ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΚΕΠΑ)
Εξωφρενικές και επικίνδυνες αποφάσεις για τυφλούς

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τους παρουσιάζουν να έχασαν την όρασή τους τη μέρα που παρουσιάστηκαν στις επιτροπές!

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ
Για αναβάθμιση των «σφαγείων» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κάνει λόγο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις που εκδόθηκαν για τυφλούς. Συγκεκριμένα, ομάδα τυφλών που πέρασαν πρόσφατα από υγειονομική επιτροπή των ΚΕΠΑ, έλαβαν αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν με πανομοιότυπο τρόπο και εμφανίζουν ότι η πάθησή τους επήλθε τη μέρα που παρουσιάστηκαν στις επιτροπές!

Πρόκειται για κάτι εντελώς εξωφρενικό, καθώς, όπως εξηγεί η ΣΕΑΑΝ, πρόκειται για τυφλούς λόγω κληρονομικής πάθησης, που έχουν κάνει επαλειμμένα χειρουργεία, που έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή τυφλών και έχουν εργαστεί ως τυφλοί τηλεφωνητές. Η ΣΕΑΑΝ χαρακτηρίζει τιμωρητικές τις αποφάσεις και τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό τίθενται υπό αμφισβήτηση μια σειρά δικαιώματα που είχαν λόγω της αναπηρίας τους. «Για παράδειγμα, μπορεί να κληθούν να πληρώσουν φόρους για προηγούμενα χρόνια ενώ ως τυφλοί φοροαπαλλάσσονται», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Εξάλλου, όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ασκούνται τρομερές πιέσεις από τις εφορίες ανά την Ελλάδα, τους στέλνουν να ξαναπάρουν αποφάσεις ΚΕΠΑ, τους ταλαιπωρούν απίστευτα μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας. «Αρκετοί παραιτούνται από την ταλαιπωρία που βιώνουν και πληρώνουν ποσά για τα οποία κανονικά φοροαπαλλάσσονται», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.

Οι σχετικές αποφάσεις για τους τυφλούς εκδόθηκαν στις αρχές Ιούνη και είχαν προκαλέσει την αντίδραση των ίδιων των αναπήρων και της ΣΕΑΑΝ. Τότε η διευθύντρια των ΚΕΠΑ, Κυρ. Νιαρχάκου, είχε απαντήσει στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες με τη διαβεβαίωση πως οι αποφάσεις θα διορθωθούν. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Οπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, οι νέες αποφάσεις είναι ίδιες με τις προηγούμενες και παραπέμπουν τους τυφλούς σε νέα εξέταση από επιτροπή, για την οποία καλούνται να πληρώσουν παράβολο γύρω στα 50 ευρώ!

«Οι προκλήσεις ξεπερνάνε κάθε όριο», καταλήγει η ΣΕΑΑΝ και διεκδικεί να εκδοθούν άμεσα, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΙΚΑ, οι διορθωτικές αποφάσεις «που να απεικονίζουν πραγματικά το ιστορικό της αναπηρίας των τυφλών συναδέλφων μας». Τις επόμενες μέρες θα γίνει παρέμβαση στα ΚΕΠΑ, ενώ καταγγελία θα σταλεί και στο υπουργείο Εργασίας.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Μετ' εμποδίων η λειτουργία της κατασκήνωσης για ΑμεΑ

Με μια σειρά προβλήματα και ελλείψεις συνεχίζει τη λειτουργία της η Ε' κατασκήνωση Αγίου Ανδρέα, στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες κατασκηνώσεις στην οποία φιλοξενούνται παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην επικαιρότητα, κυρίως λόγω των κατηγοριών που εκτόξευσε ο δήμαρχος Μαραθώνα προς εργαζόμενους, ισχυριζόμενος λίγο - πολύ ότι «έβαλαν χέρι» στις προμήθειες, δημιουργώντας πρόβλημα στη λειτουργία της κατασκήνωσης.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν εργαζόμενοι που δούλεψαν στις πρώτες κατασκηνωτικές περιόδους, η λειτουργία της κατασκήνωσης ξεκίνησε μετ' εμποδίων. Η ημερομηνία έναρξης της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου μετατέθηκε στις 26 Ιούλη, μετά από αναβολές και καθυστερήσεις. Ακόμα και έπειτα από τις καθυστερήσεις αυτές, η συντήρηση των οικημάτων και η καθαριότητα του χώρου ήταν ελλιπείς.

Για παράδειγμα, μεγάλο μέρος της κατασκήνωσης δεν είχε καθαριστεί από χόρτα και πευκοβελόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία τρωκτικών. Προβλήματα όμως σημειώθηκαν και στη διατροφή των φιλοξενούμενων, με το προσωπικό να προσπαθεί να ετοιμάσει τα καθημερινά γεύματα με τα υλικά που είχε στη διάθεσή του, στα οποία περιλαμβάνονταν κυρίως ρύζι και όσπρια και ελάχιστες μόνο φορές κρέας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά από τα προβλήματα παραμένουν και σήμερα, φτάνοντας πια στην τρίτη κατασκηνωτική περίοδο. Ανάμεσα σε αυτά και οι δύσκολες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους, συνοδούς και υπόλοιπο προσωπικό, με ατελείωτες ώρες δουλειάς και καθήκοντα πρόσθετα από αυτά που αναλογούν στις συμβάσεις τους. Για τους συνοδούς, παραδείγματος χάριν, στην ευθύνη της 24ωρης φροντίδας των παιδιών προστίθενται και καθήκοντα όπως η καθαριότητα και μέσα και έξω από τα σπίτια. Οσο για την πληρωμή τους, αυτή ανέρχεται σε 300 ευρώ μεικτά (229,5 ευρώ καθαρά) για κάθε δεκαήμερη κατασκηνωτική περίοδο. Ακόμα και η καταβολή αυτών των λίγων χρημάτων όμως γίνεται κάθε χρόνο με καθυστερήσεις έξι και πλέον μηνών!

Την κατάσταση που επικρατεί στην Ε' κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα, τονίζοντας πως το «ξεχαρβάλωμα» του συγκεκριμένου κατασκηνωτικού προγράμματος ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις χυδαιότητες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας

Ανακοίνωση «για τη χυδαία επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε συνδικαλιστές» εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Ο Π. Πολάκης, απαντώντας σε καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων για ελλείψεις στα νοσοκομεία και πως στο νοσοκομείο Σαντορίνης «χειρουργούμε μόνο αιμορροΐδες», σημείωσε ότι «δεν αποτελεί ντροπή να είσαι χειρουργός (και) αιμορροΐδων, αποτελεί όμως διπλή ντροπή να είσαι συνδικαλιστής μόνο της ανατομικής περιοχής στην οποία ανήκουν οι αιμορροΐδες».

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι «το μελάνι που ξοδεύει και οι ύβρεις που εκτοξεύει, χωρίς αιδώ, ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, κ. Π. Πολάκης, ενάντια σε συνδικαλιστές στον κλάδο της Υγείας και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, δεν μπορούν να κρύψουν τη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς, περιθαλπόμενοι, χρόνιοι πάσχοντες, αλλά και οι υγειονομικοί που εργάζονται με όλες τις εργασιακές σχέσεις.

Δεν μπορούν να κρύψουν το τεράστιο έγκλημα που διαπράττει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας επί της ουσίας την πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, την πολιτική της παράδοσης της Υγείας στα μεγάλα μονοπώλια, στις Ανώνυμες Εταιρείες, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και "μπίζνες πλαν". Ο στόχος να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πληρώνεται κάθε μέρα από το λαό όχι μόνο με αυξήσεις εισφορών και των ιδιωτικών δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και με πρόωρους θανάτους εργατόκοσμου στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές και τις παραλίες.

(...) Η επιθετικότητα της κυβέρνησης και τα νέα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει, θα απαντηθούν αποτελεσματικά με την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης σε σύγκρουση και σε ρήξη με τη μεγαλοεργοδοσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ και όσους τους στηρίζουν».

Κινητοποίηση στη Γρανίτσα για τις ελλείψεις στην Υγεία

Στιγμιότυπο από την τελευταία κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την τελευταία κινητοποίηση
Για τις σοβαρές ελλείψεις στις δομές Υγείας κινητοποιήθηκαν κάτοικοι στη Γρανίτσα μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Αγράφων. Συγκεκριμένα, οργανώθηκε συγκέντρωση, συζήτηση και πορεία προς το Αγροτικό Ιατρείο του χωριού, που παραμένει για καιρό κλειστό, και το μοναδικό ασθενοφόρο που εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή ακινητοποιημένο και εγκαταλειμμένο στον προαύλιο χώρο.

Σε ανακοίνωση, η Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Αγράφων τονίζει: «Δεσμευόμαστε ότι θα πάρουμε μια σειρά πρωτοβουλιών σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων της Υγείας στον τόπο μας. Καταδικάζουμε όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις που έβαλαν και βάζουν το λιθαράκι τους στη διάλυση της δημόσιας Υγείας. Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι θα ανοίξουμε μέτωπο με όποιους τοπικούς παράγοντες βάζουν πλάτη στην παραπέρα διάλυση της δημόσιας Υγείας, μα και με όλους αυτούς που κωφεύουν κρατώντας παθητική στάση μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Καλούμε όλους όσοι πιστεύουν ότι θίγονται από τη σημερινή κατάσταση να παραμερίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να συμπορευτούμε στην προσπάθεια διεκδίκησης: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον κλάδο της Υγείας. Αμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού χρηματοδοτούμενες εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ