ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Ανησυχίες για επιπλοκές στην υγεία τους

Για 25η μέρα σήμερα συνεχίζουν την απεργία πείνας, με την κυβέρνηση να μην ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους

Eurokinissi

Αλλος ένας μετανάστης απεργός πείνας που βρίσκεται στο κτίριο της Πατησίων μεταφέρθηκε χτες στο νοσοκομείο, καθώς εκδήλωσε συμπτώματα αφυδάτωσης. Οι μετανάστες συνεχίζουν σήμερα για 25η μέρα την απεργία πείνας και, όπως αναφέρουν ειδικοί, τα επόμενα 24ωρα η κατάσταση πολλών από αυτούς θα είναι σε οριακό σημείο. Στο μεταξύ, νοσηλεύεται ακόμη στον «Ευαγγελισμό» ο απεργός πείνας που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες καρδιολογικό πρόβλημα. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ένας ακόμη από τους απεργούς πείνας που βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο εφημερεύον Νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εμμένει στο να μην ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό αυτής της στάσης ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Αννας Νταλάρα. «Θα φύγουν άνθρωποι, γιατί έχουμε νόμους», δήλωσε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ανακοίνωσε δε ότι προωθούνται λύσεις για όσους «κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας». Εκτίμησε ότι, με βάση στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και των Εργατικών Κέντρων, θα παραμείνουν στη χώρα περίπου 500.000 μετανάστες. Για τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα θα γίνεται, όπως είπε, «διακρίβωση στοιχείων και διακρίβωση του τι ζητάς. Θα πάρεις άσυλο ή δεν θα πάρεις; Αν πάρεις, είναι διεθνής νόμος. Αν δεν πάρεις, υπάρχουν δύο κατηγορίες. `Η δύνασαι να απελαθείς, λόγω των νόμων, ή δεν είναι δυνατή η απέλαση».

Αναφερόμενη στα αντιμεταναστευτικά κυβερνητικά μέτρα, «διευκρίνισε» ότι: «Δεν είσαι νόμιμος; Δεν μπορείς να περιφέρεσαι μέσα στη χώρα και να επιβαρύνεις το ιστορικό κέντρο (της Αθήνας) και άλλες πόλεις και δεν μπορείς ούτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Τότε, παίρνεις μια προσωρινή άδεια τριών ή έξι μηνών - και αυτή είναι μια καινούρια διεργασία που πρέπει να γίνει - και πηγαίνεις σε τόπους όπου μπορείς να εργαστείς και σου παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες ζωής, μέχρι να επιστρέψεις στον τόπο σου».

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση συνοψίζεται στα εξής: Συμμόρφωση με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», που κρατά ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν παρέχει ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους. Σε ποσοστό που ξεπερνά το 99%, απορρίπτει τις αιτήσεις για παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Δε διευκολύνει τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης, πρόβλημα εκρηκτικό για χιλιάδες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων. Δεν προχωρά στην άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν, φυσικά, να παραμείνουν.

Χτες, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών σε ένδειξη συμπαράστασης στους μετανάστες.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Οδηγούνται στη διάλυση με όχημα τον «Καλλικράτη»

Τα σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, για πολλοστή φορά από τη δημιουργία τους, με αφορμή αυτή τη φορά τον «Καλλικράτη», αναδεικνύονται από ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησαν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Δήμων Αχαρνών - Θρακομακεδόνων «Διέξοδος».

Τα 71 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών Εταιρειών, κινδυνεύουν με κλείσιμο γιατί το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» δεν προβλέπει την ύπαρξή τους! Σε αυτό το πνεύμα, η τελειωτική διάλυση των Κέντρων Πρόληψης ξεκίνησε από το Κέντρο Πρόληψης «Διέξοδος», όπου ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα πάψει άμεσα να συμμετέχει σαν εταίρος στην Αστική Εταιρεία του Κέντρου, κάτι που συνεπάγεται, βάσει του Καταστατικού του Κέντρου, τη διάλυσή του. Συνέπεια αυτών των νομικίστικων κωλυμάτων - που είναι ενδεικτικά της πολιτικής της κυβέρνησης για το σοβαρό πρόβλημα των ναρκωτικών, που εξοβελίζει την πρόληψη και προωθεί την υποκατάσταση - το Κέντρο «Διέξοδος» αδυνατεί να λειτουργήσει. Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «αδυνατεί να διεκπεραιώσει καθημερινές λειτουργικές ανάγκες και λοιπές ανελαστικές δαπάνες, όπως η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, η απόδοση εισφοράς στο ΙΚΑ, η αδυναμία πληρωμής πάγιων δαπανών τηλεπικοινωνίας (ήδη στο Κέντρο έχει διακοπεί η δυνατότητα τηλεπικοινωνίας - διαδικτύου), παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η αδυναμία υλοποίησης τρεχόντων και προγραμματισμένων δράσεων του Κέντρου». Επίσης, κομμάτι της επιχορήγησης του Κέντρου είναι δεσμευμένη από την Αγροτική Τράπεζα.

Το θέμα τέθηκε εκτάκτως από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών στις 27.1.2011. Μετά από αυτήν την παρέμβαση, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ότι το Κέντρο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του μέχρι την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών, για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης. Παρ' όλα αυτά, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης. Εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών επικοινώνησαν προσωπικά με τον δήμαρχο Σ. Ντούρο, ενώ είχαν και προχτές εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Αν και προφορικά είπε ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, με Eπίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι το «ξήλωμα» των Κέντρων Πρόληψης ξεκινάει από το «Διέξοδος», ότι είναι εγκληματική η διάλυση του Κέντρου Πρόληψης, σε μια περιοχή που μαστίζεται από τα ναρκωτικά. Αλλά και την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην «οριστική επίλυση του προβλήματος των δομών στην κατεύθυνση της νομοθέτησης ενός ΝΠΔΔ που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Υγείας και με εξασφάλιση όλων ανεξαιρέτως των σημερινών εργαζομένων».

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
Τα χαράτσια παραμένουν

Σε ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου που υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της - να πληρώνουν και πρόσθετα δημοτικά τέλη και μάλιστα αναδρομικά, προχώρησε χτες η κυβέρνηση. Την ανάκληση της εγκυκλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος.

Μπορεί βέβαια η Εγκύκλιος να αποσύρθηκε, αλλά ο εμπαιγμός προς τους 500.000 ιδιοκτήτες των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων που έσπευσαν μέχρι τώρα να τους δηλώσουν, παραμένει. Και δεν είναι μόνον αυτό. Γιατί μπορεί τώρα η κουβέντα να περιστρέφεται στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβληθούν ή όχι στους ημιυπαίθριους, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, άσχετα από το εάν υλοποιηθεί ή όχι η ρύθμιση για την οποία γίνεται τόση συζήτηση. Θυμίζουμε απλά ότι οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. επιδίδονται όλα αυτά τα χρόνια σε ένα όργιο επιβολής τελών και τώρα με δεδομένο τον «Καλλικράτη», αυτοί οι φόροι και τα τέλη αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο για να γίνονται έργα και υπηρεσίες, ενώ την ίδια στιγμή όλο και περισσότερο μειώνεται η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους.

Από όσα δήλωσε ο υφυπουργός γίνεται σαφές ότι εκείνο που θα καταργηθεί είναι ο αναδρομικός υπολογισμός και καταβολή πρόσθετων δημοτικών τελών και προστίμων. Ωστόσο, όπως προκύπτει, οι κάτοχοι τακτοποιημένων ημιυπαίθριων δε θα απαλλάσσονται από την καταβολή πρόσθετων δημοτικών τελών στο εξής και πρόσθετου ΤΑΠ, αφού στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου θα υπολογίζεται και ο τακτοποιημένος ημιυπαίθριος. Επομένως, τα πρόσθετα χαράτσια, πέρα από αυτά της τακτοποίησης, παραμένουν και η κυβέρνηση απλά παραιτείται από τα αναδρομικά...

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - και ενώ οι πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία έκαναν λόγο για παραίτηση του υφυπουργού, την οποία φέρεται ότι είχε ζητήσει και ο υπουργός Γ. Ραγκούσης, ο οποίος διέρρεε άγνοια περί του θέματος - ο Γ. Ντόλιος προέβη σε γραπτή δήλωση με την οποία ζητούσε συγνώμη από τους πολίτες για το όλο θέμα που δημιουργήθηκε, παίρνοντας, εξ ολοκλήρου, πάνω του την ευθύνη. Στη συνέχεια, εκδόθηκε νέα εγκύκλιος με την οποία ανακαλείται επισήμως η επίμαχη εγκύκλιος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σε τοποθέτησή του για το θέμα στη Βουλή, θύμισε αρχικά ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραχωρούν συνεχώς νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και στη συνέχεια σχολίασε ότι «αυτή η ιστορία με τους ημιυπαίθριους χώρους είναι πάρα πολύ θολή. Οσοι αγόρασαν διαμερίσματα πλήρωσαν και για τους ημιυπαίθριους. Ολοι σχεδόν τους αγόρασαν κλειστούς. Τους πλήρωσαν. Σήμερα, ξαναπληρώνουν όχι για να τους νομιμοποιήσουν αλλά για να τους τακτοποιήσουν. Και έρχονται πρόσθετα δημοτικά και άλλα τέλη. Αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη και βεβαίως η απόσυρση της εγκυκλίου είναι επιβεβλημένη».

Αίτηση αποφυλάκισης

Αίτηση αποφυλάκισης, κατέθεσαν χτες, οι συνήγοροι της Φαίη Μάγιερ, που κρατείται με προσωρινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Οπως είχαν καταγγείλει σε πρόσφατη συνέντευξη για τη σύλληψή της, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί εις βάρος της κατηγορία, «η δικογραφία είναι κενή περιεχομένου. Το βούλευμα σε βάρος της είναι μνημείο έλλειψης αιτιολογίας. Πέραν πάσης αμφιβολίας, έχει καταργηθεί κάθε όριο νομιμότητας. Η ιστορία με το γενεαλογικό δέντρο της RAF ήταν δομικό και απαραίτητο συστατικό, για να ασκηθεί η ποινική δίωξη εναντίον της». Να υπενθυμίσουμε ότι κατηγορείται από τις Αρχές, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ