ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Περιφρονεί το δράμα των λαϊκών νοικοκυριών

Σε αντίσταση κατά των αιτημάτων των εργαζομένων για επιβίωση, κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών

Ατεγκτος και απορρίπτοντας κάθε σκέψη υπαναχώρησης από το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, για μια ακόμη φορά, κατέφυγε στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία. Ο Γ. Στουρνάρας κάλεσε το λαό να «δείξει υπομονή» και το 2013, γιατί ως το τέλος του έτους μπορεί να ξεπεράσει την ύφεση και το 2014 να ξεκινήσει η ανάκαμψη, διαφορετικά υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο υπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί θεματοφύλακας του προγράμματος σκληρής λιτότητας, που έχουν συναποφασίσει συγκυβέρνηση και τρόικα, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σε μια χρονιά που θα υπαγορεύσει αν θα αποφευχθεί η χρεοκοπία...

«Αυτό που με φοβίζει περισσότερο - είπε με το θράσος που διακρίνει όσους αδιαφορούν για το δράμα που περνάνε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά - μπορεί να είναι η μεγάλη πίεση από την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να χαλαρώσει το πρόγραμμα», ενώ κάλεσε τις ...«υγιείς δυνάμεις» σε αντίσταση! «Πρέπει να αντισταθούμε», ανέφερε στη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε νίκη»!

Οσο για το λαό, θα πρέπει υπομονετικά να παρακολουθεί τη σφαγή και τους σφαγείς του. Κατά τον υπουργό Οικονομικών οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν «υπομονή και αλληλεγγύη» για έναν ακόμη χρόνο... «Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, δεν έχουμε βγει ακόμη από τη ζώνη της χρεοκοπίας. Τα πάμε καλύτερα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεφύγει όλο τον κίνδυνο. Το 2013 θα είναι το έτος εκείνο που θα κριθεί αν έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ενδιαφέρον έχει η κυνική αναφορά του ότι τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει τη βρώμικη δουλειά. «Δεν είμαι πολιτικός και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα σε μια κρίση. Αυτή τη στιγμή δέχομαι πιέσεις για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε: Να μην κλείσουν οι εφορίες, να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αυξηθούν οι μισθοί, να χαλαρώσει το πρόγραμμα», ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ με ύφος... υψηλής αυταπάρνησης στο καθήκον που του έχει ανατεθεί από την αστική τάξη πρόσθεσε: «Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα καταστρέψει ό,τι έχουμε καταφέρει με δάκρυα και ιδρώτα τους τελευταίους έξι μήνες»!

Σε σχετική ερώτηση, τέλος, για την αντοχή του κυβερνητικού σχηματισμού και τον κίνδυνο κατάρρευσής του υπό το βάρος της πίεσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και οι άλλοι δύο πολιτικοί εταίροι είναι πλήρως δεσμευμένοι...


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Καταγγέλλει το μέτρο για τις αποδείξεις

Το ψευδεπίγραφο κυβερνητικό μέτρο που προβλέπει τη δυνατότητα άρνησης πληρωμής εάν δεν εκδοθεί απόδειξη, καταγγέλλει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας:

«Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, καταγγέλλει σε όλους τους συναδέλφους την πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση, για το μέτρο της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη εκδόσεως παραστατικού (απόδειξη ή τιμολογίου).

Είναι συνέχεια του γνωστού κυνηγητού των αποδείξεων της προηγούμενης κυβέρνησης, που εξελίχθηκε σε μέτρο εκβιασμού των καταναλωτών προκειμένου να μην αυξηθεί η φορολογία τους.

Αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, συνεχίζει την ταχτική της κατασυκοφάντησης των ελευθέρων επαγγελματιών και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα επιλύσει.

Βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οδηγεί σε αδιέξοδα , αντικειμενικά δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στο λιανικό εμπόριο που ως γνωστόν πρώτα εισπράττονται τα χρήματα και μετά κόβεται η απόδειξη από τη φορολογική ταμειακή μηχανή.

Καταγγέλλουμε σαν συκοφαντική και υποτιμητική την υποχρέωση όλων των εμπορικών καταστημάτων να αναρτήσουν σχετική πινακίδα πλησίον του ταμείου για την αποφυγή διοικητικού προστίμου χιλίων (1.000) ευρώ, το μόνο που επιδιώκει είναι να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις και αντιπαραθέσεις με τους καταναλωτές, να συντηρήσει το μύθο ότι οι μικροί έμποροι ευθύνονται για τη φοροδιαφυγή.

Η συκοφαντική και τρομοκρατική επίθεση στους μικρούς εμπόρους γίνεται την ίδια περίοδο που με τον νέο φορολογικό νόμο αυξάνεται σε ληστρικά επίπεδα η φορολόγηση των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων και συγχρόνως μειώνεται η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η τυπικά νόμιμη φοροδιαφυγή και η φοροαπαλλαγή είναι μόνιμο προνόμιο των μεγαλέμπορων και μεγαλοκαταστηματαρχών, που εξασφαλίζεται με την προνομιακή μεταχείρισή τους από πλευράς κυβερνήσεων, σημερινών, χτεσινών και προχθεσινών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, προσπαθεί να κοροϊδέψει τα πολύ άγρια δοκιμαζόμενα φτωχά λαϊκά στρώματα εργαζόμενους, επαγγελματίες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, άνεργους, συνταξιούχους ότι τάχα κυνηγά τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή που κάνει τα πάντα για να φοροδιαφεύγει και φοροαπαλλάσσεται το μεγάλο κεφάλαιο, μειώνοντας ταυτόχρονα το λαϊκό εισόδημα και αυξάνοντας τους φόρους, φορολογώντας ακόμα και τους άνεργους.

Καταδικάζουμε την τακτική αποπροσανατολισμού, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού μέτρου και καλούμε τους μικρούς εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, βιοτέχνες μαζί με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα να απαιτήσουν την πραγματική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45%, την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, πετρελαίου θέρμανσης, φάρμακα κ.λπ.».


ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - ΑΡΓΙΑΣ
Ψευτοεπιχειρήματα αποπροσανατολισμού

Με ένα τετρασέλιδο κατεβατό γεμάτο προκλητικά και αυθαίρετα επιχειρήματα εν είδει ...«ενημερωτικού σημειώματος» επιχειρεί η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά και να κάμψει τις αντιδράσεις εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, για την απόφασή της να ικανοποιήσει την αξίωση των μονοπωλίων και των εμπορικών κολοσσών για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Μεταξύ των «κορυφαίων» «ακλόνητων» ...επιχειρημάτων που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι «εναρμονίζεται η χώρα με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη». Φέρνει ως παράδειγμα χώρες όπως την Ιταλία της κρίσης, και χώρες όπου τα τελευταία χρόνια συντελούνται βίαιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία κ.α., όπου λέγεται ότι τα καταστήματα λειτουργούν και τις Κυριακές.

«Ενισχύουμε», λέει, «το τουριστικό προϊόν μας», λες και δεν αρκούν τα χιλιάδες μαγαζιά που λειτουργούν ήδη τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές και οι τουρίστες θα σπεύσουν να γεμίσουν ...ζεστό χρήμα τα ταμεία των μαγαζιών στις περιφερειακές αγορές! Και θα πληγεί ο τουρισμός, επειδή θα συναντήσουν κλειστά μαγαζιά στο Χαλάνδρι, στου Ζωγράφου, ή στα Τρίκαλα, στην Κομοτηνή και την Κοζάνη.

Οσο για το «ενισχύουμε την απασχόληση και δημιουργούμε το πλαίσιο για νέες θέσεις εργασίας» και ότι «ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κάτι για το οποίο επικαλείται πάλι «ξένες μελέτες», η αλήθεια είναι ότι τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους τέτοιες ρυθμίσεις δεν μπορούν να τις κρύψουν ούτε οι θιασώτες παρόμοιων μέτρων. Στην έκτη έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκύπτει ανάγλυφα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου εξόντωσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έδωσε ώθηση στις μορφές ελαστικής εργασίας, και οι μόνοι που είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το απελευθερωμένο ωράριο ήταν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Απόλυτο ψέμα, είναι ακόμη, ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση «προστατεύει τα μικρά καταστήματα με την προσχηματική εξαίρεση από την κυριακάτικη λειτουργία των πολυκαταστημάτων και των αλυσίδων, από τη στιγμή που είναι απολύτως βέβαιο ότι στην πράξη δεν θα ισχύσει βάσει των ευρωπαϊκών νόμων περί «ίσου ανταγωνισμού». Το ίδιο ψευδή είναι και τα περί «προαιρετικής» λειτουργίας την Κυριακή, αφού εννοείται ότι θα συρθούν αναγκαστικά σ' αυτό και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ