ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΤΕΑ
Οδηγεί σε μείωση εργοδοτικών εισφορών και ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Κοινή ανακοίνωση Συνδικάτων και Ομοσπονδιών που πήραν μέρος σε πρόσφατη σύσκεψη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Ανακοίνωση, σχετικά με τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ως ένα ακόμα κομμάτι των αντιασφαλιστικών πολιτικών όλων των προηγούμενων χρόνων εξέδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν μέρος σε σχετική σύσκεψη που έγινε στις 5 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

Την ανακοίνωση υπογράφουν: η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, το κλαδικό σωματείο Ενέργειας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου, το σωματείο εργαζομένων BOEHRINGER - INGELHEIMHELLAS AE, το σωματείο Εργαζομένων στο όμιλο LOREAL, o Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Αχαΐας, ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου, ο σύλλογος εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρωνας», η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ, η Ταξική Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στην Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών - Διυλιστηρίων - Χημικής Βιομηχανίας, η Αγωνιστική Συνεργασία Ιατρικών Επισκεπτών Β. Ελλάδας, ο Τάσος Ζερβός, πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΤΕΑΙΤ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες, μαζί με την ΕΕ προχωρούν, μέσα και από αυτήν τη συγχώνευση, στους στόχους τους, που είναι: Το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων, που συμπληρώνουν τις κατά κανόνα πενιχρές κύριες συντάξεις. Η δημιουργία επαγγελματικών Tαμείων. Η απόσυρση του κράτους και τυπικά από τη συγχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η παραπέρα είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η σταδιακή απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές. Η παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η σταδιακή κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Με την "ενοποίηση" θέλουν να ξαναμοιράσουν ελλείμματα και πλεονάσματα των επικουρικών ταμείων και να μεταθέσουν χρονικά τα προβλήματα ρευστότητας που η αντεργατική πολιτική και η καπιταλιστική κρίση δημιούργησαν. Εξισώνουν προς τα κάτω συντάξεις και παροχές. Μετατρέπουν την επικουρική σύνταξη σε επίδομα πτωχοκομείου - συμπλήρωμα της λεηλατημένης κύριας σύνταξης, μέχρι να την καταργήσουν πλήρως.

Τα σχέδιά τους αυτά μάς βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους!

«Παγίδα» η «ανεξαρτησία» των Ταμείων

Είμαστε, όμως, κατηγορηματικά αντίθετοι και στην "εναλλακτική πρόταση" για την "ανεξαρτησία" των επικουρικών Ταμείων μέσα από τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, την οποία προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση μη ένταξης στο ΕΤΕΑ μέχρι τις 31/12/12. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης πρωτοστατούν σε ορισμένους κλάδους, προβάλλοντας σαν ασπίδα προστασίας τη μετατροπή των επικουρικών Ταμείων σε ΝΠΙΔ. Για άλλη μια φορά, με τη στάση τους, βάζουν εμπόδια στους αγώνες και διευκολύνουν την εφαρμογή αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων. Ενα Ταμείο - ΝΠΙΔ δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε δικαιώματα, ούτε συντάξεις, μας φέρνει πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, επειδή:

Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, όσο μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και όσο η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται. Οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι μειώσεις των μισθών με το τσάκισμα των ΣΣΕ, θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τις απώλειες στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ανεξάρτητα» Ταμεία θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων και να μειώσουν τις συντάξεις - παροχές.

Τα αποθεματικά μειώνονται με το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων. Στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο επισφαλή, αφού ένα ΝΠΙΔ θα μπει αναπόφευκτα στο φαύλο κύκλο των «επενδύσεων» σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, για να αντισταθμίσει τις απώλειες στα αποθεματικά, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.

Το υπάρχον προσωπικό του κάθε Ταμείου είναι πιθανό να μεταφερθεί στο ΕΤΕΑ, άρα το νέο Ταμείο - ΝΠΙΔ θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή νέου προσωπικού.

Το ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με το νόμο 4052 του 2012 (άρθρο 42, παρ. 4), θα προσδιορίζεται με ενιαίο τρόπο και στο ΕΤΕΑ και στα ΝΠΙΔ. Τα εφάπαξ ήδη μειώνονται δραματικά με σχετική οδηγία.

Η απότομη όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και τα τεράστια διαχειριστικά αδιέξοδα του συστήματος θα φέρουν νέα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα για τη διάσωση και τη διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Ο κίνδυνος να συρρικνωθούν εκ νέου και απότομα οι συντάξεις είναι ορατός.

Το ζήτημα είναι πολιτικό όχι λογιστικό

Το ζήτημα, επομένως, του ασφαλιστικού είναι πάνω από όλα ταξικό - πολιτικό και όχι λογιστικό. Για το συνδικαλιστικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, γνώμονας της πάλης των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι οι δικές μας ανάγκες με βάση και τις δυνατότητες που δημιουργεί ο τεράστιος πλούτος που εμείς παράγουμε. Εμείς χρηματοδοτούμε τα Ταμεία μας, είτε με τις εργατικές εισφορές, είτε με τις εργοδοτικές, είτε μέσω της κρατικής χρηματοδότησης.

Η δική μας προοπτική είναι: ένα ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των κλάδων πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Στα πλαίσια αυτά και στο βαθμό που το ΕΤΕΑ θα αποτελεί κρατούσα πραγματικότητα, θα παλέψουμε για το συντονισμό των εργαζομένων όλων των κλάδων με τους παρακάτω στόχους πάλης:

  • Κανένα δικαίωμα να μη χαθεί. Καμία μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων. Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί. Επαναφορά 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες, μειωμένα κατά 5 χρόνια αντίστοιχα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI στα Ασφαλιστικά Ταμείων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org