ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
Σελ. /28
Κανένα «μπότοξ» δεν τους φτιάχνει

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα ΝΕΑ
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα ΝΕΑ
Αυτήν τη Γιαννακά του συγκροτήματος Λαμπράκη, που δήλωσε χτες ότι είναι ανεπίτρεπτο να χαρακτηρίζονται «γκαιμπελίσκοι» οι Καρατζαφέρηδες, την έψαχνε πολύ το ΠΑΣΟΚ για να την κάνει βουλευτή του;

Να τη βγάζουνε πιο συχνά στο γυαλί, να μη κουραζόμαστε να ψάχνουμε αποδείξεις για το ποιανού συμβόλαιο εκτελεί ο ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη. Τα λέει όλα μόνη της η Γιαννακά.

Βέβαια, τόσα χρόνια δίπλα στην άλλη, την πιο παλιά της πιάτσας, την Πανδώρα, τι να σου κάνει κι η έρμη, ήταν φυσικό να της γίνει δεύτερη φύση ο αντικομμουνισμός. Και δεν ξέρει και να προφυλάγεται η φουκαριάρα. Οσα - μπλόκαρε και δεν μπόρεσε να πει ο Πλεύρης - βγήκε αυτή και τα ξέρασε μόνη της. Συγκρατήσου κυρά μου, γιατί έτσι που 'σαι και μεγαλοκοπέλα χάνεις πελάτες - ψηφοφόρους, για να μην παρεξηγηθούμε... - όταν εκτίθεσαι.

Η Πανδώρα, πάντως, παραμένει κορυφαία. Κάτι ξέρουν αυτοί που όταν πάνε στα καλά τα σπίτια ξεκινάν τη βίζιτα από την παλιά... Σου λέει, αφήνουμε, τώρα το παιδί, τον Πρετεντέρη να πολεμάει μόνος του το ΚΚΕ... Πρέπει να το συνδράμουμε. Κι έκατσε το θηρίο και φυλλομέτρησε μία προς μία τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» για να μας πιάσει στα πράσα. Στη 12η σελίδα είχαμε την επιστολή του Γκρούεφσκι. Τέτοια υποβάθμιση σ' ένα τόσο καλό Αμερικανάκι δεν το συγχωράει καμιά πρεσβεία. Γιατί πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά στον αντιΚΚΕδισμό. Που δεν πρόλαβε να την κάνει την προηγούμενη μέρα. Τι σου είναι φίλε μου να σου παίρνει την αντιΚΚΕ μπουκιά από το στόμα, εσένα τη γριά αριστοκράτισσα των σαλονιών, ποια, μια «Απογευματινή», άλλη γριά της ξεπεσμένης αριστοκρατίας...

Πάντως - ίσως να φταίει και το αλτσχάιμερ της ηλικίας - πιάνονται αδιάβαστοι. Στις 5 Νοέμβρη του 1996 ο «Ριζοσπάστης» είχε αφιερώσει την 5η, 6η και 7η σελίδα του για να διακηρύξει τότε από την καρδιά της Φλώρινας ο Χ. Φλωράκης ότι «η άρνηση υποταγής στους δυνάστες ποτέ δεν υπήρξε λάθος στην ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας». Και τόπε αυτό αναφερόμενος σε κείνους που πάλεψαν και μάτωσαν στην περιοχή για μια λεύτερη πατρίδα «γιατί θεωρούσαν την Ελλάδα πατρίδα τους». Καμιά σχέση με τους Γκρούεφσκι.

Ψιλά γράμματα αυτά για κάτι Πανδώρες που όπως τότε, το 1949, χειροκροτούσαν τις ναπάλμ, έτσι και τώρα έχουν ανάγκη κάποιον Γκρούεφσκι...

Πάμε γι' άλλα: Δεδομένο το πανηγύρι των σχολαρχών για την αναγνώριση των παραμάγαζών τους σαν πανεπιστήμια. Δεδομένη και η αγωνία των γονιών. Δεδομένο κατά συνέπεια και το χρήμα που θα ρέει άφθονο "για να μάθουν τα παιδιά γράμματα". Ελα που δε θα μάθουν γράμματα, μόνο θα γεμίσουν προκαταβολικά το σεντούκι του αυριανού εκμεταλλευτή τους.

Οτι η προοπτική των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μοιάζει με αυτή της ιδιωτικής τηλεόρασης, δε σημαίνει τίποτα άλλο από την κυριαρχία της αγοράς. Μα αυτό είναι και το ζητούμενο. Και στα πανεπιστήμια και στην ενημέρωση. Ολα εμπόρευμα! Τζάμπα σπεύδει το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει σε κάτι που βάζει σε τάξη την αγορά;

Το κρίσιμο ήταν και παραμένει για όλους αυτούς: βάρδα μη και νιώσουν οι από κάτω ποιος πράγματι κάθεται στο σβέρκο τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΝΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ... ΠΕΛΑΤΗΣ

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: «Διπλό πολιτικό όφελος προσδοκά η κυβέρνηση με την προαναγγελθείσα από ημέρες κίνησή της να δώσει χτες στη δημοσιότητα το περίφημο νομοσχέδιο με το οποίο εντάσσονται στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας τα ιδιωτικά κολέγια, ανοίγοντας το δρόμο για την αναγνώριση των πτυχίων τους (...) από χθες χιλιάδες οικογένειες αποφοίτων κλείνουν τα αυτιά σε οποιοδήποτε άλλο θέμα απασχολεί την επικαιρότητα - οι προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον των παιδιών τους τους καίει. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων "μετακομίζουν" από το υπουργείο Εμπορίου στο υπουργείο Παιδείας αποκτώντας επιστημονική υπόσταση» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: «Ηταν μοιραίο να γίνει: όταν δεκάδες χιλιάδες παιδιά δε βρίσκουν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια, άρα δεν μπορούν να αποκτήσουν τα προσόντα για αναβαθμισμένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, κάποιος άλλος θα βρεθεί να καλύψει τη ζήτηση (...) τα προβλήματα είναι πολλά, δεν πρόκειται να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, υπάρχει σαφής κίνδυνος η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση να καταλήξει σαν την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση» (ο Δ. Κ. Ψυχογιός στο ΒΗΜΑ).

ΠΕΔΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΛΑΜΠΡΟ: «Ανοίγεται ένα πεδίο ιδιωτικής και κερδοσκοπικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ελεύθερα και ανταγωνιστικά, αλλά όχι ασύδοτα» (ο Α. Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Το ζήτημα των "κολεγίων" που επιτέλους ξεκίνησε να ρυθμίζεται δεν πρέπει να ξαναγίνει πεδίο άσκησης επαναστατικής γυμναστικής. Το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη του. Δηλαδή, την ευθύνη της ρύθμισης. Ευχής έργο θα είναι μάλιστα αν η ρύθμιση αυτή τύχει συναινετικής αντιμετώπισης από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έχει αρχίσει να διαφαίνεται» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποκρούστε την ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ της εποχής των στρατοδικείων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τριγμοί σε όλα τα μέτωπα

Η ΧΩΡΑ: Τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία

ΤΑ ΝΕΑ: Τριπλό χτύπημα σε αγορές, τιμές, μισθούς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Αθήνα παρ' ολίγον Τίρανα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κερκόπορτα μέχρι το 2010 για υποκλοπές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΔΕΗ τώρα επανεξετάζει σύμβαση με Siemens

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΤΡΕΠΕΚΛΗ και του Τσουκάτου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με αυστηρούς όρους θα λειτουργούν τα κολέγια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΑΞΗ στο χάος των ΚΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σπουδές δύο ταχυτήτων για τα πτυχία των κολεγίων

Η ΑΥΓΗ: Σπρώχνουν τους νέους στα ιδιωτικά κολέγια

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ αναγνώριση των κολεγίων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 16.425 νέες προσλήψεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τι θα γίνει;

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εδώ, στην Ευρώπη της ευημερίας

«Λιγότερα από 987,50 ευρώ τον μήνα κερδίζει το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Τα νέα επίσημα στοιχεία προέρχονται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (...) ενδεικτικό του κλίματος και τα παρακάτω επίσημα στατιστικά στοιχεία: η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων στη χώρα μας βρίσκεται στα επίπεδα του 1984 (...) η παραγωγικότητα είναι η υψηλότερη (στο 98%) ενώ και η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι η υψηλότερη (56,1% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, έναντι 36,3% στην ΕΕ)» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Εκεί, στο αμερικάνικο όνειρο

«Ξημερώματα Τετάρτης σε ένα σταυροδρόμι του Μπρούκλιν και το παζάρι για το μεροκάματο έχει κιόλας αρχίσει. Δεκάδες γεροδεμένοι άντρες μαζεύονται εκεί που στέκεται ο Πέρες με ανασκουμπωμένα μανίκια και σφιγμένα ζωνάρια, με την ελπίδα πως κάποιο από τα φορτηγά των εργολάβων που "ψωνίζουν" εργατικά χέρια θα σταθεί μπροστά τους. Πριν καλά καλά σηκωθεί ο ήλιος, οι εργολάβοι φεύγουν παίρνοντας μαζί τους μονάχα καμιά δεκαριά από τους πενήντα άνδρες που περιμένουν. Οσοι δεν τα κατάφεραν, παίρνουν απογοητευμένοι τον δρόμο του γυρισμού. Μέχρι το άλλο πρωί (...) Ο Μπρίαμ Ταξ, από τη Γουατεμάλα μοιράζεται με άλλους δώδεκα ένα διαμέρισμα δύο δωματίων και κοιμάται σε ένα ράντσο. Κάθε πρωί που ανοίγει τα μάτια του, τρέμει στη σκέψη πως ίσως να μη βρει δουλειά. Εχει να συντηρήσει γυναίκα και έναν δίχρονο γιο. "Στη Γουατεμάλα", λέει, "δε βγάζαμε τόσα, αλλά τουλάχιστον ζούσαμε ανθρώπινα" (...) O Πασάνγκ Σέρπα από το Θιβέτ έριξε το σακούλι του στην πλάτη και χάθηκε σε μια γωνιά του δρόμου. Αύριο θα ξημέρωνε μια άλλη μέρα. Ούτε σήμερα το αμερικανικό όνειρο είχε φανεί πιστό στο ραντεβού του» (Ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Εδώ, στα Βαλκάνια της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας

«Οι ισχυρισμοί περί "μακεδονικής μειονότητας" περιλαμβάνονται σταθερά σε όλες τις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου (...) δεν είναι τυχαίο ότι τις θέσεις των Σκοπιανών περί "μακεδονικής εθνότητας" έχει μισο-υιοθετήσει κατά καιρούς με άκρως επικίνδυνες διατυπώσεις και ο εγκάθετος "μεσολαβητής" των Ηνωμένων Εθνών, ο συνταξιούχος δηλαδή Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς» (ο Γ. Χαρβαλιάς στο ΕΘΝΟΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ