ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Μαζί ενάντια στο λαό, χώρια στο μοίρασμα της ζημιάς

Απειλές και εκβιασμοί για πισωγύρισμα στη «μεταπολεμική περίοδο» από τον Ευ. Βενιζέλο

Οι θυσίες που ζητούν από το λαό το κεφάλαιο και τα κόμματά του είναι για να σώσουν την πλουτοκρατία. Η σωτηρία του λαού περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή τους
Οι θυσίες που ζητούν από το λαό το κεφάλαιο και τα κόμματά του είναι για να σώσουν την πλουτοκρατία. Η σωτηρία του λαού περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή τους
Το σύνθημα για κλιμάκωση των εκβιασμών προς τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της ΕΕ να σκύψουν το κεφάλι στα αντιλαϊκά μέτρα, έδωσε το χτεσινό Γιούρογκρουπ στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, όπου ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκαν οι αγεφύρωτες αντιθέσεις μεταξύ των μερίδων της πλουτοκρατίας και τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρός του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης μετατίθεται για «τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας». Ο ίδιος επισημαίνει ότι το Γιούρογκρουπ «αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», αλλά και ότι είναι κρίσιμης σημασίας η «πλήρης εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Στο Γιούρογκρουπ εκδηλώθηκαν επίσης νέοι τριγμοί και ασυμφωνίες γύρω από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιούλη. Ετσι, στο τραπέζι μπαίνουν και πάλι τα ζητήματα των πρόσθετων εγγυήσεων που αξιώνουν ορισμένες από τις κυβερνήσεις, για τις οποίες βγαίνουν μπροστά εκτός από τη φινλανδική και οι κυβερνήσεις των Αυστρίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Μάλτας.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε σφοδρή κλιμάκωση με νέα μέτρα. «Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η σωτηρία των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας, για τα οποία μόχθησαν γενιές Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά και για να αποδώσει το «πνεύμα» των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, πρόσθεσε πώς «δεν συγχωρείται ούτε άγνοια κινδύνου, ούτε συγκυριακή, μικροκομματική ή προσωπική θεώρηση των πραγμάτων».

Προκαλώντας το λαό και αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι θα «προστατέψουν τα εισοδήματα, τις περιουσίες και το επίπεδο ζωής» (!) με την ενεργοποίηση των νέων μηχανισμών δανειοδότησης, που φορτώνουν στις πλάτες του λαού επιπλέον μέτρα και ληστρικά δάνεια. Δίνοντας το περίγραμμα των διαρθρωτικών ανατροπών, ο Ευ. Βενιζέλος έβαλε τους παρακάτω άξονες: Ανοιγμα της αγοράς εργασίας, μείωση του δημόσιου τομέα και των δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».

Για την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη του Ευ. Βενιζέλου με τα κλιμάκια της τρόικας, ενώ τις επόμενες μέρες καταφθάνουν ξανά στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Στην ατζέντα τους βάζουν την «αξιολόγηση» της μέχρι τώρα πολιτικής και την κατάρτιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2012.

Ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συμμετείχε για πρώτη φορά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανησυχία στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το βάθος της κρίσης, αλλά και τους ασίγαστους ανταγωνισμούς που κλυδωνίζουν την πλουτοκρατία, κάνοντας κάθε φορά αναγκαία την αναζήτηση πρόσκαιρων συμβιβασμών.

Σύμφωνα με το «Reuters», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις ενέργειές τους και να αποδεσμεύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια, ενισχύοντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης κρίσης. Πρότεινε ακόμα στο Γιούρογκρουπ να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο ως εγγυητικός μηχανισμός, όπως είχε χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ ένα έκτακτο ταμείο που είχαν δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών και η ομοσπονδιακή τράπεζα το 2008 ώστε να τροφοδοτούνται οι τράπεζες.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, ο Τ. Γκάιτνερ «μας παρότρυνε να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα, να σταθεροποιήσουμε τον τραπεζικό τομέα και να αυξήσουμε με κάθε κόστος τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Η ίδια σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «του είπε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα είναι εφικτό μόνο με τα χρήματα των φορολογουμένων στην κλίμακα που προβλέπεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες» και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ, για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια, κάτι που ο Τ. Γκάιτνερ «αυστηρά αρνήθηκε».

«Πρέπει να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλον», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι «έχουμε να επιλύσουμε προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα για τις αγορές. Εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας όλοι μαζί και οι Αμερικανοί οφείλουν να κάνουν το δικό τους».

Να προχωρήσει η ελεγχόμενη χρεοκοπία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγ. Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, έκανε έκκληση στο Γιούρογκρουπ να στείλουν άμεσα ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» που θα αποδεικνύει ότι έχουν συνειδητοποιήσει τη «βαρύτητα» της κρίσης στην ευρωζώνη. «Ο χρόνος τελειώνει», είπε σε δηλώσεις του πριν τη συνεδρίαση και πρόσθεσε: «Θα ζητήσω από τους ομολόγους μου να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι ασχολούνται με αυτή».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κρίση στην ευρωζώνη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο και για τη Μεγ. Βρετανία, εξαιτίας των σημαντικών εμπορικών και οικονομικών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ τους και τόνισε: «Η επιτυχία του ευρώ είναι απόλυτα υπέρ του εθνικού συμφέροντος της Βρετανίας», επαναλαμβάνοντας την ανακούφισή του που η χώρα του δεν έχει υιοθετήσει το κοινό νόμισμα.

Ενδεικτικό του κλίματος μέσα στο οποίο το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου πασχίζει να διαχειριστεί την κρίση, είναι η διαπίστωση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι «δεν είμαστε πίσω σε "ομαλή περίοδο", όπως κάποιοι νόμιζαν πριν λίγους μήνες (γι' αυτό) καλούμε όλες τις αρχές να εφαρμόσουν γρήγορα όλες τις αποφάσεις και να είναι συνέχεια μπροστά από τις εξελίξεις».

Σε αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών - μελών της ευρωζώνης να «συνασπιστούν» με βάση τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας ως τάξη, τονίζοντας ότι πρέπει να δείξουν την ίδια «ενότητα σκοπού», όπως έπραξαν προχτές η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης, της Ελβετίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, προσφέροντας πρόσθετη ρευστότητα σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Από την πλευρά της, τέλος, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, απευθυνόμενη στους υπουργούς Οικονομικών πριν το Γιούρογκρουπ, σημείωνε με νόημα ότι «έχει έρθει η ώρα για σαφήνεια και αποφασιστική δράση». «Χρειαζόμαστε ένα σαφές και ομόφωνο μήνυμα που να προέρχεται από τους υπουργούς Οικονομικών, τους κεντρικούς τραπεζίτες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», είπε, καλώντας τους υπουργούς Οικονομικών «να λάβουν σαφείς δεσμεύσεις πάνω στο θέμα της ενισχυμένης διαχείρισης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας στους κόλπους της ΕΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να φάνε ισχυρό χαστούκι

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το Γιούρογκρουπ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση, σαν κοινοί εκβιαστές, κυνικά απειλούν το λαό, απαιτώντας να σκύψει το κεφάλι στα χειρότερα που του φέρνουν, για να θωρακιστούν οι πιστωτές κράτη και τράπεζες καθώς και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να τους δώσουν τώρα ισχυρό χαστούκι, αρνούμενοι να πληρώσουν τα χαράτσια, δηλώνοντάς τους: Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, για το ευρωοικοδόμημά σας.

Η προετοιμασία ΕΕ και ΗΠΑ για διαχείριση των αρνητικών συνεπειών των μονοπωλιακών ομίλων από μια ελεγχόμενη χρεοκοπία των υπερχρεωμένων κρατών δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία τους να ματαιώσουν την πορεία προς νέα επιβράδυνση της οικονομίας και την όξυνση των αντιθέσεών τους. Οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την επικαιρότητα της μόνης ελπιδοφόρας διεξόδου για τα λαϊκά συμφέροντα: Οργανωμένη μαζική πάλη για την παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ