ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΣΕΦΕΡΙΝ
Ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού για να «κουκουλώσουν» τις ευθύνες τους

Ξέπλυμα του «ποδοσφαίρου - επιχείρηση» η σύσκεψη που ακολούθησε με προέδρους ΠΑΕ

Eurokinissi

Με τους όρους «τυφλή οπαδική βία» και «ραντεβού θανάτου», που χρησιμοποίησε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, ουσιαστικά εξωράισε την οργανωμένη δολοφονική επίθεση ναζί - φασιστών Κροατών και Ελλήνων ομοϊδεατών τους, που έγινε με την ανοχή της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Τα δε μέτρα που ανακοινώθηκαν για την «αντιμετώπιση της οπαδικής βίας» συνιστούν κυριολεκτικά ρεσιτάλ υποκρισίας.

Στις δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας». Και κάπως έτσι έκλεισε την υπόθεση της εγκληματικής δράσης ομάδας Κροατών φασιστών, οι οποίοι έδρασαν ανενόχλητοι με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη. Χαρακτήρισε μάλιστα ως απλή «επιχειρησιακή αστοχία της ΕΛ.ΑΣ.» το γεγονός ότι η μεγάλη ομάδα των νεοναζί διέσχισε οδικώς όλη τη χώρα φτάνοντας ανενόχλητη και πάνοπλη στη Ν. Φιλαδέλφεια, για να πραγματοποιήσει το δολοφονικό της έργο υπό τη ...«διακριτική παρακολούθηση».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον «ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος», λέγοντας πως πρόκειται για «μάστιγα που δηλητηριάζει την κοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών» και έκανε λόγο για «εγκληματικές συμμορίες» που «με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου». Στην ουσία, με τον όρο «ραντεβού θανάτου» έδωσε άλλοθι στους ναζί για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε κούφια λόγια για την «ενεργοποίηση της Πολιτείας», αλλά έκανε και αναφορά σε διατάξεις του αθλητικού νόμου του 2021, ενώ εστίασε στις διατάξεις για το κλείσιμο των συνδέσμων οπαδών, λέγοντας ότι κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο με έδρα την ΠΑΕ και πως «η αστυνομία θα έχει έλεγχο στην είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες και όχι υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων». Ακόμα, απείλησε με κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών, αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, στο ίδιο υποκριτικό πλαίσιο με αυτό της UEFA. Ως «ύστατο μέτρο» του κράτους ανέφερε τον «προσωρινό αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Παράλληλα, κάλεσε ακόμα σε «ενεργοποίηση παραγόντων του ποδοσφαίρου» που «έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις τους», βαφτίζοντας την αιτία του προβλήματος, δηλαδή την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό και την εμπλοκή τεράστιων οικονομικών συμφερόντων και ανταγωνισμών, ως παράγοντα επίλυσης. Ακόμα, έκανε λόγο για ευρωπαϊκή συνεργασία, στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία είναι γνωστό ότι δείχνει ανοχή και υποθάλπει την αποτρόπαια φασιστική ιδεολογία, όπως αυτή των Κροατών χούλιγκανς.

Η υποκριτική στάση της UEFA

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Αλ. Τσέφεριν, παρά τα «παχιά λόγια», έκανε ξεκάθαρο ότι η υποκρισία της UEFA ξεχειλίζει, καθώς εν γνώση της φασιστικοί θύλακες δρουν ατιμώρητοι μέσω συνδέσμων οπαδών ευρωπαϊκών ομάδων, ενώ η Ομοσπονδία διατρανώνει το ύπουλο δόγμα του «No Politica», που αναπαράγει την αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων».

Ακόμα, σημείωσε ότι «πρέπει να εργαστούμε μαζί σε επίπεδο συμβουλίου της Ευρώπης και ΕΕ», για να «εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτόν από την κοινωνία». Την ίδια ώρα, όμως τα μέτρα της UEFA αφορούν μόνο στην ενίσχυση της κερδοφορίας των χορηγών - πολυεθνικών και των ιδιοκτητών των συλλόγων.

Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ισχυρούς του ποδοσφαίρου δεν στάθηκαν ικανοί να κρυφτούν ούτε και στη σύσκεψη που ακολούθησε των κυβερνητικών αρμοδίων με τους προέδρους των ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παρά τη συμφωνία που υπήρξε στις κυβερνητικές προτάσεις και τη γενική παραδοχή του φαινομένου της βίας στα γήπεδα και των συνεπειών του, οι αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν. Με τις διαφωνίες μάλιστα για ζητήματα στον χώρο, όπως οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες της διοίκησης της ΕΠΟ και τα ζητήματα της διαιτησίας, να αποτελούν εστία έντασης και στη συγκεκριμένη σύσκεψη.

ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Αντιπαράθεση και με γεωπολιτικές «ουρές»

Να ξεπλύνει τη φασιστική συμμορία της BBB έσπευσε ξανά η ηγεσία της Κροατίας, καθώς ο (προερχόμενος από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDP) Πρόεδρος της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επανήλθε με προκλητικές δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, σε δικές του δηλώσεις εμφανίζεται σε εντελώς διαφορετικό «μήκος κύματος», με τα ΜΜΕ της χώρας να κάνουν λόγο για ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο, η οποία έχει και γεωπολιτικές «ουρές».

Συγκεκριμένα:

Ο Ζ. Μιλάνοβιτς, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των συλληφθέντων από τις ελληνικές αρχές, επέμεινε ότι «δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου (...)Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα». Η ελληνική πλευρά θέλει να μεταφέρει «την ευθύνη στους 100 Κροάτες», συνέχισε, και αναρωτήθηκε: «Πόσοι Ελληνες έχουν συλληφθεί;». Επιπλέον, εντάσσοντας τις αντεγκλήσεις γύρω από τη δολοφονία του 29χρονου και στο πλαίσιο των γεωπολιτικών διεργασιών και ανταγωνισμών που οξύνονται για τα Βαλκάνια, επέκρινε το σχέδιο προφυλάκισης των συλληφθέντων και εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι «τους σκορπάνε σε όλη την Ελλάδα, ώστε να τους χτυπήσουν και να τους βιάσουν», για να καταλήξει με ειρωνεία ότι«τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση». Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε και διαφωνίες για χειρισμούς της κροατικής κυβέρνησης του HDZ, λέγοντας ότι «αν ήμουν εγώ ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε».

Σημειωτέον, ο Μιλάνοβιτς τα τελευταία χρόνια υψώνει όλο και πιο έντονους τόνους κριτικής κατά της «Δύσης», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανοιχτή διαφωνία του στη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία. Ενώ η Κροατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρός της πριν λίγους μήνες καταδίκασε τις προτάσεις για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στην κροατική επικράτεια, δηλώνοντας ότι «δεν υποστηρίζω την εμπλοκή της Κροατίας σε αυτόν τον πόλεμο περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε». Μάλιστα, η άδεια που σχεδιαζόταν να δοθεί για την εκπαίδευση έως 100 Ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία τα επόμενα δύο χρόνια «πάγωσε» (ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επενδύουν ιδιαίτερα στον ρόλο των μελών τους στα Βαλκάνια, στη συνοριογραμμή της Ρωσίας), καθώς με τις αρνητικές ψήφους (και) του SDP δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία στην κροατική Βουλή, υπό το βάρος και της διαφωνίας Μιλάνοβιτς, που ως Πρόεδρος της χώρας είναι και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς (που προέρχεται από την κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ενωση - HDZ), δήλωσε ότι οι συλληφθέντες «δεν πήγαν εκδρομή, δεν πήγαν διακοπές, δεν πήγαν για τουρισμό στην Ελλάδα, πήγαν ενώ ήξεραν ότι δεν μπορούν να πάνε στον αγώνα», συμπληρώνοντας πάντως: «Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθεί στην Κροατία (...) Θα επιμείνουμε σε αυτό, όπως και σε μια δίκαιη και γρήγορη διαδικασία».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς ο Στράτος Ευθυμίου, εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, περιορίστηκε απλά να πει ότι οι δύο κυβερνήσεις «βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης» και ότι «η ελληνική πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα. Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να αντιπαλέψει τα νήματα που συνδέουν τον αθλητισμό με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη σύσκεψη περί «οπαδικής βίας», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ενα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού δίνει η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, όταν προβάλλει ότι η δήθεν αντιμετώπιση της "οπαδικής βίας" μπορεί να γίνει με όλους όσοι ενσαρκώνουν το "ποδόσφαιρο - επιχείρηση", στο έδαφος του οποίου συγκροτούνται και δρουν επίσημοι και ανεπίσημοι "οπαδικοί στρατοί" για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων. Οταν μάλιστα οι Ανώνυμες Εταιρείες στον αθλητισμό έχουν ευθύνη και για τη δράση φασιστικών ομάδων, οι οποίες με τον μανδύα του "οπαδού" αξιοποιούν τους συνδέσμους ως κάλυψη για την εγκληματική δράση τους.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό από το γεγονός ότι ίδια ή παρόμοια μέτρα "αυστηροποίησης" έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί ή και νομοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Γιατί πολύ απλά δεν θίγουν τον πυρήνα του προβλήματος.

Είναι δε εξοργιστικό το γεγονός ότι σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σαν να μην είδε αυτό που τόσες μέρες βλέπει όλος ο ελληνικός λαός και η νεολαία, ότι η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής δράσης ομάδας Κροατών φασιστών, οι οποίοι έδρασαν ανενόχλητοι μέσα στη χώρα μας, με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού.

Το ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους, ιδιαίτερα όλους όσοι έχουν σχέση με τους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών, να απομονώσουν τους φασίστες από κάθε σύνδεσμο. Να αντιπαλέψουν τα νήματα που συνδέουν τον αθλητισμό με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ