Την πορεία εφαρμογής της αντιδραστικής πολιτιστικής πολιτικής της ΕΕ και την υιοθέτηση της μεσοπρόθεσμης «πολιτιστικής» «ατζέντας» μέχρι και το 2014 θα εξετάσει το Συμβούλιο Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες.
Στο παραπάνω πλαίσιο το συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ένα τετραετές «σχέδιο εργασίας» για τον Πολιτισμό, θα συζητηθούν οι «πολιτιστικές και οπτικοακουστικές πτυχές της ψηφιακής ημερήσιας διάταξης για την Ευρώπη», ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο νέο «εφεύρημα» της ΕΕ, το «Σήμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», για το οποίο η προεδρία θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο της καθιέρωσής του.
Θυμίζουμε ότι το «Σήμα» πρωτοεμφανίστηκε το 2006, με τη μορφή διακυβερνητικού προγράμματος 17 κρατών - μελών και την κατάρτιση του καταλόγου της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το σχέδιο είναι μέρος του μηχανισμού ιδεολογικής χειραγώγησης που επιδιώκουν τα μονοπώλια της ΕΕ, προσπαθώντας να «ομογενοποιήσουν» και πολιτισμικά τις ευρωπαϊκές «αγορές», για να μετατρέψουν τις «αξίες» τους, δηλαδή το κέρδος από την εκμετάλλευση ανθρώπων, ιστορίας και περιβάλλοντος, σε ...«αξίες» των εκμεταλλευομένων. Ουσιαστικά, μέσω του «σήματος», η ΕΕ θα ...«πιστοποιεί» ποια μνημεία θεωρεί ότι «τεκμηριώνουν» την «ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα»!
Το «σχέδιο εργασίας» για τον πολιτισμό την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει την επίθεση των μονοπωλίων, μέσω της πολιτικής της ΕΕ, σε όλο το εύρος του πολιτιστικού τομέα: «Πολιτισμική ποικιλομορφία», «διαπολιτισμικός διάλογος», «πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες», «δεξιότητες και κινητικότητα» (σ.σ. εργαζομένων στον πολιτισμό, καλλιτεχνών, έργων τέχνης στα «πρότυπα» των περίφημων «ελευθεριών» κίνησης του κεφαλαίου: Κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργαζομένων), «πολιτισμική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας των συλλογών», «πολιτισμός στις εξωτερικές σχέσεις», «στατιστικές πολιτισμού».
Για την επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων η ΕΕ «επιστρατεύει» «ομάδες εργασίας» από «εμπειρογνώμονες» των κρατών - μελών, «ενισχυμένο διάλογο» με την «κοινωνία των πολιτών», δηλαδή «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», «φιλανθρωπικά» - «πολιτιστικά» ιδρύματα του κεφαλαίου κλπ., που θα συμπληρωθούν από μελέτες, σεμινάρια και συνεδριάσεις των «ανώτερων υπαλλήλων από τα υπουργεία Πολιτισμού». Ολα αυτά σημαίνουν ότι η ΕΕ «επιστρατεύει» όλη την αστική διανόηση, την επιχειρησιακή «χορηγία» κάθε μορφής και φυσικά τις κρατικές πολιτιστικές δομές για την επιβολή των συμφερόντων των μονοπωλίων στους πολιτισμούς των ευρωπαϊκών λαών.
Κώστας Μάντζιος |
«Νταντάδες» στο θέατρο «Ζίνα» |
Ο Ακης Σακελλαρίου, η Ναταλία Δραγούμη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο Αντώνης Λουδάρος ανεβάζουν για μία ακόμη φορά τα «Απαντα» του Σαίξπηρ, με τον τίτλο «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, στο θέατρο «Ροές». Μετάφραση - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Σκηνικά - Κοστούμια: Βίκυ Ρουμπέκα. Μουσική επιμέλεια: Κώστας Σουρβάνος. Μουσική - διασκευή στίχων «Οθέλλου»: Nivo.
Ο σκηνοθέτης των πολυσυζητημένων «Νο 44», «Πέναλτι», «Penetrator», «Πάκμαν» και του βραβευμένου «BUG» Γιώργος Παλούμπης επιλέγει να κάνει την πρεμιέρα του ως καλλιτεχνικός συν-διευθυντής στο θέατρο «Βικτώρια» με το ρεαλιστικό έργο του Michael Weller «50 Λέξεις», που παρουσιάζεται από αύριο, στην Κεντρική Σκηνή. Παίζουν: Μαρία Τσιμά και Χρήστος Σαπουντζής. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης. Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας.
Αρχισαν, στον Κάτω Χώρο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», οι παραστάσεις του έργου του Βασίλη Μαυρογεωργίου «Μια τεράστια έκρηξη», μια «εκρηκτική» κωμωδία σε σκηνοθεσία του ίδιου και του Κώστα Γάκη. Μουσική - στίχοι: Κώστας Γάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη.
Αφιερωμένη στην επέτειο του Πολυτεχνείου είναι η μουσική παράσταση με τίτλο «Σήμερον - έγχρωμον», με τον Γιώργο Καλκάνη στο πιάνο, που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, σήμερα (8.30 μ.μ.), στα «Πέτρινα» του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245). Τα ασπρόμαυρα πλήκτρα του πιάνου θα ελευθερώσουν τα αρώματα της μουσικής που κρύβονται μέσα του και πλάι στις εικόνες και τα χρώματα θα ζωντανέψουν οι ιστορίες των τραγουδιών που υφαίνουν τη συγκεκριμένη μουσική παράσταση. Με το καράβι της ελληνικής μουσικής θα διασχίσουμε το χρόνο, παίρνοντας δύναμη από τους συνθέτες και τους ποιητές μας, στα δύσκολα που περνάμε... Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η περίφημη, γλυκόλαλη κομπανία των «Λαλητάδων» εμφανίζεται αύριο (10.30 μ.μ.) στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 2109270628). Με αφετηρία τη γενέτειρά τους - τα Αγραφα - οι «Λαλητάδες» ταξιδεύουν σε Μέτσοβο, Κόνιτσα, Ζαγόρι, Γιάννενα, Πωγώνι, Πρέβεζα, Σούλι κ.α. Στο πρόγραμμά τους, με τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς και πολύ χορό, αναδεικνύεται όλος ο πλούτος και η ποικιλία των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων της ηπειρώτικης παράδοσης. Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο (10.30μμ) φιλοξενείται η στεριανή κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα. Ο δεξιοτέχνης και δάσκαλος του κλαρίνου στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, με την εξαίρετη κομπανία του προσκαλεί σε μια μουσική περιδιάβαση στη στεριανή παράδοση (Μοριάς και Ρούμελη, Θεσσαλία, Ηπειρος, Μακεδονία), με τσάμικα, καλαματιανά, μπεράτια κ.ά. Μαζί του, οι: Λάζαρος Τσαμπάς (τραγούδι), Κωστής Καλαϊτζάκης (λαούτο, τραγούδι).
Ως «ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος του 15ου αιώνα», χαρακτηρίζεται ο Αγγελος Ακοτάντο, ένας επώνυμος ζωγράφος των ύστερων βυζαντινών χρόνων, το έργο του οποίου φωτίζει η έκθεση «Χειρ Αγγέλου: ένας ζωγράφος εικόνων στη βενετοκρατούμενη Κρήτη», που παρουσιάζεται (έως 16/1) στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου (Κουμπάρη 1). Εκτίθενται 49 έργα: 47 εικόνες, ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο από το Μουσείο του Λούβρου και η διαθήκη του ζωγράφου από τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας.
Οπως αναφέρθηκε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Ο ζωγράφος Αγγελος υπήρξε ο πιο σπουδαίος ζωγράφος μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εποχής, όταν το κέντρο της καλλιτεχνικής παραγωγής μετατοπίζεται, λόγω των δυσχερών ιστορικών συγκυριών, από την πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους, την Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα της βενετοκρατούμενης Κρήτης, τον Χάνδακα. Οι πηγές μας παραδίδουν τα ονόματα ενός μεγάλου αριθμού Κωνσταντινουπολιτών ζωγράφων, οι οποίοι μεταφέρουν στο Χάνδακα την έδρα της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας». Η έκθεση αναζητά την τέχνη αυτών των ζωγράφων που σήμερα λανθάνει σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να δείξει πώς αυτοί υπήρξαν οι δάσκαλοι του Αγγέλου. Εκτός από το έργο του ζωγράφου Αγγέλου παρουσιάζονται δείγματα της τέχνης που δημιουργείται γύρω στο 1400, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου από την Ερμούπολη της Σύρου, που φέρει την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Βασιλάκη.