αλ Σάραα δεσμεύτηκαν το έτος 2000 να είναι έτος ειρήνης», ενώ η «Μααρίβ» υπογραμμίζει ότι «αν και δεν έγιναν άλματα στην Ουάσιγκτον, επιτεύχθηκε πολύ σημαντικά βήματα: Καθορίστηκε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι στόχοι τους και η ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων». Πιο τολμηρή ακόμη εμφανίζεται η εφημερίδα «Χααρέτζ», η οποία χαρακτηρίζει «αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη» τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον και εκτιμά ότι η «επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Συρία είναι πολύ σημαντικότερη από τον πραγματικά μεγάλο πόνο που θα προκαλέσει μια τέτοια κατάληξη στους Εβραίους εποίκους που κατοικούν στα υψώματα του Γκολάν».

Πιο συγκρατημένα, αλλά εξίσου θετικά είναι τα δημοσιεύματα και του συριακού Τύπου. Η, ελεγχόμενη πλήρως από την κυβέρνηση της Δαμασκού, εφημερίδα «Αλ Μπάαθ» χαρακτηρίζει «πολύ καλή βάση» τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον και αναλύει την κατάσταση στην κατεύθυνση των δηλώσεων του αλ Σάραα περί «βαθιάς ικανοποίησης από τις εξελίξεις». Στο άρθρο της εφημερίδας υπογραμμίζεται, επίσης, ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν, ακόμα, πολλές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, ενώ επαναλαμβάνεται ότι η Συρία, όπως και όλος ο αραβικός κόσμος, επιθυμεί μια δίκαιη και συνολική ειρήνη για τη Μέση Ανατολή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Μέσα σε διαφωνίες και το νέο σχέδιο απόφασης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Διόλου ομαλά δεν αναμενόταν να κυλήσει η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα νέο σχέδιο απόφασης, που κατέθεσε η Βρετανία, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, και προτείνει την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο για ένα χρονικό διάστημα 120 ημερών, η ομαλή ολοκλήρωση των οποίων θα δώσει το «πράσινο φως» στην άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν, ήδη, εκφράσει τις αντιρρήσεις τους γι' αυτό το σχέδιο και ζητούν την άμεση άρση των κυρώσεων, εκτιμώντας ότι το Ιράκ έχει επιδείξει αρκετά δείγματα συμμόρφωσης.

Εντούτοις δεν αποκάλυψαν τι στάση προτίθενται να τηρήσουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Από την πλευρά της, η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα απέχει από την ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι το σχέδιο απόφασης δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Από την πλευρά του, το Λονδίνο υπεράσπισε την πρότασή του, υπογραμμίζοντας ότι «επανεισαγάγει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα πετρέλαιο αντί τροφίμων αρκετά βελτιωμένο» και «αν και είναι μια σκληρή απόφαση, είναι ιδιαίτερα δίκαιη».

Η βρετανο-αμερικανική πρόταση, πάντως, φαίνεται ότι βρίσκει αντίθετο τον Χανς φον Σπόνεκ, τον αξιωματούχο του ΟΗΕ που είναι επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος. Ο φον Σπόνεκ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», τόνιζε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα πρέπει επιτέλους να διαχωρίσει τις ανάγκες των 22 εκατομμυρίων Ιρακινών από το θέμα του αφοπλισμού, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό σε λιμοκτονία». Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δε δίστασε να τονίσει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως οι δηλώσεις του αυτές θα προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αλλά συμπλήρωσε ότι «ο οποιοσδήποτε ζούσε το δράμα του ιρακινού λαού από κοντά, θα είχε την ίδια άποψη και δεν μπορώ, για να μη δυσαρεστώ ορισμένους, να καταφεύγω στη διγλωσσία».

ΙΤΑΛΙΑ
Ημέρα κρίσης για τον Ντ' Αλέμα

ΡΩΜΗ.-

Η κρίση στην ηλικίας 14 μηνών κυβέρνηση του Μάσιμο ντ' Αλέμα ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν το μικρό κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, που τον υποστηρίζει, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να αντικατασταθεί στην ηγεσία της κεντροαριστεράς πριν από το 2001, αν η παράταξη θέλει να νικήσει την κεντροδεξιά.

Από εκείνη τη στιγμή ένας ανίερος πόλεμος εν τω κυβερνητικώ συνασπισμώ έχει ξεσπάσει, με αποκορύφωμα τις κατηγορίες για «προσπάθεια εξαγοράς των ψήφων» των βουλευτών, αφού θέτει ακόμη και ζήτημα «ψήφου εμπιστοσύνης» στο ιταλικό Κοινοβούλιο, αφού προτίθεται να παραιτηθεί, σε περίπτωση που - όπως είπε - οι δολοπλοκίες υπερισχύσουν της λογικής στην πολιτική σκηνή της χώρας. Συνεπώς αναμένονται τα αποτελέσματα της σημερινής μέρας, καθώς ο Ντ' Αλέμα, που θα συναντηθεί σήμερα με το Πρόεδρο Τσιάμπι, ή θα παραιτηθεί ή θα προσπαθήσει να σχηματίσει μία εντελώς νέα κυβέρνηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ