ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΜΑ
Σήμερα η εργατική συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Στις 6 μ.μ., στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Τα φασιστοειδή χτύπησαν στοχευμένα πρωτοπόρα στελέχη των ταξικών συνδικάτων της Ζώνης, επιβεβαιώνοντας ότι είναι τσιράκια των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων
Τα φασιστοειδή χτύπησαν στοχευμένα πρωτοπόρα στελέχη των ταξικών συνδικάτων της Ζώνης, επιβεβαιώνοντας ότι είναι τσιράκια των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων
Συγκέντρωση καταδίκης της φασιστικής Χρυσής Αυγής και της δολοφονικής επίθεσης που εξαπέλυσε την περασμένη Πέμπτη σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος, διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνδικάτα του Πειραιά.

Στη συγκέντρωση καλούν τα σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Το χτύπημα σε πρωτοπόρους αγωνιστές της τάξης μας καθρεφτίζει το μίσος της Χρυσής Αυγής για τους εργάτες, για τη φτωχολογιά, για τους ανέργους. Για κάθε έναν που υποφέρει και δε σκύβει το κεφάλι σε ένα ξεροκόμματο των αφεντικών. Για κάθε εργάτη που κρατά την αξιοπρέπειά του και παλεύει για να έχει ικανοποιητικό μεροκάματο, ένα πιάτο φαΐ για την οικογένειά του, σχολειό για το παιδί του. Για να μπορεί να αντικρίζει στα μάτια τους συναδέλφους του και την οικογένεια. Γι' αυτό είναι καρφί στο μάτι των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων η δράση των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Αποδείχτηκε ότι τα ανδρείκελα του φασισμού, της Χρυσής Αυγής αποτελούν τη "σιδερένια γροθιά" του κεφαλαίου. Υπηρετούν το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι φασίστες θέλουν να γίνει όλη η Ελλάδα μία Μανωλάδα. Βάζουν πλάτες για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Γι' αυτό απειλούν μόνο τους εργάτες, ενώ στ' αφεντικά κάθονται σούζα.

Δε μασάμε από τέτοια. Δε λυγάμε ούτε στις πιο σκληρές δυσκολίες. Η εργατική τάξη έχει αστείρευτη δύναμη όχι μόνο να σαρώσει αυτές τις συμμορίες, αλλά να ανατρέψει όλη την αντεργατική λαίλαπα.

Κάθε συνδικάτο έχει ευθύνη να οργανώσει την πάλη του απέναντι στους πραιτοριανούς των μονοπωλίων, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στη θύελλα των μέτρων που αντιμετωπίζουμε. Να ενημερώσουμε τα μέλη των σωματείων, όλους τους εργάτες στους χώρους δουλειάς για το χαρακτήρα και την αποστολή της Χρυσής Αυγής. Να οργανωθούν μαζικά οι εργάτες στα συνδικάτα τους. Να οργανώσουμε την πάλη απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα. Να απλώσουμε το χέρι σε κάθε εργάτη που υποφέρει. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στα φασιστοειδή και στην τάξη που υπηρετούν.

Να μην μπορούν να σταθούν στους χώρους δουλειάς, να τους βλέπουν μόνο από φωτογραφία. Να λουφάζουν και να νιώθουν την περιφρόνηση των συναδέλφων μας, το μίσος για ό,τι σάπιο και αντεργατικό πρεσβεύουν. Να τους παίρνει ο λαός μας στο κυνήγι σε κάθε φτωχογειτονιά. Να κόψουμε το χέρι σε κάθε δειλό που θα τολμήσει να απλώσει χέρι σε εργάτη και στην οικογένειά του».

Οι γλείφτες εφοπλιστών και εργολάβων ζητάνε μεροκάματα πείνας στη Ζώνη

Εκδήλωση στα γραφεία τους στο Πέραμα έκαναν χτες τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής. Η συγκεκριμένη εκδήλωση των μερικών δεκάδων νεοναζιστών, θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενηθεί στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Οι δηλώσεις που έγιναν από έναν φασίστα που ηγείται κάποιου παραμάγαζου της εργοδοσίας στην Ζώνη κι από τον νεοναζιστή βουλευτή Λαγό, συμπυκνώνουν το πνεύμα όσων ζητάνε οι εφοπλιστές από τους εργάτες της ζώνης: Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα κομμάτι ψωμί και με αμφίβολο αν θα γυρίσουν σπίτι τους το βράδυ. Θαυμάστε την δήθεν αντισυστημική, αντιμνημονιακή Χρυσή Αυγή να κάνει τεμενάδες και να τρέχουν τα σάλια της, μπροστά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Δήλωσε ο Χρ. Κυριτσόπουλος: «(...) Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο άλλος γλείφτης των αφεντικών, βουλευτής Λαγός σκυλιάζει κατά του ΠΑΜΕ και απλά επιβεβαιώνει γιατί έκαναν τη δολοφονική επίθεση την περασμένη Πέμπτη τα μεσάνυχτα. «Για την κατάντια αυτή (σ.σ. εννοεί στη Ζώνη) φταίνε -και το δηλώνω ξεκάθαρα γιατί το γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό- οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το οποίο εδώ και 10-15 χρόνια, διέλυσαν τα πάντα (...) αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τρομερές απεργίες για τρομαχτικά ασήμαντα ζητήματα και κατάφεραν να διαλύσουν όλες τις υποδομές που υπήρχαν». Αυτά τα επιχειρήματα τα αναπαρήγαγαν σε κάθε κινητοποίηση που αποφασιζόταν μέσα από τα συνδικάτα της Ζώνης, ο αστικός Τύπος, οι εφοπλιστές, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις και βέβαια τώρα και η Χρυσή Αυγή.

Εκεί που δίνει ρέστα όμως ο Λαγός είναι αυτό που είπε αμέσως μετά: «Θα έρθουν πλοία να γίνουν επισκευές και από κει και πέρα, σιγά σιγά, οι άνθρωποι να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται κανονικά. Αυτή είναι η άποψή μας». Δουλέψτε τζάμπα, λέει το τσιράκι των εφοπλιστών, και μετά βλέπουμε... Τύφλα να 'χουν οι στυγνοί εργοδότες.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Κατακραυγή για τους χρυσαυγίτες και τη δημοτική αρχή

Πρόκληση σε μνημόσυνο αγωνιστών που δολοφονήθηκαν το 1944 από Γερμανούς και δωσίλογους

Αντιμέτωποι με την κατακραυγή του κόσμου ήρθαν οι χρυσαυγίτες και η δημοτική αρχή στα Γιαννιτσά, στο μνημόσυνο που έγινε το πρωί του Σαββάτου προς τιμήν των 114 Γιαννιτσιωτών που εκτελέστηκαν ομαδικά το Σεπτέμβρη του 1944 από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, με επικεφαλής τον Γερμανό φρούραρχο, εγκληματία πολέμου, Σούμπερτ.

Παρά τις αντιδράσεις του ΚΚΕ και φορέων του εργατικού λαϊκού κινήματος, η Χρυσή Αυγή παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις με την ανοχή της πλειοψηφίας στο δήμο, η οποία μάλιστα απαγόρευσε σε όλα τα κόμματα, μεταξύ αυτών και στο ΚΚΕ, να καταθέσουν στεφάνι, προκειμένου -όπως είπε- να μη δημιουργηθούν εντάσεις! Εβαλε, δηλαδή, στο ίδιο τσουβάλι το ΚΚΕ με τους απόγονους των δωσίλογων που οδήγησαν στη σφαγή τους 114 Γιαννιτσιώτες πατριώτες.

Οι κομμουνιστές παραβρέθηκαν συγκροτημένα με το πανό τους στο χώρο της εκδήλωσης και η βουλευτής του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, εκ μέρους του ΚΚΕ. Λίγα λεπτά αργότερα, στεφάνι επιχείρησε να καταθέσει αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή της Αντώνη Γρέγο, προκαλώντας τις αντιδράσεις του κόσμου. Ακολούθησε ένταση και επέμβαση της αστυνομίας, υπό την προστασία της οποίας ο χρυσαυγίτης βουλευτής κατέθεσε το στεφάνι. Από την αστυνομία προσήχθησαν δυο άτομα, από μπλοκ διαδηλωτών που επίσης βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης.

Αποχωρώντας από την εκδήλωση, ο συνοδός του βουλευτή της Χρυσής Αυγής χαιρέτησε ναζιστικά για να προκαλέσει τους συγκεντρωμένους. Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τη "Χρυσή Αυγή" μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και όχι τα θολά, αταξικά μέτωπα. Μόνο μια Λαϊκή Συμμαχία, που θα δυναμώνει σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής του συστήματος που γεννάει το φασισμό, μπορεί να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση των φασιστοειδών στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές».

Ασύλληπτοι οι έξι που ταυτοποιήθηκαν

Ασύλληπτα παραμένουν τα έξι άτομα ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, οι πρωταγωνιστές της επίθεσης είναι τρεις. Ενας 40χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος μένει στο Πέραμα και διατηρεί κατάστημα που αναλαμβάνει εκδηλώσεις και τελετές. Το ίδιο δημοσίευμα (στο «Εθνος») αναφέρει ότι υπάρχει «σύνδεση του 40χρονου με εργολάβο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος που αναλαμβάνει εργασίες σε πλοία». Για το συγκεκριμένο, οι αστυνομικοί φέρονται να έχουν στην κατοχή τους και ένα δακτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε σε αυτοσχέδιο ρόπαλο στο σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ. από τη ρατσιστική επίθεση τον Ιούνη του 2012 σε βάρος Αιγυπτίων εργατών. Οι άλλοι δύο «φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του 40χρονου και να έχουν αμφότεροι δράση στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής». Τα ξημερώματα του Σαββάτου, αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα προχώρησαν σε έλεγχο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ