ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κίνημα να προγκήξει οργανωμένα τους χρυσαυγίτες

Τα παραδείγματα δείχνουν ότι εκεί που υπάρχει συγκροτημένα απάντηση, οι φασίστες κρύβονται στις τρύπες τους

Εργαζόμενοι και φοιτητές κάνουν πορεία στο Λαγκαδά μετά την επίθεση από χρυσαυγίτες, το Νοέμβρη του 2012
Εργαζόμενοι και φοιτητές κάνουν πορεία στο Λαγκαδά μετά την επίθεση από χρυσαυγίτες, το Νοέμβρη του 2012
Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να μπει μπροστά και οργανωμένα να απομονώσει, να τσακίσει τη Χρυσή Αυγή. Είναι ο μόνος τρόπος να ξεκουμπιστεί η φασιστική οργάνωση από τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές, από σχολεία και σχολές. Οπου οι εργάτες με τα σωματεία τους και ο λαός με τους μαζικούς φορείς του στάθηκε οργανωμένα απέναντι στους θρασύδειλους χρυσαυγίτες, οι φασίστες έβαλαν την ουρά στα σκέλια και κρύφτηκαν στις τρύπες τους. Ορισμένα ενδεικτικά περιστατικά είναι και τα παρακάτω:

-- Στις 17/10/2012, συνεργείο με νεολαίους εργαζόμενους βρέθηκε έξω από το ΕΠΑΛ Γιαννιτσών με το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και δέχτηκε επίθεση από χρυσαυγίτη. Φωνάζοντας «έξω από δω παλιοκομμούνια», έφτασε να απειλεί ότι «αν δεν το κάνουν αμέσως, θα φύγουν από εκεί με κομμένα τα κεφάλια»! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαθητές απαίτησαν από το χρυσαυγίτη να σταματήσει τις απειλές. Κάλεσαν τους αγωνιστές του ΠΑΜΕ να μείνουν και να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους μαθητές. Πολλοί, μάλιστα, προθυμοποιήθηκαν να μοιράσουν οι ίδιοι τα φυλλάδια.

-- Το Σεπτέμβρη του 2012, οι εργάτες στο σαπωνοποιείο του «Παπουτσάνη», δεν επέτρεψαν στους χρυσαυγίτες να περάσουν την πύλη του εργοστασίου.

-- Αρχές Νοέμβρη του 2012, τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε μαθητές - μέλη της ΚΝΕ, σε εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, για την απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την ίδια μέρα. Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από το κοντινό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, που περιφρουρούσαν την απεργία τους. Τους έτρεψαν σε φυγή αποσπώντας τα ρόπαλα που κρατούσαν. Εργαζόμενοι και φοιτητές έκαναν πορεία στους δρόμους του Λαγκαδά, αποσπώντας τα χειροκροτήματα του κόσμου.

-- Το Σεπτέμβρη του 2012, οι τρίτεκνοι που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, δεν επέτρεψαν να τους μιλήσει ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης, που αποχώρησε κακήν κακώς.

-- Τέλη Φλεβάρη του 2013, οι χρυσαυγίτες αναζητούσαν χώρο στην Πάρο για να διοργανώσουν μάζωξη. Απευθύνθηκαν σε πολιτιστικό σύλλογο, που αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσά του. Το ίδιο έγινε και με άλλους φορείς. Εντέλει, για τη μάζωξη ήρθαν από την Αθήνα 19 χρυσαυγίτες και μαζί με ντόπιους και μεταφερόμενους, όλοι μαζί 40 άτομα, μαζεύτηκαν σε ένα κατάστημα στην Παροικιά της Πάρου. Κάτοικοι και φορείς του νησιού οργάνωσαν αμέσως συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με πάνω από 500 Παριανούς, γονείς με τα παιδιά τους, εκπαιδευτικούς, νεολαίους, εργαζόμενους, γεγονός πρωτόφαντο για το νησί. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του παραδοσιακού οικισμού.

-- Το Μάρτη του 2013 στην Τσαριτσάνη, οι κάτοικοι δεν επέτρεψαν στους φασίστες της Χρυσής Αυγής να λερώσουν εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους από τους Γερμανούς το 1943. Οταν αντιλήφθηκαν τη χρυσαυγίτικη αντιπροσωπεία (είχε προσκληθεί από τον ΠΑΣΟΚο δήμαρχο Ελασσόνας), οι συγκεντρωμένοι (προσπερνώντας τους δημοτικούς συμβούλους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που «έκαναν την πάπια») αντέδρασαν και έδιωξαν τα φασιστοειδή.

-- Δεκάδες συνδικάτα και σωματεία, επιστρέφουν στα φασιστοειδή τα fax με τα οποία τους ενημερώνουν για κοινοβουλευτικές τους πρωτοβουλίες, σημειώνοντας ότι δε θέλουν να έχουν καμία σχέση με τα μαντρόσκυλα του συστήματος.

Νέες ανακοινώσεις από συνδικάτα και φορείς

Κύμα καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης στο Πέραμα και του ρόλου της Χρυσής Αυγής

Συνεχίζεται το κύμα καταδίκης από συνδικάτα και φορείς της τραμπούκικης επίθεσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους οι: ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Ακόμα, τα σωματεία: Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εκπαιδευτικών Ηλιούπολης, Τροφίμων Ποτών Εύβοιας, Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Μαγνησίας, Συνέλευση Εργαζομένων ΨΝΑ-Δαφνί, Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ελευσίνας, Σάμου, Συνδικάτο, Εργαζομένων στα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές Ν. Αττικής, Εργαζομένων Forthnet, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ΕΛΜΕ Πειραιά.

Από τη Θεσσαλονίκη, τα Σωματεία: Οικοδόμων, Ξύλου, Εμποροϋπαλλήλων, παράρτημα Σωματείου «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», Σούπερ Μάρκετ «Αρβανιτίδη», παράρτημα Σωματείου «Πράκτικερ», Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Δέρματος, Οδηγών Πωλητών Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, «Κόκα Κόλα», «Μαλαματίνα», «Τσάνταλη», «Πέπσικο Ηβη», Επιθεωρητών Πωλήσεων Εμφιαλωμένων Ποτών, Συνταξιούχων, Χημικής Βιομηχανίας, Κλαδικό Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργολαβικών Καθαριστριών Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας, Χαλκιδικής, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας, Ηλεκτροτεχνιτών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Καζίνο Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Παναγιά, Α' ΕΛΜΕ, «Παγκαπνεργατικό».

Ο Μ. Θεοδωράκης για την επίθεση στο Πέραμα

Την επίθεση σε βάρος των μελών και στελεχών του ΚΚΕ στο Πέραμα καταδικάζει με δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης. Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι έως τώρα επιθέσεις των νεοναζί της "Χρυσής Αυγής", κατά των μεταναστών, αποτελούσαν ως φαίνεται ένα στάδιο προθέρμανσης έως την πρόσφατη καθαρά δολοφονική επίθεση ενάντια σε μέλη μιας πολιτικής οργάνωσης όπως είναι το ΚΚΕ αποκαλύπτοντας έτσι ότι η δημιουργία των γνωστών ταγμάτων εφόδου έχει σαν ευρύτερη αποστολή την πλήρη αποσταθεροποίηση της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής με την εμφάνιση της βίας και της τρομοκρατίας σαν στοιχεία ποδηγέτησης των ήδη εξαντλημένων λαϊκών μαζών από την εξοντωτική πολιτική της τρόικας».

Ταΐζουν τη συστημική Χρυσή Αυγή

Τη Χρυσή Αυγή την «ταΐζει» το σύστημα και τη χρησιμοποιεί σαν μπαμπούλα και βούρδουλα ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ο τρόπος που την αβαντάρουν, δεν είναι πάντα ορατός. Για παράδειγμα, ακόμα και η υπερπροβολή της από τα αστικά ΜΜΕ (τσαμπουκάδες, φιλανθρωπίες, φασαρίες μέσα στη Βουλή), έστω κι αν σερβίρεται σαν «αρνητική προβολή», ενισχύει την εικόνα της Χρυσής Αυγής. Αλλα ΜΜΕ αποδέχονται τη Χρυσή Αυγή σαν «αντισυστημική» τάχα δύναμη, άλλα την κριτικάρουν από τη σκοπιά της κοινοβουλευτικής νομιμότητας, άλλοι την αθωώνουν έμμεσα, αναπαράγοντας τη «θεωρία των δυο άκρων». Ολοι τους κρύβουν το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής σαν δύναμη που τρέφεται από το κεφάλαιο και το αστικό σύστημα, που είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού. Η αρθρογραφία μετά την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, προσφέρει δείγματα για το πώς οι αστικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ του συστήματος, καλλιεργούν ανοχή απέναντι στη συστημική φασιστική οργάνωση, ακόμα και όταν λένε ότι καταδικάζουν τη δράση της.

Ορισμένα παραδείγματα:

  • Γράφει η «Δημιουργία Ξανά» του Τζήμερου σε ανακοίνωσή της: «Οι νόμοι, λοιπόν, ορίζουν ότι το να χτυπάς τον άλλον απαγορεύεται. Χρειάζεται πολιτικό σχόλιο γι' αυτό; Οχι, βέβαια. Οι νόμοι επίσης ορίζουν ότι το να κολλάς ή να αναρτάς αφίσες σε δημόσιο χώρο απαγορεύεται. Ούτε γι' αυτό χρειάζεται πολιτικό σχόλιο (...) Και για να προλάβουμε... σκόπιμες παρανοήσεις: δεν ζυγίζει το ίδιο, ως αδίκημα, ο ξυλοδαρμός με την αφισοκόλληση. Ο προσδιορισμός της βαρύτητας όμως είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Δουλειά των πολιτικών είναι να σταματήσουν να δίνουν πολιτική κάλυψη στην παρανομία. Ξεκινώντας από το κόμμα τους»... Δηλαδή; Να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για το ποιος είναι πιο «παράνομος»: Αυτός που προπαγανδίζει την πολιτική του πρόταση υπέρ του λαού, ή αυτός που πάει να σκοτώσει πρωτοπόρους εργάτες αγωνιστές, που οργανώνουν τους συναδέλφους τους ενάντια στην επιθετικότητα του κράτους και της εργοδοσίας; Το μίσος για τους εργάτες και το ΚΚΕ, σε αντιδιαστολή με το γλυκοκοίταγμα της Χρυσής Αυγής από το κόμμα του Τζήμερου, βγάζει μάτι.
  • Αλλο παράδειγμα, είναι ο Μπ. Παπαδημητρίου στο ΣΚΑΪ, ο οποίος είπε: «Γιατί όχι μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να μην τη δεχθούμε να υποστηρίξει - όπως συνέβη χτες στη Νορβηγία - μια συντηρητική συμμαχία;». Και σε άρθρο του στην «Καθημερινή»: «Ο σημερινός χώρος των εθνικιστών και άλλων πολιτών που αναδεικνύουν, δημοσκοπικώς, τη Χ.Α. σε ρυθμιστικό παράγοντα, εύκολα θα συμπαραταχθεί σε μια Συντηρητική Συμμαχία, εγκαταλείποντας ορισμένες ακραία αποτρόπαιες συμπεριφορές (...) Σε τελευταία ανάλυση, ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή!». Δηλαδή, πλήρης αθώωση της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση και αναγόρευσή της σε κεντρικό «παίχτη» του αστικού πολιτικού συστήματος.
  • Γράφει ο Γ. Πρετεντέρης στα χτεσινά ΝΕΑ: «Διάβασα προχτές ότι κάπου στην Αττική ο τοπικός σύλλογος γονέων κατέλαβε ένα... νηπιαγωγείο! Λυπάμαι λοιπόν αλλά όταν τα σχολεία, οι πλατείες, οι γειτονιές μετατρέπονται σε γήπεδα αναμέτρησης, ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Η επιλογή του μίσους αποτελεί τελικά το κοινό χαρακτηριστικό όσων επιχειρούν από τα δεξιά και τα αριστερά να κατεδαφίσουν τη χώρα ισχυριζόμενοι ότι θα τη φτιάξουν καλύτερη». Δηλαδή, στο ίδιο τσουβάλι όσοι αγωνίζονται για καλύτερη Υγεία, Παιδεία, για το μεροκάματο και τα δικαιώματά τους και η Χρυσή Αυγή που κάνει νταηλίκια σ' όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι. Βία το ένα, βία και το άλλο λέει ο Πρετεντέρης, αναπαράγοντας συνειδητά τη «θεωρία των δυο άκρων», που ταΐζει τη Χρυσή Αυγή.
  • Γράφει ο Τ. Παππάς στη χτεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» για όποιον αντιμετωπίζει το νεοναζισμό σαν μακρύ χέρι του συστήματος ότι κάνει λάθος γιατί: «Υποτιμά τη λαϊκότητά του, την εμβέλεια του αντισυστημικού λόγου του και υποβαθμίζει τη σχέση που έχει οικοδομήσει με τμήματα των λαϊκών στρωμάτων». Κατά τον αρθρογράφο έχει λαϊκότητα ο νεοναζισμός, η Χρυσή Αυγή! Δηλαδή ο αντικομμουνισμός, ο οχετός για τους μετανάστες και το υβρεολόγιο της Χρυσής Αυγής είναι «λαϊκότητα» και «αντισυστημικός λόγος με εμβέλεια». Τα συσσίτια μόνο για Ελληνες, που γίνονται με δωρεές των εφοπλιστών και στόχο έχουν να χειραγωγήσουν το λαό, έγιναν στοιχεία «λαϊκότητας» και οικοδόμησης σχέσεων «με τμήματα των λαϊκών στρωμάτων».
  • Ο Ν. Ευαγγελάτος, την επομένη της επίθεσης, έβγαλε στον αέρα του ΣΚΑΪ τον Κασιδιάρη για να αντικρούσει με αντικομμουνισμό και ψέματα τις καταγγελίες όσων δέχτηκαν την επίθεση στο Πέραμα. Το σχόλιο του παρουσιαστή ήταν: «Αυτό που κρατάμε είναι ότι η κύριος Κασιδιάρης καταδικάζει τη βία»...!

Ετσι ζεσταίνεται το αυγό του φιδιού στον κόρφο του αστικού συστήματος. Καθήκον του λαού είναι οργανωμένα να τσακίσει το φασισμό, μαζί με το σύστημα που τον εκκολάπτει.


Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ