ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στη δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών με τις ΝΑΤΟικές υποδομές σε Λάρισα και Μαγνησία

«Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας: Δεν θέλουμε την περιοχή πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ΑμερικανοΝΑΤΟικοί δολοφόνοι

Eurokinissi

«Δεν θέλουμε η Λάρισα, η Μαγνησία και όλη η Ελλάδα να είναι "πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ΑμερικανοΝΑΤΟικοί - δολοφόνοι"», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η δήλωση αυτή γίνεται με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την παρουσία στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Θεσσαλία, τα οποία κάνουν λόγο για σχεδιασμούς με προοπτική «μονιμότητας», απαλλαγμένων από χρονοδιαγράμματα ανανέωσης και επιπλέον αναφέρει ότι υπάρχουν σχεδιασμοί δημιουργίας ναύσταθμου στον Αλμυρό.

Θυμίζουμε πως τους σχεδιασμούς αυτούς είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως στόχος είναι να στηθεί ενισχυμένη λιμενική υποδομή στον Αλμυρό, εξειδικευμένη στη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων (προσωπικού, μέσων, όπλων, φορτίων), ώστε να εξυπηρετούνται οι Αμερικανοί που αναπτύσσονται στη Λάρισα, αλλά και στο γειτονικό Στεφανοβίκειο.

Επιβεβαιώνεται έτσι πως όλη η περιοχή της Θεσσαλίας με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις έχει μετατραπεί και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων.

Ειδικότερα, στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ είναι μόνιμα εγκατεστημένα στη Μαγνησία, στη βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου. Στη Λάρισα, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις, προχωρά η «αναβάθμιση» των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης, με τους Αμερικανούς να ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας σειράς υποδομών μέσα στην 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου εδώ και έναν χρόνο περίπου έχουν μετασταθμεύσει οκτώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) MQ-9 REAPER.

Στη δήλωσή του, ο Τάσος Τσιαπλές σημειώνει επιπλέον τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όλα τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους, μετατρέπουν τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, τον Βόλο και όλη την Ελλάδα σε "πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι - ΑμερικανοΝΑΤΟικοί - δολοφόνοι", βάζοντας σε τεράστιους κινδύνους την ασφάλεια του λαού μας και άλλων λαών, για χάρη των συμφερόντων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών που συγκρούονται με την ιμπεριαλιστική Ρωσία, στην Ουκρανία και όχι μόνο.

Η παραχώρηση των στρατιωτικών, και όχι μόνο, εγκαταστάσεων της χώρας μας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σειρά ασκήσεις και αποστολές, στο πλαίσιο της πολεμικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπου η εμπλοκή της Ελλάδας περνάει σε ανώτερο και πιο επικίνδυνο για τον λαό μας επίπεδο, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας, όχι μόνο δεν δημιουργούν ασφάλεια και συνθήκες ειρήνης, αλλά όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού μας και άλλων λαών, αφού η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, ο Βόλος και όλη η χώρα μας, εκτός από δολοφονικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μετατρέπεται και βασικός στόχος αντιποίνων, όπως επίσημα έχει δηλώσει η ρωσική κυβέρνηση.

Ο λαός της Λάρισας, της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας και με την ψήφο του στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτώβρη, αλλά και με τους αγώνες του, πρέπει να απαιτήσει:

Να σταματήσει η παράδοση του εδάφους της χώρας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες και η εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, που σπέρνουν τον θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, για να αρπάζουν τον πλούτο των λαών, για να αυξάνουν τα κέρδη τους και να εδραιώνουν την εκμεταλλευτική εξουσία τους τα μονοπώλια. Να ακυρωθεί η επικίνδυνη στρατιωτική συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ. Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στο Στεφανοβίκειο, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και σ' όλη τη χώρα. Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ο εξοπλισμός τους που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων. Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Για να ζήσουμε ειρηνικά και με αλληλεγγύη με όλους τους λαούς, έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του».

Αντιδράσεις του Ράμα για τη συγκέντρωση υπέρ του Μπελέρη

Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, με εκτενή του ανάρτηση, για τη συγκέντρωση που έγινε τη Δευτέρα στη Χειμάρρα με αίτημα την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος τον Μάη εξελέγη νέος δήμαρχος αλλά ακόμα δεν έχει ορκιστεί. Θυμίζουμε ότι ο Ελληνας ομογενής συνελήφθη δύο μέρες πριν τις εκλογές της 14ης Μάη και είναι στη φυλακή, περιμένοντας να δικαστεί για το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων. Τη συγκέντρωση της Δευτέρας χαιρέτισαν οι δήμαρχοι Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, και Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Από τη μεριά του ο Ράμα, αφού περιέγραψε τον Ελληνα πρωθυπουργό ως «έναν σύγχρονο Ευρωπαίο ηγέτη και έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο», εξέφρασε «μεγάλη λύπη» για τη «σουρεαλιστική εμφάνιση της παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής Δικαιοσύνης». Συνέδεσε τις εξελίξεις με «βήμα» που έρχεται «σαν το πόδι του ελέφαντα σε υαλοπωλείο» και μπορεί να οδηγήσει στην «αναζωπύρωση της σημαίας του εθνικισμού και των αμοιβαίων αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί αυτή η σημαία σε παραπληροφορημένα στρώματα και ορισμένες ομάδες εξτρεμιστών».

Νέα παρέμβαση έκανε στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, λέγοντας ότι «ζήτησα από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ να καταστήσει απόλυτα σαφές στην Αλβανία ότι η αυτή η υπόθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανάχωμα, τείχος στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας και του αλβανικού λαού». Κάλεσε δε «τους γείτονες και φίλους Αλβανούς να μη συνεχίσουν σε μια τακτική που δεν είναι προς όφελος της χώρας τους, ούτε προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του αλβανικού λαού».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μπελέρης επανέλαβε ότι υπάρχει σχέδιο σε βάρος ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και επενδυτικών σχεδίων ομογενών και ανέφερε πως «οι υπηρεσίες εδώ που υπάρχουν δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων επιχειρηματιών, τόσο από την αστυνομία και την εφορία όσο και από την πολεοδομία, με απώτερο σκοπό και σχέδιο να εγκαταλείψουν τις περιουσίες, να φύγουν στην Ελλάδα, έτσι οι περιουσίες αυτές να περιέλθουν στα χέρια φίλων του πρωθυπουργού της Αλβανίας, του Εντι Ράμα».

Θυμίζουμε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε επισκεφτεί στη φυλακή τον Μπελέρη και ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αποτυχία των αλβανικών αρχών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωσή του, ή να τον αφήσουν να ορκιστεί, δημιουργεί πολύ σοβαρό κίνδυνο απομάκρυνσής του από το γραφείο του δημάρχου. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από σήμερα οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944, από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου και θα καταλήξει με πορεία στον χώρο της μάντρας, όπου θα γίνουν κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμοί από τους διοργανωτές.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των σημερινών «στεφανωμάτων»:

18.00 πλατεία Αγ. Νικολάου

18.20 Μνημείο Ομήρων Γερμανίας (εντός πρώην νεκροταφείου Νεάπολης)

18.40 πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη

18.55 Αρμένικα (Ακροπόλεως και Αρτέμιδος στη Νεάπολη)

19.20 πλατεία Ηρώων (Γρηγορίου Ε' και Ροδοπόλεως)

19.40 Κ. Γέμελου και Μαινεμένης

20.00 Κασταμονής και Ιωνίας

20.15 Μάνδρα Οσίας Ξένης

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 6 μ.μ. στο Κενοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με ομιλία εκπρόσωπου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο εκτελεσθέντων νεκρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ