ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αύριο οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Θα γίνουν συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες νομών του Μοριά

Από περσινή διαδήλωση ντοματοπαραγωγών έξω από την νομαρχία στον Πύργο

Eurokinissi

Από περσινή διαδήλωση ντοματοπαραγωγών έξω από την νομαρχία στον Πύργο
Με περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά της Πελοποννήσου συνεχίζουν οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις στην Πελοπόννησο, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν αγωνιστικά στα αγροτικά συλλαλητήρια την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη στις πρωτεύουσες νομών του Μοριά για την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής και για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο αυριανό παναχαϊκό αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια, απηύθυναν χτες οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στην Πάτρα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Θανάσης Χελάκης, τόνισε πως «οι τελευταίες εξελίξεις με την επιδότηση του ελαιολάδου και οι αυθαίρετες και αδικαιολόγητες περικοπές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, προκαλούν βάναυσα τον αγροτικό κόσμο που θα αντιδράσει αγωνιστικά ενάντια σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Παρά τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης και τα τσιράκια της που έχουν ξαμοληθεί για να καθησυχάσουν την οργή και αγανάκτηση των αγροτών, θα σπάσουν τα μούτρα τους και θα πάρουν μια δυναμική απάντηση αύριο Παρασκευή στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο.

Ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος των παραγωγών των λαϊκών αγορών Αχαΐας κατήγγειλε από την πλευρά του τη Νομαρχία της Αχαΐας που αντί να σταθεί στο πλευρό των αγροτών προσπαθεί να υπονομεύσει τον αγώνα τους με «πρωτοβουλίες για... φιλολογικούς διαλόγους για την καταβολή της επιδότησης την οποία έπρεπε ήδη να έχουμε λάβει». Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η τοπική ΠΑΣΥ καλούν τους αγρότες σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί στη Ζαχάρω και η Γραμματεία της ΠΑΣΥ στη Μεσσηνία καλεί την ίδια μέρα σε παμμεσηνιακό συλλαλητήριο στο Σουληνάρι της Πυλίας στις 9 το πρωί.

  • Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο παλλεσβιακό αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 19 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην Πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λέσβου.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο

Αγωνιστικό κάλεσμα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας για τη Δευτέρα 22 του Δεκέμβρη

Σε παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 22 του Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο, καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ που δημιουργεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην αγροτιά της χώρας και με την περικοπή των επιδοτήσεων στο λάδι.

Η Ομοσπονδία τούς καλεί να αγωνιστούν για μια άλλη αγροτική πολιτική προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και της οικονομίας της χώρας. Εξαιτίας των αντιαγροτικών μέτρων και με αφορμή την περικοπή της επιδότησης του λαδιού η αντίδραση των αγροτών διευρύνεται και σε άλλες περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, την Πρέβεζα και τη Λευκάδα.

Οσον αφορά την Κέρκυρα, η ΟΑΣΚ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες σε αγώνα για:

  • Αμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις των παραγωγών. Κατάργηση των περιορισμών (πλαφόν) της παραγωγής και στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Επαναφορά της τιμής παρέμβασης - ικανοποιητική τιμή του λαδιού 1.000 δρχ. το 5άρι και προστασία από την ασυδοσία των εμπόρων - βιομηχάνων. Ελεύθερη διακίνηση στο λάδι από τους παραγωγούς. Ακύρωση της απόφασης για υποχρεωτική τυποποίηση σε 5 κιλά.
  • Βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος και του προϊόντος σε όλες τις παραγωγικές φάσεις (παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, διακίνηση) που να αξιοποιεί τις νέες τεχνικές, με μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας. Στήριξη από το κράτος της αγροτικής οικονομίας. Χρηματοδότηση και μέτρα εκσυγχρονισμού του ελαιώνα για την αναβάθμισή του, για έργα υποδομής.
  • Σύγχρονη, δημόσια δωρεάν υπηρεσία Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Συντάξεις στα 60 στους αγρότες στα 55 στις αγρότισσες, ίσες με τις κατώτερες του ΙΚΑ.
  • Προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου - διασφάλιση της δημόσιας δασικής περιουσίας και κατοχύρωση του δάσους ως δημόσιου αγαθού.
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΒΟΪΟΥ
Απλήρωτοι εργαζόμενοι και παραγωγοί

Δεδουλευμένα δύο ολόκληρων χρόνων οφείλει στους εργαζόμενους η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βοΐου, που ήδη έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Απλήρωτοι, όμως, είναι και οι παραγωγοί της περιοχής, που πέρσι είχαν παραδώσει στην Ενωση γαλακτοκομικά προϊόντα και σιτηρά.

Οπως λένε οι εργαζόμενοι, η ΕΑΣ Βοΐου είναι βουτηγμένη στα χρέη και, ήδη, έχουν αρχίσει οι πλειστηριασμοί. Μεταξύ αυτών που διεκδικούν τα χρήματά τους, είναι οι εργαζόμενοι, που έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβρη του 2001 και για το λόγο αυτό ο κάθε ένας διεκδικεί περίπου 20.000 ευρώ. Προσθέτουν ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ενωσης είναι υποθηκευμένα.

Οι εργαζόμενοι ήδη κατέφυγαν στο Πρωτοδικείο Κοζάνης, ζητώντας να ορίσει προσωρινή διοίκηση, η οποία θα διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Η θητεία της προηγούμενης διοίκησης έληξε στις 20 Νοέμβρη, χωρίς να προκηρυχτούν εκλογές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ