ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμικές λαϊκές πρωτοβουλίες για το πρόβλημα των απορριμμάτων

Την ανάγκη, ο λαός και η νεολαία να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες για την οριστική λύση του προβλήματος, τονίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟΑ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Την ανάγκη, ο λαός και η νεολαία να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες για την οριστική λύση του προβλήματος, τονίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟΑ του ΚΚΕ
Τη ραγδαία επιδείνωση στην αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων στους Δήμους της Αθήνας και το Λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα στις λαϊκές πυκνοδομημένες συνοικίες, καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

Επιδείνωση που, όπως αναφέρεται, εκδηλώνεται στην καθημερινή εικόνα που εμφανίζεται στους δρόμους των πόλεων, με τους ογκώδεις σκουπιδότοπους που παραμένουν επί μέρες στα πεζοδρόμια, με τη δυσοσμία που αναδύεται από τα ακάλυπτα απορρίμματα και με τις πολύωρες καθυστερήσεις των απορριμματοφόρων στη χωματερή λόγω του υπερκορεσμού. Επίσης, όμως, αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στην ίδια τη χωματερή, με τους όλο και περισσότερο αυξανόμενους κινδύνους κατολίσθησης στα απότομα πρανή της.

«Η κατάσταση αυτή - επισημαίνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ - δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, πλήττει την κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα των λαϊκών στρωμάτων, επιβαρύνει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων, απειλεί τη σωματική ακεραιότητα, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων στη χωματερή και των χρηστών της. Πρόσφατα, υπήρξε το σοβαρό ατύχημα εργαζομένου στη χωματερή. Αυτή η κατάσταση πλήττει σε πολλές περιπτώσεις με έντονη δυσοσμία πολλές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας μαζί με τους κατοίκους του Θριάσιου Πεδίου».

«Δεν πρόκειται για συμπτωματικό φαινόμενο»

Οπως τονίζεται, «το φαινόμενο αυτό δεν είναι συμπτωματικό ούτε αποτέλεσμα τεχνικών απλά παραλείψεων. Ερχεται και επανέρχεται κατά καιρούς εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, που βρίσκουν την ανοχή, και σε πολλές περιπτώσεις την ενεργητική υποστήριξη, των στελεχών των κομμάτων αυτών και του ΣΥΝ στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική: Στην ΤΕΔΚΝΑ, στον ΕΣΔΚΝΑ, στους μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου».

Πρόκειται για επιλογές που, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΑ, έχουν επίκεντρο:

  • Τη διαιώνιση της συγκέντρωσης όλων πρακτικά των σκουπιδιών και των άλλων αποβλήτων της Αττικής στο Θριάσιο Πεδίο.
  • Τη διατήρηση των υπέρογκων αντισταθμιστικών τελών, υπέρ των φιλικών τους δημοτικών αρχών Ανω Λιοσίων και Φυλής, τα οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
  • Την καλλιέργεια του επικείμενου αδιέξοδου με σκοπό, κάτω από το βάρος του, να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η συνολική ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας των απορριμμάτων με αιχμή την εφαρμογή της καρκινογόνας και πανάκριβης καύσης.
  • Τις απευθείας διαπραγματεύσεις και αναθέσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ, με όρους ιδιαίτερα επωφελείς για το μεγάλο κεφάλαιο, που δραστηριοποιείται στον τομέα επεξεργασίας και διάθεσης των στερεών αποβλήτων.
Να αναπτυχθούν δυναμικές πρωτοβουλίες

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της Αθήνας να κινητοποιηθούν... «Ανάλογα και με τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που υφίστανται (ως εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, ως κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από την υπερκορεσμένη χωματερή, ως κάτοικοι των άλλων δήμων, με παρεμβάσεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια), να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες, να απαιτήσουν την οριστική λύση του προβλήματος με άξονες:

  • Την παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων - Φυλής, την αποκατάσταση όλου του χώρου διάθεσης και την απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής.
  • Την ορθολογική κατανομή των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σε κατάλληλους χώρους, με αποκλεισμό του επιβαρυμένου Θριάσιου Πεδίου, χωρίς αυτοί να περιορίζονται υποχρεωτικά στα όρια της Αττικής. Παράλληλα, το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών και την αποκατάστασή τους.
  • Την προώθηση της ανακύκλωσης των δημοτικών απορριμμάτων με Διαλογή στην Πηγή χωρίς την παρέμβαση ιδιωτών, αποκλειστικά από τις υπηρεσίες των αρμόδιων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, το ρητό αποκλεισμό της καύσης.
  • Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση των όρων εργασίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, με άμεση ένταξη του τομέα αυτού συνολικά στα βαρέα και ανθυγιεινά, για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού αποκομιδής και την προώθηση κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης.
  • Τον περιορισμό των υπέρογκων αντισταθμιστικών τελών στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, που αποτελούν στην ουσία μια δεύτερη φορολογία των λαϊκών εισοδημάτων.
  • Οχι σε κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεις, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων».
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων - Φυλής («ενδιάμεσο κύτταρο») επαναφέρουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Αντώνης Σκυλλάκος, με αφορμή τον πρόσφατο ακρωτηριασμό ενός εργαζόμενου. Με Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών ζητούν παράλληλα άμεση και βιώσιμη λύση στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

Σε πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτησή μας, που συζητήθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - σημειώναμε, μεταξύ άλλων, ότι οι απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, λόγω υπερκορεσμού, του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων - Φυλής («ενδιάμεσο κύτταρο»), «αποτελούν άμεση απειλή για τους εργαζόμενους και τους χρήστες του ΧΥΤΑ». Προσθέταμε, δε, ότι η εμμονή παραμονής των σκουπιδιών στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ «μόνο σαν περιβαλλοντικό, υγειονομικό και εργασιακό έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί».

Δυστυχώς - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ο προ ημερών βαρύς τραυματισμός (ακρωτηριασμός) ενός εργαζόμενου οδηγού απορριμματοφόρου ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας και, ταυτόχρονα, να αποτελέσει και μία τραγική προειδοποίηση για το τι ακόμη μπορεί να επακολουθήσει.

Παρ' όλα αυτά - τονίζουν οι δύο βουλευτές - ο ΕΣΔΚΝΑ, που είναι ο αρμόδιος και υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, απαντά με σπασμωδικές κινήσεις (άνοιγμα - κλείσιμο της χωματερής), ενώ η κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα», σα να μην την αφορούν καθόλου οι εργασιακοί κίνδυνοι στον ΧΥΤΑ, που επιδεινώνονται εξαιτίας του αδιεξόδου στη διάθεση των απορριμμάτων, που προκλήθηκε από δική της προκλητική απραξία.

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε:

1. Να δοθεί άμεση, αλλά όχι βραχύβια, λύση στο πρόβλημα, ώστε να μην επανέλθει ακόμη οξύτερο μετά από δυο - τρεις μήνες.

2. Να ελέγχονται σε καθημερινή βάση από τα αρμόδια προς τούτο υπηρεσιακά όργανα οι συνθήκες εργασίας στον ΧΥΤΑ, με απόλυτη προτεραιότητα στην εξασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.

Νέα τραγωδία με πρόσφυγες

Τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου βρήκαν χθες δύο πρόσφυγες, ένας άνδρας και μια γυναίκα, όταν η βάρκα που τους μετέφερε στην Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, βυθίστηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ αγνοούνται άλλοι πέντε. Οι δύο άτυχοι πρόσφυγες περισυνελέγησαν από το πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος μαζί με άλλους εννέα μέχρι στιγμής επιζώντες στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Πράσου» Σάμου.

Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται, καθώς οι διασωθέντες ανέφεραν στους λιμενικούς ότι στη βάρκα επέβαιναν άλλοι πέντε ομοεθνείς τους. Στις έρευνες παίρνουν μέρος δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τρία πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο σούπερ πούμα και παραπλέοντα σκάφη.

Επίσης, στις ακτές της νησίδας Κασονήσι Σάμου, συνελήφθησαν προχθές δύο αλλοδαποί δουλέμποροι που μετέφεραν έντεκα πρόσφυγες (έξι άνδρες, τρεις γυναίκες και δύο παιδιά) από τις ακτές Κουσάντασι της Τουρκίας με πλαστικό φουσκωτό. Το φουσκωτό βρέθηκε βυθισμένο στο σημείο που αποβιβάστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ