ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ BRICS ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Φιλοδοξίες για το ρόλο τους και ανησυχία για την κρίση

«Χαράς ευαγγέλια»... με προσδοκίες καπιταλιστικής ανάπτυξης από τους ηγέτες των BRICS (από αριστερά Μ. Τεμέρ, Βλ. Πούτιν, Ν. Μόντι, Σι Τζινπίνγκ, Τζ. Ζούμα)

Copyright 2016 The Associated

«Χαράς ευαγγέλια»... με προσδοκίες καπιταλιστικής ανάπτυξης από τους ηγέτες των BRICS (από αριστερά Μ. Τεμέρ, Βλ. Πούτιν, Ν. Μόντι, Σι Τζινπίνγκ, Τζ. Ζούμα)
Η 8η Σύνοδος Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο κρατίδιο Γκάο της Ινδίας, ανέδειξε τις φιλοδοξίες των πέντε αυτών καπιταλιστικών δυνάμεων να αποκτήσουν ένα πιο διευρυμένο ρόλο στη διεθνή σκηνή, χρησιμοποιώντας το γνωστό ιδεολόγημα του λεγόμενου «πολυπολικού κόσμου», στη διαπάλη φυσικά με άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, με τις οποίες όμως και οι πέντε των ΒRICS αναπτύσσουν πολύμορφες σχέσεις. Εκτός από αυτήν τη βασική πλευρά, που συνδέεται με προτάσεις για «βαθιές αλλαγές» στη λειτουργία του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών (ΔΝΤ, ΠΟΕ), στο 20σέλιδο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης με κεντρικό τίτλο «Οικοδομώντας υπεύθυνες, συλλογικές και χωρίς αποκλεισμούς λύσεις», εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις δυσκολίες καπιταλιστικής ανάκαμψης σε αρκετές χώρες.

Χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού χαρακτήρα αυτής της διακρατικής ένωσης - αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται διάφοροι οπορτουνιστές και «αριστεροί» διαχειριστές του συστήματος - είναι τα μέτρα και μέσα που προτείνονται. Για το ξεπέρασμα της «ασθενούς ανάπτυξης, της αστάθειας στην τιμή των βασικών εμπορευμάτων, του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παγκοσμίως, της ανισότητας και του αποκλεισμού στην οικονομική ανάπτυξη» προτείνεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομισματικά και δημοσιονομικά εργαλεία, αλλά κυρίως οι «διαρθρωτικές αλλαγές». Ο,τι δηλαδή προτείνεται και σε όλο τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, όπου οι «αλλαγές» αφορούν σε χτύπημα εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, στις αποδοχές, στην Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την ανάπτυξη, δηλαδή την εξασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Γι' αυτό, άλλωστε, και σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος τάσσονται υπέρ μιας φορολογικής πολιτικής που θα είναι πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, δηλαδή λιγότεροι φόροι για το κεφάλαιο και ξεζούμισμα των λαών ώστε να επιτυγχάνεται η απόσπαση μεγαλύτερης υπεραξίας και κέρδους. Κατά τ' άλλα, όπως σε όλα τα παρόμοια κείμενα διακρατικών ενώσεων, γίνονται αναφορές στη λεγόμενη «αειφόρο ανάπτυξη», στις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα και το περιβάλλον (που πάντα μένουν στα χαρτιά), στην «καθαρή Ενέργεια», στην «καταπολέμηση της διαφθοράς, στη συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής». Επίσης, τονίζεται η συνεργασία και των χωρών των BRICS μεταξύ τους και με άλλες χώρες στα ζητήματα του διμερούς εμπορίου, της βιομηχανίας, της Ενέργειας, της Υγείας, της καταπολέμησης των ναρκωτικών, της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών και της έρευνας, της εξερεύνησης του Διαστήματος. Σημειώνεται η σημασία της Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, όπως και η συνεργασία με την Πρωτοβουλία του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυτομεακή, Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (BIMSTEC - όπου συμμετέχουν οι Ινδία, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Μιανμάρ, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη).

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη σύγκρουση στη Συρία (όπου συμμετέχει ενεργά η Ρωσία) και δηλώνεται εν πολλοίς υποκριτικά ότι πρέπει να «δοθεί προτεραιότητα στο διάλογο με βάση τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Συρίας, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Επίσης, γίνεται αναφορά στην επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος και εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου δηλώνεται ότι για την «εθνική συμφιλίωση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» πρέπει ρόλο - «κλειδί» να παίξουν οι λεγόμενες Αφγανικές Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ANSF) αλλά και να συμβάλουν το ΝΑΤΟ, η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (συμμαχία Ρωσίας, Κίνας και άλλων χωρών της Ασίας) και η Οργάνωση Συνεργασίας Συλλογικής Ασφάλειας (στρατιωτικο-πολιτική συμμαχία της Ρωσίας με άλλες 5 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ). Από το ενδιαφέρον των ΒRICS δεν ξεφεύγει και η Αφρική, όπου σημειώνεται ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Αφρικανικής Ενωσης, στη διευθέτηση διαφόρων περιφερειακών συγκρούσεων.

Διμερείς συμφωνίες

Ρωσία και Ινδία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, μέσω των ηγετών τους, Βλ. Πούτιν, Ναρέντρα Μόντι, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την ίδρυση κοινοπραξίας για την παραγωγή ρωσικών ελικοπτέρων «Kamov» στην Ινδία. Το σχέδιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας περιλαμβάνει την παραγωγή 200 ελικοπτέρων, για την κάλυψη αναγκών των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων και συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο πρόγραμμα του Μόντι για την οργάνωση μιας βάσης εγχώριας βιομηχανικής αμυντικής παραγωγής στην Ινδία. Οι δύο χώρες θα προχωρήσουν στην κατασκευή 4 φρεγατών με χαρακτηριστικά τεχνολογίας χαμηλού ίχνους ραντάρ, εκ των οποίων οι δύο θα κατασκευαστούν στη Ρωσία και οι άλλες δύο στην Ινδία.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Ινδία θα αγοράσει από τη Ρωσία τα εξελιγμένα αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος «S-400 Triumf».

Ακόμα, οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την εξαγορά ηγετικού μεριδίου στην ινδική «Essar Oil», αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων που αυτή ελέγχει, από ομάδα ρωσικών εταιρειών με τη συμμετοχή της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Rosneft», έναντι 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείου Ανάπτυξης της Απω Ανατολής, αναφέρονται σε πρόθεση εξορυκτικών εταιρειών των χωρών των BRICS να επενδύσουν ως και 500 εκατ. δολάρια στη χρυσοφόρα ζώνη του Κλιουτσέφσκογιε στην περιοχή Ζαμπαϊκάλιγε στην Ανατολική Ρωσία (στα σύνορα με Κίνα και Μογγολία).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενδοκυβερνητικές κόντρες για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις κόντρες εντός της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) παραδέχτηκε χτες εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι είναι πρόθυμη να ακούσει «τις διαφορετικές απόψεις» που έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα είναι «πλήρως προετοιμασμένη» για τις διαπραγματεύσεις.

Βρετανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», καταγράφουν τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν μεταξύ υπουργών. Αρκετοί υπουργοί υπέρμαχοι του Brexit κατηγόρησαν, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ότι κωλυσιεργεί και εμποδίζει τη διαδικασία για τη διαπραγμάτευση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Εκπρόσωπος της Μέι, πάντως, χτες απάντησε και σε αυτά τα δημοσιεύματα, υπογραμμίζοντας ότι η πρωθυπουργός «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών και τη δουλειά που κάνει».

Νωρίτερα, δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε «συγκεκριμένους τομείς της ενιαίας αγοράς». Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση Μέι.

Στο μεταξύ, η Ιρλανδία φαίνεται πως επιδιώκει να επωφεληθεί από το σάλο που προκαλεί η διαπραγμάτευση της διαδικασίας Brexit στη Βρετανία, προσπαθώντας να προσελκύσει ξένες, και ιδιαίτερα αμερικανικές τράπεζες, στο έδαφός της, προβάλλοντας ως πλεονεκτήματα την ελκυστική φορολογική πολιτική για ξένες επιχειρήσεις, αλλά και το γεγονός πως είναι η μοναδική αγγλόφωνη χώρα της ΕΕ. Αυτά ενώ οξύνεται ο ανταγωνισμός και από άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα εντός ΕΕ, όπως η Φρανκφούρτη, το Αμστερνταμ, το Λουξεμβούργο και το Παρίσι, που εποφθαλμιούν τη μεταφορά έδρας ισχυρών ξένων τραπεζών από το Σίτι του Λονδίνου στο έδαφός τους.

Αντιδράσεις για το πάγωμα λογαριασμών ρωσικού σταθμού

Στελέχη του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ότι παρενέβησαν ώστε να κάνουν την τράπεζα NatWest (θυγατρική της Τράπεζας της Σκοτίας) να πάψει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT στη Βρετανία. Σημείωσαν ότι η εξέλιξη «είναι ζήτημα της τράπεζας» και ότι το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από το Φλεβάρη του 2015.

Η περίεργη αυτή εξέλιξη προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της Μαρία Ζακχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσε πως μετά την απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, «το Λονδίνο άφησε πίσω και όλες τις υποχρεώσεις του για την ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, είχε υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αφορμή τη συνέχιση των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία.

ΙΤΑΛΙΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
Βασικό ζητούμενο η «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας

ΡΩΜΗ.--

Είκοσι δισ. ευρώ για την «τόνωση της ανταγωνιστικότητας» (σ.σ. των επιχειρήσεων) θα διαθέσει η ιταλική κυβέρνηση όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, που παρουσιάστηκε το Σάββατο, μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων που θα ανανεώνουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους, σε μια κίνηση που συν τοις άλλοις θα δώσει «κίνητρα» και για όσους επενδυτές δραστηριοποιούνται στην κατασκευή νέων μηχανών και μέσων παραγωγής.

Επίσης, η κυβέρνηση Ρέντσι ιεραρχεί ψηλά τον «εκσυγχρονισμό» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ανακοίνωσε την αντικατάσταση της υπηρεσίας Equitalia από ένα νέο κρατικό οργανισμό, που - σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα - θα εισπράττει φόρους με τόκους και πρόστιμα μικρότερα από ό,τι σήμερα. Από τη μεριά των επιχειρήσεων, μείωση των φόρων και μείωση τόκων - προστίμων, θα δώσει σημαντική ώθηση στη στήριξη της θέσης τους έναντι των ανταγωνιστών τους. Από τη μεριά των λαϊκών στρωμάτων βέβαια, τα μειωμένα πρόστιμα δε θα εξαλείψουν το δυσανάλογα τεράστιο μέρος των φορολογικών εσόδων που σηκώνουν, δεδομένης και της αυξημένης πίεσης που ασκούν στο εισόδημά τους η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (Υγεία, Παιδεία κ.τ.λ.)

Στο ίδιο «πακέτο», περιλαμβάνονται και τα σχέδια για χορήγηση 14ης σύνταξης σε όσους έχουν μηνιαία έσοδα μέχρι 1.000 ευρώ, όπως και η «δυνατότητα» πρόωρης συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους με 35 χρόνια ένσημα και συμπληρωμένα τα 63 τους χρόνια (σ.σ. είδος ασφαλισμένων... προς εξαφάνιση). Ωστόσο, για αυτούς προβλέπονται «ποινές», αφού οι συντάξεις τους θα μειώνονται λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και θα πρέπει να ζητήσουν δάνειο για να ισοφαρίσουν τη μείωση της σύνταξής τους.

Η κυβέρνηση Ρέντσι προωθεί αυτά τα σχέδια, με το βλέμμα στραμμένο και στο δημοψήφισμα που θα γίνει αρχές Δεκέμβρη για τις αρμοδιότητες της Γερουσίας (σ.σ. για πιο «σταθερή» άσκηση εξουσίας και προώθηση των «απαραίτητων αναδιαρθρώσεων» όπως λέει), προσδοκώντας περισσότερες ψήφους. Επιπλέον, με ορισμένες παροχές προσπαθεί και να εκβιάσει τη λαϊκή συναίνεση σε μια πολιτική που κατακρεούργησε κατακτήσεις χρόνων, αλλά και επιφυλάσσει απανωτούς γύρους νέων αντιλαϊκών επιθέσεων, ως αποτέλεσμα και της πολιτικής που συνδιαμορφώνεται στις Βρυξέλλες. Αλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι για όσα «επιστρέφονται» στα λαϊκά στρώματα τις περισσότερες φορές εφευρίσκονται και ισοδύναμα, που στην πραγματικότητα τούς τα ξαναπαίρνουν από την άλλη τσέπη.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση λέει ότι προβλέπονται και προσλήψεις γιατρών και νοσοκομείων στα δημόσια νοσοκομεία (άγνωστο με τι σχέσεις εργασίας και για πόσο).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ