ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες παρεμβάσεις Ευρωπαίων

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οτι τα επιτελεία της ΕΕ παρακολουθούν στενά τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, διαμηνύοντας προς κάθε πλευρά ότι τυχόν ανακατατάξεις δεν θα γίνουν ερήμην τους, αναδεικνύουν οι συνεχείς παρεμβάσεις αξιωματούχων της λυκοσυμμαχίας για το σκάνδαλο διαφθοράς και όσα εξελίσσονται γύρω από αυτό.

Ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ευρωπαίος επίτροπος Νιλς Μουίζνιεκς άσκησε ξανά κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν με αφορμή το κυβερνητικό νομοσχέδιο (το οποίο ενέκρινε τελικά χτες η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής) για το διορισμό των δικαστών και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από την ταχύτητα με την οποία τέτοιες προτάσεις φτάνουν στο Κοινοβούλιο. Οτιδήποτε επηρεάζει την αμεροληψία και την αυτονομία του δικαστικού σώματος θα έπρεπε να γίνεται με πολλή προσοχή και καλό σχεδιασμό, με συμβουλές όχι μόνο από το εσωτερικό, αλλά και διεθνώς», δήλωσε ο Λετονός διπλωμάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανός Ελμαρ Μπροκ τόνισε σε γραπτή του δήλωση ότι η ανεξαρτησία και αμεροληψία της δικαιοσύνης αποτελούν παράγοντα-κλειδί στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Συνέστησε ακόμα εναρμόνιση των δικαστικών μεταρρυθμίσεων με τις συστάσεις της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες προσδοκούν να εξελιχθούν ανεμπόδιστα οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Αναλυτές εκτιμούν πως η πορεία των δικαστικών ερευνών και η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις επαφές που θα έχει στις 21 Γενάρη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων έχουν προγραμματιστεί επίσημες επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μεταθέσεις 20 εισαγγελέων

Στο μεταξύ, οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση «κονταροχτυπήθηκαν» με αφορμή τις μεταθέσεις 20 εισαγγελέων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλοί που ερευνούσαν την υπόθεση που ξέσπασε στις 17 Δεκέμβρη.

Επιπλέον, ακυρώθηκαν οριστικά οι εντολές προσαγωγής που είχε δώσει ο εισαγγελέας για 41 πρόσωπα στις 25 Δεκέμβρη, οι οποίες δεν είχαν εκτελεστεί επειδή οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τις υλοποιήσουν. Μεταξύ αυτών ήταν και εντολές για την προσαγωγή του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ.

ΗΠΑ
«Σάρωμα» εκατομμυρίων γραπτών μηνυμάτων

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πάνω από 200.000.000 γραπτά μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων συλλέγουν καθημερινά -εκτός των άλλων...- οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, συγκεντρώνοντας παράλληλα και προσωπικά δεδομένα για την ταξιδιωτική κίνηση προσώπων, τις επαφές και τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες αποκαλύπτει νεότερο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ, τροφοδοτώντας την ειδησεογραφία γύρω από το εύρος «προληπτικής» παρακολούθησης της ζωής και της σκέψης εκατομμυρίων πολιτών, μερικές ώρες προτού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάσει τις προτάσεις του για αλλαγές στα προγράμματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Γκάρντιαν», που έγινε από κοινού με δημοσιογράφους του τηλεοπτικού καναλιού «Channel 4 News», με βάση υλικό από τον πρώην πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, το πρόγραμμα - «σκούπα» της Yπηρεσίας παρακολούθησης των μηνυμάτων SMS φέρει την κωδική ονομασία «Dishfire» και «σαρώνει» τα πάντα... Τα παραπάνω ΜΜΕ επικαλούνται ντοκουμέντα που αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στη βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας GCHQ και την αμερικανική ΝSA, προκειμένου να φιλτραριστούν και να αναλυθούν τα «μεταδιδόμενα» επικοινωνιών προσώπων στη Βρετανία.

Επικαλούμενη μια παρουσίαση της NSA το 2011 με υπότιτλο «Μηνύματα Κειμένου SMS: Ενα χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση», η «Γκάρντιαν» αναφέρει πως το πρόγραμμα συγκέντρωνε καθημερινά κατά μέσο όρο 194.000.000 γραπτά μηνύματα και πληροφορίες για ταξιδιωτικά σχέδια ακόμη και μη ύποπτων προσώπων.

Εν μέσω και αυτών των αποκαλύψεων, αναμενόταν το απόγευμα της Παρασκευής με ενδιαφέρον η αναμενόμενη ομιλία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των ομοσπονδιακών προγραμμάτων παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι «Τάιμς της Ν.Υόρκης», που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές στο Λευκό Οίκο εκτιμούν πως ο Ομπάμα δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάποια «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο η NSA θα συγκεντρώνει και θα αποθηκεύει εφεξής δισεκατομμύρια πληροφορίες σχετικές με τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες στις ΗΠΑ και το εξωτερικό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Περισσότερα από 80.000 παιδιά στη Ρουμανία έχουν ένα γονέα που εργάζεται στο εξωτερικό δήλωσε χτες στο Βουκουρέστι η υπουργός Εργασίας της χώρας, Μαριάνα Καμπεάνου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Romania TV».

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- «Σίγουρα δεν ήταν κάτι σκόπιμο και προμελετημένο», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον σχετικά με την παραβίαση των ινδονησιακών χωρικών υδάτων από αυστραλιανά πολεμικά σκάφη στη διάρκεια παρεμπόδισης σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες. Ο υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε «συγγνώμη» από την Ινδονησία, ενώ το αυστραλιανό ναυτικό ισχυρίστηκε πως «οι Αυστραλοί είχαν την αίσθηση ότι βρισκόταν σε αυστραλιανά χωρικά ύδατα».

ΤΟΚΙΟ.-- «Ατύχημα» στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας «Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation» στην Κεντρική Ιαπωνία σημειώθηκε χτες, με την εταιρεία να δηλώνει ότι δεν υπήρξαν τραυματίες. Εντοπίστηκαν φλόγες και καπνοί που η διεύθυνση συνέδεσε με καύση αερίου στη διάρκεια των καθημερινών εργασιών και όχι με πρόκληση πυρκαγιάς. Το εργοστάσιο (που έκλεισε μέχρι να εντοπιστούν τα αίτια του συμβάντος) πέρυσι είχε παραγωγή 6,46 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστου χάλυβα.

ΛΑΧΩΡΗ.-- Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν ενώ επέβαιναν σε αμαξοστοιχία που ταξίδευε από την Πεσαγουάρ (νοτιοδυτικά) προς το (νότιο) Καράτσι στο Πακιστάν. Η έκρηξη σημειώθηκε στα σύνορα με την επαρχία του Μπαλουχιστάν, προπύργιο των ισλαμιστών, που διεκδικούν αυτονομία για να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο φυσικό πλούτο της περιοχής.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην Αυστραλία στη διάρκεια των πυρκαγιών που μαίνονται ειδικά στα νοτιοδυτικά, όπου υπάρχουν πόλεις με τη θερμοκρασία «κολλημένη» στους πάνω από 40 βαθμούς εδώ και μέρες. Μόνο στην πολιτεία της Βικτώριας αναφέρθηκαν 68 φωτιές (οι 12 αποδόθηκαν σε εμπρησμούς), ενώ στη γειτονική Νότια Αυστραλία 16.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε ηλικία 91 ετών πέθανε στο Τόκιο αξιωματούχος του πρώην αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας, ο οποίος μέχρι το 1974 έδινε μάχες στην ενδοχώρα των Φιλιππίνων, θεωρώντας ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίζεται, με μέλημά του «την εκτέλεση των διαταγών».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ημέρα πένθους η χτεσινή στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου λόγω της δολοφονίας του Σέρβου τοπικού αξιωματούχου Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς που δολοφονήθηκε σε ηλικία 35 ετών μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έξω από το σπίτι του στο βόρειο τμήμα πόλης από άγνωστο δράστη με αυτόματο πυροβόλο.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αντιδράσεις προκαλεί στο Ισραήλ η υποβολή νομοσχεδίου με το οποίο θα ποινικοποιείται και η χρήση ακόμη της λέξης «ναζί» καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 29.000 δολαρίων και έξι μήνες κάθειρξης για οποιονδήποτε χρησιμοποιήσει την επίμαχη λέξη και τα ναζιστικά σύμβολα (εξαιρούνται οι περιπτώσεις αναφοράς σε μάθημα Ιστορίας).

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, διαμήνυσε χτες ότι οι επιλεκτικές αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων, που είθισται σε Κίνα και Ινδία, με ολέθριες συνέπειες στην αριθμητική αναλογία των δύο φύλων, συνιστούν πρακτική διακρίσεων και πρέπει να απαγορευθούν. Οπως σημείωσε ο ίδιος, ανισορροπία των φύλων κατά τις γεννήσεις έχει καταγραφεί στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία, αλλά και σε βαλκανικές χώρες, όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες Ασιατών μεταναστών στη Δυτική Ευρώπη.

ΗΠΑ
Οι φλόγες έφθασαν μέχρι τα προάστια του Λος Αντζελες

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΤΑ ΦΕ.--

Τα ανατολικά προάστια του Λος Αντζελες απείλησε χτες τα ξημερώματα η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης από κάμπινγκ στον Εθνικό Δρυμό της Καλιφόρνια, όταν τρία νεαρά άτομα (ο ένας άστεγος) προσπάθησαν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιά, ώσπου συνελήφθησαν μερικές ώρες αργότερα για πρόκληση πυρκαγιάς εξ αμελείας. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρώτη εκτίμηση.

Η φωτιά, που πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αλλά και λόγω της χαμηλής υγρασίας, αποτέφρωσε πάνω από 1.700 εκτάρια χορτολιβαδικής έκτασης στα βουνά Σαν Γκάμπριελ, κατέστρεψε ολοσχερώς πέντε σπίτια και προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε άλλα 20 κτίρια, ενώ ανάγκασε πάνω από 3.700 κατοίκους των προαστίων Γκλεντόρα και Αζούσα να εγκαταλείψουν προληπτικά τις εστίες τους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ σήμανε και χτες συναγερμό στις τοπικές αρχές προβλέποντας ως πιθανό τον κίνδυνο ανάφλεξης των πύρινων μετώπων ή και πρόκλησης νέων πυρκαγιών εξαιτίας της ξηρασίας και των ανέμων, που χτες έπνεαν με ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Τραυματίστηκαν 36 διαδηλωτές από βόμβα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Στον τραυματισμό 36 ανθρώπων (ο ένας σοβαρά) οδήγησε η βόμβα που εξερράγη στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στο πλαίσιο της «παράλυσης της Μπανγκόκ». Οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατεί το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, συνεχίζονται με κύριο αίτημα την αναβολή των εθνικών εκλογών, για τις οποίες όμως η κυβέρνηση της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα επιμένει πως θα γίνουν - όπως έχει προγραμματιστεί - στις 2 Φλεβάρη.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σουραπόνγκ Τοβιτσακτσαϊκούλ - όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα τερματίσει τον αποκλεισμό υπουργείων και κρίσιμων κόμβων της πόλης - δήλωσε: «Σύντομα. Είναι καιρός. Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ