ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αγωνιστικό «μάθημα» σε πολλά σχολεία

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν οι μαθητές σε διάφορα σχολεία της χώρας, με αιτήματα που έχουν συνδετικό κρίκο την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και την απαίτηση «να μη βάλουν οι γονείς μας ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους».

Αντιμετωπίζοντας ήδη τις μεγάλες ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές και προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, οι μαθητές μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων τους προχωρούν σε πορείες, αποχές, καταλήψεις και συγχρόνως παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις. Διεκδικούν: Την άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε βιβλία, καθηγητές, υλικοτεχνική υποδομή. Να μην πληρώνουν βιβλία, αναλώσιμα, μεταφορικά κλπ.Να μείνουν έξω οι εταιρείες από τα σχολεία. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο.Λύση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία. Να παρθούν πίσω οι αποβολές που έχουν δοθεί στους μαθητές που αγωνίζονται.

Και για όσους σπεύδουν να μετρήσουν για προπαγανδιστικούς λόγους τις «χαμένες» ώρες από τις κινητοποιήσεις, οι μαθητές υπενθυμίζουν ότι οι ώρες που χάνονται για κάθε καθηγητή που δε διορίστηκε, για κάθε πλημμυρισμένη αίθουσα και κοντέινερ, είναι πολύ περισσότερες. Αποκωδικοποιώντας τα επιμέρους αιτήματα είναι φανερό ότι η πολιτική της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης είναι αυτή που βγάζει για άλλη μια φορά τους μαθητές στο δρόμο. Στο πλευρό τους χρειάζεται να σταθούν οι καθηγητές, οι γονείς που κουράστηκαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να συστρατευτούν στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Κινητοποιήσεις

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν, σήμερα, οι μαθητές της Λάρισας, ανταποκρινόμενοι το κάλεσμα του Συντονιστικού Σχολείων Λάρισας. Στις 12 το μεσημέρι, μαθητές από Λύκεια, Γυμνάσια και ΕΠΑΛ της περιοχής θα συγκεντρωθούν έξω από το 1ο Λύκειο, για να διατρανώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες για ένα άλλο σχολείο, που θα παρέχει ουσιαστική μόρφωση και θ' αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα του νέου ανθρώπου. Οι αποφάσεις για συμμετοχή στη συντονισμένη πάλη λαμβάνονται σε μαθητικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων. Σε αγωνιστική ενεργοποίηση, που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, βρίσκονται, μέχρι στιγμής, οι μαθητές 26 σχολείων στην πόλη της Λάρισας και στις επαρχίες του νομού - 7 Λύκεια, 12 Γυμνάσια, 6 ΕΠΑΛ κι 1 Μουσικό Σχολείο - προβάλλοντας δίκαια αιτήματα και προωθώντας άμεσες διεκδικήσεις.

Σε αγωνιστική κινητοποίηση βρίσκονται και οι μαθητές σε μερικά σχολεία στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρονται στην Αθήνα το 4ο Λύκειο και 6ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε σχολικά βιβλία. Στο 24ο Λύκειο Αθηνών οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη καθώς εδώ και χρόνια το σχολείο λειτουργεί σε διπλοβάρδια. Στο 72ο Γυμνάσιο Αθηνών, οι μαθητές έπρεπε ή να πηγαίνουν πακέτα χαρτιού για φωτοτυπίες ή ο κάθε μαθητής να πληρώνει 50 λεπτά προκειμένου να έχει τις απαιτούμενες σημειώσεις.

Στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει από προχθές το πρωί, 10 σχολεία του Νομού Ηρακλείου, με κύρια αιτήματα την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και τις ελλείψεις σε βιβλία που ακόμα δεν έχουν παραλάβει οι μαθητές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 8 Γυμνάσιο και 7ο Λύκειο, το Λύκειο Γουβών, το 1ο, 2ο, 3ο, 11ο Λύκειο, το σχολικό συγκρότημα Φιλιππούπολης, το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 5ο ΤΕΕ, το συστεγαζόμενο Γυμνάσιο - Λύκειο Κρουσώνα. Να αναφέρουμε ότι πολλοί μαθητές δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα βιβλία τους, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται όλα τα μαθήματα, όπως τα μαθήματα κατευθύνσεων που πρόκειται να εξεταστούν στο τέλος του χρόνου. Σοβαρά κενά παρουσιάζονται και στους εκπαιδευτικούς σε όλα σχεδόν τα σχολεία του νομού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να καλυφθούν τα κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 120 αναπληρωτών. Συγκεκριμένα, σε 30 ανέρχονται οι κενές θέσεις σε φιλολόγους, 30 φυσικών, 10 μαθηματικών, 10 θεολόγων, 10 ξένων γλωσσών και 30 των υπολοίπων ειδικοτήτων.

Σε κατάληψη βρίσκονται το 7ο και 8ο Λύκειο της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ στο 5ο Λύκειο που τελούσε επίσης υπό κατάληψη επισπεύστηκε ακόμη και η Πυροσβεστική για να κόψει τις αλυσίδες και να «σπάσει» την κινητοποίηση των μαθητών.

  • Με απόφαση του 15μελούς το 7ο ΕΛ Καλαμαριάς προχώρησε σε κατάληψη του σχολείου, ενώ στις 24 Οκτώβρη το ΣΑΣΘ καλεί στην πρώτη μαθητική κινητοποίηση, στις 12.30 μ.μ, στο άγαλμα Βενιζέλου.
Προκλητική απόπειρα τρομοκράτησης

Η αγωνιστική κινητοποίηση των μαθητών - που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και εκδηλώνεται με πολλές και διάφορες μορφές, θέτοντας ως αγωνιστικό στόχο ένα άλλο σχολείο, που θα ανταποκρίνεται στα όνειρα και τις ελπίδες της νέας γενιάς για ουσιαστική μόρφωση - φαίνεται πως ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση, που σπεύδει να παρέμβει για να προλάβει ένα νέο αγωνιστικό «φούντωμα».

Κι αυτή τη φορά η κυβερνητική παρέμβαση κινείται στη γνωστή «επικίνδυνη ατραπό» της χρησιμοποίησης του κρατικού μηχανισμού για τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, προχτές βράδυ στα Τρίκαλα, ασφαλίτης σταμάτησε μαθητή, μέσα στο δρόμο, σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και προχώρησε σε, επί τόπου, «ανάκρισή» του. Ο «διάλογος» που διεμείφθη ανάμεσα στον ασφαλίτη και στο μαθητή, ο οποίος είναι μέλος της ΚΝΕ και μετέχει στην κινητοποίηση του σχολείου του, έχει ως εξής:

Ασφαλίτης: Πώς λέγεσαι;

Μαθητής: (Είπε το όνομά του.)

Ασφαλίτης: Πού ήσουνα;

Μαθητής: Στα γραφεία του ΚΚΕ.

Ασφαλίτης: Τι έκανες εκεί;

Μαθητής: Είχα κάποια δουλιά.

Ασφαλίτης: Και πού πας τώρα;

Μαθητής: Στο φροντιστήριό μου.

Το γεγονός ότι ο μαθητής δεν τρομοκρατήθηκε, δεν αναιρεί την απόπειρα του ασφαλίτη - που, προφανώς, βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία - να ασκήσει τρομοκρατία. Και, φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η «ανάκριση» έλαβε χώρα κοντά στα γραφεία του ΚΚΕ, ούτε ότι ο «ανακρινόμενος» μαθητής είναι ΚΝίτης.

Ανάλογο κρούσμα επιχείρησης εκφοβισμού και τρομοκράτησης είχαμε και στη Λάρισα, με δράστη εκεί την υποδιευθύντρια του 1ου Λυκείου, η οποία εμπόδισε μαθητή, μέλος της ΚΝΕ, να μοιράσει το φυλλάδιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας, που καλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν στη σημερινή μαθητική κινητοποίηση στην πόλη, λέγοντάς του ότι απαγορεύεται η διακίνηση τέτοιων υλικών στο σχολείο, χωρίς την έγκριση του διευθυντή του. Με ανάλογο ύφος «παιδονόμου» απευθύνθηκε προς το μαθητή και ο έτερος υποδιευθυντής του σχολείου.

Ας είναι σίγουρη, πάντως, η κυβέρνηση ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων μαθητών θα πέσει στο κενό, καθώς το μαθητικό κίνημα έχει τη θέληση και τη δύναμη, αλλά και την εμπειρία να ξεπερνάει κάθε εμπόδιο που μπαίνει στον αγωνιστικό δρόμο του...


Π. Ρ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Τις πολύμορφες κινητοποιήσεις χιλιάδων μαθητών σε πολλά σχολεία της χώρας χαιρετίζει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας με ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές σε δεκάδες σχολεία της χώρας που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, από τη Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο ως τη Ρόδο.

Χαιρετίζουμε τα μαθητικά συμβούλια και τα Συντονιστικά Αγώνα που μέσα από τις συνεδριάσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων παίρνουν αποφάσεις και προχωρούν σε πορείες, αποχές, καταλήψεις και σε άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις ελλείψεις σε βιβλία, σε καθηγητές, σε κτίρια, σε ζητήματα υποδομών.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τα μαθητικά συμβούλια που αποφασίζουν να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο του ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στο φασισμό, αναδεικνύοντας με δική τους παρέμβαση την ιστορική αλήθεια, διεκδικώντας λόγο στις σχολικές γιορτές, κάνοντας τις παρελάσεις βήμα διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας.

Η πολιτική της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή που βγάζει τους μαθητές στους δρόμους. Η πολιτική που μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα είναι αυτή που κάνει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να στενάζουν και να αγανακτούν. Είναι δίκαιος και αναγκαίος ο αγώνας που βάζει στο επίκεντρο την απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Με μεγαλύτερη ένταση θα συνεχίσουμε τη δράση μας ενάντια στα μέτρα που έρχονται, ενάντια στην αποκέντρωση και τη διαφοροποίηση των σχολείων. Με όλες μας τις δυνάμεις θα συμβάλουμε και μέσα από την Καμπάνια Πολιτικής Δράσης της ΚΝΕ στα σχολεία ώστε να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους: Το κόστος της εκπαίδευσης, η μορφωτική υποβάθμιση, ο βίαιος προσανατολισμός στην κατάρτιση, η είσοδος των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση.

Οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση έχουν όνομα. Είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έφτιαξαν αυτό το σχολείο. Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις με την αξιολόγηση και την αποκέντρωση των σχολείων.

Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται πάλη μαζική και με διάρκεια. Η εργατική τάξη, οι μαθητές, οι φοιτητές πρέπει να μπουν μπροστά διεκδικώντας το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο, διεκδικώντας Ενιαία Λαϊκή Παιδεία. Πιο επιτακτικά, πιο αποφασιστικά τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτόν το στόχο».

Δεν τους έπεισε

Χέρι - χέρι βάδισαν, για άλλη μια φορά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να «σώσουν την κατάσταση». Προσποιούμενος ότι δε γνωρίζει τίποτα για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος συνοδευόμενος από το δήμαρχο Πεύκης Γ. Θεοδωρακόπουλο (ΠΑΣΟΚ) επισκέφθηκαν χτες το 2ο Λύκειο Πεύκης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια ο υφυπουργός Παιδείας να πείσει μαθητές και γονείς να σταματήσουν την κινητοποίηση χρησιμοποίησε όλα τα μέσα. Πρώτα, επικαλέστηκε το γνωστό αποπροσανατολιστικό δίπτυχο «διάλογος και συνεργασία». Στη συνέχεια, προσπάθησε να ρίξει στο... φιλότιμο τους μαθητές - οι οποίοι κινητοποιούνται για ζητήματα κυρίως υλικοτεχνικής υποδομής - για τις «προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ΕΕ». Τελικά, κατέληξε σε εκβιαστικά διλήμματα - σύμφωνα με μαθητές του σχολείου - του τύπου «αν πάψει απόψε η κατάληψη τότε θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας». Και φυσικά η κατάληψη συνεχίζεται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ