ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διεθνούς εμβέλειας παρέμβαση του φιλειρηνικού κινήματος

Παρέμβαση του φιλειρηνικού κινήματος με διεθνή ακτινοβολία αναμένεται να αποτελέσει η Ολυμπιάδα Ειρήνης, που διοργανώνει από το Γενάρη μέχρι το Μάη του 2004 η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Ηδη συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας Ειρήνης, μετά από πλατιά σύσκεψη που έγινε την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου συμμετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, προσωπικότητες από τον Αθλητισμό, τα Γράμματα και τις Τέχνες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα αναδείξουν τις πραγματικές αξίες του Ολυμπιακού πνεύματος, την ευγενική άμιλλα, τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα ως τρόπο ζωής της νεολαίας. Θα καταδικαστούν τα πρωτόγνωρα μέτρα αστυνόμευσης και στρατιωτικοποίησης, τα οποία δημιουργούν συνθήκες στρατιωτικής «κατοχής» στην πόλη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα καταδικαστεί η εμπορευματοποίηση των αγώνων και η απάνθρωπη εκμετάλλευση των αθλητών.

Στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης αναμένεται να πραγματοποιηθούν δεκάδες πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, που θα προβάλλουν τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας. Να αναδειχτεί η απάνθρωπη, πολύπλευρη δράση του ιμπεριαλισμού, τόσο για τις πολεμικές του επιθέσεις, όσο και για την οικονομική εξάρτηση, εξαθλίωση, πείνα και θάνατο, όπου οδηγεί η πολιτική του χώρες και λαούς. Να συνεχιστεί η ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Ηδη έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις στις οποίες θα πάρουν μέρος παλαιοί Ολυμπιονίκες και άλλοι γνωστοί αθλητές Ελληνες και ξένοι (Χουαντορένα, Μαραντόνα, Κωνσταντίνοβα κ.ά). Επίσης, αντιπρόσωποι της ΠΟΔΝ, της ΠΔΟΓ, της ΠΣΟ και άλλων παγκόσμιων οργανώσεων και κινημάτων.

Η έναρξη της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα γίνει στις 10 - 11 Γενάρη με ειρηνοδρομία, που συνδιοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ και τον ΑΠΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτ. Αττικής, με τη συμμετοχή δεκάδων δρομέων, που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Θα ξεκινήσει από τους Δελφούς με ενδιάμεσους σταθμούς Πάτρα - Πύργο - Ολυμπία - Τρίπολη - Νεμέα - Ισθμια - Μέγαρα - Ελευσίνα - Παλατάκι (Χαϊδάρι) και τελικό σταθμό την Ακρόπολη, μετά από διαδρομή 530 χλμ. και 40 ωρών.

Η Διακήρυξη

Η Διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας Ειρήνης σημειώνει τα ακόλουθα:

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα.

Η αγωνιώδης λαϊκή κραυγή κατά του πολέμου, της πείνας, της φτώχειας, της επίθεσης στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, η γενικευμένη αντίθεση στο "δίκαιο του ισχυρού" που προσπαθεί να στεριώσει ο ιμπεριαλισμός, επιβάλλει την εγρήγορση όλων μας, τη συσπείρωση και αναμέτρηση με τις δυνάμεις που επιχειρούν να φυλακίσουν με τον τρόμο τα όνειρα και τη θέληση των λαών για ένα δίκαιο κόσμο.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που φέρουν τη σφραγίδα της κυρίαρχης αντίληψης που μετρά τα πάντα με το κέρδος που καταγράφει σαν εμπορεύματα τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες όπως είναι ο Αθλητισμός, η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Εργασία, το δικαίωμα δηλαδή στη ζωή.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από πεδίο ευγενικής άμιλλας οδηγήθηκαν σε πεδίο ανταγωνισμού εταιριών, για να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι αθλητές υποχρεώνονται να συρθούν στις εταιρίες, για να μπορέσουν να αγωνιστούν.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει τεράστια ποσά για Ολυμπιακά έργα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκομίζουν απίστευτα κέρδη.

Το αίμα των λαών στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν ρέει καθημερινά και οι υπαίτιες κυβερνήσεις μιλούν για ειρήνη. Υπογράφονται συμφωνίες Ολυμπιακής εκεχειρίας και την ίδια στιγμή εξυφαίνονται σχέδια νέων πολέμων, μπαίνουν στην παραγωγή νέα πυρηνικά όπλα, συγκροτούνται νέες επιθετικές στρατιωτικές μονάδες όπως το NATO και ο Ευρωστρατός.

Στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας και της ασφάλειας χτίζεται ένα κράτος ακόμη πιο αυταρχικό. Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τις πιο σύγχρονες πολεμικές μηχανές μάς υπόσχονται "προστασία". Από αυτούς, όμως, ποιος θα μας προστατέψει;

Στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν, δρουν, αντιστέκονται και αγωνίζονται και οι λαοί με τις δικές τους αξίες, τον δικό τους πολιτισμό. Τα ιδανικά της φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς είναι ζωντανά και επίκαιρα.

Αυτή τη φωνή φιλοδοξούμε να μεταφέρουμε με την Οργάνωση της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2004, με τη διοργάνωση πολύμορφων πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων από το Γενάρη έως το Μάρτη 2004, στις οποίες θα πάρουν μέρος:

  • Εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από πολλές χώρες.
  • Εκπρόσωποι Ελληνικών και Διεθνών Οργανώσεων και κινημάτων εργατών, νεολαίας, γυναικών κ.λπ.
  • Πρώην Ολυμπιονίκες και γνωστοί Ελληνες και ξένοι αθλητές.
  • Εργατικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.
  • Απόστρατοι αξιωματικοί διάφορων χωρών και του NATO.
  • Σύλλογοι, φορείς και προσωπικότητες των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού.
  • Πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Καλούμε πλατιά τους μαζικούς φορείς του ελληνικού λαού, κάθε ανήσυχο και προβληματισμένο άνθρωπο, όσους δε βολεύονται με τη νέα τάξη πραγμάτων, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας ότι η μόνη "υπερδύναμη" είναι οι λαοί».

Για τα 35χρονα της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ, για τα 35 χρόνια της. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Στα γραφεία της ΚΟ Νεάπολης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ (Σεφέρη 17), στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Τα προβλήματα των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ και η πρόταση του ΚΚΕ για τη Δημόσια Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση».

-- Στα γραφεία της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ (Φ. Δραγούμη 16Α), στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Εμπορίου διοργανώνει βιντεοπροβολή της ταινίας «Ο κόσμος που ζούμε και η επιλογή μας». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Αύριο Παρασκευή:

-- Γλέντι της ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, στην ταβέρνα «Δροσιά» στις Συκιές, στις 9 μ.μ.

-- Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ.

-- Στην Κέρκυρα, στις 7 μ.μ., στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα μιλήσει η Ε. Βλισίδου, γραμματέας του ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ.

  • Το Σάββατο 20/12:

-- Στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, στις 9 μ.μ., διοργανώνεται βιντεοπροβολή της ταινίας «Ο κόσμος που ζούμε και η επιλογή μας». Θα ακολουθήσει γλέντι των Οργανώσεων Βάσης Χαριλάου της ΚΝΕ.

-- Στα γραφεία της ΚΟ Ευόσμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., εκδήλωση των Οργανώσεων Βάσης Ευόσμου και Κορδελιού, με θέμα «Αγώνας και οργανωμένη πάλη ή απάθεια και σκυμμένο κεφάλι;».

Συνεστίαση Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών - Κάτω Πατησίων καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει αύριο Παρασκευή, στο κέντρο «Βαγγέλης και Υιός» (Λάρνακος και Αχαρνών 238), στις 9 μ.μ.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ενα χαμόγελο στα παιδιά της Κούβας και της Παλαιστίνης

Κάλεσμα έμπρακτης στήριξης και συμμετοχής σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν, απευθύνουν σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, στις μαθητικές κοινότητες, τους παιδικούς σταθμούς, στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και στους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου «Στοργή του παιδιού».

Συγκεκριμένα καλούν όλους, φέρνοντας ο καθένας ένα στολίδι που θα συμβολίζει την ειρήνη, τη Δευτέρα, 22/12, από τις 10.30π.μ. έως τις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην πλατεία Ευγενείας, για το στολισμό δέντρων ειρήνης.

Την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. καλούνται όλοι να συμμετάσχουν σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Κερατσινίου, όπου θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των πρεσβειών της Κούβας και της Παλαιστίνης, έτσι ώστε να εκδηλωθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τα παιδιά των δύο χωρών. Οι αποδέκτες της πρόσκλησης καλούνται να συνδράμουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης γραφικής ύλης.

Οσοι δεν μπορούν να παραβρεθούν, μπορούν να αποστέλλουν τα δώρα τους στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης, Παπαναστασίου και Ρέπουλη 16, από τις 5 έως τις 6.30μ.μ.

ΠΕΔΥΕ
«Παζάρι ειρήνης»

Ανοιξε τις πύλες του και λειτουργεί από τις 8 του Δεκέμβρη το «Παζάρι ειρήνης». Βρίσκεται στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56, και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 10 του Γενάρη του 2004. Οι φίλοι της ειρήνης μπορούν να το επισκέπτονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στους χώρους του παζαριού υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δώρα, όλα στη διάθεση των επισκεπτών που θα το τιμήσουν με την παρουσία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ