ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνένοχη στην αντιλαϊκή πολιτική η ΝΔ

Ανακοίνωση για τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στη Χίο την περασμένη Πέμπτη εξέδωσε η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Με αποσιωπήσεις, διαστρεβλώσεις και ψέματα επιχείρησε ο πρόεδρος της ΝΔ να κρύψει ότι το κόμμα του είναι συνυπεύθυνο για τον εγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών σε νησιά του Αιγαίου, καθώς και για τη φοροληστεία και τα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα που ζουν στα νησιά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κρύψει ότι για τον εγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου ευθύνεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία η ΝΔ στήριξε και στηρίζει μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οτι οι βουλευτές της, τα στελέχη της στην Περιφέρεια, στους δήμους στήριξαν τη δημιουργία των hot spots στα νησιά κ.λπ.

Είπε ψέματα ότι η Frontex φυλάει τα σύνορα και δεν είπε λέξη για την επικίνδυνη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε δήθεν για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Οι θέσεις που εξέφρασε για "κλειστά κέντρα" και "μαζικές επαναπροωθήσεις" είναι αντιδραστικές και απάνθρωπες. Αυτά τα μέτρα άλλωστε προωθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Η συνενοχή της ΝΔ γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση στην πολιτική τής πιο ενεργητικής συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που τροφοδοτούν τα κύματα των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών. Ενώ έχει στηρίξει τους πολέμους που εξαπέλυσαν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία κ.α.

Εντελώς υποκριτική και προκλητική είναι η θέση του, ότι δήθεν η ΝΔ υποστηρίζει το αίτημα να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στα νησιά, εφόσον το κόμμα του ψήφισε το μνημόνιο που προβλέπει την κατάργησή του.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα των νησιών να απορρίψουν και να αντιταχθούν απέναντι στις επικίνδυνες επιλογές των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει, μπροστά στον απειλητικό χειμώνα που έρχεται - και πρέπει να εκφραστεί αγωνιστικά - είναι ο μαζικός απεγκλωβισμός των προσφύγων, μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα και η δημιουργία ανθρώπινων κρατικών δομών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής.

Αυτό που απαιτείται τώρα, είναι να δυναμώσει η λαϊκή πάλη κατά της αύξησης του ΦΠΑ, της φοροληστείας και των νέων αντεργατικών μέτρων».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή την κινητοποίηση που οργανώνει η διοίκηση του δήμου

Copyright 2016 The Associated

Ανακοίνωση με αφορμή την κινητοποίηση που έχει κηρύξει η διοίκηση του δήμου Λέσβου για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοέμβρη στο νησί, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Σε αυτήν επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«(...) Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ δεν συναινεί με αυτό το αίτημα της δημοτικής αρχής. (...) Η δημοτική αρχή επιμένει να διαμαρτύρεται γιατί - κατά τη γνώμη της - δεν εφαρμόζονται πλευρές της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Αρνείται να δει, ή βλέπει αλλά δεν θέλει να ομολογήσει, πως είναι η ίδια αυτή συμφωνία στην ολότητά της η αιτία της κατάστασης που σήμερα βιώνουμε στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. (...) Η δημοτική αρχή κουβέντα δεν κάνει για τη παρουσία της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο και τα αποτελέσματα του έργου που - υποτίθεται - έχει αναλάβει. Εχει αποδειχθεί περίτρανα πως οι ΝΑΤΟικοί δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες. (...) Ο χρόνος που επέλεξε για την κινητοποίηση γεννά και άλλου είδους σκέψεις. Οδήγησε - αναγκαστικά - στην αναβολή της κινητοποίησης για τον ΦΠΑ που, ανεξάρτητα από το ελλιπές περιεχόμενό της, αποτελούσε μία απάντηση σε ένα πολύ καίριο ζήτημα για το νησί μας. Η κινητοποίηση - πλέον - είναι άνευ αντικειμένου.

(...) Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενος, όλους τους φορείς του νησιού να συντονίσουν την πάλη τους για:

  • Τον πλήρη απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών και από τη Λέσβο και από την Ελλάδα.
  • Ανθρώπινες δομές ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ φιλοξενίας και ΟΧΙ "Hot Spot" ή κέντρα κράτησης - φυλακές με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
  • Μέτρα ανακούφισης των κατοίκων του νησιού από τα προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλης διάρκειας παραμονή των προσφύγων - μεταναστών στο νησί.
  • Διαχείριση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες - μετανάστες από τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς και όχι από τις ΜΚΟ».
ΝΔ
Με ατζέντα κεφαλαίου

Συνάντηση εργασίας είχε την Πέμπτη ο τομέας Οικονομικών της ΝΔ με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) προς αναζήτηση διευθετήσεων σε ζητήματα της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, διευκολύνσεων στη χρηματοδότηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και διεύρυνσης της κερδοφορίας τους.

Οπως διευκρινίζεται από τη ΝΔ, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν «η ορθολογική αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρώτιστα των "στρατηγικών κακοπληρωτών", που εμποδίζουν το τραπεζικό σύστημα, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε σταδιακή πιστωτική επέκταση», «η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, που θα οδηγήσει στην ουσιαστική ανάκαμψη των καταθέσεων», «η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, που στόχο θα έχει τη διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης», σε ορολογία και επιχειρηματολογία ταυτόσημη με την κυβερνητική. Σημειώνοντας δε ότι οι συναντήσεις αφορούν την «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, από τη ΝΔ αναφέρουν πως αυτές θα συνεχιστούν «με στόχο μια στρατηγική πέραν των "μνημονίων" για την ανάταξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας».

Εξάλλου, σήμερα γίνεται στη Λάρισα το 5ο προσυνέδριο της ΝΔ με θέμα «Για τους Αγρότες και την Ανάπτυξη στην Περιφέρεια». Σύμφωνα με τη ΝΔ, θα συζητηθούν «τρόποι επανεκκίνησης του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός, να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες», να «τρέξουν» δηλαδή οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα σχέδια του κεφαλαίου που ξεκληρίζουν τους φτωχούς αγρότες και συγκεντρώνουν τη γη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιπλέον, «θα τεθεί επί τάπητος η ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών που (...) θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη», στο πλαίσιο του στόχου της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» Ενέργειας και εμπορευμάτων. Τέλος, θα εξεταστεί η «διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για μια Αυτοδιοίκηση (...) που θα μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα κάθε περιοχής διεκδικώντας ό,τι χρειάζεται από την κεντρική κυβέρνηση αλλά χωρίς να περιμένει τα πάντα από αυτήν», στο γνωστό μοτίβο της «μετακύλισης» αυτών των αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση, και κατά συνέπεια στις πλάτες του λαού.

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Αύριο ο δεύτερος γύρος

Στήριξη στη Φώφη Γεννηματά ενόψει του αυριανού β΄ γύρου των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της «κεντροαριστεράς» θα προσφέρει ο Γ. Ραγκούσης, όπως προκύπτει μετά από χτεσινή συνάντησή τους. Εξέδωσαν δε κοινή δήλωση, πολύ κοντά στο αίτημα Ραγκούση ο νέος φορέας να αντιπαρατεθεί στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα γίνουν «ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου, με αντάλλαγμα κάποιες καρέκλες της εξουσίας» και ότι έχουν «χαράξει αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική (...) Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός».

Στον αντίποδα, ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας, Ν. Ανδρουλάκης, συναντήθηκε με άλλον υποψήφιο του α' γύρου, τον Γ. Μανιάτη, ο οποίος είπε ότι «επιβάλλεται να συμπορευτούν όλοι με τη νέα γενιά», σηματοδοτώντας ουσιαστικά στήριξη στον Ανδρουλάκη, που από την πλευρά του τόνισε ότι οι δυο τους παλεύουν «μαζί για την πολιτική ανανέωση της παράταξης».

«Εφυγε» ο Μακρονησιώτης Γ. Κόντος

Στις 14 Νοέμβρη «έφυγε» πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών, ο Γιάννης Κόντος. Από τα νεανικά του χρόνια οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή πολέμησε στις μάχες του Λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα στον Κολωνό και την Καισαριανή, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Κατά την περίοδο της λευκής τρομοκρατίας καταδιώχτηκε και φυλακίστηκε στου «Αβέρωφ» και στου «Χατζηκώστα». Το 1947 εξορίζεται στην Ικαρία και στη Μακρόνησο, στο μαύρο Β ΕΤΟ.

Ο Γ. Κόντος υπήρξε πάντα πιστός στον αγώνα και στο ΚΚΕ, ήταν ιδρυτικό μέλος του σωματείου Αυτοκινητιστών Πειραιά και ενεργό μέλος του Παραρτήματος Ελευσίνας - Ασπροπύργου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/11 στον Ασπρόπυργο.

Τα παιδιά του, Μαρίνα και Δημήτρης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ