ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Γενική η αβεβαιότητα μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του Λ.Καμπίλα

Ο Λ.Καμπιλά σε παλιότερη εμφάνιση

Associated Press

Ο Λ.Καμπιλά σε παλιότερη εμφάνιση
ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Η επομένη μέρα της δολοφονικής απόπειρας κατά του προέδρου της ΛΔ Κογκό, Λόρεντ Ντεζιρέ Καμπίλα βρίσκει τη χώρα να ζει υπό το καθεστώς μιας γενικότερης κατάστασης σύγχυσης και αβεβαιότητας. Τα δεκάδες ερωτηματικά δε στοιχειώνουν μόνον τον τρόπο και τη σαφή ταυτότητα των φυσικών και ηθικών αυτουργών που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη δολοφονική απόπειρα. Αλλά και το εάν ο 29μηνος «εμφύλιος» πόλεμος στη ΛΔ Κονγκό, που «τυγχάνει» να εξελίσσεται στον πιο κρίσιμο περιφερειακό πόλεμο που διαδραματίζεται σε παναφρικανικό επίπεδο, θα τερματιστεί βραχυπρόθεσμα ή θα πάρει τη μορφή μιας ραγδαίως επιδεινούμενης κατάστασης με αβέβαιες εξελίξεις που δε θα επηρεάσουν μόνον τα σημερινά γεωγραφικά όρια αυτής της χώρας, αλλά και τις άλλες αφρικανικές δυνάμεις (Ουγκάντα, Ρουάντα, Αγκόλα, Ζιμπάμπουε, Ναμίμπια) που έχουν πάρει ανοιχτά μέρος σ' αυτή τη σύρραξη. Με δεδομένα αυτά τα ερωτηματικά, η απάντηση στο ερώτημα για το εάν είναι ζωντανός ή νεκρός ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Λόρεντ Καμπίλα δεν μπορεί παρά να είναι εξίσου «συγκεχυμένη». Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από πλήθος ξένων κυβερνητικών και διπλωματικών αξιωματούχων (Ουγκάντα, Ρουάντα, Βέλγιο, Βρετανία ακόμη και από τη - φίλα προσκείμενη προς το καθεστώς Καμπίλα- Ζιμπάμπουε! ) αλλά οι υπουργοί και λοιποί αξιωματούχοι της κογκολέζικης κυβέρνησης στην Κινσάσα εξακολουθούσαν έως αργά χτες να υποστηρίζουν πως ο «πρόεδρος είναι βαριά τραυματισμένος αλλά ζωντανός»! Ελάχιστοι τούς πίστεψαν, ενώ οι περισσότεροι έσπευσαν να σχολιάσουν πως η εμμονή των κυβερνητικών αξιωματούχων στην Κινσάσα δεν είναι παρά μία «προφανής προσπάθεια εξαγοράς πολύτιμου χρόνου».

«Εάν ο Καμπίλα είναι ήδη νεκρός, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων της ΛΔ Κονγκό», σχολίασε χτες ο ταγματάρχης Φινέας Κατρίμα, εκπρόσωπος του στρατού της Ουγκάντα, μιας χώρας που έχει στείλει πολλές χιλιάδες στρατιώτες, για να υποστηρίξουν τις τρεις ανταρτικές ομάδες που μάχονται τις δυνάμεις του Προέδρου Καμπίλα. Και ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας:«Στην περίπτωση που ο αντικαταστάτης του Καμπίλα σεβαστεί το πρωτόκολλο και την ειρηνευτική συμφωνία, που είχε επιτευχθεί επί του προκατόχου του... τότε μπορούμε να δούμε φως στις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων του Κογκό. Εάν τα απορρίψει τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες πρωτοβουλίες και φόρμουλες»...

Ο Τζόζεφ Μπιντέρι εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα, (χώρα που μαζί με την Ουγκάντα υποστηρίζουν τις ανταρτικές ομάδες που ελέγχουν περίπου το 50% των εδαφών της ΛΔ Κονγκό), χαρακτήρισε τον Καμπίλα «εμπόδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας», τονίζοντας μάλιστα πως «η Ρουάντα δεν αποκλείει την πιθανότητα περαιτέρω στρατιωτικής δράσης στο Κογκό»!

Αμέσως μετά την είδηση της δολοφονικής απόπειρας κατά του Καμπίλα, προέβη σε ανησυχητικές δηλώσεις και ο Ζαν-ΠιερΜπέμπα, αρχηγός του ανταρτικού κινήματος «Κογκολέζικο Απελευθερωτικό Κίνημα», «MLC», που υποστηρίζεται από την Ουγκάντα και οι δυνάμεις του ελέγχουν τις νότιες περιοχές της χώρας και κινούνται με κατεύθυνση την πρωτεύουσα, Κινσάσα. Ο Μπέμπα, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό «Λα Σεν Ινφο», κάλεσε τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις να παραδώσουν τα όπλα τους στο όνομα της «ενότητας του κογκολέζικου λαού».

Εκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο σε κενό εξουσίας...

Ο υπουργός Επικοινωνιών της κυβέρνησης του Προέδρου Καμπίλα, Σακόμπι Ινόνγκο, ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο πως ο «Καμπίλα είναι βαριά τραυματισμένος αλλά ζωντανός» και πως ο γιος του, Τζόζεφ, (που είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και φέρεται πως ήταν ο πρώτος που τραυματίστηκε θανάσιμα στη διάρκεια της δολοφονικής απόπειρας κατά του πατέρα του) είναι ο προσωρινός Πρόεδρος της χώρας...

Παρά τις παραπάνω ανακοινώσεις, ο Τζον Αϊκοθ, σύμβουλος του Καμπίλα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ΛΔ Κονγκό στις ΗΠΑ, δήλωνε από προχτές βράδυ στο Ντέρχαμ της Βόρειας Καρολίνα πως «ο πρόεδρος είναι νεκρός».

Τώρα, το ποιοι ακριβώς και πώς φόνευσαν τον Πρόεδρο Καμπίλα στην προεδρική του κατοικία στην Κινσάσα, που είναι γνωστή και ως «Μαρμάρινο Παλάτι», εξακολουθεί να είναι ομιχλώδες. Φαίνεται όμως πως το μοναδικό, και διόλου τυχαίο, άτομο που ήταν σε θέση να γνωρίζει εκ των έσω τι περίπου ακριβώς συνέβη το μοιραίο απόγευμα της περασμένης Τρίτης ήταν ο Λουί Μισέλ, υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. Σύμφωνα με τον Μισέλ, ο Καμπίλα πυροβολήθηκε θανάσιμα στην πλάτη και στο πόδι από έναν σωματοφύλακα ή στρατιωτικό αξιωματούχο την ώρα που ο πρόεδρος συναντιόταν με ομάδα στρατηγών, τους οποίους είχε πρόσφατα αποπέμψει... Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά και άλλους ξένους διπλωματικούς αξιωματούχους, στο ίδιο συμβάν «που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι πραξικόπημα», τραυματίστηκε θανάσιμα και ο γιος του Καμπίλα, Τζόζεφ.

Νωρίς χτες το απόγευμα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ζιμπάμπουε μετέδωσε πως ο θάνατος του Προέδρου Καμπίλα επήλθε εν πτήσει κατά την έκτακτη μεταφορά του προς νοσοκομείο της Ζιμπάμπουε και πως το πτώμα του, ήταν εντός του προεδρικού τζετ, στο αεροδρόμιο της Χαράρε. Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας της Ζιμπάμπουε, Μοβέν Μαχάτσι, κατέστησε σαφές πως οι περίπου 11.000 που έχουν σταλεί στη ΛΔ Κογκό, για να υποστηρίξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα του Λ.Καμπίλα δε θα αποχωρήσουν.

«Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και οι στρατιώτες μας δε θα αποχωρήσουν από το Κογκό. Πρόκειται για μία ατυχή κατάσταση και δεν είναι ώρα να εγκαταλείψουμε τον κογκολέζικο λαό, αλλά να του συμπαρασταθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαχάτσι, καλώντας στη συνέχεια άλλες αφρικανικές χώρες, να συμμετάσχουν σε μία έκτακτη διάσκεψη για τις εξελίξεις στη ΛΔ Κογκό.

Στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Να υψώσει τη φωνή του έστω και την ύστατη αυτή ώρα, για να ζητήσει να μη χρησιμοποιηθούν τα «λευκά κελιά» και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, που υφίστανται κρατική τρομοκρατία, βασανισμούς και δολοφονίες στην Τουρκία, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε χτεσινή παρέμβασή του, ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του είναι το ακόλουθο:

«Παίρνω το λόγο για να σημειώσω για άλλη μια φορά - το έχω ξανακάνει και στην αίθουσα αυτή, αλλά και σας έχω απευθύνει επανειλημμένα επιστολές - το γεγονός ότι στην Τουρκία από τις 20 Οκτωβρίου - μήνες τώρα - εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου - ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει - για να μην εφαρμοστεί η πρόθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας να τους κλείσει στα απομονωτήρια "λευκά κελιά", για να σπάσει το ηθικό και την αντίστασή τους.

Σας είναι γνωστές οι τραγικές στιγμές που έζησαν οι πολιτικοί κρατούμενοι και συγκλόνισαν την ανθρωπότητα ολόκληρη, κατά τη βάρβαρη εισβολή των στρατευμάτων και της αστυνομίας της Τουρκίας στις φυλακές. Βομβάρδισαν με ελικόπτερα. Προκάλεσαν νεκρούς. Πυρπόλησαν φυλακισμένους. Επιτέθηκαν βάρβαρα στις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων, που διαμαρτύρονταν και έκαναν επίσης απεργία πείνας έξω από τις φυλακές.

Θεωρώ απαράδεκτο ότι τόσο από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και από το ίδιο δε διατυπώθηκε μέχρι σήμερα έντονη, απόλυτα κατηγορηματική διαμαρτυρία ενάντια σε αυτή την κατάσταση, κάνοντας με τη σιωπή τους την ανθρωπότητα ολόκληρη να νιώθει ότι γίνονται συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα. Παρακαλώ λοιπόν, έστω και αυτή τη στιγμή, κάνοντας έκκληση στην ευαισθησία σας, να υψώσετε τη φωνή σας και να απαιτήσετε εξ ονόματός μας να μη χρησιμοποιηθούν τα "λευκά κελιά" και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σεισμός 4,9 προκαλεί φόβο, αλλά όχι θύματα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δεν υπήρξαν θύματα, ούτε σοβαρές ζημιές από το σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ στη νότια τουρκική επαρχία Οσμανίγε, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία από την περιοχή, πέραν μικροτραυματισμών σε ένα νοσοκομείο, όπου φιάλες οξυγόνου έπεσαν πάνω σε μία ασθενή και λιποθυμικών επεισοδίων.

Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 14:09 (τοπική ώρα) στην επαρχία Οσμανίγε της νότιας Τουρκίας. Το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά στην πόλη Οσμανίγε. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Αμπντουλάχ Ασλάν δήλωσε στο πρακτορείο « Ανατολή» πως η ζωή κυλά ομαλά στην περιοχή και οι κάτοικοί της είναι ήρεμοι. Προχτές στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και του Μαρμαρά σημειώθηκε σεισμός 4,2 βαθμών που πανικόβαλε τους κατοίκους, αλλά δεν προξένησε ζημιές.

Ατέρμονες συζητήσεις για την ένταξη στην ΕΕ

Στον τουρκικό Τύπο συνεχίζεται μια έντονη συζήτηση περί του «εθνικού προγράμματος» για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σχετικά με τις αντιρρήσεις του στρατιωτικού πλέγματος, το οποίο εκφράζει τις ανησυχίες του περί των απαιτούμενων σχετικών δεσμεύσεων. Ο πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι διαφωνίες εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού θα ξεπεραστούν. Στο μεταξύ πολύ θόρυβο προκαλούν εκτιμήσεις απόστρατου στρατηγού ότι ενδέχεται η Ευρώπη να προσπαθήσει να «διαμελίσει» την Τουρκία...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ