ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναζητείται ... συντονισμός

Δε βιάζεται για διευθετήσεις η Λευκωσία

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο

ICON

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο
Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να συντονίσουν τις κινήσεις τους καθώς προβάλλει η πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα μια ακόμη τακτική συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και του Προέδρου της Κύπρου, Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος δε φαίνεται, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, να βιάζεται για την υιοθέτηση «διευθετήσεων».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο Κύπριος Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για να τονίσει εκ νέου την προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. «Είμαστε αρνητικοί στην οποιαδήποτε προσπάθεια να επιδιωχτεί λύση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «στόχος μας παραμένει η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου».

Κ. Καραμανλής: Θερμή στήριξη στο «σχέδιο Ανάν»

Την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στο «σχέδιο Ανάν» εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής, κάνοντας «στροφή» στη μέχρι τώρα στάση του κόμματός του, που υποτίθεται ότι έδινε έμφαση σε «ουσιαστικές τροποποιήσεις» του «σχεδίου Ανάν» πριν γίνει αποδεκτό. «Το σχέδιο Ανάν μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή το Κυπριακό», δήλωσε ωμά ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Τ. Παπαδόπουλο. «Σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στο φυσικό της χώρο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Είναι μια νέα σελίδα, μια νέα εποχή», τόνισε και πρόσθεσε: «Προσαρμοσμένο σ' αυτές τις νέες πραγματικότητες, το σχέδιο Ανάν μπορεί να οδηγήσει σ' αυτή τη νέα εποχή, που ευχόμαστε να αφορά όλους». Κάθε πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας πρέπει να κατατείνει προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε.

Παράνομες οι εκλογές στα Κατεχόμενα

Ο Κ. Σημίτης επισήμανε ακόμη την ανάγκη να διατηρηθεί η ετοιμότητα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, όταν αυτό καταστεί δυνατό, με βάση το υφιστάμενο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι συνεχίζεται η αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο, όπως υπογράμμισε, εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως η Αγκυρα. «Οι εκλογές που θα γίνουν στα Κατεχόμενα στις 10 Δεκεμβρίου θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο», είπε ο πρωθυπουργός, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι «αυτές οι εκλογές είναι συνταγματικά παράνομες».

Αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν επενδύει» στο αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές, αλλά εξακολουθεί να εργάζεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή την αρνητική και αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή του συνάντηση με τον Κ. Σημίτη εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και τη σωστή αποτίμηση των εξελίξεων. Ο Τ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, κάνοντας λόγο για «θετική ανταπόκριση και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη λύση του Κυπριακού, στο εξωτερικό», στην προσπάθεια της Λευκωσίας και της Αθήνας για λύση.

Παπανδρέου - Γουέστον

Στο μεταξύ, ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον διαπίστωσε ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τομ Γουέστον, έπειτα από 45λεπτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση μίλησε για «εποικοδομητική παραγωγική ανταλλαγή απόψεων» σε ό,τι αφορά σε όλες τις πτυχές του προβλήματος και στις προσπάθειες για την αναζήτηση λύσης. Ο Τ. Γουέστον επανέλαβε την αμερικανική θέση υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση η προσπάθεια επικεντρώνεται στο χρονικό διάστημα έως την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η του Μάη 2004.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε «διάταξη μάχης»

Κλίμα «σίγουρης νίκης» στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να ενισχύσει τη δικομματική πόλωση αλλά και να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα τα στελέχη του κόμματος.

Ο Κ. Καραμανλής σε χτεσινή σύσκεψη στελεχών στη Ρηγίλλης ζήτησε να μπει το κόμμα σε διάταξη μάχης, καθορίζοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα πρακτικά «καθήκοντα». Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του να παρακολουθούν τη συμπλήρωση των εκλογικών καταλόγων, να ορίσουν από τώρα εκλογικούς αντιπροσώπους, να συσταθούν οι επιτροπές εκλογικού αγώνα σε κάθε νομό και να αρχίσει η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων στις περιοχές όπου το κόμμα δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δηλαδή σε πέντε μονοεδρικές περιφέρειες και στους Νομούς Λέσβου και Λασιθίου.

Την ίδια στιγμή, στη Ρηγίλλης επικρατεί κλίμα ευφορίας για την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται για το γεγονός ότι δεν υιοθέτησε τη λογική της «πλειοδοσίας παροχολογίας», πράγμα που, όπως λένε συνεργάτες του, τον «διαφοροποίησε» από τον Κ. Σημίτη και του επέτρεψε να μην εμφανιστεί «ουραγός» του. Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε εξετάσεις και όρκους πίστης στα μεγάλα αφεντικά, πρώτα και κύρια τα διαπλεκόμενα, προς τα οποία έτεινε «χείρα φιλίας». Ταυτόχρονα, διαγκωνίζεται με την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό των λαϊκών μαζών, με προτάσεις απίστευτης ελαφρότητας, όπως ότι θα χρηματοδοτήσει την ελεεινή κοινωνική πολιτική του από την περιστολή της διαφθοράς στο δημόσιο...

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος συντονιστής Βύρων Πολύδωρας επανέλαβε ότι η ΝΔ δε συμμετέχει στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον «προσχηματικό» και «προεκλογικό μικροκομματικό τέχνασμα» του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχει στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή. Επιπλέον, ο Β. Πολύδωρας μπήκε και στην ουσία του προτεινόμενου εκλογικού νόμου, επισημαίνοντας ότι «αν αφαιρεθεί το "γερμανικό μοντέλο" και η "διπλή κάλπη", τότε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι κενή περιεχομένου». Ορισμένα στελέχη της ΝΔ επίσης διαφωνούν με το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών, γιατί φοβούνται ότι θα είναι πλήρως εξαρτημένοι από τοπικούς οικονομικούς παράγοντες και ΜΜΕ. Αυτό, όπως λένε, σημαίνει ότι περιορίζονται ασφυκτικά τα περιθώρια για την ανάδειξη «ανεξάρτητων φωνών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ