ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ετοιμη να χρησιμοποιήσει στρατό για να χτυπήσει τον αγώνα

Ιδιωτικό συνεργείο επιχειρεί να μαζέψει σκουπίδια από τους δρόμους της Αθήνας

Eurokinissi

Ιδιωτικό συνεργείο επιχειρεί να μαζέψει σκουπίδια από τους δρόμους της Αθήνας
Μέχρι και το στρατό είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να «σπάσει» την απεργία των εργαζομένων στους δήμους. Χτες, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανταποκρίθηκε σε αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών για συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κ. Σπηλιόπουλος. Οπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διέθεσαν αμέσως, μέσω του ΓΕΕΘΑ, 171 οδηγούς (μόνιμο προσωπικό), προκειμένου να αναλάβουν την κίνηση των απορριμματοφόρων των δήμων.

Το νομικό πλαίσιο, που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι το νομοθετικό διάταγμα της Χούντας αρ. 721 του 1970 περί Διάθεσης Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου καταστολής της απεργίας των εργαζομένων στους δήμους, καταστρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινό επιχειρησιακό σχέδιο από αστυνομία και στρατιωτικά επιτελεία, που προβλέπει την κάλυψη των απορριμματοφόρων οχημάτων, που στη θέση του οδηγού θα είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από αστυνομικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού εξετάζεται και η χρησιμοποίηση εκατοντάδων στρατιωτών για τη φόρτωση των οχημάτων με σκουπίδια και για το σκοπό αυτό πληροφορίες ανέφεραν πως ήδη υπήρχε σχετική προετοιμασία σε στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Το μπαράζ των εκβιασμών είχε δρομολογηθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους εισαγγελείς να ανοίγουν το ΧΥΤΑ της Φυλής μετά την έκδοση υγειονομικής διάταξης και τις ιδιωτικές εταιρείες που προσέλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής να ξεκινούν να μεταφέρουν εκεί σκουπίδια. Την ίδια στιγμή η δικαιοσύνη έσπευσε το Σάββατο αργά το απόγευμα να εκδικάσει αγωγή του δημάρχου Αθηναίων για να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση που προέβλεπε αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο και 48ωρη απεργία χτες και σήμερα.

Κυβερνητικός εντολοδόχος

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων από το δήμαρχο Αθηναίων, που σε ρόλο κυβερνητικού εντολοδόχου και επιμένοντας στην αυταρχική του συμπεριφορά, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ζητώντας με αγωγή να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική ακόμα και η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Μάλιστα την ενέργεια αυτή ανακοίνωσε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας που έγινε το Σάββατο αργά το απόγευμα. Σφοδρή ήταν η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ απέναντι σε αυτή την πρακτική του δημάρχου. Τον κατήγγειλαν για πιστό εκφραστή και εκτελεστή της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων και αποδόμησαν τα υποκριτικά επιχειρήματα του δημάρχου πως ό,τι κάνει είναι για να μη διαταραχθεί η δημόσια υγεία.

Μάλιστα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε πρόταση να καταδικαστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση του δημάρχου να προσφύγει κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων που υπερψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση και τέσσερις συμβούλους της πλειοψηφίας.

Ο ρόλος συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ

Την ίδια στιγμή, δεκάδες περιστατικά είχαμε χτες σε δρόμους της Αθήνας και των γύρω δήμων μεταξύ απεργών και οδηγών ιδιωτικών φορτηγών και απορριμματοφόρων. Οπως καταγγέλθηκε από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, η πλειοψηφία των ιδιωτικών οχημάτων κυκλοφορούν παράνομα, χωρίς πινακίδες και ασφάλεια, ενώ χρησιμοποιούνται ανασφάλιστοι μετανάστες εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν ιδιωτικά οχήματα, μετά προφανώς από υπόδειξη της Περιφέρειας, να ξεφορτώνουν σκουπίδια στο χώρο του ΚΤΕΟ Ελληνικού. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ, βοηθός στο έργο κυβέρνησης και περιφερειάρχη Αττικής ανέλαβε: «Το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Κυριακόπουλος Γιώργος, εκλεγμένος στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), ο οποίος μπήκε μπροστά για να παραχωρηθεί ο χώρος του ΚΤΕΟ Ελληνικού στις ιδιωτικές εταιρείες». Ενταση δημιουργήθηκε χτες το πρωί και στη Ν. Ιωνία όταν απεργοί εμπόδισαν ιδιωτικά οχήματα. Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών, για το θέμα των σκουπιδιών, με τη διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταλήψεις κτιρίων και αμαξοστασίων από συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους επόπτες Δημόσιας Υγείας, καταγγέλλουν την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΑΣΚΕ) ότι «παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις αρνήθηκε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους. Αποδέχτηκε να χρησιμοποιηθεί η δουλειά των Εποπτών σαν όχημα για να χτυπηθούν οι αγώνες τους». Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους πλήθος Ομοσπονδιών και Συνδικάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι των περιφερειακών δήμων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και απαίτησαν να πάρει θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία και να απαιτήσει να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΧΥΤΑ, το ΣΜΑ και το εργοτάξιο του Δήμου Νεάπολης - Συκεών στις Συκιές. Το ΔΣ του Συνδέσμου αρνήθηκε να πάρει θέση, δηλώνοντας έτσι τη συμφωνία του με τις κυβερνητικές επιλογές. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας εξέδωσε χτες υγειονομική διάταξη και για την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας και πάλι σχετική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΕ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καμία αντίρρηση για στρατό και ιδιώτες

Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ τις κινητοποιήσεις τους και να μαζέψουν τα σκουπίδια ζήτησαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κεντρική Ενωσης Δήμων Ελλάδας (εκλεγμένος στη θέση αυτή από ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) Κ. Ασκούνης και ο Γ. Καμίνης, εκλεγμένος δήμαρχος Αθήνας επίσης με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ. Ταυτόχρονα, δεν εναντιώθηκαν στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βγάλει στους δρόμους τον στρατό για την αποκομιδή, ή να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Για να χρυσώσουν το χάπι στους εργαζόμενους της καθαριότητας, οι δυο τους επανέλαβαν προτάσεις (που κανείς δε διασφαλίζει ότι θα τις δεχτεί η κυβέρνηση) και που προβλέπουν εξαίρεση από την εφεδρεία, περικοπές 25% αντί 30% στο μισθό τους, διατήρηση του επιδόματος θέσεων ευθύνης ως έχει, και ευνοϊκή ρύθμιση δανείων.

Ερωτηθείς ο Γ. Καμίνης να διευκρινίσει δηλώσεις που έκανε χτες το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως «το μόνο που απομένει είναι ο στρατός» και «εγώ έχω προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να καθαρίσω τους δρόμους, αλλά το στρατό δεν μπορώ να τον υποχρεώσω», απάντησε: «Δεν είπα ποτέ ότι η μόνη λύση είναι ο Στρατός. Πόσο μάλλον που εκκρεμεί δικαστική απόφαση (σ.σ.: προσέφυγε στο δικαστήριο για να βγει η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική). Δεν έχω ζητήσει κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση. Το τι θα κάνει η κυβέρνηση είναι δική της δουλειά, δική της απόφαση. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει αν θα γίνει ή δε θα γίνει κάτι».

Στο ίδιο πνεύμα ο Κ. Ασκούνης είπε: «Η κυβέρνηση έχει το θεσμικό "οπλοστάσιο" και αυτή θα κρίνει πώς θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα, όπως είναι τα σκουπίδια, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα». Δεν το απορρίπτουν λοιπόν ως ενδεχόμενο, επ' ουδενί δεν το καταδικάζουν, απλά δε θέλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη.

Σε ό,τι αφορά την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες, το μόνο που τους κόπτει (όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους) είναι τις συμβάσεις ανάθεσης (με τους επιχειρηματίες που καραδοκούν) να τις υπογράφουν οι δήμαρχοι. Οτι η καθαριότητα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων «όμως», όπως είπε ο Γ. Καμίνης, «είναι άλλη ιστορία το πώς τη διαχειρίζεται ο κάθε Δήμος, με υπαλλήλους του ή με ιδιώτες». Ο Κ. Ασκούνης έσπευσε να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν ήδη δήμοι όπου τα σκουπίδια μαζεύουν ιδιώτες.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ολοι στο πλευρό των εργαζομένων

Απαντώντας το Σάββατο από τη Ρόδο σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απειλές της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους στους δήμους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

«Σε μια περίοδο που έχει αποφασιστεί η ιδιωτικοποίηση πάρα πολλών υπηρεσιών, έτσι κι αλλιώς οι εργάτες δήμου θα βρεθούν μπροστά σε απόλυση ή σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος. Η θέση μας είναι: Ολοι μαζί να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, να αποτρέψουμε τις απολύσεις, να αποτρέψουμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας. Αυτό είναι συμφέρον όλων, πανελλαδικό συμφέρον. Στο πλευρό τους, να τους βοηθήσουμε να μην περάσει ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία της κυβέρνησης».

ΚΚΕ
Επικίνδυνη και εχθρική για το κίνημα ενέργεια

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, τονίζει για τη χρησιμοποίηση του στρατού ως απεργοσπαστικού μηχανισμού:

«Η χρησιμοποίηση του στρατού ως απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι μια ακόμα σπασμωδική αλλά επικίνδυνη ενέργεια της κυβέρνησης. Δε στρέφεται μόνο κατά του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, αλλά είναι εχθρική ενέργεια συνολικά προς το εργατικό λαϊκό κίνημα και πρέπει να καταδικαστεί απ' όλο το λαό. Συνένοχοι στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Ασκούνης και ο δήμαρχος της Αθήνας Καμίνης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ