ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Κλιμάκωση της επίθεσης και των ανταγωνισμών

Ψηλά στην ατζέντα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων παραμένει η ελληνική ελεγχόμενη χρεοκοπία

Το ιμπεριαλιστικό σύστημα ταρακουνιέται από την κρίση και γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό απέναντι στους λαούς

Associated Press

Το ιμπεριαλιστικό σύστημα ταρακουνιέται από την κρίση και γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό απέναντι στους λαούς
Το θέμα της ελληνικής χρεοκοπίας επαναφέρει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, που με δηλώσεις της δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ως προτιμότερη λύση από μία «υψηλού κόστους διάσωση».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, εκτιμά ότι «δε θα συμβεί χρεοκοπία της Ελλάδας» και διαβεβαιώνει ότι «οι γαλλικές τράπεζες είναι στέρεες και διαχειρίζονται καλά τη ρευστότητά τους». Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου «Reuters», στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι από όλη την Ευρώπη, η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα αγγίζει το 65%, ενώ οι μισοί από τους συμμετέχοντες εκτιμούν ότι θα χρεοκοπήσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, η πιθανότητα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη κυμαίνεται στο 18%.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Γιάτσεκ Ροστόφσκι, παρουσιάζει το διακύβευμα της διάλυσης της Ευρωζώνης, όχι μόνο από την πλευρά της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αλλά και από την πλευρά της διατήρησης της ίδιας της εξουσίας τους. Ο Γ. Ροστόφσκι τονίζει: «Αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, είναι δύσκολο να αποκλειστεί η δυνατότητα διάλυσης και της ΕΕ (...) Η ΕΕ είναι ο ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες της ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη τα τελευταία 60 χρόνια (...) Εγείρεται ο κίνδυνος σε ένα μακροχρόνιο ορίζοντα 10-20 ετών για κάθε μορφής αυταρχικά πολιτικά κινήματα και γι' αυτό ακόμη και για πόλεμο».

Είναι παραπάνω από καθαρό, ότι όταν ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης αναφέρεται σε «αυταρχικά πολιτικά κινήματα» εννοεί τα λαϊκά κινήματα που θέτουν στόχους ανατροπής της εξουσίας της πλουτοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στις αστικές κυβερνήσεις, ότι θα πρέπει να εντείνουν την καταστολή σε βάρος των λαών και, ιδιαίτερα, σε βάρος των κομμουνιστών, όπως άλλωστε έχει κάνει και η κυβέρνησή του που προωθεί την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων.

Αναζητούν τρόπους ισχυροποίησης του ευρώ

Σε αυτό το φόντο, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βιβιάν Ρέντινγκ, ζητάει «Γαλλία και Γερμανία να συγχωνεύσουν την έκδοση κρατικών ομολόγων, και να ενωθούν σε αυτές και άλλες ΑΑΑ χώρες (...) Η Αυστρία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, οι άλλες τέσσερις χώρες με ΑΑΑ αξιολόγηση θα μπορούσαν να ενταχθούν στον γαλλογερμανικό πυρήνα αργότερα». Δηλαδή, να προχωρήσουν σταδιακά στην έκδοση ενός ευρωομολόγου των ισχυρότερων κρατών, διαμορφώνοντας μια στενότερη «ένωση» μέσα στην Ευρωζώνη. Οπως επισημαίνει η Β. Ρέντινγκ, με αυτόν τον τρόπο «θα μπορέσουμε να συναγωνιστούμε με την αμερικανική αγορά, η οποία δεν είναι κατακερματισμένη».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι «για να υπάρχουν κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά στους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη». Με αυτόν τον τρόπο, βάζει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, που όμως θα παραμένει μια λυκοσυμμαχία με κράτη με ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, υποστηρίζει ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα ήταν μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση και τονίζει: «Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την Ευρωζώνη». Ο ίδιος τονίζει ότι για να εκδοθούν ευρωομόλογα θα πρέπει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Φόβοι για βάθεμα της κρίσης

Από την πλευρά τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης ζητούν άμεση έγκριση της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να μπορεί αυτό να προχωρεί σε αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, απαλλάσσοντας την ΕΚΤ από το καθήκον αυτό.

Παράλληλα, ο οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς προειδοποιεί για τον κίνδυνο «διπλής ύφεσης» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία πριν ακόμη προλάβει να ανακάμψει από την ύφεση του 2008, δεν είναι διόλου απίθανο να κάνει νέα «βουτιά».

Τέλος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμά ότι η κοινή πρωτοβουλία για τον εφοδιασμό των τραπεζών με δολάρια είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζεται», καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «επικίνδυνη νέα φάση» της κρίσης. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φοβερίζει το λαό να πληρώσει τα χαράτσια

«Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται», διαβεβαιώνει το κεφάλαιο από τη Θεσσαλονίκη ο Α. Σαμαράς

Με δημαγωγικές κορόνες του τύπου «Ο λαός δεν αντέχει άλλους φόρους», ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί μάταια να αποκρύψει την πλήρη στήριξη που προσφέρει στην πράξη στην κυβέρνηση για να πληρωθούν τα νέα χαράτσια και να περάσουν τα άγρια μέτρα που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια. Το μήνυμα αυτό έστειλε για ακόμα μια φορά χτες ο Α. Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, επιβεβαιώνοντας ότι όταν πρόκειται για θυσίες υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου η ΝΔ τις θεωρεί αναπόφευκτες και αναγκαίες, διακηρύσσοντας ταυτόχρονα ότι «οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται».

Αν και επανέλαβε ότι «κάθε τρεις μήνες έρχεται ένας καινούργιος φόρος, ένα καινούργιο χαράτσι για τα ακίνητα», προσπάθησε να ορθώσει εμπόδια στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, λέγοντας ότι «αυτό το "δεν αντέχει άλλο" είναι εκεί που πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και να δώσει ένα καινούργιο όραμα. Οτι δηλαδή, ξέρω τι κάνω και κρατάω γερά το τιμόνι και έχω σχέδιο και είμαι αποφασισμένος και θα δώσω κι εγώ πρώτος το παράδειγμα. Σήμερα, αυτό το παράδειγμα δεν ήρθε ποτέ».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της «ανάπτυξης», είπε ότι έχει δύο παραμέτρους, η μία εκ των οποίων είναι η σχέση της αγοράς με την εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια και η δεύτερη ο προσανατολισμός των νέων σε σπουδές και σε δραστηριότητες, που συνδέονται με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανάγκες του τόπου τους, δηλαδή με τις ανάγκες των μονοπωλίων. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Αυτή, επιτέλους, η σχέση του πανεπιστημίου με την πραγματικότητα, άποψή μου είναι ότι μετά τα τελευταία γεγονότα, μετά το γεγονός ότι γυρίζει σελίδα το ελληνικό πανεπιστήμιο, από το άσυλο μέχρι τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε όλοι μας ζητήσει, νομίζω ότι μπαίνουμε πια στην αρχή που θα μπορέσουμε να το επιβάλουμε».

Περισσότερο αποκαλυπτικός όμως ήταν στην κλειστή συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας ζήτησαν περισσότερη συναίνεση, ο Α. Σαμαράς φέρεται να τόνισε πως το κόμμα του έχει ψηφίσει 79 νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «εάν δεν είχε παρέμβει δεν θα είχε αρθεί το άσυλο στα πανεπιστήμια».

ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμούν τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Εκδήλωση την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη στο Περτούλι Τρικάλων

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ διοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της περιοχής, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2011, στις 12 το μεσημέρι, στο Περτούλι Τρικάλων, όπου πρωτοεγκαταστάθηκε και λειτούργησε το Γενικό Στρατηγείο του ένοπλου τμήματος του ΕΑΜ, του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν του ηρωικού ΕΛΑΣ, από την ΚΕ του ΚΚΕ, πριν 3 χρόνια, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, ΕΑΜ, ιδρύθηκε στις 27 Σεπτέμβρη 1941, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, το οποίο υπήρξε η ψυχή, η καθοδηγητική δύναμη και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης. Η ίδρυσή του προέκυψε από την ανάγκη οργάνωσης της αντίστασης του λαού μας κατά των κατακτητών. Στο ΕΑΜ είχε συγκροτηθεί η συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη, τα φτωχά στρώματα της αγροτιάς και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Το ΕΑΜ ήταν κοινωνικοπολιτική συμμαχία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ