ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά

Σχόλιο με αφορμή την κοροϊδία του υπουργείου για την απαλλαγή από τα δίδακτρα όσων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας

Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά διεκδικεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), προκειμένου κανένας φοιτητής που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του να μην αποκλείεται για οικονομικούς λόγους. Σε σχόλιό του με αφορμή την Υπουργική Απόφαση για την απαλλαγή από τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, το ΜΑΣ σημειώνει:

«Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά κριτήρια με βάση τα οποία θα δικαιούται ένας μεταπτυχιακός φοιτητής να κάνει αίτηση απαλλαγής από τα δίδακτρα στα φετινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Μετά τη γενίκευση των διδάκτρων στην πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, την αύξηση κατά 283 των μεταπτυχιακών με δίδακτρα σε σχέση με πέρυσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να "χρυσώσει το χάπι", με την απαλλαγή ορισμένων φοιτητών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο, ένας εργαζόμενος μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να αμείβεται με λιγότερα από 543 ευρώ το μήνα για να κάνει αίτηση απαλλαγής, ενώ σε μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 14 ετών, όπου οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσει το ένα από τα παιδιά να πάρει απαλλαγή από τα δίδακτρα θα πρέπει οι γονείς να αμείβονται κατά μέσο όρο με 475 ευρώ το μήνα ο καθένας!

Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία των νέων με τόσο χαμηλά εισοδήματα αναγκάζεται να αναζητήσει εργασία και δύσκολα συνεχίζει σε μεταπτυχιακές σπουδές, ακόμα και χωρίς δίδακτρα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ακόμα φοιτητές αναγκάζονται να πληρώσουν μέχρι δεκάρας τα πανάκριβα δίδακτρα, που σε ορισμένα μεταπτυχιακά αγγίζουν και τα 12.000 ευρώ.

Η κοροϊδία απογειώνεται με τον "κόφτη" που βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού η απαλλαγή από τα δίδακτρα μπορεί να δοθεί μόνο στο 30% των φοιτητών κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος, ακόμα και αν όσοι πληρούν τα οικονομικά κριτήρια είναι περισσότεροι.

Αποδεικνύεται για άλλη μα φορά ότι όσο η μόρφωση πωλείται σαν εμπόρευμα και το κράτος συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τόσο θα αυξάνονται τα εμπόδια στις σπουδές μας.

Κόντρα στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καλούμε τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να μην επιτρέψουν τον αποκλεισμό κανενός φοιτητή από τα μεταπτυχιακά γιατί δεν έχει να πληρώσει, και να διεκδικήσουμε:

  • Αμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του επαγγέλματος».
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Περνάει με τις εκδηλώσεις του από πόλεις και χωριά

Στο Λιτόχωρο
Στο Λιτόχωρο
Με εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα συνεχίζεται το καλοκαιρινό ταξίδι του φετινού Φεστιβάλ με σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή 10 Αυγούστου, το Φεστιβάλ πέρασε από τον Αποκόρωνα Χανίων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Λιμανάκι στις Καλύβες με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και νεολαίας, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή των μαθητών από τα σχολεία της περιοχής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές του Λυκείου Βάμου και Γυμνασίου Βρυσών παρουσίασαν ερευνητική εργασία που έφτιαξαν στο πλαίσιο του 5ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού με τίτλο «Ψάξε την αλήθεια που μας κρύβουν τα σχολικά βιβλία».

Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Τζομπανάκη Γιώργο και Μπλαζάκη Σπύρο. Οι δύο αντάρτες από τον Αποκόρωνα Χανίων προτίμησαν να ζήσουν 35 χρόνια στα βουνά των Χανίων κυνηγημένοι από το αστικό κράτος, παρά να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.

Ακολούθησε πολιτική ομιλία από τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φετινό Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στην ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και επισήμανε ότι γι' αυτό το λόγο επιλέχθηκε οι κεντρικές εκδηλώσεις στο νομό Χανίων να φιλοξενηθούν φέτος στο φρούριο του Ιτζεδίν, τις φυλακές που οι κομμουνιστές μετέτρεψαν σε κάστρο αγώνα.

Στον Αποκόρωνα Χανίων
Στον Αποκόρωνα Χανίων
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλο κρητικό γλέντι από τους Νίκο Κουναλάκη, Δημήτρη Ματσαμάκη, Γιώργο Ζουλάκη και Γιάννη Αγγελάκη, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Στο Λιτόχωρο Πιερίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Λιτόχωρο Πιερίας, το Σάββατο 11 Αυγούστου. Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι εργαζόμενοι και μαθητές, παρακολούθησαν το Φεστιβάλ που με μεράκι και ενθουσιασμό είχαν στήσει τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ. Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», περίπτερο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αλλά και έκθεση με στιγμιότυπα από την πλούσια δράση του ΚΚΕ που κέντρισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και ακολούθησε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην 50χρονη δράση της ΚΝΕ, μέσα από το οποίο αναδεικνύονταν ο χαρακτήρας της επαναστατικής Νεολαίας του ΚΚΕ, η παράνομη δράση της ΚΝΕ μέσα στα μαύρα χρόνια της χούντας, η οργάνωση της αντιδικτατορικής πάλης αλλά και ο αναντικατάστατος ρόλος του «Οδηγητή», εφημερίδας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια μίλησε ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι από τους Σίσσυ Πολυδώρου, Κωστή Μπαλανίκα, Γιάννη Μπουντόλα, Βαγγέλη Καρακίτσιο.

Σήμερα, αύριο και την επόμενη βδομάδα

Στο Ποδοχώρι Καβάλας, σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στην τοποθεσία «Τζιρίφ», θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση, όπου θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Αντίστοιχα, αύριο Σάββατο, στις 9 μ.μ., θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση στο Τρανόβαλτο Κοζάνης, όπου θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμη προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και συναυλία με τους Δημήτρη Κιτσιούλη, Φώτη Παππά και Δώρα Δημαράκη.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται την ερχόμενη βδομάδα στην Κρήτη και συγκεκριμένα: Στο Ασκύφου Σφακίων, την Τρίτη 21 Αυγούστου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα». Στο Καστέλι Κισσάμου, την Πέμπτη 23 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη.

Τον Οκτώβρη οι εξετάσεις πιστοποίησης για απόφοιτους ΙΕΚ

Εχουν αρχίσει οι αιτήσεις στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης (ΕΟΠΠΕΠ) για τις εξετάσεις πιστοποίησης της 1ης περιόδου του 2018 για τους απόφοιτους των ΙΕΚ. Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του Οκτώβρη και θα αφορούν τόσο τους παλαιότερους (όλων των ειδικοτήτων) απόφοιτους ΙΕΚ, όσο και τους απόφοιτους των νέων ειδικοτήτων των ΙΕΚ, που προβλέπονται από τον ν. 4186/13.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων στις «Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ 1ης Περιόδου 2018» υποβάλλονται έως και τις 3 Σεπτέμβρη, και αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ (http://www.eoppep.gr).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org