ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνει την πρόθεση αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ

Τ. Γιαννίτσης: Ανεύθυνο να απουσιάζει η Ελλάδα

Eurokinissi

Επιβεβαίωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να εμπλακεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο κατεχόμενο Ιράκ αποτελεί η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και ο Τ. Γιαννίτσης απάντησε ότι εάν παρθεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «η κυβέρνηση θα εκτιμήσει τις κινήσεις που θα κάνει». Στη συνέχεια, όμως, έγινε σαφέστερος, λέγοντας ότι θα ήταν «ανεύθυνο να απουσιάζει» η Ελλάδα από την «ανθρωπιστική», όπως την ονόμασε, «βοήθεια» προς το Ιράκ και από την προσπάθεια να «αποκατασταθεί η ειρήνη».

Κατά τα άλλα, αναλώθηκε σε ανέξοδες διακηρύξεις για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και προσπάθησε να απολογηθεί για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, όταν παρείχε τις γνωστές διευκολύνσεις από τη βάση της Σούδας και όχι μόνον.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε «δεν προσέφερε, ούτε θα προσφέρει» στρατιώτες σε υποθέσεις που είναι εκτός του πλαισίου της διεθνούς κοινότητας και είπε ότι στο Ιράκ υπάρχουν ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που στα πλαίσια του ΟΗΕ δραστηριοπούνται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και στα πλαίσια αυτά θα αξιολογείται κάθε σχετική αίτηση.

Ο υπουργός, παρά την απολογία του για τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης δεν απαντάει για την «ταμπακιέρα», τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ. Υπενθύμισε την περίπτωση του Αφγανιστάν, όπου η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ότι δε θα στείλει στρατιωτική δύναμη, αλλά τελικά το έκανε και τόνισε ότι τώρα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για το Ιράκ εάν παρθεί απόφαση από τον ΟΗΕ. Εάν, είπε, τα βρούνε οι «μεγάλοι» στον ΟΗΕ θα σπεύσει η χώρα μας στο Ιράκ για να συμμετάσχει στους σχεδιασμούς και τα συμφέροντά τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα σημάνει πρακτικά εμπλοκή στην κατοχή μιας χώρας, η οποία καταστράφηκε από τη μονομερή επέμβαση την οποία εκ των υστέρων νομιμοποιούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Ζήτησε δε να μην υπάρξει καμία εμπλοκή σε βάρος του λαού του ιράκ, ο οποίος πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει μόνος του για τη μοίρα του.

Μάλιστα, τόνισε, δεν υποχρεώνει κανένας την Ελλάδα να εμπλακεί στην κατοχή του Ιράκ και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε καν το πρόσχημα της τήρησης των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας, όπως ισχυρίζονταν η κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις στους Αμερικανούς από τη βάση της Σούδας. Συνειδητά μετέχετε στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, κατέληξε.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Αντιπαραγωγική» η στρατηγική στο Ιράκ

«Αντιπαραγωγική», χαρακτηρίζει τώρα, τη στρατηγική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Βέβαια, δεν αμφισβητεί την ουσία του νεοταξικού δόγματος, αλλά με δεδομένη την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα για τους Αμερικάνους στο Ιράκ, προβληματίζεται για το ποια στρατηγική θα είναι πιο αποτελεσματική για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Μιλώντας χτες ο Γ. Παπαντωνίου στην Ετήσια Διάλεξη στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, έκανε μια αναδρομή της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και στα πλαίσια αυτά προέβη στις παρακάτω διαπιστώσεις. «Η εμφάνιση, είπε, νέων, ασύμμετρων, απειλών οδήγησε ορισμένες χώρες στη διαμόρφωση μιας αντίληψης παράκαμψης των παραδοσιακών μεθόδων αντιμετώπισης κινδύνων. Η πολιτική αυτή στηρίζεται σε παρεκκλίσεις από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και στην εφαρμογή μιας προληπτικής στρατηγικής με τη χρήση στρατιωτικών μέσων».

Για να προσθέσει: «Η νέα στρατηγική εφαρμόστηκε κατά την πρόσφατη κρίση στο Ιράκ, αλλά ενίσχυσε τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι είναι αντιπαραγωγική δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. Συχνά, η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής είναι αντικείμενο απλής υποψίας. Πόσο μακριά μπορούμε να προχωρήσουμε με βάση απλές υποψίες; Μέχρι ποιου βαθμού είναι επιτρεπτή η δράση μεμονωμένων χωρών ή ομάδων χωρών, χωρίς την ενεργοποίηση των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών;».

Υιοθετώντας πλήρως το ιμπεριαλιστικό δόγμα περί «τρομοκρατίας», παρατήρησε: «Μια πρόσθετη διάσταση του προβλήματος αφορά την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής, όχι από κράτη, αλλά από ομάδες τρομοκρατών, που δεν αποδίδουν σημασία στη δική τους επιβίωση και δεν έχουν τις αναστολές ενός οργανωμένου κράτους, ακόμα και αν το κράτος αυτό ακολουθεί πολιτική που συστηματικά παραβιάζει βασικούς κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς».

Συνεχίζοντας τάχθηκε υπέρ της χρήσης «δυναμικών μέσων» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: «Η τρομοκρατία δεν είναι αυτοφυής. Προέρχεται με βάση έναν ειρμό σκέψεων. Ειρμός συχνά διεστραμμένος, που πολλές φορές αναστρέφει την πραγματικότητα, αλλά που, σε κάθε περίπτωση, διαθέτει μια αφετηρία. Τα γενεσιουργά αίτια της τρομοκρατίας πρέπει να καταπολεμηθούν και να αντιμετωπιστούν για να περιοριστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι. Χρειάζεται, κατά συνέπεια, ένα κατάλληλο μείγμα πολιτικών και δυναμικών μέσων, ώστε να πετύχουμε το στόχο αυτό».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, προανήγγειλε πλήρη ΝΑΤΟποίηση: «Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας περιλαμβάνει τη διεύρυνση των αποστολών της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Δύναμης, με ενίσχυση των δυνατοτήτων του, καθώς και την εισαγωγή ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής, κατά το πρότυπο του ΝΑΤΟ, ώστε να εξασφαλίζεται συλλογική ασφάλεια».

Σήμερα το νέο «πόθεν έσχες»

Τις τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες», οι οποίες υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τη διαφάνεια στον πολιτικό βίο, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης.

Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται η απαγόρευση εκτέλεσης χρηματιστηριακών συναλλαγών και συμμετοχής σε υπεράκτιες εταιρίες σε όλους τους βουλευτές, στους δημάρχους και στους νομάρχες, εκτός από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που ίσχυε μέχρι τώρα. Ο δε έλεγχος των δηλώσεων θα είναι υποχρεωτικός.

Επίσης, ο νέος νόμος θα προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την επιβολή της ποινής της δήμευσης της περιουσίας βουλευτών που δεν αιτιολογούν επαρκώς τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών θα ανατεθεί στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Δαφέρμο και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σε υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» υποχρεούνται και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τους 600.000 που ήταν υπόχρεοι. Ο έλεγχος των δηλώσεων θα είναι δειγματοληπτικός με αντιπροσωπευτικά κριτήρια.

Μόνο «επαγγελματίες» στα πολεμικά πλοία

Εγινε χτες στον Πόρο η ορκωμοσία 1.331 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) διαφόρων ειδικοτήτων που κατετάγησαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Θ. Κοτσώνης και αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Αντ. Αντωνιάδης. Ο υφυπουργός, στην ομιλία του, έκανε λόγο για «φιλόδοξο πρόγραμμα», που με την ολοκλήρωσή του μέχρι το 2005, ο ένας στους δύο υπηρετούντες Οπλίτες στις Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι ΕΠΟΠ. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των νεοορκισθέντων και την ολοκλήρωση της ένταξής τους στα πλοία του Στόλου «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΝ, οι μάχιμες μονάδες κρούσεως του Κλάδου στελεχώνονται αμιγώς από ΕΠΟΠ». Ετσι, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αποτελεί επίτευγμα η πλήρης μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικά τάγματα για την επιβολή της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού, όπως εξάλλου επιβάλλουν οι κατευθύνσεις που εκπορεύονται από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς.

ΒΟΥΛΗ
Ελεγχος όλων των βουλευτών για χρηματιστηριακές συναλλαγές

Την κίνηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών όλων των βουλευτών από το 1997 θα ζητήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Επιτροπή Ελέγχου οικονομικών των κομμάτων της Βουλής. Σε χτεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τους βουλευτές της αφορά σε εσωτερική διαδικασία του κόμματος αυτού και ως εκ τούτου η Επιτροπή δεν μπορεί να δεχτεί για έλεγχο τα σχετικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι βουλευτές του.

Ομως, μετά την έκταση που πήρε το θέμα και για να υπάρχει ίση αντιμετώπιση όλων και να μη μείνουν «σκοτεινά σημεία» η Επιτροπή έκρινε αναγκαίο να ζητήσει την αναλυτική κίνηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών όλων των βουλευτών. Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής αναφέρει:

«Μετά την ανακίνηση του θέματος του ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών και την έκταση που πήρε σε πολιτικό επίπεδο και στην κοινή γνώμη, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητηθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όλες οι κινήσεις των χρηματιστηριακών συναλλαγών όλων των πολιτικών προσώπων που είχαν την υποχρέωση (σύμφωνα με τον νόμο 2429/96) να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες" από 31 Δεκεμβρίου 1997 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ