ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση

Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη.

Μια συναυλία αφιερωμένη στο τραγούδι μεγάλων δημιουργών που «άνθισε» στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας και έδωσε δύναμη, κουράγιο, διέξοδο σε όσους στέναζαν και πάλευαν, στο τραγούδι που συντρόφευσε και συντροφεύει τους αγώνες που έδωσαν και δίνουν ο λαός μας και η νεολαία.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Ζαρμπούτης (μπουζούκι), Νίκος Γερακέλλης (μπουζούκι), Μιχάλης Ατσάλης (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Μαρίνα Τσοκάνη (πιάνο, πλήκτρα), Χρήστος Παπαδόπουλος (πνευστά), Αντωνία Τσολάκη (μπάσο), Γιάννης Καρακασίδης (ντραμς).

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, με τον οποίο είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε και να ρίξουμε μαζί του «ματιές» στο πρόγραμμα της συναυλίας, να μιλήσουμε για τους άξιους συντελεστές του αφιερώματος, αλλά και για τον ρόλο της Τέχνης. Ακολουθεί η συζήτηση μαζί του.

* * *

-- Μια μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας;

-- Περιλαμβάνονται τραγούδια που ακούστηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο, συνδεδεμένα με την αντιδικτατορική πάλη, απαγορευμένα του Θεοδωράκη, τραγούδια του Λεοντή από την «Καντάτα Ελευθερίας» και το «Καπνισμένο τσουκάλι», από το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ξαρχάκου και λογοκριμένα που κυκλοφόρησαν με τους πρωτότυπούς τους στίχους μόνο μετά τη μεταπολίτευση. Αυτά τα τραγούδια θα αποδοθούν με ενορχηστρώσεις που θεωρώ ότι σέβονται κι ενισχύουν τις πρώτες εκτελέσεις, καθώς δόθηκε μεγάλη προσοχή στην προσέγγισή τους αλλά και στη σύσταση της ορχήστρας και την επιλογή των μουσικών.

-- Ολα αυτά τα τραγούδια κρύβουν πίσω τους και μια ιστορία... Αλλα γράφτηκαν κάτω από τη μύτη των χωροφυλάκων, άλλα κατάφεραν και ξεπέρασαν με αλληγορικό τρόπο τον σκόπελο της λογοκρισίας, άλλα ακούγονταν μόνο στους «τέσσερις τοίχους» και ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Πώς προέκυψε η επιλογή;

-- Θέλησα να υπάρξει ένα ευρύ φάσμα και να μην είναι μονοδιάστατη η αισθητική. Υπάρχουν τραγούδια από όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες: Από την παντελώς απαγορευμένη «Ρωμιοσύνη» και την «Αυλή» μέχρι τα λογοκριμένα του Μάνου Ελευθερίου, από λαϊκά ζεϊμπέκικα και το «Αξιον Εστί» με τα μπουζούκια, μέχρι «ροκάδικα» του Σαββόπουλου και του Μικρούτσικου κι απ' την «Ξαστεριά», όπως τραγουδιέται στα ορεινά της Κρήτης, και τον «Θούριο» μέχρι τον Βάρναλη, τον Ρίτσο και τον Ελύτη.

-- Και οι τραγουδιστές που συμμετέχουν;

-- Οι τραγουδιστές της νεότερης γενιάς καλούνται να υπηρετήσουν τραγούδια που πρωτακούστηκαν από τις φωνές του Νίκου Ξυλούρη, της Μαρίας Φαραντούρη, της Μαρίας Δημητριάδη και των ίδιων των δημιουργών. Επιλέχθηκαν, λοιπόν, ερμηνευτές που είναι γνώστες αυτού με το οποίο καταπιάνονται.

Ο Δημήτρης Μπάσης είναι η ιδανική φωνή για τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια του Μίκη, πειθαρχημένος και με τη στόφα των μεγάλων ερμηνευτών του παρελθόντος, που εδώ θα τραγουδήσει, επίσης, Λάγιο και Ξαρχάκο.

Ο Παντελής Θαλασσινός, σπουδαίος τραγουδοποιός ο ίδιος, με την καθαρότητα της ψυχής του, την εδραιωμένη του ιδεολογία και την κοινωνική του ανησυχία, ερμηνεύει με γνώση και φωνή κουρδισμένη, βαθιά, γλυκιά κι αληθινή.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, πέρα από το αναμενόμενο, παθιασμένο και καθηλωτικό ρεσιτάλ πάνω στα τραγούδια του Μικρούτσικου, θα αποδώσει με την ίδια ερμηνευτική δεινότητα και τραγούδια που ακούσαμε για πρώτη φορά με εντελώς διαφορετικές φωνές όπως της Αλεξίου, του Ξυλούρη, του Σαββόπουλου και του Σιδηρόπουλου.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης καταξιώνεται σταθερά ως ένας εκ των κορυφαίων λαϊκών τραγουδιστών, προορισμένος να ερμηνεύει πειστικά κι ελκυστικά τα τραγούδια των μεγάλων δημιουργών, αλλά και της νεότερης γενιάς. Η συνεργασία μαζί τους είναι πάντα αψεγάδιαστη.

Εξίσου ή και περισσότερο αψεγάδιαστη είναι η συνεργασία με τους - τόσο πειθαρχημένους και ελεύθερους - μουσικούς, που έχουν γνώση και συμμετέχουν με ενθουσιασμό, ήδη από τις πρόβες. Στις πρόβες, συχνά συγκινηθήκαμε, πολλές φορές ξαναπαίξαμε κάποια τραγούδια, χωρίς να είναι απαραίτητο, μόνο από «ερασιτεχνική» ευχαρίστηση. Είναι σπουδαίο να βλέπεις κορυφαίους σύγχρονους μουσικούς, αγέννητους τη δεκαετία του '70, να παρασύρονται από τη δύναμη των μεγάλων μελωδιών και των αλύγιστων στίχων.

-- Πρόκειται για τραγούδια που εξακολουθούν να συγκινούν, να συντροφεύουν μικρούς και μεγάλους αγώνες... Η Τέχνη μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες στιγμές;

-- Αν δεν μπορεί η Τέχνη και ειδικότερα το τραγούδι με την αμεσότητά του, τότε ποιος, άραγε; Εχω, εντός μου, την εμπεδωμένη γνώση ότι ο κόσμος θα αλλάξει πρωτίστως με την άνοδο του πνευματικού επιπέδου των πολλών. Το καλλιεργημένο χωράφι αποδίδει καρπό, το ακονισμένο μαχαίρι κόβει.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πλούσια δραστηριότητα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου
Το Σάββατο 18 Νοέμβρη

Στο Περιστέρι, στις 19.30, στο Μουσείο Εθνικής - ΕΑΜικής Αντίστασης (Εθνικής Αντιστάσεως 33). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κατσίκας, Γραμματέας της ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι.

Στην Καισαριανή, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού «Ανδρέας Λυκουρίνος» (Ερυθρού Σταυρού 29). Θα μιλήσει ο Γιώργος Βασιλείου, μέλος του ΓΠ Αττικής της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση με την Φωτεινή Καραβίδα, μέλος της ΚΝΕ την περίοδο της δικτατορίας.

Στην Κομοτηνή, στις 19.00, στην Παλιά Νομική (κτίριο Τμήματος Παρευξεινίων, Αίθουσα 2). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει μικρό μουσικό αφιέρωμα.

Στην Καστοριά, στις 18.00, στο καφέ «Μαμούθ». Θα μιλήσει ο Μιχάλης Τσακλίδης, μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στη Ζαγορά Μαγνησίας, στις 17.00, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», παρουσιάζεται έκθεση πυρογραφίας, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ και θα μιλήσει ο Βασίλης Τσαπράζης, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 19 Νοέμβρη

Στα Προπύλαια (στ. μετρό «Πανεπιστήμιο»), στις 12.00, ιστορικός περίπατος.

Στο Λαύριο, στις 19.30, στο παλιό Μηχανουργείο. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Αιγάλεω, στις 19.30, στον πολιτιστικό χώρο «Η πρόοδος» (Κορυτσάς 33). Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Πεύκη, στις 19.00, στο δημαρχείο, αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου). Θα μιλήσει η Σταυρούλα Συγκούνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Θωμά Κάκκαβα, φοιτητή της Βιομηχανικής Πανεπιστημίου Πειραιά στη διάρκεια της δικτατορίας και παρόντα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Στη Λάρισα, στις 19.00, στον Μύλο του Παπά. Θα μιλήσει ο Δαμιανός Μπαλασούλης, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ.

Στα Τρίκαλα, στις 19.00, στο Μουσείο Τσιτσάνη. Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Καρδίτσα, στις 20.00, στη μουσική σκηνή «Οδός ονείρων», μουσικό αφιέρωμα για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Στη Δανία, εκδήλωση και συναυλία διοργανώνει η ΟΒ Δανίας της ΚΝΕ, στην Κοπεγχάγη, στις 12.00, στην οδό Frederiksuundsvej 82. Θα μιλήσει ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη

Στην Κοζάνη, στις 18.00, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη

Η ΤΟ Χρηματοοικονομικών και Λογιστικών Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 20.00, στο «Ιλιον Plus» (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.

Στις 4 Δεκέμβρη στον Πειραιά

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Γρηγόρης Βαλτινός, Αλεξάνδρα Γκουντούλια, Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Τσακνής.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ