ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
Ο μόνος δρόμος για να ζήσουν οι δύο λαοί της περιοχής ειρηνικά είναι να τερματιστεί η κατοχή!

Συνέντευξη με τον σύντροφο Οφέρ Κασίφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή

Οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν κρατικές απαγορεύσεις και καταστολή
Οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν κρατικές απαγορεύσεις και καταστολή
Σε συνθήκες που το ισραηλινό κράτος επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλει σιωπητήριο εντός συνόρων για το έγκλημα στη Γάζα και τη δολοφονική πολιτική κατά του παλαιστινιακού λαού, την οποία πληρώνει και ο ισραηλινός λαός, το ΚΚ Ισραήλ αγωνίζεται, καταγγέλλει τη σφαγή σε βάρος των Παλαιστινίων και τονίζει με θάρρος ότι ο μόνος δρόμος για να ζήσουν ειρηνικά οι δύο λαοί είναι να τερματιστεί η κατοχή της Παλαιστίνης.

Για τη δράση του και τη θέση του αυτή, αντιμετωπίζει απαγορεύσεις και πολιτικές διώξεις, όπως οι ποινές απομάκρυνσης από τις συνεδριάσεις του ισραηλινού κοινοβουλίου και περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης που επιβλήθηκαν στον Οφέρ Κασίφ και την Αϊντα Τούμα - Σουλεϊμάν, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτές του ΧΑΝΤΑΣ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα).

Για όλα τα παραπάνω και τις εξελίξεις ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον σύντροφο Οφέρ Κασίφ.

***

-- Εδώ και πάνω από έναν μήνα το ισραηλινό κράτος διαπράττει σφαγή κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ποια είναι η θέση του ΚΚ Ισραήλ για τις εξελίξεις αυτές και για το ζήτημα της κατοχής της Παλαιστίνης;

Ο Οφέρ Κασίφ με την Αϊντα Τούμα - Σουλεϊμάν σε διαδήλωση ενάντια στην κατοχή τον περασμένο Ιούνη
Ο Οφέρ Κασίφ με την Αϊντα Τούμα - Σουλεϊμάν σε διαδήλωση ενάντια στην κατοχή τον περασμένο Ιούνη
-- Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επαναλαμβάνουμε την απερίφραστη καταδίκη μας σε κάθε επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Ομως, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και οι οδυνηρές της συνέπειες δεν μπορούν και δεν πρέπει να δικαιολογήσουν τη συνεχιζόμενη σφαγή που διαπράττει το Ισραήλ εδώ και πάνω από έναν μήνα και η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 70% είναι άμαχοι, έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 25.000 ανθρώπων, τεράστιες καταστροφές και μαζική εθνοκάθαρση. Ολα αυτά τα εγκλήματα συνοδεύονται από τη διακοπή της παροχής καθαρού νερού, φαρμάκων, τροφίμων, καυσίμων και άλλων σωστικών μέσων.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη Χαμάς και στα μέσα που χρησιμοποιεί και είμαστε πλήρως αντίθετοι και στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων και ανταλλαγή όλων των φυλακισμένων.

Προειδοποιούμε εδώ και δεκαετίες ότι η συνεχιζόμενη κατοχή της Δυτικής Οχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο παράνομη, άδικη και παραβιάζει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση στην πατρίδα του, αλλά και ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία.

Ο κίνδυνος αυτός έχει γίνει ακόμα πιο βέβαιος από τότε που οι τελευταίες κυβερνήσεις αγνόησαν πλήρως τους Παλαιστίνιους, συνάπτοντας διπλωματικές σχέσεις με ορισμένες αραβικές χώρες ερήμην τους, και δυστυχώς η επίθεση της Χαμάς μάς επιβεβαίωσε.

Ο μόνος δίκαιος και ρεαλιστικός τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία και να μπορέσουν οι δύο λαοί της περιοχής να ζήσουν ειρηνικά, με ασφάλεια και ευημερία, είναι να τερματιστεί η βάναυση κατοχή και να επιτραπεί στον παλαιστινιακό λαό να οικοδομήσει το ανεξάρτητο κράτος του στο σύνολο των εδαφών που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

-- Παρά τις διώξεις, βλέπουμε επίσης να οργανώνονται διαμαρτυρίες στο Ισραήλ, ακόμα και έξω από το σπίτι του Μπ. Νετανιάχου. Υπάρχει λαϊκή αντίδραση στη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα και την κατοχή;

-- Δυστυχώς, αλλά όχι παραδόξως, κάτω από το προπέτασμα καπνού του πολέμου το Ισραήλ έχει μετατραπεί από εθνοκρατία - ένα καθεστώς στο οποίο οι Αραβο-Παλαιστίνιοι πολίτες στο Ισραήλ απολαμβάνουν κάποια ατομικά δικαιώματα παράλληλα με τη θεσμοθετημένη εβραϊκή υπεροχή - σε μια πλήρη φασιστική δικτατορία.

Οι πολίτες - ιδίως, αλλά όχι αποκλειστικά, οι Αραβες - που εκφράζουν τη συμπόνια τους για τον λαό της Γάζας ή απαιτούν κατάπαυση του πυρός, συχνά διώκονται. Απολύονται από τους χώρους εργασίας τους, αποβάλλονται από τα κολέγια και τα πανεπιστήμιά τους, συλλαμβάνονται, ανακρίνονται και κατηγορούνται ακόμα και ψευδώς για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του Γκαντς, και η πλειοψηφία του λαού στο Ισραήλ υποστηρίζουν τις επιθέσεις στη Γάζα, κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν την κατοχή γενικά, κάποιοι άλλοι όχι. Είναι σαφές όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι εναντίον του Νετανιάχου και θεωρεί τον ίδιο και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για την επίθεση της Χαμάς και τις βαριές της συνέπειες.

-- Τι σημασία έχουν για εσάς οι διεθνείς εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, οι οποίες αποκτούν δυναμική με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο;

-- Η διεθνής αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα μπροστά στην τυφλή υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ωστόσο, αυτή η αλληλεγγύη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη δύο ζητήματα: Πρώτον, η αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό δεν πρέπει να μολύνεται από τον αντισημιτισμό. Το φυλετικό μίσος για τους Εβραίους είναι εξίσου κακό και άδικο με οποιαδήποτε άλλη μορφή ρατσισμού και πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.

Και δεύτερον, η αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό δεν συνεπάγεται εχθρότητα προς τον ισραηλινό λαό. Αντιθέτως, και οι δύο λαοί χρειάζονται την αλληλεγγύη μας στην καταπολέμηση του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της βίας.


Αμείωτη η αλληλεγγύη απ' όλο τον κόσμο!

Σαν Φρανσίσκο

Copyright 2023 The Associated

Σαν Φρανσίσκο
Συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης από οργανώσεις και φορείς κατά των εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ.

Ξεχωριστά ήταν τα στιγμιότυπα από τον αποκλεισμό της γέφυρας Bay Area, που ενώνει Οκλαντ με Σαν Φρανσίσκο, στις ανατολικές ΗΠΑ, λίγα χιλιόμετρα από τον χώρο όπου διεξαγόταν η Σύνοδος των χωρών για την Οικονομική Συνεργασία στον Ειρηνικό (APEC), στον οποίο προχώρησαν την Πέμπτη διαδηλωτές, με ένα πανό που έγραφε «Σταματήστε τη γενοκτονία»! Η απήχηση της κινητοποίησης ήταν μεγάλη, λόγω του σημείου που επέλεξαν οι διαδηλωτές. Οι αρχές απάντησαν με καταστολή.

Αλλά και στον γειτονικό Καναδά, έγινε αποκλεισμός της κύριας γέφυρας στο Μόντρεαλ, Ζακ - Καρτιέ, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τη συμμετοχή της καναδικής κυβέρνησης στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ. Στη Φινλανδία, διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στον κεντρικό σταθμό του μετρό στο Ελσίνκι, καταγγέλλοντας τη σφαγή στη Γάζα.


Μόντρεαλ
Μόντρεαλ

Ελσίνκι
Ελσίνκι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμβολικό μήνυμα αλληλεγγύης από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

Με μια συμβολική ενέργεια η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής της ΚΝΕ έστειλαν το βράδυ της Πέμπτης μήνυμα αλληλεγγύης από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι την Παλαιστίνη. Πάνω από 70 κόκκινοι πυρσοί άναψαν κατά μήκος της Λεωφόρου Νίκης, συμβολίζοντας τα πάνω από 70 χρόνια εισβολής και κατοχής από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Ταυτόχρονα μια σημαία της Παλαιστίνης 60 τ.μ. άνοιξε στην πλατεία Αριστοτέλους στέλνοντας το μήνυμα: «Free Palestine» - Λευτεριά στην Παλαιστίνη, ενώ τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φώναζαν τα συνθήματα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τη Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

«Η Θεσσαλονίκη θα μείνει λιμάνι των λαών, κόντρα στα σχέδια που θέλουν να τη μετατρέψουν σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», σημειώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και καλεί τον λαό της περιοχής να δυναμώσει όλες τις ενέργειες αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό τις επόμενες μέρες.
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ