Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - ΑΡΓΙΑΣ
Ψευτοεπιχειρήματα αποπροσανατολισμού

Με ένα τετρασέλιδο κατεβατό γεμάτο προκλητικά και αυθαίρετα επιχειρήματα εν είδει ...«ενημερωτικού σημειώματος» επιχειρεί η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά και να κάμψει τις αντιδράσεις εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, για την απόφασή της να ικανοποιήσει την αξίωση των μονοπωλίων και των εμπορικών κολοσσών για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Μεταξύ των «κορυφαίων» «ακλόνητων» ...επιχειρημάτων που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι «εναρμονίζεται η χώρα με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη». Φέρνει ως παράδειγμα χώρες όπως την Ιταλία της κρίσης, και χώρες όπου τα τελευταία χρόνια συντελούνται βίαιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία κ.α., όπου λέγεται ότι τα καταστήματα λειτουργούν και τις Κυριακές.

«Ενισχύουμε», λέει, «το τουριστικό προϊόν μας», λες και δεν αρκούν τα χιλιάδες μαγαζιά που λειτουργούν ήδη τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές και οι τουρίστες θα σπεύσουν να γεμίσουν ...ζεστό χρήμα τα ταμεία των μαγαζιών στις περιφερειακές αγορές! Και θα πληγεί ο τουρισμός, επειδή θα συναντήσουν κλειστά μαγαζιά στο Χαλάνδρι, στου Ζωγράφου, ή στα Τρίκαλα, στην Κομοτηνή και την Κοζάνη.

Οσο για το «ενισχύουμε την απασχόληση και δημιουργούμε το πλαίσιο για νέες θέσεις εργασίας» και ότι «ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κάτι για το οποίο επικαλείται πάλι «ξένες μελέτες», η αλήθεια είναι ότι τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους τέτοιες ρυθμίσεις δεν μπορούν να τις κρύψουν ούτε οι θιασώτες παρόμοιων μέτρων. Στην έκτη έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκύπτει ανάγλυφα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου εξόντωσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έδωσε ώθηση στις μορφές ελαστικής εργασίας, και οι μόνοι που είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το απελευθερωμένο ωράριο ήταν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Απόλυτο ψέμα, είναι ακόμη, ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση «προστατεύει τα μικρά καταστήματα με την προσχηματική εξαίρεση από την κυριακάτικη λειτουργία των πολυκαταστημάτων και των αλυσίδων, από τη στιγμή που είναι απολύτως βέβαιο ότι στην πράξη δεν θα ισχύσει βάσει των ευρωπαϊκών νόμων περί «ίσου ανταγωνισμού». Το ίδιο ψευδή είναι και τα περί «προαιρετικής» λειτουργίας την Κυριακή, αφού εννοείται ότι θα συρθούν αναγκαστικά σ' αυτό και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ