ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ - ΕΣΕΕ
Ανοιξαν ζήτημα νέας μείωσης μισθών στο εμπόριο

Σε οργάνωση της πάλης για να αποτραπεί νέα μείωση μισθών και να περιφρουρηθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο το ΠΑΜΕ

Μεθοδεύσεις για νέες δραστικές περικοπές στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων τέθηκαν σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι αξιώνουν ευθέως μείωση μισθών κατά 13%! Το ρόλο «λαγού» σε αυτή την επιχείρηση ανέλαβε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προβάλλοντας τον προκλητικό εκβιασμό πως αν οι εργαζόμενοι δε δεχτούν από μόνοι τους αυτή τη μείωση, τότε μετά τη λήξη της μετενέργειας τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα ακολουθήσουν ατομικές συμβάσεις, οπότε οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Εντονη ήταν η αντίδραση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) το οποίο καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην αποδεχτούν καμία μείωση μισθών και να οργανώσουν την πάλη τους περιφρουρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη με δηλώσεις του ο Β. Κορκίδης, αφού συνέδεσε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με τη μείωση των μισθών στο εμπόριο, πρότεινε να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός που ισχύει στην κλαδική σύμβαση από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ, με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Ετσι ξετυλίγεται για άλλη μια φορά η εκβιαστική λογική των εργοδοτών, που πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν για τις συλλογικές συμβάσεις, αξιώνουν την υπογραφή «νέας» κλαδικής σύμβασης με μείωση μισθών τουλάχιστον κατά 13% και απειλούν πως σε διαφορετική περίπτωση -αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έως τις 31 Οκτώβρη- μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο.

Συνδρομητής στις μεθοδεύσεις της μεγαλοεργοδοσίας έσπευσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Βασιλόπουλος, ο οποίος αυτό που βρήκε να πει γι' αυτήν την προκλητική επίθεση για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου είναι ότι αυτό δεν έγινε ύστερα από... διάλογο!

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που με ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η ΕΣΕΕ με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της, που είναι ο λαγός των μεγαλέμπορων, επιδιώκει νέα μείωση μισθών στο ύψος του 13% για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Αξιοποιεί μάλιστα το εκβιαστικό δίλημμα ή την αποδέχεστε ή με τη λήξη της ΣΣΕ, οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες μέσα από τις ατομικές συμβάσεις. Μέσω των δηλώσεών της στα ΜΜΕ, η ΕΣΕΕ απειλεί ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση διαφορετικά είναι προ των πυλών οι απολύσεις με το κλείσιμο των επιχειρήσεων».

Για το ρόλο της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΠΑΜΕ, αφού υπενθυμίζει πως η ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με την εργοδοσία συμφώνησαν σε ΣΣΕ με μειώσεις μισθών 6,7% και δικαιωμάτων το 2012, καλεί τους εργαζόμενους «να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΙΥΕ γιατί αυτή υπερασπίζεται την κερδοφορία των μεγαλεμπόρων, οδηγώντας τους στην υποχώρηση, στο συμβιβασμό και την απογοήτευση, στη λογική ας πάρουμε τώρα αυτά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο... Αλλωστε τα ίδια έκαναν για τη σύμβαση των ναυτιλιακών υπαλλήλων, όπου υπέγραψαν μειώσεις μισθών πάνω από 10%».

Να χτυπήσει η καμπάνα της οργάνωσης της πάλης

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ «καλεί τα σωματεία στο χώρο του εμπορίου να μην περιμένουν, να μη δείξουν καμιά αναμονή. Από τώρα να οργανώσουν την πάλη. Να χτυπήσει πολλές φορές η καμπάνα της ανάγκης της οργάνωσης της πάλης. Για να μην περάσει η νέα σφαγή που προετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγαλέμποροι.

Με συντονισμό και καλό σχεδιασμό να οργώσουν τα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, να μη μείνει χώρος που να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην αποδεχτούν τη νέα μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Σε κάθε χώρο να συζητήσουν, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και να ριχτούν στη μάχη, στον αγώνα, μαζικά, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια. Να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο σημαντικό ζήτημα για τη ζωή μας είναι η αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Να βάλουμε τέρμα στη λογική της «ρεαλιστικότητας» της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ που διευκολύνει εργοδότες και κυβέρνηση, που μας οδηγεί στα νύχια της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας. Να μην αποδεχτούμε τα παραμύθια της εργοδοσίας που τα αναμασάει και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ότι αν δεχτούμε τη σφαγή των μισθών μας θα γλυτώσουμε τις απολύσεις.

Να απαιτήσουμε: καμιά μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Επαναφορά της κλαδικής σύμβασης στα 918 ευρώ, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις».


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Οι διακοπές είναι ανάγκη και δικαίωμα για τη λαϊκή οικογένεια

Οταν πέρσι τέτοιες μέρες, εργαζόμενοι και συνδικάτα με πρωταγωνιστές τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, πάλευαν για την αποτροπή του κλεισίματος της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας, υπογράμμιζαν ότι με την κατάργηση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ ενταφιάζονται μια σειρά από αναγκαία κοινωνικά προγράμματα, τότε οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν, ως συνήθως, ότι πολλά απ' αυτά θα συνεχιστούν. Την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Εργασίας με την ανακοίνωση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού σε μόλις 110.000 δικαιούχους για τη διετία 2013-2014, προκλητικά ισχυρίστηκε ότι έχουμε «αναβίωση» των προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας. Κάνοντας το άσπρο - μαύρο, ο Γ. Βρούτσης επιχειρεί ακόμα και σήμερα να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να κρύψει ότι οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων δυστυχώς επαληθεύτηκαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο γι' αυτούς.

Ετσι, ενώ το 2011 είχαν διατεθεί 550.000 εισιτήρια με δικαίωμα μάλιστα σε 7 διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα και το 2009 είχαν διατεθεί από τον ΟΕΕ 750.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού, για τη διετία 2013 - 2014 διατίθενται συνολικά 110.000 δελτία, δηλαδή το 10% ετησίως σε σχέση με το 2011 και μόλις το 7% σε σχέση με το 2009 και μάλιστα με 5 μόλις διανυκτερεύσεις.

Πολιτικός εμπαιγμός

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι δεν έχουμε καμιά αναβίωση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού. Αυτό που έχουμε είναι αναβίωση του πολιτικού εμπαιγμού εκ μέρους της κυβέρνησης σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που χάνουν τη δυνατότητα, μέσω της Εστίας, να μπορέσουν να κάνουν λίγες έστω μέρες διακοπές. Πολύ περισσότερο, που από τα προγράμματα αυτά εξαιρούνται και κοινωνικές ομάδες που τα έχουν και περισσότερο ανάγκη, όπως είναι οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Αυτά είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα της κατάργησης της Εργατικής Εστίας που, βέβαια, καθόλου δεν έγινε για δημοσιονομικούς λόγους, όπως πολλές φορές διατείνεται η κυβέρνηση, μιας και τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν πήγαινε ούτε ένα ευρώ στους Οργανισμούς αυτούς. Η πολιτική αυτή απόφαση της κυβέρνησης είχε ένα και μοναδικό σκοπό: Να απαλλάξει τους εργοδότες από τις εισφορές προς τους δύο αυτούς Οργανισμούς και να εξασφαλίσει για τις επιχειρήσεις τους πρόσθετα οφέλη ύψους 247 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα, αυτό έγινε τη στιγμή που οι εργαζόμενοι - μισθωτοί θα συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά τις δικές τους εισφορές, τις οποίες η εκάστοτε κυβέρνηση -μέσω του ΟΑΕΔ- θα τις διαχειρίζεται κατά το δοκούν.

Παράλληλα όμως με την απαλλαγή των εργοδοτών, η περιουσία των ΟΕΕ και ΟΕΚ, κινητή και ακίνητη, δηλαδή αυτά που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους (η εισφορά των εργοδοτών είναι μέρος της απλήρωτης δουλειάς των εργαζομένων), περνά εξ ολοκλήρου στον ΟΑΕΔ και με βέβαιο τον κίνδυνο να «αξιοποιηθούν» για άλλους σκοπούς και στόχους. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα αποθεματικά των δύο Οργανισμών υπολογίζονταν περίπου στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΕ υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΟΕΚ κατέχει 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους οικισμούς του, 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς της χώρας. Επιπλέον, το ΙΚΑ χρωστούσε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ που για χρόνια παρακρατούσε από τους δύο Οργανισμούς, τις εισφορές δηλαδή που εισέπραττε για λογαριασμό τους και δεν απέδιδε.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη με την Εργατική Εστία και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη η εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν ενιαία, ώστε να αναπτυχθούν με ευθύνη του κράτους κοινωνικά προγράμματα τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους, να αναπτυχθούν κρατικές δομές και δίκτυα ξενοδοχείων - κατασκηνώσεων - εγκαταστάσεων που θα δένεται με την πάλη για κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων μονάδων, ώστε να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες.

Γιατί, όπως τόνιζε και το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, με αφορμή την Εργατική Εστία «...Οι φθηνές διακοπές, η αναψυχή, η ψυχαγωγία δεν είναι πολυτέλεια. Αποτελούν λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα από το οποίο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοαμειβόμενοι, γενικότερα η λαϊκή οικογένεια, δεν πρέπει να παραιτηθούν. Αντίθετα πρέπει να παλέψουν για ουσιαστική διεύρυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και κυρίως για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, ώστε να έχουν όλοι δουλειά με δικαιώματα, ελεύθερο χρόνο και παροχές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org