ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 1.000 ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πολύτιμη μαρτυρία για τους αγώνες που δόθηκαν και που έρχονται

Ολοκληρώνεται την Κυριακή η έκθεση. Εκδηλώσεις και επισκέψεις από Οργανώσεις της ΚΝΕ

Μία μαχητική πορεία 1.000 φύλλων, γραμμένων από νέους για νέους, μία συγκεντρωμένη εμπειρία από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, από τη δράση και την αποφασιστικότητα των νέων κομμουνιστών, εκτίθεται στην έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή την έκδοση του 1.000στού φύλλου του «Οδηγητή».

Από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εγκαινιάστηκε, από την έκθεση περνούν καθημερινά Οργανώσεις της ΚΝΕ μαζί με φίλους της Οργάνωσης και ξεναγούνται από μέλη τη Συντακτικής Επιτροπής. Το κομμάτι της έκθεσης που αφορά στην ιστορική πορεία του «Οδηγητή» και ιδιαίτερα εκείνο που προβάλλει τον παράνομο «Οδηγητή» συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στέκονται μπροστά στο πρώτο φύλλο που εκτίθεται πρωτότυπο, στο «αλφάβητο συνωμοτικότητας και περιφρούρησης» που δημοσίευε το 1972 η εφημερίδα με πρακτικά ζητήματα προστασίας από τους διώκτες. Στο φύλλο της ίδιας περιόδου, που δίνει οδηγίες για τη «στάση μας στην ανάκριση», όπου αναφέρει ότι «το κεντρικό πρόβλημα είναι με τη θαρραλέα και την ανυπότακτη στάση μας να τους πείσουμε ότι δεν θα σπάσουμε». Τα φύλλα και τα αποσπάσματα που εκτίθενται είναι μάρτυρες της ιστορίας των ίδιων των κομμουνιστών σε εποχές δύσκολες και του στρατευμένου Τύπου. Παρά τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες, δεν έλειπαν ανταποκρίσεις (από τη Λαμία τον Αύγουστο του '69, την Κρήτη τον Ιούλη του ίδιου χρόνου κ.ά.) γραμμένες από νέους κομμουνιστές, οι οποίοι πάντα αποτελούσαν ενεργό κομμάτι του εντύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο επισκέπτης βλέπει αυθεντικά υλικά της εποχής της παρανομίας και φτάνει στον «Οδηγητή» της 18ης Σεπτέμβρη του 1974, στο φύλλο με τον αριθμό 1, από τον οποίο αρχίζει και μία πορεία διαρκούς βελτίωσης, πιο συστηματικής κυκλοφορίας και ενασχόλησης με τα ζητήματα της νεολαίας. Ο «Οδηγητής» την περίοδο 1974 - 1989 είχε φτάσει τα 50.000 φύλλα κυκλοφορίας, κατέχοντας κορυφαία θέση στα νεανικά έντυπα της εποχής, και στάθηκε όρθιος και μετά την κρίση που ξέσπασε στην ΚΝΕ και μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στην Ευρώπη γιατί όρθιο έμεινε και το ΚΚΕ.

Παρών στις μεγάλες στιγμές του κινήματος

Το δεύτερο σκέλος της, αυτό που αφορά στις επιλογές από την αρθρογραφία για όλες τις πλευρές της ζωής της νεολαίας, είναι δομημένο έτσι ώστε να αναδεικνύει και την παρουσία του «Ο» και τους μεγάλους σταθμούς στο κίνημα της νεολαίας. Μπροστά στο ταμπλό που είναι αφιερωμένο στον αγώνα των χαλυβουργών, οι επισκέπτες συζητούν για το πώς, όταν ο αστικός Τύπος έσπευδε να υπερασπιστεί τον εργοδότη ενάντια στους απεργούς, ο κομματικός αναδείκνυε εκδηλώσεις αλληλεγγύης από όλον τον κόσμο. Βλέπουν αφιερώματα από το αρχείο του «Ο» στις απεργίες των χαλυβουργών το 1975 και το 1977, όταν και πάλι η εργοδοσία και η κυβέρνηση αντιμετώπιζαν ενωμένες το δίκαιο αγώνα.

Οι μαθητικοί αγώνες των τελευταίων χρόνων, οι μεγάλες στιγμές του φοιτητικού κινήματος, η διεθνιστική αλληλεγγύη με την προβολή της φρίκης που γεννά ο ιμπεριαλισμός και τις εκδηλώσεις προλεταριακού διεθνισμού από τους νέους κομμουνιστές και τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, ζητήματα για τις νέες γυναίκες περιέχονται στην έκθεση.

Το δικό της χώρο έχει η μοναδική σχέση του «Ο» με τους νέους στρατευμένους σε όλη αυτή την πορεία, θυμίζοντας το 1987, όταν ο «Οδηγητής» απαγορευόταν στα στρατόπεδα, το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του 1988 για το πώς φακελώνονταν οι στρατευμένοι που συμμετείχαν στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» κ.ά. Η προσφορά αυτή του «Οδηγητή» αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους στρατευμένους και είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή την έκδοση του 1.000στού φύλλου του, φαντάροι της ΣΤ' ΕΣΣΟ του 2012 από το ΚΕΝ Πυροβολικού στη Θήβα, προσέφεραν το μισθό του φαντάρου καθώς και από το υστέρημά τους 261 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ προς τιμήν του «Ο».

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει πολύ ακόμα πλούσιο υλικό, κλείνει με στιγμές από τη διακίνηση του «Οδηγητή» όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που οι νέοι κομμουνιστές τον έκρυβαν κάτω από καροτσάκια μωρών, σε θερμός, σε μπουκάλες αερίου, μέχρι σήμερα, που οι δυνατότητες για άλμα στην κυκλοφορία του είναι μεγάλες.

Η έκθεση λειτουργεί στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης) μέχρι την Κυριακή 20 Γενάρη καθημερινά από τις 10.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή, 10.00 - 14.00.

Στο πλαίσιο των οργανωμένων επισκέψεων που διοργανώνονται από την ΚΝΕ, σήμερα, θα την επισκεφτούν στις 18.00 η ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας και στις 19.00 η ΑΣΟΕΕ.

Αύριο, 11.00 Κατάρτιση, 12.00 Βιομηχανία, 13.00 ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, 16.00 ΣΕΛΕΤΕ, 17.00 Μενίδι, Δυτικά, 18.00 Νότια (Μπραχάμι, Αλιμος, Μαθητές Π. Φαλήρου), Κατάρτιση, Μαθητές Πειραιά και 19.00 Περιστέρι, Νοτιοδυτικά, Υγεία (ΑΕΙ).

Την Κυριακή 20 Γενάρη, 11.00 Σπουδαστές δραματικών σχολών, Χορευτές και 12.00 Βόρειος Τομέας.

Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μια σειρά εκδηλώσεις στο χώρο που τη φιλοξενεί:

-- Σήμερα, στις 18.30, με θέμα «Ενημέρωση και Διαδίκτυο. Νέοι δρόμοι για την ενημέρωση - Νέοι δρόμοι για τη χειραγώγηση», και ομιλητή τον Γιάννη Κλεφτογιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

--Αύριο, Σάββατο,την ίδια ώρα και με το ίδιο θέμα και ομιλητή τον Σταύρο Ξενικουδάκη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας:

-- Σήμερα, στην Ξάνθη, με θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο», στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο προκάτ στο Πολυτεχνείο, και στη Σάμο, παρουσίαση της έκδοσης «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος».

-- Την Παρασκευή 25 Γενάρη, στη Μυτιλήνη, με θέμα «Επαναστατικός Τύπος - αναντικατάστατο όπλο στα χέρια των κομμουνιστών, κάθε νέου που παλεύει στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά», στις 8 μ.μ., στο θεατράκι του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ). Ομιλητής ο Στρατής Δουνιάς, αρχισυντάκτης του «Οδηγητή». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας που θα λειτουργεί από τις 4 το απόγευμα.

-- Το Σάββατο 26 Γενάρη, στην Πάτρα, με θέμα «Επαναστατικός Τύπος - Οπλο στα χέρια των κομμουνιστών, κάθε νέου που παλεύει στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά».


Εκδηλώσεις της Επιτροπής Φεστιβάλ

Με προβολή της ταινίας «Τα σταφύλια της οργής», σε σκηνοθεσία Τζον Φορντ στο στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου), ξεδιπλώνονται οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ. Το σύνολο των εκδηλώσεων που θα γίνουν το Γενάρη είναι σχετικές με την οικονομική κρίση και έχουν το γενικό τίτλο «Η επιδημία της υπερπαραγωγής». Η ταινία που προβάλλεται σήμερα στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο είναι πιστή μεταφορά του αριστουργηματικού ομώνυμου βιβλίου του Τζον Στάινμπεκ. Διηγείται την ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Επίσης, σήμερα, με την επίδειξη του κουπονιού από το site του 902.gr και από τον «Ριζοσπάστη», οι φίλοι της ΚΝΕ μπορούν να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, πληρώνοντας είσοδο 10 ευρώ. Η προσφορά ισχύει για την παράσταση στις 21.00.

Επόμενος σταθμός στο πρόγραμμα, είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται την ερχόμενη Κυριακή:

-- Παράσταση - Παρουσίαση από την ορχήστρα της ΚΝΕ του δίσκου «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» των Λουκιανού Κελαηδόνη και Γ. Νεγραπόντη. Η εκδήλωση στις 12.30 το μεσημέρι, γίνεται στο Ash Ιn Αrt, (Hρακλέους 10 και Λαχούρη 1, N. Κόσμος, Στάση ΜΕΤΡΟ «Συγγρού - Φιξ»).

-- Εκδήλωση - συζήτηση για νέους γονείς με θέμα «Παιδί και βιβλίο», στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, στις 12 το μεσημέρι. Ομιλητές: Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και η Εύη Κοντόρα, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και εφήβους. Την ώρα της συζήτησης θα υπάρχει μέριμνα για την απασχόληση των παιδιών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ